Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Транспортна стачка в София, Варна и Бургас преди изборите

Featured Replies

Вълна от протести ще блокира София, Бургас и Варна броени дни преди вота за Европарламент. От 15 май София остава без градски транспорт. В ефективна безсрочна стачка излизат шофьорите на трамваи, тролеи и автобуси. Към тях вероятно ще се присъединят колегите им от двата черноморски града. Протести обмислят и други фирми с държавно и общинско участие. Причината е една и съща - замразени с години заплати.

"Синдикатите в столичния електро- и автотранспорт вече са подали задължителното по закон уведомление за стачката", съобщи директорът на фирмата Асен Добранов. Ако до 15 май не бъде постигнато споразумение, столицата ще бъде обслужвана единствено от метрото. "По линиите на останалия градски транспорт ще минават по няколко коли на много големи интервали, защото законът за уреждане на колективните трудови спорове не позволява пълно спиране на работата", обясни Добранов. Графиците в момента се уточняват.

Разреждането на колите неминуемо ще доведе до струпвания на големи групи хора по спирките и до скандали. Годишно автобусите в София превозват около 288 млн. пътници, или 789 000 на ден. От синдикатите обаче са категорични, че въпреки сериозните неудобства за гражданите ще продължат стачката до постигане на резултат.

"Около 600 лв. е заплатата плюс добавките за храна на водач на автобус в София", обясни Стоил Павлов от синдиката в столичния автотранспорт. Възнагражденията в частния сектор са близо 2 пъти по-високи и водачите масово напускат. 160 са незаетите щатове за шофьори на автобуси в момента. Това принуждава водачите да работят с максимум 4 почивни дни в месеца.

За увеличение на заплатите с 250 лв. настояват водачите на тролеи, трамваи и автобуси. Те обявиха стачна готовност още през март, но след среща с кмета Бойко Борисов решиха да дадат време на правителството за провеждане на преговори и осигуряване на необходимите средства. "Нищо не последва ", обясниха от синдикатите вчера.

"Това правителство без стачка не работи", коментира пред "Сега" по повод протестите столичният кмет Бойко Борисов. Според него кабинетът няма никакво отношение към проблемите на София. "Откъде да намеря пари, като те ни прибират милиард от данъците", попита той.

Транспортните работници от Варна и Бургас не са дали нужните по закон предизвестия за стачка. "Те могат да се присъединят към протеста в последния момент, тъй като работят в същия бранш и исканията им са идентични", обясни Валентин Никифоров от КНСБ. Стачка обмислят и в БДЖ, и в ТЕЦ "Марица-изток 2". И техните искания са за повишаване на заплатите. Служителите настояват и за преразглеждане на бонусната система.

Проблемът с възнагражденията в държавните и общинските фирми се изостри в началото на годината. Причината е, че социалните придобивки вече се облагат с данъци и така доходите на работниците значително намаляват. Енергетиците, работещите в БДЖ и в градския транспорт получават високи добавки като компенсация, че възнагражденията им години наред бяха замразени заради Наредбата за регулация на заплатите във фирми с над 50% държавно участие. Заради данъците енергетиците ще загубят средно по 600 лв. на година, а шофьорите - по 400 лв.

Спорове текат и около самата наредба. Тя бе в сила до края на 2006 г. и не е подновена. Синдикатите настояват ограниченията да отпаднат и заплатите да се договарят между работници и работодатели. Министърът на финансите Пламен Орешарски обаче е против и настоява наредбата да бъде актуализирана. Тъй като това все още не се е случило, работодателите могат да се възползват и да увеличат заплатите, ако намерят пари. Така направиха в столичната "Топлофикация". Ден преди да напусне фирмата, директорът Наско Михов вдигна възнагражденията с 20% със задна дата от 1 януари. Това бе условието на синдикатите да се откажат от ефективна стачка.

Източник: Сега

• Отговори 69
  • Прегледи 7,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Няма да бъде ад под небето, а кошмар по улиците. Общо взето една трета от населението на България ще усети небивали неприятности. Не разбирам защо в Пловдив и в другите по-големи градове няма да се случи същото. Тогава мащабите щяха да бъдат потресаващи за малка България.

