Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за охлаждане

Featured Replies

Искам да си дадете мнението за ето този вентилатор

Цък тук!

Става ли за среден клок, да речем две ядра от 2 GHz да се клокнат на 2.2-2.4 GHz ? ;)

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

• Автор

не съм склонен да се съглася с теб. ето защо:

цък

На Spire вентилатора има ниво на шум ~22dB

цък

На Zalman вентилатора има ниво на шум от 18 до 27.5 dB ± 10%

Taka, че не бих казал, че за шум точно ще е проблем, въпроса е дали ще охлажда добре

Редактирано от overcrash (преглед на промените)

ами да ви кажа честно малко съм скиптичен към светещите неща... доколко ще си вършат работата, щом са направени за шаренийката? доколкото видях спайъра е светещ (или поне така мисля)... пък залмана са си доказана марка... верно че са малко скъпички, ама поне знаеш за какво си даваш парите... един вид асуса на вентилите :P

• Автор
ами да ви кажа честно малко съм скиптичен към светещите неща... доколко ще си вършат работата, щом са направени за шаренийката? доколкото видях спайъра е светещ (или поне така мисля)... пък залмана са си доказана марка... верно че са малко скъпички, ама поне знаеш за какво си даваш парите... един вид асуса на вентилите :P

Къде го видя, че свети ohmy.gif:P

Къде го видя, че свети ohmy.gif:P

ами да кажа, само го погледнах, може и аз да съм виновен, но като вдях прозрачната пластмаса и за какво да си помисля? пък и хората вече (някои хора де) си вземат прозрачни капаци и слагат 2 светещи вентила... става си гъзарийка... пък и не е като спайър да не правят светещи вентили или прозрачни кутии или прозрачнио светещи захранвания (на които много се смях)... така че просто така помислих... въпреки всичко аз бих си взел залмана... за сега бокс-а си ми върши работа де...

не съм склонен да се съглася с теб. ето защо:

цък

На Spire вентилатора има ниво на шум ~22dB

цък

На Zalman вентилатора има ниво на шум от 18 до 27.5 dB ± 10%

Taka, че не бих казал, че за шум точно ще е проблем, въпроса е дали ще охлажда добре

Като не ти е проблем шума - карай си с Бокса. Той също ще охлажда достатъчно добре при този клок -що да се набутваш с допълнително охлажадне :P

• Автор

Естествено, че шума си е проблем, говорех, че с Spire-a няма да има такъв

SCYTHE - който и да вземеш няма да сгрешиш.

Аз пък си мисля за Sonic Tower :P Хем няма вентилатор (е, може да се поставя де), хем охлажда мнооооого добре, хем е и по-евтин от Scythe. cool.gif

• Автор
SCYTHE - който и да вземеш няма да сгрешиш.

Парите да не извират? :P

Ти да не мислиш, че на охладител за 16лв. ще му сложат качествена перка с 2 лагера и ще бъде тиха и ефективна? angry.gif Тая измишльотина първо ще охлажда по-зле от бокса, после след месец-два така ще се раздрънка, че ще се чудиш дали наистина нямаш прахосмукачка в кутията. Като не ти извират парите, си вземи нещо такова. И внимавай с тия шамари - човек се опитва да ти помогне, като гадаем що за процесор ще се хлади а ти и се сърдиш.

• Автор
Ти да не мислиш, че на охладител за 16лв. ще му сложат качествена перка с 2 лагера и ще бъде тиха и ефективна? angry.gif Тая измишльотина първо ще охлажда по-зле от бокса, после след месец-два така ще се раздрънка, че ще се чудиш дали наистина нямаш прахосмукачка в кутията. Като не ти извират парите, си вземи нещо такова. И внимавай с тия шамари - човек се опитва да ти помогне, като гадаем що за процесор ще се хлади а ти и се сърдиш.

