Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разклонител с предпазител от ток. удар или UPS

Featured Replies

Не ми е ясно как ще смениш захранване на монитор при положение че е интегрирано на платката на дъното.А за кондензатора е прав-виж електролитния кондезатор след изправителя на мрежовото напрежение и го смени с по-голяма стойност.Ще го познаеш по това че е голям.Разбира е възможно и да е от друг -ІІ-

• Автор

Може ли само да ми обясните, защо един марков UPS е по-добър от някой по евтин, като изключим марката върши ми същата работа, но примерно има по-слаба батерия ли? Mога да дам до 180 лв, но заслужава ли си?

П.П. Има клавиатури за 200лв. майта е 35лв. и пак ми върши същата работа :)

Редактирано от imm0r7a1 (преглед на промените)

Разликата между марковия и немарковия е от тук до Париж. При марковите стабилността и бързодействието са мн по големи, а това е важно особено спре ли мрежовото и да останеш само на UPS. Повярвай не е само марката. Просто си направи сравнение, виж 1 марково и 1 немарково. Според мен обаче от марков UPS в случая нямаш нужда.

Представлява устройство в което включваш компютара(или нещо друго), а него в мрежата. служи за да премахне всякакви високо и нискочестотни смущения. Виж за цената не могада ти кажа понеже не ми е трябвало скоро такова, но мисля че за 20-30 лв. ще си намериш нещо наистина качествено.

Проблема ти е в инсталацията.

При недостиг на ток,монитора не може да поддържа висока резолюция.

Имах подобен проблем,но с музичка.Монитора трептеше по баса.Смених инсталацията и проблема се реши

Друг вариант е да си дръпнеш кабел от друг бушон

• Автор
Смених инсталацията и проблема се реши

Под инсталация какво точно имате напредвит да сменя бушоните с по-силни или?

Имам предвид,нови кабели в стената :blink: Но опитай и с по-здрави бушони.Има голямо значение и дебелината на предпазващата пластина [или по българско му жичката biggrin.gif ]в самия бушон

За резервна идея,прекарай си кабел от другите стаи.Някъде прочетох че си пробвал и че нямало смущения.

А и Ups-a няма да ти свърши работа,първо батериите няма да ти държат,а и климатика ако ти е над изходната мощност на самия UPS-той дори няма и да тръгне,защото има защита

Или са ти тънки кабелите към контакта, или в някоя разклонителна кутия има хлабава връзка-и в двата случая ако ще и 100 ампера бушон да сложиш -все тая.

• Автор

Проверих контактите добре са си всичко е наред и са стегнати, идеята за нова инсталация не е лоша обаче в тея панелки докато ги оправя кабелите.

Бушоните са ми автоматични уж като ги взимах дадох повече пари за качествени, а този който ползвам е на контактите и е 24 ампера.

Или са ти тънки кабелите към контакта, или в някоя разклонителна кутия има хлабава връзка-и в двата случая ако ще и 100 ампера бушон да сложиш -все тая.

Също може да е причина.Кабелите у нас бяха по стандарт от втората световна,затова се наложи смяна.

:ph34r:

Бушоните са предпазители :rolleyes: Не са елементи увеличаващи или намалящи напрежението по ел. инсталацията laugh.gif

Редактирано от Oddesey (преглед на промените)

И аз така мислех, докато не каза че трепти непрекъснато и че друг подобен монитор на друго място,работи по същия начин. И въпреки това си мисля че решението е просто - както каза @elman с мрежов филтър или нещо подобно.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Имам следното питане. Работя в медицински център и има скъпа апаратура. За да я предпазя от токови удари достатъчен ли е разклонител с предпазител? Не виждам смисъл от UPS, защото тази апаратура е безсмислено да работи, ако навсякъде другаде няма ток. Освен продължаване на работа при липса на захранване има ли други ползи от UPS- в моя случай или и разклонител с предпазител стига?

Имам следното питане. Работя в медицински център и има скъпа апаратура. За да я предпазя от токови удари достатъчен ли е разклонител с предпазител? Не виждам смисъл от UPS, защото тази апаратура е безсмислено да работи, ако навсякъде другаде няма ток. Освен продължаване на работа при липса на захранване има ли други ползи от UPS- в моя случай или и разклонител с предпазител стига?

Не! Предпазителят е инертен и има голям толеранс. Той защитава от претоварване на линията при нарастване силата на тока по-голяма от вложената в предпазителя. Ще сработи и при късо съединение, но след време, а дотогава електрониката може да е поразена.