Транспортните работници имат пълно право да изразят възмущението си от престъпното управление на държавата. Към тях спокойно биха могли да се присъединят и здравните работници, учителите и всички засегнати, работещи в предприятия с предимно държавно и общинско участие. Докато народът по недвусмислен начин не излее мъката си, няма да се намери кой да го чуе. Ако го чуят, но не реагират правилно, последствията са непредсказуеми.

Хич не ми харесва назряващата криза.

Възможната катастрофа ще разклати здраво крехката ни икономика.

От тези 288млн. поне 100млн. са били нередовни, което си е около 50 000 000лв. загуби.

Как да има пари за заплати и нови и чисти автобуси?

И защо хората винаги са солидарни с хитреца, който реално погледнато прецаква всички, а не с контрольорите, които си вършат работата?!

Чудесно-един ден почивка-никакви лекции и никаква работа. Супер, ще си почивам предсесийно.

Лошото е, че много малко хора получават адекватни на работата, образованието и натоварването си заплати. И този протест ще поднесе крак на още много други според мен.

От тези 288млн. поне 100млн. са били нередовни, което си е около 50 000 000лв. загуби.

Как да има пари за заплати и нови и чисти автобуси?

И защо хората винаги са солидарни с хитреца, който реално погледнато прецаква всички, а не с контрольорите, които си вършат работата?!

Случайно да работиш в Софийски градски транспорт? Защото там са царе да прехвърлят проблемите си върху гърба на собствените си клиенти.

Ако транспортът беше добре организиран, изобщо нямаше да има нужда от контрольори и въпреки тяхната липса нямаше да има хитреци.

Кажи ми една страна в западна Европа, в която контрольори се грижат да няма измамници в транспорта. Има да търсиш, но няма да намериш. Е, може би в страните от бившия Съветски блок, но това ще е лесно обяснимо - назадничаво мислене у властниците, граничещо със закостенялост и пълно безхаберие.

За Пловдив знае ли се дали ще има нещо или само за изброените??

За Пловдив не съм чувал но................. каква пачка ще направят таксиджийте , нема да е истина :)

• Автор
За Пловдив не съм чувал но................. каква пачка ще направят таксиджийте , нема да е истина :)

А в парашутките въобще няма да можеш да си намериш място :)

Случайно да работиш в Софийски градски транспорт? Защото там са царе да прехвърлят проблемите си върху гърба на собствените си клиенти.

Ако транспортът беше добре организиран, изобщо нямаше да има нужда от контрольори и въпреки тяхната липса нямаше да има хитреци.

Кажи ми една страна в западна Европа, в която контрольори се грижат да няма измамници в транспорта. Има да търсиш, но няма да намериш. Е, може би в страните от бившия Съветски блок, но това ще е лесно обяснимо - назадничаво мислене у властниците, граничещо със закостенялост и пълно безхаберие.

:wors: само допълвам че докато на 120 шофьора се падат 600 души администрация няма да има оправия в градския транспорт. А аз съм за безплатен градски транспорт, парите за транспорта да се взимат от данъците , съответно данъците в София по-високи от колкото в провинцията. Това е цената която да плащат софиянци за чистия въздух. :cupid:

Има начало на стачката, но не се вижда края...

Предлагам депутатските мерцедеси да станат на маршрутки...

И без това са от големите.

Има начало на стачката, но не се вижда края...

Предлагам депутатските мерцедеси да станат на маршрутки...

Много добра идея! Аз вече си харесах два-три. Има слух че, когато се амортизират, ще ги продават с предимство на тези, които най-много са ги ползвали. Ще си пазя билетчетата. :nono:

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

Айде да хванем бас че ако е частен транспорта никой няма да се вози без билет и няма да е на загуба.Извода какъв е?Да се приватизира и да се дадат лицензи на частници които пък да бъдат контролирани от държавата или специално създаден орган.Така няма да има стачки и народа ще си плаща возенето.Градския транспорт докато е държавен никога няма да е на печалба.

Айде да хванем бас че ако е частен транспорта никой няма да се вози без билет и няма да е на загуба.Извода какъв е?Да се приватизира и да се дадат лицензи на частници които пък да бъдат контролирани от държавата или специално създаден орган.Така няма да има стачки и народа ще си плаща возенето.Градския транспорт докато е държавен никога няма да е на печалба.

Не е нужно да се басираме. Прав си, това е правилният път, но не и ако се осъществява в България.

