Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да отпаднат кандидатстуденските изпити от 2008г?

Featured Replies

• Автор

Аз мисля че през последните двайсетина години е нямало матури и въобще не може да става сравнение с обема и сложността на материала който сега се изучава и който тогава се е изучавал / който не вярва да си направи труда да прочете анализ на дадено произведение от преди 89 год и съвременен анализ на същтото произведене и ще види огромната разлика/ ;) затова всякакви сравнения са неоснователни още повече че тогава от матура са се освобождавали учениците които имат 5 или 6 по предмета ;)

Що се отнася до това че с кандидатстуденския изпит се подобрявал подбора в висшите учебни заведения /сульо и пульоне влизали да учат ако няма изпит/- по-голям абсурд не бях чела Вие в друга България ли живеете angry.gif:P -тогава какво правят всички манекенки във правния факултет или УНСС пък да не говорим колко народ си купува дипломи

За мен е ясно че университетите няма доброволно да се откажат от кандидатстуденските изпити и трябва да им бъде наложено Въпроса е ще има ли смелост министър Вълчев да стори това Той самия каза че сега у нас трудно се влиза в университет и лесно се излиза от там вишист и че системата в цял свят е обратна осигурен е широк достъп до университетите и пресяването на знаещите и можещите става там а не на входа :nono:

Редактирано от miracles (преглед на промените)

Аз мисля че през последните двайсетина години е нямало матури и въобще не може да става сравнение с обема и сложността на материала който сега се изучава и който тогава се е изучавал / който не вярва да си направи труда да прочете анализ на дадено произведение от преди 89 год и съвременен анализ на същтото произведене и ще види огромната разлика/ ;) затова всякакви сравнения са неоснователни още повече че тогава от матура са се освобождавали учениците които имат 5 или 6 по предмета ;)

Що се отнася до това че с кандидатстуденския изпит се подобрявал подбора в висшите учебни заведения /сульо и пульоне влизали да учат ако няма изпит/- по-голям абсурд не бях чела Вие в друга България ли живеете angry.gif:) -тогава какво правят всички манекенки във правния факултет или УНСС пък да не говорим колко народ си купува дипломи

За мен е ясно че университетите няма доброволно да се откажат от кандидатстуденските изпити и трябва да им бъде наложено Въпроса е ще има ли смелост министър Вълчев да стори това Той самия каза че сега у нас трудно се влиза в университет и лесно се излиза от там вишист и че системата в цял свят е обратна осигурен е широк достъп до университетите и пресяването на знаещите и можещите става там а не на входа ;)

Кандидатстудентски изпити трябва да има,и за напред сте си има както сам ви казал по нагоре.

Може да няма сравнение на материала от преди 20 години,но има сравнение с материала от преди 3-4 и повече години,ами тези които са завършили през 2000-2001 и до момента,да не си мислиш че са учили нещо различно от сега,и че материала им е бил по лесен.Да,по наше време се освобождаваше от матури,но и сега нека да го направят с освобождаване на кой му пречи това.Кандидатстудентските изпити трябва да ги има,и да са вход за въз,не може всекИ да влиза за учи више,дори и най-ограничените и с малък умствен багаж хора искате да влизат да учат.Ама това няма как да стане.Кандидастудентските изпити са задължителни за вход към више.А относно това университетите да се откажат доброволно от кандидатстудентски изпити и да приемат с матури,това няма да стане.Много май ти се изка да им наложи министъра да приемат с матури вместо с кандидатстудентски изпити,ама това няма как да стане.Никой не може да им наложи,все пак те са автономни учебни заведения и те сами решават тези въпроси.А не министъра и които и да било.И следователно в случая той няма как да им го наложи колкото и да не ти е приятно,но такава е истината!!!!Кандидастъдентски изпити ще има и за напред това е ясно,просто стига вече сме спекулирали по въпроса!

ps:Извинявам,се че може да имам грешки някъде,но просто ми се бугна кирилицата,и превеждах с латиница и от там идват грешки!!!

