Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ванкелов двигател

Featured Replies

Откъде мога да намеря информация на вАнкеловия двигател(да е наблегнато повече на историята а не на физичните свойства) филмче ще е по-добре но и информацията ще свърши работа

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Уикипедия Има си и връзки с дуги нещица. И не е Винкелов(няма общо с винкели), а Ванкелов, наречен на изобретателят му. Другото му име е роторен.
Уикипедия Има си и връзки с дуги нещица. И не е Винкелов(няма общо с винкели), а Ванкелов, наречен на изобретателят му. Другото му име е роторен.

Тъкмо щях да направя същата забележка...оправи заглавието.

Иначе Мазда RX7 и 8 е с такъв двигател.

Откъде мога да намеря информация на винкеловия двигател(да е наблегнато повече на историята а не на физичните свойства) филмче ще е по-добре но и информацията ще свърши работа

:clap:biggrin.gif:P винкелов :)

вАнкелов се казва.Иначе серийно само Мазда го прави,отличава се с голяма надежност,продуктивност....и сложност.

Откъде мога да намеря информация на винкеловия двигател(да е наблегнато повече на историята а не на физичните свойства) филмче ще е по-добре но и информацията ще свърши работа

Малко история за двигателя и създателят му, както и за перипетиите при внедряването му можеш да намериш в книгата "Автомобилът днес и утре" автор: Емил Николов Димитров

Не мога да повярвам, доживях да видя масов автомобил с ротационен двигател. А после разни хора ми обясняват как твърдението, че нефта свършва било теория на конспирацията...

Не мога да повярвам, доживях да видя масов автомобил с ротационен двигател. А после разни хора ми обясняват как твърдението, че нефта свършва било теория на конспирацията...

Че те Мазда от доста време го правят,как да си доживял,това е технология която използват от години

Че те Мазда от доста време го правят,как да си доживял,това е технология която използват от години

Е, не съм следил специално, по-скоро съм любопитствал от време на време, понеже ми се е налагало да уча по въпроса. И все пак си мисля че едва ли го правят чак толкова от отдавна, като се има предвид че е от средата на миналия век.

Между другото, в началото на 60-те на базата му е разработен друг вид ротационен двигател (със сферично бутало), който е още по-лек, развива по-високи обороти, елеменира някои от проблемите на Ванкеловия (основно с триенето/охлаждането и непълното изгаряне) и снижава разхода на гориво. В СССР по-рано произвеждаха безпилотни самолети - цели с него. Любопитно кой е докопал патентите му.

Редактирано от asa (преглед на промените)

Имам един диск на Мазда, в който се разказва за историята на този тип двигатели има схеми, снимки и един клип как режат една мазда на празен ход. Говоря по памет, но май Мазда слагат такъв двигател в тяхна кола още през 70-те май.

Та ако искате ще го изнамеря диска и ще кача съдържанието някъде.

Редактирано от RefreshMe (преглед на промените)

Говоря по памет, но май Мазда слагат такъв двигател в тяхна кола още през 70-те май.

Е, ако наистина е така значи съм станал жертва на едно безумие, доста типично за времето, когато ни ги обясняваха. Проблема е че и двата разработени в ГДР ротационни двигатели са били засекретени в соцлагера. Както обикновено, секретността им не е била толкова висока, че да не се знае как работят (от който се интересува поне), но достатъчна за да не се знае че капиталистите вече ги произвеждат. :yanim:

А понеже от коли никога не съм се интересувал (тогава ставаше дума за мотори на леки самолети и планери) не съм имал възможност да си попълня пропуските в познанията.

RX-8мицата с 1,3 двигателче на 192 и 231 к.с. При предната версия хвъляш двигателя след 150 000 км, а сега имат напредък и е след 300 000. Излиза, че двигателя ти е консуматив mhihi.gif

RX-8мицата с 1,3 двигателче на 192 и 231 к.с. При предната версия хвъляш двигателя след 150 000 км, а сега имат напредък и е след 300 000. Излиза, че двигателя ти е консуматив mhihi.gif

Защо пък да го хвърляш... :yanim:

Защо пък да го хвърляш... :yanim:

Ми щото толкова живот му дават. Той е като кафемелачка... 1,3 двигателче, което работи на много високи обороти :yanim:

Просто при този двигател триенето м-у върховете на ротора и блока е сериозно, а пък не могат да се слагат сегменти или да се омаслява там. Между другото освен мазда, коли с такъв двигател са правили НСУ(разбирай Ауди), Пежо, Ситроен, Рено, ГМ, Опел, Мерцедес, Волга, Ваз и др. Има разработени спецялни волги за КГБ с ванкелови двигатели - там не им е пукало колко издържат - важното е да са бързи. Също има и състезателни жигули с такъв двигател. Една Симка от 70-те и 2-3 НСУ-та сите с ротационен двигател са били кола на годината. Така че това си е била доста използвана технология.