1. Тук приватизацията няма да е истинска, защото силните на деня пак сами ще си разделят тортата, както направиха с хиляди други торти досега, докато източваха икономиката ни.

2. Лицензите на частниците и новите контролни органи само ще подсилят корупционните процеси в страната и ще натоварят хазната с нови разходи за заплати.

3. Мисля, че вече навсякъде в България градският транспорт е в общински и/или в частни ръце, но ако не е така, бих искал да знам в кой град той е държавен.

Градският транспорт в германските градове е общински и почти винаги на печалба. Това се дължи на спазването на ясните обществени правила и закони и доброто ръководство на огромните в някои случаи транспортни предприятия. Пример - Берлин, Хамбург, Мюнхен, Щутгарт, Франкфурт аМ и пр.

За това, че в България цари едва ли не пълен хаос, има вина цялото общество на всички нива. Всеки гражданин трябва да знае какви права и задължения има, да знае как да търси правата си и да спазва строго задълженията си, дори и тогава, когато това не му харесва много-много. Това означава знания и дисциплина - понятия, значението на които бе изцяло девалвирано от предишната тоталитарна система. Тогава простащината и кръшкането от задълженията бяха издигнати едва ли не в култ. Трудно ще се преодолее това наследство, но ще стане, с много усилия ще стане. Не трябва да униваме. Всеки да започне да си върши качествено работата и да се старае да спазва правилата безпрекословно.

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

• Автор

Рейсове през 2 часа пускат за стачката на 15 май

От 40 минути до 2 часа ще висят софиянци по спирките на градския транспорт на 15 май заради стачката на шофьорите. Тогава в столицата ще се движат 135 автобуса и около 50 трамвая и тролея. Това съобщи пред “Монитор” шефът на Столичната компания за градски транспорт Николай Костов.

Както “Монитор” писа, всички водачи в градския транспорт в София обявиха в понеделник, че ще стачкуват на 15 май. Те ще протестират заради ниските заплати и лошите условия на труд. Стачката обаче ще блокира цяла София, тъй като хората ще могат да се предвижват главно с таксита, маршрутки и лични автомобили.

Със “Столичен автотранспорт” договорихме да се движат 25% от автобусите, което прави от 1 до 4 коли на линия, обясни още Костов и допълни, че в нормален ден в града вървят по около 470 автобуса.

На по-натоварените линии ще има по 3-4 автобуса, което означава, че те ще са на интервал от 30-40 минути, обясни пък шефът на “Столичен автотранспорт” Асен Добранов. По другите маршрути обаче ще върви по една кола, което означава, че може да се чака и по 2 часа.

По трамвайните и тролейбусните линии ще се движи по една кола, но няма да се закриват маршрути, съобщи още шефът на Столичната компания за градски транспорт Николай Костов. Нормално в столицата се движат 250 трамвая и тролея на ден.

За някои от линиите действително ще се движи по една кола, за други - по повече, съобщи пред “Монитор” шефът на общинското дружество “Столичен електротранспорт” Йордан Василев. Той допълни, че исканията на водачите са основателни, но се надява да не се стигне до стачни действия, а проблемът да се реши на масата на преговорите.

Подобряване на условията за движение в София и възстановяване на първа категория при пенсиониране на водачите, поискаха още от КТ “Подкрепа” вчера. Синдикалистите посочват, че се създава риск за живота и здравето на гражданите заради това, че шофьорите са принудени да работят до преклонните 63 години.

В подкрепа на софийските си колеги Служителите на “Градски транспорт - Пловдив” обявиха, че ще преустановят работа от 10 до 11 часа на 15 май.

Източник: Монитор

Златен ден за таксиджиите :speak:

Нека им на гадните софиянци...така им се пада
Тя София се пълни непрекъснато с провинциалисти и строителството на нови жилища не спира.
От 40 минути до 2 часа ще висят софиянци по спирките на градския транспорт на 15 май заради стачката на шофьорите.
.Ами аз пътувам със автобус 111(случвало ми се е 35 минути да не мога да се кача) от Люлин до бул.Цар Борис трети,оттам сменям с трамвай за,да отида на работа-при нормална обстановка стигам за 35-40 мин.Работния ми ден започва в 07:30 часа...аз така и така някои дни стигам на работа към 8:00 ;) ,а ако няма и да е редовен,хората ще си получат вестниците,когато ме закара градския транспорт angry.gif !

