Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разклонител с предпазител от ток. удар или UPS

Featured Replies

Знам, че има една основна разлика, че UPS-a има функцията на акумолатор и съхранява определено количество енергия, но като изключим този факт предпазата на разклонителя е толкова голяма колкото на UPS-a доколкото знам. Основното ми питане е има ли UPS, който да вкарва само прав ток и да е на ниска цена, защото аз имам разклонител с предпазител от токов удар, но като се включва переодично климатика ми се разтриса (за околу 1 сек.) екрана от промяната в напрежението. При ток преминаващ през UPS ще се получава ли пак така?

:no-no:

Редактирано от imm0r7a1 (преглед на промените)

Това че ти се "разтриса" картината на екрана е защото в момента коъто включи климатика той създава бисокочестотно смущение при което ти трепва монитора. По отношение да предпазната защита на разклонителя ти може и да е по добра може и да не. По добрите UPS-и(по скъпите) имат мн по добри защити и мн по - голямо бързодействие, от това на разклонителя ти.Проблема с трепването на картина се отстранява само с 3 филтърни кондензатора, но ако искаш да си копуваш UPS в него ги има. моя съвет е да си вземеш по стабилен UPS за да нямаш никакви проблеми, говорим за цена около 150-200лв са сносните. Има и по добри, но чак такъв не ти трябва. :no-no:

От това смощение може ли да се повреди нещо или не.

От включването на климатика ти се получава спад на напрежението-най вероятно си включил монитора на контакт с по-тънки жици или прекалено близо до климатика.Повреда едва ли ще стане ,но знае ли човек...Ако можеш смени контакта с някой друг,възможно по-далече от климатика.А едва ли е от високочестотни смущения-и климатика и монитора имат мрежови филтри,а всеизвестно е че при включване на климатик се консумира доста повече ток от компресора от колкото при работата му.

Редактирано от eleena1999 (преглед на промените)

Принципно климатика трябва да е на отделен заземен контакт който е желателно да е български(заради качеството).За компютъра важи същото.

От включването на климатика ти се получава спад на напрежението-най вероятно си включил монитора на контакт с по-тънки жици или прекалено близо до климатика.Повреда едва ли ще стане ,но знае ли човек...Ако можеш смени контакта с някой друг,възможно по-далече от климатика.А едва ли е от високочестотни смущения-и климатика и монитора имат мрежови филтри,а всеизвестно е че при включване на климатик се консумира доста повече ток от компресора от колкото при работата му.
Извинявай обаче това, че климатика е е близо до контакта на компютъра няма никакво значение, а за да се получи толкова голям спад в напрейението ти трябва мн по мощен консуматор от климатик. Нз колко е всеизвестно, но да при сработването на какъвто и да е елекродвигател(като този в климатика) стартовия ток е тройно по - голям от номиналния му, което може да се усети с леко понижаване на силата на светене на лампи и др осветителни тела, но за да трепнат от моментната липса на напрежение означава че компютъра би се рестартирал моментално, ако няма UPS.А Това дали уредите разполагат с мрежови филтри е мн спорен въпрос. Зависи от производителя, дали са му давали пари за такива или не! По отношение на смущенията, в мрежата смущения от бсякакъв вид има, така, че не ги изключвай като възможност ;)
От това смощение може ли да се повреди нещо или не.
Побреди не могат да настъпят, но е добре да се провери дали контакта в който ти е лкючен компятъра е замасен, а климатика просто трябва да е.

И най-куция ups е по-добре от такива измислени контакти. Ако ти премигне ел. мрежа (спре за секунда ), друга защита не помага.

Повечето от по-качествените ups-и - над 70 лева имат и avr(automatic voltage regulator) , т.е. и 198 волта и 242 да влизат в ups-a , изходното ще е 220 в.

Ако ти премигне ел. мрежа (спре за секунда ), друга защита не помага.

