Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Време е за сиеста!

Featured Replies

Дали българите ще се разделят на "за" и "против" следобедната дрямка

28110113.jpg28110114.jpg

Рекордните температури, измерени в България тази седмица, накараха дори и министрите да признаят, че така не се живее. Социалният министър Емилия Масларова призова работодателите да пощадят служителите си и да им позволят да си почиват в жегите. "При средна температура под 10 градуса и над 30 градуса трябва да се регламентира продължителността на работата на открито и почивките на работещите", заяви загрижено Масларова. Но добрата новина невинаги е само добра, защото от този кеф за средиземноморците ще могат да се възползват главно строителите. Кодексът на труда предвижда глоба от 250 до 1000 лева за работодател, който не изпълни задълженията за безопасни условия на труд. При повторно нарушение санкцията е от 500 до 2000 лева.

Спасение от летните горещини търсят и в други европейски държави. Националната избирателна комисия на Унгария одобри идеята за организиране на референдум за въвеждане на сиестата. Инициативната група е предложила дори да бъде приет закон, задължаващ ресторантите да наливат безплатно бира в най- горещите часове на денонощието. Идеята обаче е била отхвърлена от комисията.

Благотворното въздействие на сиестата не е за пренебрегване, особено в летните месеци, когато натрупаната умора започва да скапва настроението бързо. Изследванията показват, че съществува биологична тенденция да се чувстваме уморени в ранния следобед. Доказано е, че кратко 10 - 20-минутно дремване в средата на работния ден повишава продуктивността с 30 %, подобрява паметта и концентрацията. Учените са категорични, че чрез сиестата може да се намали стресът и рискът от инфаркти. Липсата на достатъчно сън е сред причините и по-трудно да се разделим с излишните килограми. Доказано е също, че кратките почивки ни карат да се чувстваме по-щастливи и удовлетворени. Дори 5 минути могат да са изключително полезни.

Това отдавна са го открили испанците, които за нищо на света не пропускат да се излегнат на диванчето в службата или се прибират у дома, където чинно си обличат пижамата, за да потънат в лека дрямка.

Нашите съседи - гърците, също знаят какво е да се опънеш под тентата на удобен стол и да подремнеш. Твърди се, че този навик ги прави и едни от най-дълголетните в Европа. Но противно на заблудата, че сиестата е патент на испанците, за първи път я изпробват португалците. Въпреки че ги упрекват в регламентиран мързел, те не се стряскат и продължават да живеят така. Тази година светът се убеди, че ги разбират тия неща.

Идеята намира много широка подкрепа и в Обединеното кралство. Там за втора поредна година бе обявен национален сиеста ден. Събитието се проведе на 11 юли тази година и се радваше на изключително широка подкрепа от медиите на Острова. Главната цел на инициаторите е да популяризират многобройните ползи от краткото следобедно подремване. Идеята е този вид почивка да се наложи като примамлива практика в британската култура. Шефовете на големите компании са окуражавани да позволят на служителите си да се отдадат на сиеста като част от тяхната обедна почивка, без да се чувстват застрашени от уволнение. Следващият сиеста ден в Обединеното кралство е планиран за 25 юни 2008 година.

Сиестата е била неизменна част от всекидневието на много велики личности.

Наполеон и Чърчил често подремвали за да могат да се справят с отговорностите си по време на война. Маргарет Тачър и Бил Клинтън също се възползвали от кратката почивка, за да бъдат във върхова форма. Сиестата е била изключително важна и за гении като Едисън, Айнщайн и Да Винчи.

Перфектната сиеста:

Най-важно е да се настаним удобно. Да имитираме такова разположение на тялото, в което спим вечер в собственото си легло. Така почивката ще бъде максимално ефективна. Ето и няколко конкретни съвета:

1. Ако е възможно, легни на легло, на пода или на някое удобно диванче. В краен случай фотьойлът също ще свърши работа.

2. Затвори очи или използвай специална маска, за да се отървеш поне за малко от ярката светлина.

3. Отпусни се. Остави съзнанието ти свободно да скита или си представи, че бавно потъваш надолу. Дори да не заспиш, ще се почувстваш много отпочинал.

4. Не забравяй да изключиш телефоните преди това.

5. Чаша вода или парче шоколад след дрямката ще те освежат допълнително.