Принципът на ротационният двигател е известен от 19 век, но на практика пръв успява да го осъществи изобретателят Феликс Ванкел. За да накара "да заработи" двигателят, на Ванкел са били необходими 33 години. Той започва да го конструира през 1924 год. когато е бил на 22 години, като е опознал техниката само от книгите. Преди това той не се е занимавал активно с технически науки. Целият си съзнателен живот Ванкел посвещава на двигателя с въртящо се бутало и едва през 1957 год. с помоща на фирмата НСУ осъществява проекта си. Двигателят е подложен на 100 часова непрекъсната работа и доказва своята надежност като не се установява никаква нвизправност. През 1967 год фирмата НСУ пуска пробна серия от автомобилите РО 80 с двусекционен ротационен двигател ККМ 512. През 1968 год той е обявен главно заради двигателя си за автомобил на годината. Японската фирма Тойо Когио не остава назад. През 1968 година пуска в производство Мазда 110С с двусекционен ротационен двигател 813 който показва добро ускорение и почти нормален разход на гориво. По-късно се появяват още два модела Мазда Р100 и мазда Р130 с ротационни двигатели 820 и 823. По решенията на основните проблеми- уплътняване и охлаждане и по размерите си те са вече толкова далеч от лиценза на НСУ че с право ги смятат за ново изобретение.

Просто при този двигател триенето м-у върховете на ротора и блока е сериозно, а пък не могат да се слагат сегменти или да се омаслява там. Между другото освен мазда, коли с такъв двигател са правили НСУ(разбирай Ауди), Пежо, Ситроен, Рено, ГМ, Опел, Мерцедес, Волга, Ваз и др. Има разработени спецялни волги за КГБ с ванкелови двигатели - там не им е пукало колко издържат - важното е да са бързи. Също има и състезателни жигули с такъв двигател. Една Симка от 70-те и 2-3 НСУ-та сите с ротационен двигател са били кола на годината. Така че това си е била доста използвана технология.

Това е ценно инфо. :)

Аз мога да добавя, че автомобило-производителите вече са забравили тази технология. Единствено Мазда я използват в сериен модел и се опитват да я доразвият.

Да ама маздата с 1.3литров ванкелов двигател постига 231коня, което е по силите на 2.6 литров ходово-бутален, а и тежи само около 124кг.

Да ама маздата с 1.3литров ванкелов двигател постига 231коня, което е по силите на 2.6 литров ходово-бутален, а и тежи само около 124кг.

И, какво те грее това? Разходът е 15.8 градско и 8.9 извънградско. При Nissan 350Z е съответно 16.8 и 8.8. при 3.5-литров V6 двигател, 300 к.с. "чиста" мощност. И тя наистина е "чиста"; без турбо, без супер зареждане, без странични приспособления. Това ще рече, че носи и много на тунинг, а и двигателят има много по-голям живот. Маздата е достатъчно изцедена, че да се цеди и още.

Мисля, че тук ставаше въпрос за ВИНКЕЛОВ двигател, а вие намесихте ротора :nono: честно да си кажа и аз търся инфо за Винкелов двигател. Вчера ми изчезнаха винкелите от асмалъка, някой може да ги е резнал за да си направи точно такъв. Вече ми се изясниха нещата около изчезването на винкелите след като прочетох тая тема :eek:

Ти майтапа на страна, ама Ssang Yong наистина използват винкели при направата вратите на Kyron и Actyon. Като отвориш шофьорската врата отвътре и в горния ляв край виждаш как са цвърнати 2 винкела :ph34r:biggrin.gif

Ти майтапа на страна, ама Ssang Yong наистина използват винкели при направата вратите на Kyron и Actyon. Като отвориш шофьорската врата отвътре и в горния ляв край виждаш как са цвърнати 2 винкела :ph34r:biggrin.gif

Може, ние в Русе безмалко да направим автомобил от тръби. За жалост, професора, под чието ръководство беше проекта почина наскоро и всичко пропадна. Автомобила трябваше да бъде с рама от тръби. Не са винкели, но имаха намерението да ги резнат посредата и да заприличат на винкели. Е, едва ли ще продължат проекта. Надявам се поне сливенлии да успеят.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.