Вземи прочети отзивите за Spire-a, а после критикувай без да си сигурен

Тая измишльотина първо ще охлажда по-зле от бокса, после след месец-два така ще се раздрънка, че ще се чудиш дали наистина нямаш прахосмукачка в кутията

Е-е, и аз това говорех - досега не съм видял вент на Spire , който като го купиш ако е тих ( много рядко) и след някой месец ....... :P

Що се отнася до Freezer-а пък - що-годе е добре като охлаждане, но ако не му намалиш оборотите на вентилатора ( я от дъното, я със Speed Fan ) ,няма да изтраеш много дълго на шума.

Няма нужда да чета. Чел съм достатъчно когато е трябвало, а това за Спайър-а ти го казвам от опит. Не един ми е минал през ръцете, та ги знам какви са им възможностите. И като си науми да го взимаш тоя Спайър, вземай го и толкоз. Само не ми е ясно за какво се пускат подобен род теми.

Колкото и добър охладител да имаш, ако нямаш добре осигурена кутия с качествен въздушен поток, температурата на CPU - то няма да се промени значитлено.......... поне след по-продължително използване. А ако не се "Пуска" по някоя "Прахосмукачка", може и фатално да стане

Колкото и добър охладител да имаш, ако нямаш добре осигурена кутия с качествен въздушен поток, температурата на CPU - то няма да се промени значитлено.......... поне след по-продължително използване. А ако не се "Пуска" по някоя "Прахосмукачка", може и фатално да стане

както се казва в една реклама "Не става само с ядене, иска и акъл"... не е само до въздушния поток... за да стане въздушния поток добър ти трябват поне 3 вентила... а нали се сещаш, че те ще бръмчат повече от съраунда ти :ph34r: ? трябва си дето се вика от всичко по малко... свестен вентил на процесора, свестно захранване (със хубав вентил) и още един вентил от зад или от пред на кутията... аз лично предепочитам да го сложа от зад под захранването... нещата заспиват... и нощем спя спокойно като :)

Имал съм много вентилатори на спайър и нито един не сум го търпял повече от 3 месеца.

Прахосмукачки.

Сега съм горд собственик на пълно комплектче за охлаждане(захранване CNPS9500Led и още 6 вентилатора за кутията ,охлаждане за видеокартата) на ZALMAN и работя с него повече от година без да имам проблеми от кум шума и качеството на охлаждане.

Броя на вентовете има значение за шума, но все пак мога да твърдя следното:

1. Качествените вентове като "Akasa", "Arctic Cooling", "Noise Blocker", "Zalman", "Termaltake" и т.н. са тихи.

2. Взимането на 120 мм вентилатри предполага по-голям обем въздушен поток при по-ниски обороти - > по-тиха работа.

3. Винаги може да се намали волтажа на вентилаторите, което да намали оборотите, съответно шума.

4. Налични са компоненти, използващи се за регулиране на оборотите, съответно въздушният поток и шума на вентилаторите.

Редактирано от hattamotto (преглед на промените)

Здравейте.Току-що видях тази тема и понеже цяла седмица съм на вълна охлаждане на компютъра ми реших да се обърна за съвет към вас,без да отварям нова тема,щом вече има такава.На първо място да ви кажа,че дъното ми е ASUS K8N4-E SE , а процесора ми - AMD Athlon 64 3000+ .Та ето за какво иде реч :

1. Вентилатора на чипсета ми сдаде багажа и мисля да го заменя с едно пасивно охлаждане на Zalman - това (вече го купих де) . Дали е подходящо и ще охлажда ли добре чипсета?Температурата на чипсета ми рядко е стигала 40 градуса. Между другото компа ми е разглобен,пиша ви от друг компютър.

2. След като на чипсета няма да има перка,реших да си взема два вентилатора - един отпред и един отзад.Кутията ми не е нищо особено,за предния вентилатор има отвор за засмукване отдолу,а не отпред.Та си взех следните вентилатори - за отпред и за отзад. Дали са удачен избор?Е,ако не са - изхвърлям ги и вземам други.А ако са много шумни мога да им взема по един регулатор.