Източник: novinar.bg

Аз съм за безплатната бира и гласувам с две ръце :wors: За жалост работодателя ми не позволява даже и бира в почивката, а доскоро не позволяваше да пием бира, дори след работа! На нас в барчето не ни дават бира, защото шефа ми е заплашил собственика, че ще срине кръчмата с земята, ако даде на негов работник бира. Доколкото знам в Германия има закон, който позволява една бира в почивката за германците. По дяволите, с една бира даже катаджиите те пускат! Не е ли дискриминация това - да работиш на 40 градусова жега с какви ли не отрови девет часа , а да не ти дават и една бира да пиеш :wors: Даже редовно охраната минава с дрегера и проверява за алкохол :) Друг е въпроса, че от дрегера нищо не става, защото колеги се оплакват, че след сериозно поркане дрегера показвал 0 промила :wors: Ха ха, ако това бе известно на шефа...

Между другото не знам какво е сиеста, но го свързах с Фиеста и затова влязох в темата :wors: Ко да прая, бензин в кръвта и това е :wors:

ПП: Така и не разбрах какво е сиеста и на какъв език е. Предполагам на испански. Също така предполагам, че това е почивка, без да знам бъкел испански. Може би само : плято тряс плято и бурачо - демек чиния след чиния и пияница! Навремето имаше по БНР и по-точно по програма Орфей( малките нека не питат какво е това) курсове по испански. Tова са единствените изрази, които запомних от единствения курс, който слушах :wors:

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор
ПП: Така и не разбрах какво е сиеста и на какъв език е. Предполагам на испански. Също така предполагам, че това е почивка, без да знам бъкел испански.

Точно тъй, почивка е - нещо като следобедна дрямка, няколко часова почивка от работа следобед... Така правят белите хора :)

edit: Ето какво е с точност:

„сиеста” – почивка, благодарение на която работниците са предпазени от жарките слънчеви лъчи в най-горещите часове на денонощието

Моите шефове са супер,промениха работното време заради жегите.Сутрин от 8 до 11,следобед от 5 до 8.Голям сън си изкарвам,аз вечер не спя толкова.

Точно тъй, почивка е - нещо като следобедна дрямка, няколко часова почивка от работа следобед... Така правят белите хора :eek:

edit: Ето какво е с точност:

Благодаря за пояснението, все пак не съм тийнейджър, та да знам тия подробности. На времето и прабаба ми викаше на ЗАЗ-а на баща ми - джаза.

ПП: Устните на аватара ти ми харесват ;)

Още като бях малък баба ми (бог да я прости) ме караше да спя от 2 до 4 слетобед.

За нея и стареца това беше закон божий-от 2 до 4 слетобед всичката работа спираше и се спеше ;) И така беше навсякъде.Даже старците на село викаха "Ей,изкълцати се тоя свят-никой не почива слетобед,и зарад това са толкоз болни младите!"

И кимаха с глави,пушеха си качака и жулеха ракия от сутринта. cool.gif нито един от тия отрудени старци не умря преди да навърши 85 години.До последно пушеха,пиеха "турско" кафе,ракия и салата на обяд и вечер,и си онождаха бабичките.

Обаче си спяха всеки ден от 2 до 4 слетобед.

Не му викаха "сиеста"-ами "дремка".Обаче си бяха железни! :P

Против съм на 101%!

Ненавиждам жегите и едва изкарах тия десетина прежарки дни с два разположени един срещу друг вентилатори (шефът твърдо обеща да купи климатици, ама някой друг път), но сега при 8-часов работен ден по трудов договор работя 10-12 часа дневно, понякога и повече (не съм само аз, разбира се - така работят сигурно 80% от 2,5 млн. работещи по официална данни в страната), често не ми остава време и да хапна нещо на обяд, та камо ли ако официално се въведе сиестата. Та това ще практически ще узакони работното време от 8-12 и 12:30-16:30 да стане примерно 8-12 14-18, това на дело означава напълно законен 10-часов работен ден по нашите български условия - 2 часа сиеста ще станат +2 работни часа . Та кой работодател ще се съгласи персоналът му да спи, вместо да работи? Едно е на хартия в КТ или КТД, съвсем друго е на практика. Те тия от парламента си спят на хладно и в работно време, какво толкова ги бърка да дават неизпълними практически предписания. ЕС също не са притеснени, защото вероятно трудовото им аконодателство се спазва далеч по-стриктно, отколкото тук. Много е лесно отстрани да се дават акъли.

В почивните дни (ако не съм на работа) и аз обичам да подремна 1-2 часа след обяд, ама много рядко ми се случва.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.