И така някой тук предложи да се раздържави Градския Транспорт.

Подкрепям!

Редактирано от манол (преглед на промените)

Това е начина,протести до дупка щото дебелите глави на комунистите от друго не разбират.Лошото е ,че пак ще се появят разни мърморковци тук и ще поичнат "целия ми ден провалиха тия шофьори" и др. такива.Веднага ще се изкажат и разбирателите които освен от администриране на VoIP мрежи разбират и от транспорт и от почти всичко друго,че всъщност шофьорите са много богати и стачкуват само за да провалят деня на въпросните високоинтелигентни личности.Българите сме винаги разединени и затова всеки който дойде на власт ни клати както си иска.

Редактирано от VEELVET (преглед на промените)

Тя София се пълни непрекъснато с провинциалисти и строителството на нови жилища не спира.

Твърдението ти е вярно. Напливът на провинциалисти кара града да се задъхва.

Градът е задръстен и се пръска по шевовете. Това не може да продължава до безкрай. Ще дойде време и животът ще спре.

Днес ми трябва три пъти повече време, за да стигна с кола от точка А до точка Б, отколкото преди 10 години. Догодина съотношението ще е вече четири пъти. Процесът е необратим.

Късогледството на архитектите от началото на миналия век започна да проличава през 70-те години, а всичките им наследници вероятно са просто слепи. За два и повече милиона жители трябва площ, поне колкото е тази на Будапеща, а нашата столица е джудже в сравнение с нея. Ако не се намерят спешни решения за разширяване, само след няколко години градът ще се задуши.

Основният градоустройствен план на Ню Йорк е правен преди този на София. Но хората са взимали мъдри решения, затова сега почти нямат нашите проблеми. Да вземем за пример бетонните тръби на канализацията им. В горната им част сега са разположени кабели, топлопроводи, газопроводи и пр. По дъното на тръбите се оттича каналната вода. Ако беше прието първото предложение тръбите да са с диаметър 1 метър, на града щеше да му се наложи да строи нова подземна инфраструктурна мрежа още в средата на ХХ век. В комисията е имало мъдри хора, които са увеличили диаметъра на 3 метра. В момента Ню Йорк използва едва 30 до 40 процента от капацитета. Едва ли някога ще използва пълния. Допълнителен плюс е, че където има тръби, не е нужно да се разкопават улиците. Това любимо занятие на общинските власти в България е непознато в много страни по света.

Ако някой някога се оплаква от неуредиците тук или там в България, нека се замисли дали самият той през целия си живот е взимал все верни и полезни за обществото решения или и самият той прилича на "общинарите" и "държавниците", които водят страната ни неизвестно накъде, без да знаят точно как.

Това е начина,протести до дупка щото дебелите глави на комунистите от друго не разбират.Лошото е ,че пак ще се появят разни мърморковци тук и ще поичнат "целия ми ден провалиха тия шофьори" и др. такива.Веднага ще се изкажат и разбирателите които освен от администриране на VoIP мрежи разбират и от транспорт и от почти всичко друго,че всъщност шофьорите са много богати и стачкуват само за да провалят деня на въпросните високоинтелигентни личности.Българите сме винаги разединени и затова всеки който дойде на власт ни клати както си иска.

Поздравления, успя да ме предизвикаш! Въпреки това ще те разочаровам - смятам както обикновено да запазя добрия тон :lol6:

Преди около година и нещо се бях качил в абсолютно празен трамвай за депо, та си полафих ватмана. Ето една част от разговора ни:

Той: Ти работиш ли?

Аз: Мдам...

Той: И колко взимаш?

Аз: Хмммм.... Ами *** лева

Той: Много малко бре... Ние взимаме 900 кинта месечно.

Аз: Не е зле
:)

Той: Ами не лошо, но все пак по цял ден седиш и тутуруткаш тоя трамвай. Ама все пак професията ни е доста рискова и отговорна.

Аз: Е съгласен съм, возиш бая пътници, ако стане нещо... Абе да не дава господ...