Неправилно се използва термина "токов удар". Той се разглежда в учебниците по охрана на труда, касаещи протичане на електрически ток през човешкото тяло. Стандартът по мое време за смъртоносна сила на тока бе 80mA, протичащ през верига лява ръка -съдечна област- десен крак.

Вашият случай касае пиковете и падовете на напрежението в захранващата електрическа мрежа. Неговите колебания, отнесени през закона на Ом, водят до изменение на силата на електрическия ток и това е повлякло подобно мислене.

Подобна защита е поверена на електронни устройства, който следят пикове, форми, честота и прочие и при изменение реагират мигновено. UPS освен акумулатори и подхранващи устройства притежава спомената електроника за защита.

Не става ясно каква е електрониката, но за устройства с твърди дискове е крайно нежелателно внезапен срив на енергозахранване.

За каква апаратура става дума ? Повечето от апаратите са защитени фабрично от промяна на характеристиките на подаваното напрежение.

Тук има кратко описание на предпазители Sono:

http://www.sono.bg/index_bg.htm

(Аз съм си взел едно такова за компютъра и монитора, но вътре в плика имаше и лист с инструкции, който за съжаление не пазя затова, кое е добре да се включва към него.Пишеше, че не става обаче за някои ел. уреди, които имат по-голяма консумация, но не съм сигурен за кои се отнасяше).

И все пак UPS-a си е UPS ! В повечето случаи евтиното накрая излиза по-скъпо.Тези разклонители са от типа за "еднократна" употреба. Пак е по-добре от нищо, но...

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

изобщо не е въпроса в това дали уредите ще имат ток или не. Това е важна и сложна апаратура и ти трябва UPS и то скъп!!!

защо -

не знам точно каква ти е техниката, но голяма част от медицинската техника работи на базата на някаква характеристика на тока - например, тя разчита, че ще получи точно 230волта с минимални отклонения, ще получи 50 херца ток и синусуидата ще е наистина синусуида, а не нещо като на импулсно захранване. Дори и да ти работят уредите, можеш да получиш наистина големи отклонения в показателите, което май е лошо в медицината :clap: особенно, ако си дал пари и разчиташ на скъпа техника.

UPS а който трябва да вземеш е online технология - разбиа се, най-скъпата за съжаление, но е единствената, която може да ти предложи изходящ ток, какъвто трябва да бъде. Предполагам ти е ясно, че това в контакта е далеч от идеята си...

Като много краен компромис, можеш да вземеш от една компромисна технология, не й помня името, но задължително с AVR - автоматичен регулатор, който поне ще пооправи малко показателите на тока.

И като за последно - един хубав UPS наистина може да ти спаси техниката, има много сложни неща, които нямат значение, докато си пускаш касетофона, но при финна техника са важни. Препоръчвам ти и всичките тези уреди да ги включваш в един контакт - в общ разклонител, за да нямаш проблеми с фазите.

Не! Предпазителят е инертен и има голям толеранс. Той защитава от претоварване на линията при нарастване силата на тока по-голяма от вложената в предпазителя. Ще сработи и при късо съединение, но след време, а дотогава електрониката може да е поразена.

Неправилно се използва термина "токов удар". Той се разглежда в учебниците по охрана на труда, касаещи протичане на електрически ток през човешкото тяло. Стандартът по мое време за смъртоносна сила на тока бе 80mA, протичащ през верига лява ръка -съдечна област- десен крак.

Вашият случай касае пиковете и падовете на напрежението в захранващата електрическа мрежа. Неговите колебания, отнесени през закона на Ом, водят до изменение на силата на електрическия ток и това е повлякло подобно мислене.

Подобна защита е поверена на електронни устройства, който следят пикове, форми, честота и прочие и при изменение реагират мигновено. UPS освен акумулатори и подхранващи устройства притежава спомената електроника за защита.

Не става ясно каква е електрониката, но за устройства с твърди дискове е крайно нежелателно внезапен срив на енергозахранване.

Profruit, ти поне си умно момче...защо говориш така?! ohmy.gif

При рязка промяна на напрежението, тва UPS докато реагира апаратурата му вече ще е пострадала!

Истината е, че няма разрешение на проблема "токов удар", всякакви такива измислени у-ва реагират със закъснение и не вършат работа!