3. Искам да си сменя и охладителя на процесора (така и така съм разглобил компа),ама след изказаните мнения май ще изхвърля този същия Spire (преди един месец един познат дето работи в комп.фирма ми го подари),май няма да върши работа.Аз досега бях с един Cooler Master - този.Мисля да си взема това - за проца . Друг вариант - да сменя само перката на Cooler-а с някоя перка на Arctic,но не знам дали ще пасне.

Просто ме интересуват мненията Ви за тези охлаждания и перки - стават ли,вършат ли работа и т.н.

Благодаря Ви за вниманието.

Поздрави.

Редактирано от kristo (преглед на промените)

Ако не го клокваш - ще ти свърши работа. Ако мислиш обаче за клок - сега или в бъдеще - взимай фризера. Плюс това при този подход, който си приел - PWM, всичките ти вентове ще променят оборотите си при промяна на температурата на CPU- то, стига дъното ти да го позволява, и да го настроиш от биоса. Начина на връзване на вентовете е описан брошури в кутията. Аз полвам първият от тях, и съм страшно доволен.

@ psycho 666,

свестно захранване (със хубав вентил) и още един вентил от зад или от пред на кутията

Подяволите, оставете вентовете на захранванията да служат по предназначение - т.е. да осигуряват въздушен поток за компонентите на захранването, а не да охлаждат целият комп.

Редактирано от hattamotto (преглед на промените)

Ами няма да клоквам,по принцип не се занимавам с клокване. Атлона си работи на 2 GHZ,а това ми е достатъчно за нещата,които върша на компа си,но въпреки това смятам да си взема този фризер,смятам че и той върши работа,а и е по-евтин.

Дъното ми поддържа регулация на оборотите на вента на CPU-то (чрез Q-Fan Controler),но самия конектор на дъното за вента е 3-пинов,така че не знам дали ще сработи PWM функцията(вентовете са 4-пинови).А и биоса ми позволява регулация само на процесорния вент.Ако накача и трите вента на един конектор дали няма да имам проблеми?Просто взех тези вентили за кутия (с PWM функция)понеже само от този модел от марката имаха във фирмата,сториха ми се доста надеждни,препоръчаха ми ги,а и на мен ми трябва спешно компа(не мога да ползвам все на гаджето). А и чипсета вече ще е с пасивно охлаждане,та ме притеснява ако вентилите не са на максимални обороти.Друг вариант е да им взема регулатор на оборотите и да ги регулирам ръчно,ако са много шумни,но все пак за мен е по-важно компа да е охладен,отколкото шумен.

А какво мислиш за охлаждането на чипсета?

btw : благодаря за бързия отговор. ;)

Привет.Аз съм със същия поцесор и си ползвам боксовия вент без проблеми(за сега).Преди време и аз пазарувах от същата фирма почти същото като теб,12см. вент който взех е Akasa,като ги пусна във офиса момичето ми се стори че беше по тих.Акасата го сложих отстрани(незнам доколко е удачно),но исках да духа към видеото при избора на точното място се оказа,че духа и върху чипсета така с един куршум утепах два заека.За 9см може и да срещнеш проблем понеже тоя модел са доста дебели при монтажа под захранването,първо се заби плътно в него и второ позатвори отвора с около 3-4см.С два регулатора за обороти съм им смъкнал оборотите и в момента почти не се чуват.

Успех

оставете вентовете на захранванията да служат по предназначение - т.е. да осигуряват въздушен поток за компонентите на захранването, а не да охлаждат целият комп.

ако ми каже6 как да накарам вентила на захранването да не е чаяст от въздушния поток в кутията няма да го броя него... ама нали се сещаш, че това няма как да стане? и колкото и да съм съгласен с тебе по въпроса не мисля, че има начин вентила на захранването (примерно 12 сантиметровия на някой фортрон) да не ти играе роля във въздушния поток на кутията, при положение че вентила отзад на кутията е 8санта например...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.