Той: Е поне си ги харча с кеф

Не знам дали въпросният ватман е преувеличил или ме е излъгал, но той самия ми каза, че взимат около 900 лева чисто. Дали са малко или много е друг въпрос. Интересен факт е, че има недостиг на шофьори и ватмани въпреки относително високите заплати (направо са си високи в сравнение с други не по-малко отговорни професии). Искат да стачкуват, еми имат право да стачкуват. В столицата проблема с недостига на финанси идва от тъпотията на управляващите Софийска Компания за Градски Транспорт (СКГТ). Из цялата страна транспортните дружества си служат с кондуктури и процентът на нередовни пътници е мнго нисък (със сигурност е под 5%), контрольори също има, но те контролират кондукторите, не пътниците. Е в София не е така. Тук се разчита на благоразумието и честността на пътниците, което автоматично води до предпоставки за нарушения. И все пак се съмнявам да има реално протест. Точно преди избори управляващите са особено благосклонни да дават обещания, а освен това не могат да си позволят половината население да негодува срешу тях.

За разлика от простотията на таксиметровите шофьори, този път в една или друга степен ще има ред. Знае се за стачката предварително и всеки ще може да предвиди закъснението си, или да си осигури транспорт. Освен това линии няма да се закриват, транспорт ще има. Вярно, ще е абсолютна тъпканица и ще минават веднъж на час (в добрия случай), но поне ще има някакъв транспорт. Шапка им свалям на шофьорите, че са се съгласили 25% от тях да работят. Друга разлика между протеста на бакшишите и този, който предстои е, че никой няма да блокира центъра на София. Може и да няма транспорт, но поне човек ще може да се предвижи - било с такси, било с маршрутка или пък с личният си автомобил. Разлики има още, но не смятам, че това е идеята на темата...

Драги VEELVET, искам да те помоля да се въздържаш от коментари по мой адрес, както аз се въздържам от коментари към теб. Предварително ти благодаря.

Доколкото слушах новините по радиото стачка ще има...Цитирам по памет : "Имаха месеци време , за да разрешат исканията ни, сега за 3 дни няма какво да се направи толкова..Стачката ще се състои на 15ти.."
В такъв случай доста ще се изприщят управляващите... Избирателите няма да са особено благосклонни към тях. Те може и да нямат общо с проблематичната ситуация, но все пак ще бъдат обвинени. Това ще разклати общественото мнение и резултатите от изборите могат да се окажат доста интересни :lol6:

Да поживеем и ще видим кой, какво, къде и как :)

... Това ще разклати общественото мнение и резултатите от изборите могат да се окажат доста интересни :whist:

Народът вече е толкова дезорганизиран и обезверен, че едва ли ще се случи нещо съществено.

На 15 явно ще почивам...казах му на шефа ако толкова държи да се ява на работа да дойде да ме вземе от вкъщи, и да ме върне, той предпочете да ми даде почивка.Нямам нищо против стачката им, въпреки че зор ще видат софиянците с придвижването.А иначе по - въпроса да не вземат да решат да увеличат цената на билетите шото честно казано тогава ще стачкуват пътниците, а не шофьорте.Писна ми да му се невиди да се чувствам като животно в консерва, да се мъкна по задръствяния и да си плащам сума, която определено ми се отразява на бюджета.

Ами ако се стигне до увеличение на заплатите, определено ще вдигнат билетчетата.....До сега събирахме пари да ходим на море, от сега нататък ще събираме за да се возим в градски транспорт...

Тихо да не те чуе някой :wors:

Съмнявам се, че ще посмеят....

• Автор

Общината обещава по-високи заплати в Градския транспорт

В 15 ч в Министерството на транспорта ще се проведат преговори между представители на правителството, Столична община и синдикатите по повод планираната за 15 май стачка на Градския транспорт в София. Общината има готови предложения и е с нагласа да приеме исканията на синдикатите за увеличаване на заплатите в Градския транспорт, съобщи заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов. По думите на Стоилов обаче, под 50 процента е шансът стачката да бъде отменена.

Източник: Дарик

Тихо да не те чуе някой :)

Съмнявам се, че ще посмеят....

Аз пък не се съмнявам sad.gif

Като нищо ще вдигнат ценита на левче...

А обикновеният пътник ще продължи да се тъпче примирено в (гр)адският транспорт...

• Автор
Аз пък не се съмнявам sad.gif

Като нищо ще вдигнат ценита на левче...

А обикновеният пътник ще продължи да се тъпче примирено в (гр)адският транспорт...

Ами ако го направят 1 лв билетчето аз лично ще наблегна на маршрутките. Вярно и там е консерва копърка, но пък стигаш доста по-бързо. :speak:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.