Толкова скъп UPS няма как да се вземе.Това което може да се направи с минимум средства е:Отделяне на всичката скъпа апаратура само на една фаза (ако е монофазна).На същата фаза да няма други консуматори като бойлери,печки,котлони и др. от този род.Ако е възможно да се изгради три или пет проводна инсталация.Може и само хубаво заземление до контактите с апаратура.Да се сведе до минимум използването на удължители,разклонители и др.Във всяка стая да се осигурят брой контакти отговарящи на броя уреди,т.е. да не се оставят свободни гнезда че не се знае кой какво ще хакне там.

Това е което може да се направи с минимум средства.Работех в ДКЦ преди време и си имах доста проблеми докато не направих тези неща.За UPS никой не иска и да чуе.Взеха само един малък за сървъра за да не се загуби базата с данни и това е.

Възможно ли е проблемът ти да идва от Електроснабдяване? В промишлени райони, особено такива, където има прекалено много отделни фирми те никак не обичат да слагат нови трафопости, дори когато вече съществуващите са претоварени. Имал съм случаи когато входното напрежение е толкова нестабилно, че единствено съчетанието на стабилизатор и вързан след него UPS позволява постоянна работа на машините, които не бива да прекъсват. Само UPS често не успяваше да се зареди, защото непрекъснато превключваше, а след 2-4 месеца акумулаторите му заминаваха.

Единственото решение на такива места е да се съберат достатъчно недоволни и да си купят собствен трафопост. Интересното е че това обикновено решава и проблемите на тези, които не са поискали да платят.

При рязка промяна на напрежението, тва UPS докато реагира апаратурата му вече ще е пострадала!

Истината е, че няма разрешение на проблема "токов удар", всякакви такива измислени у-ва реагират със закъснение и не вършат работа!

Не си прав по принцип. Вярно е, че евтините UPS-и които масово се използват може и да не са достатъчно бързи (4-6 ms време на реакция), но има и така наречените online UPS, които преобразуват променливия ток в прав, които минава и дозарежда батерията (ако има нужда) и после този прав ток се преобразува пак в променлив и с него вече се захранва консуматора. Та нали се сещаш, че няма как да накараш такъв UPS да извади ток с характеристики различни от идеалните cool.gif .

За първи път те чувам/чета. Никак не е ясно кой за кого е момче в този кръг. След моя коментар estario не даде повече светлина, така че коя апаратура коментираш - ти си знаеш. Ако е на estario от "момче" те издигам в екстрасен. Коментираш интелигентността ми, оставайки популистки отговор взет назаем от улицата.

В България градската мрежа за енергоснабдяване по стандарт е 220V. Тя е резултат на силов трансформатор с заземен звезден център на вторичните намотки. Ако звездния център бъде прекъснат или същото за коя да е от фазите (поради претоварване например), то настъпват промени в фазовите напрежения на изхода на трансформатора, което от своя страна води до внезапно повишение на напрежението от 220V до 380V. Tочният отговор дават уравнения с комплексни числа, разглеждащи векторите на напрежения на отделните фази.

Втора причина е поражения от атмосферни влияния, известни като "гръмотевици". Там напреженията от статично електричество достигат милиони волти и пак толкова сила на тока. По пътя на високоволтовите електропроводите се слагат дъгогасители и реактори. Те са малоефикасни и това рефлектира на мрежите за градско енергоразпределение.

Медицинската апаратура се захранва с автономно захранване поради съображения за безопасност, както на обслужващия персонал, така и на болните. Апаратура на Siemens. Phillips, Thomson работят на 110V или 36V и са независимо захранени.. Говоря за захранващи блокове, които съм виждал.

Коментарът ми с твърдите дискове визираше компютри с медицински сонди и то като предположение. Те имат импулсни захранвания с достатъчен толеранс на работно напрежение. Например 110V-240V. Тази граница не е твърда и може да се разшири в двете посоки. Вътре има варистор, който пробива при зададен пик и по този начин погасява преднапрежението.

Преди да продължиш да твърдиш за "измислени у-ва" разгледай схемите на специализирана фирма за токоизправители и захранващи блокове "Consul". Нейната продукция се изкупува основно от военните, а това е сериозен повод за размисъл.

Shma, Profruit, извинявай ако съм те засегнал вмисълта ми съм нямал обида!

Коментирах, конкретно UPS, че не върши работа защото всичко става за секунди, дори и ония дето са он-лайн...ама ти по-добре би трябвало да знаеш! Ти може за първи път да четеш мой пост, но за сметка на това пък аз изключително внимателно чета всеки твой и то от доста време!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.