Ей това е истината. Макар че пари за още един куфар не бих дал.

elman, eleena1999 , според мен има слаба връзка някъде преди климатика и компютъра. В повечето случаи това не се забелязва, защото не се включва нищо достатъчно мощно. По принцип много малко инсталации са направени както трябва.

Иначе спад на напражение трудно би се получил, а електрониката няма лесно да пропусне смущенията.

Ей това е истината. Макар че пари за още един куфар не бих дал.

elman, eleena1999 , според мен има слаба връзка някъде преди климатика и компютъра. В повечето случаи това не се забелязва, защото не се включва нищо достатъчно мощно. По принцип много малко инсталации са направени както трябва.

Иначе спад на напражение трудно би се получил, а електрониката няма лесно да пропусне смущенията.

Напълно си прав.

• Автор

Подледнах зазимени са контактите, но явно монитора ми е по-чувствителен SAMSUNG, защото преди да си купя климатика се отоплявах с една печка DeLonghi и докато работеше картината на монитора ми трептеше сякаш съм го пуснал на ниски херци, а пък и климатика е в контакта в единия край на стаята а компютъра в другия контакт в стаята и близоста явно смущава при промяна в напрежението, но все още се чудя дали да взема UPS. Може ли да ми препоръчате такъв до 100лв. (600Va)?

П.П. Иначе компютъра не ми се рестартира от промяната в напрежението.

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538122 това надежно ли е? Евтино е, но съм го виждал да го ползват на доста места.

Подледнах зазимени са контактите, но явно монитора ми е по-чувствителен SAMSUNG, защото преди да си купя климатика се отоплявах с една печка DeLonghi и докато работеше картината на монитора ми трептеше сякаш съм го пуснал на ниски херци, а пък и климатика е в контакта в единия край на стаята а компютъра в другия контакт в стаята и близоста явно смущава при промяна в напрежението, но все още се чудя дали да взема UPS. Може ли да ми препоръчате такъв до 100лв.?

П.П. Иначе компютъра не ми се рестартира от промяната в напрежението.

Няма значение дали контакта е в единия или другия край на стаята. По-добре виж кои са на различни бушони. При някои инсталаци част от стаята е към един, а другата - към друг. Тогава, когато ги включиш към различни, може и да се усети полза.

И по-добре извикай някой познат да ти прегледа мрежата. Усещам че нещо не е в ред, а и ще ти излезе по-евтино от UPS. Още повече че и той ще види зор, ако трябва да превключва непрекъснато. Не всички са предвидени за толкова интензивна работа. И е добре ако наистина има дефекти по мрежата да се оправят. В известен смисъл е пожароопасно, макар да се съмнявам да се стигне чак до там.

Едит:

Ако можеш вземи печката и монитора, включи ги в другата стая (на друг бушон) и ще видиш че няма да трепка. Ако отново трепка значи не съм прав.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Нещо по инсталацията май не е наред.Викни майстор да погледне и му обясни проблема.

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538122 това надежно ли е? Евтино е, но съм го виждал да го ползват на доста места.

Опитай съвета на Melmak ® и ако пак е същото, значи просто някое от устройствата няма необходимата филтрация. По отношение на UPS-a надежден не мн но ще ти свърши работа.

• Автор

Инсталацията е добре защото преди 2 месеца е сменяно таблото с бушоните с автоматични и е направена профилактична проверка ;)

Обаче явно ще трябва UPS моля кажете ми кой според вас е най-добър от изброените

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538122

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538113

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538123

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538099

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538114

П.П. на мен не ми трябва супер UPS, само да вкарва прав ток, да има що годе сносна защита и да работи поне 7 мин. авариино.

Инсталацията е добре защото преди 2 месеца е сменяно таблото с бушоните с автоматични и е направена профилактична проверка :help:

......

Не че настоявам, но причината може и да не е там. Ти каза ли му за проблема с монитора ? Защото може и да не го е видял, ако има. Все пак те съветвам да пробваш това което ти казах. Според мен нямаш нужда от UPS, само заради това. Но в крайна сметка ти си решаваш.

Инсталацията е добре защото преди 2 месеца е сменяно таблото с бушоните с автоматични и е направена профилактична проверка :help:

Обаче явно ще трябва UPS моля кажете ми кой според вас е най-добър от изброените

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538122

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538113

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538099

http://911.bg/a2/offers.asp?p=2538114

П.П. на мен не ми трябва супер UPS, само да вкарва прав ток, да има що годе сносна защита и да работи поне 7 мин. авариино.

Това е добре със защитите, препоръчвам него!

Но наистина не е лошо да пробваш и това което ти казва Melmak ® и тогава купувай.

Ако можеш вземи печката и монитора, включи ги в другата стая (на друг бушон) и ще видиш че няма да трепка. Ако отново трепка значи не съм прав.

Според мен също е излишно-в къщи имам 3 климатика ,единия е 24-ка,но нямам никакви смущения.Някой ти беше предложил да пробваш монитора някъде другаде-направи ли го?Да не се окаже че е от него.

• Автор

Прав бяхте наистина не трепти като включа климатика към друг контакт (свързан с друг бушон) на разтояние от 5 метра. Там не мога да си позволя да го включвам, защото е твърде далеч и няма да мога да затварям вратата за инсталацията съм 100% сигурен, че е изрядна, но явно монитора няма нужните филтри за напрежението, защото забелязах, че и докато работи климатика също леко трепти монитора както при случая с печката DeLonghi. sad.gif

В такъв случай не знам какво друго решение освен UPS да намеря?

Прав бяхте наистина не трепти като включа климатика към друг контакт (свързан с друг бушон) на разтояние от 5 метра. Там не мога да си позволя да го включвам, защото е твърде далеч и няма да мога да затварям вратата за инсталацията съм 100% сигурен, че е изрядна, но явно монитора няма нужните филтри за напрежението, защото забелязах, че и докато работи климатика също леко трепти монитора както при случая с печката DeLonghi. sad.gif

В такъв случай не знам какво друго решение освен UPS да намеря?

Както казах и преди решението е мн по евтино от UPS. Просто си потърси качествен мрежов филтър. Продават се, но го купи с оговорката, да го пробваш, защото има и мн ментета!

Извинявам се за некомпетентноста си, ни какво точно представлява мрежовият филтър?

И каква цена е?

Представлява устройство в което включваш компютара(или нещо друго), а него в мрежата. служи за да премахне всякакви високо и нискочестотни смущения. Виж за цената не могада ти кажа понеже не ми е трябвало скоро такова, но мисля че за 20-30 лв. ще си намериш нещо наистина качествено.

• Автор

Днеска отидох да видя какво могат да ми предложат и намерих стабилизатор до 500W за 35лв. За нещо такова ли ми говорехте?

В него също има филтри, но незнам какви са! По принцип може да ти свърши работа, но искай да го пробваш, че може да се окаже и някой ментак :)

imm0r7a1, монитора ти вероятно има изтекли кондензатори на захранването си и/или още някаква повреда. Преди да купуваш каквото и да е опитай да го изтестваш ситуацията чрез включване на друг монитор (доколкото разбрах е CRT) на неговото място в тази стая. Втора стъпка трябва да бъде ел.инсталацията да се прегледа от професионалист. После можеш да си купиш каквото си избереш от предложените неща, те не са излишни с мизерните доставчици на ток в територийката ни. Ако си ограничен финансово (нямаш парички за марков UPS), едно марково захранване е най-добрият избор като цена в случая. Той си има всички тези филтри и подобни неща.

• Автор

Повреда в монитора май няма, защото един приятел има същия модел монитор и при него, като включи нещо по-мощно започват такива смущения sad.gif .Само не разбрах за марково захранване на кое става въпрос?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.