Ами и аз не съм против кандидат студентския изпит-не може с матура по български и още нещо да те приемат да учиш нещо тясно специализирано, като медицина. Но е доста голям шок всяка година да се сменя нещо. За тези матури се говори от 3 години. На всеки 3 месеца ни казваха, че или ще има или няма да има. Не смяташ ли, че когато учиш за един изпит е хубаво да знаеш първо дали ще има изобщо изпит. А и как се очаква да запомним 4 години литература? Това са безброи произведения, няма никаква систематичност на знанията. При повечето други предмети, това което си учил преди ти дава база за да надграждаш, най-вече при математиката и другите точни науки. Но при литературата всеки автор е сам за себе си, твърде различен, а всяко произведение носи нещо различно, общо, но все пак различно от останалите.

Мисля, че нито системата ни, нито ние сме узрели за подобни промени в образованието.

Аз лично съм ЗА матурите. Така е в почти цяла Западно-европейска Европа. Когато "излизаш" от едното образование да държиш изпит и да покажеш наученото и след това на базата на тези резултати да бъдеш приет в ВУЗ-а в който искаш, а не на входа на другата степен на образование да държиш изпит.

И тези глупости с дипломата да ги забравят. Аз имам толкова безмислени предмети като ИСБЗСОД и статистика, по който имам 3-ки, а нямам предмет като математика вече, да не говорим, че дипломата ми е към 4.60 и да ви кажа хич не се имам за тъпичка.

Просто в някой училища или изяждаш учебниците за висок успех или просто нямаш такъв. Аз съм в такова училище и по-добре да ме разпънат на кръст и да ми заковат пирон в главата (вместо копие в сърцето), отколкото да ме накарат да зубря, поради простата причина, че не мога.

Толкова ни е осрана системата, че няма накъде. Опитват се да я модернизират, ама се получава като "Бай Ганьо се върна от Европа" - накрая ни българска, ни европейска.

Сега - то вярно, че трябва да има някакви критерии за да работиш в Министерството на образованието - поне името да могат да си напишат правилно дет се вика...

Разбирам ги, братята министри. Те като са тъпички, барем ние се извъдим по-умни, ама като гледам колко умни млади мозъци си подадоха TOEFL- ите и тем подобни сертификати и си ги приеха в истински европейски университети и то без цялата тая лудница на кандидат-студентските изпити, скоро ще просперираме.

То вече всеки е студент бе, мамка му. Ама има някой дето с изпит по български език кандидатсват (некви тестове от сорта "какво е синоним?" и отодлу четири подтоки) и ги късат или влизат с 3-ки, ама са студенти. Пък да не говорим колко хора има дето учат медицина (аз познавам поне двама) и ако тези станат доктори - аз напускам тая държава, ама и континента. Такива индивиди доктори ще стават....абе това в моргата и с живи хора да не се занимава, че чак тогава ще видите какво значи демографски срив.

Образователната ни система бая понамирисва и колкото и да я пръскат с Глейд МикроСпрей, все ще си понамирисва.

Французите са го решили много просто този въпрос :speak: При завършването на средното си образование този който иска да има право да продължи в кое да е висше учебно заведение държи изпит и получава диплома даващта му право да учи по-нататък където иска laugh.gif А този който не държи такъв изпит си остава с обикновенна диплома за средно образование без да може да кандидатсва с нея ohmy.gif Но ако реши винаги може да се яви на този изпит и да получи диплома даваща му право да учи във више училище :yanim Просто и ясно Не разбирам защто при нас не се приемат такива прости и ясни правила а винаги вси4ко се усложнява и изкривява angry.gif

• Автор
Отговорът на последното ти изречение е прост и ясен: Защото няма приемственост в Министерството на образованието! Който министър дойде все се опитва да прави нещо различно от предходния, а не да доразива идеите му! Затова сме на тоя хал!Лъжеш се, че през последните 20 години не е имало матури, аз съм завършила преди 18 и съм била предпоследният випуск с матури, отгоре на всичкото матурата по литература беше задължителна за всички и не можеше да се освобождаваме, и 5 и 6 да имаш пак отиваш на матура. Работя в училище от 13 години и имам ученик в 11 клас, така, че позволи ми да съм запозната със сложността на материала тогава и сега. Разликите са незначителни, просто са махнати едни неща за сметка на други. За мен пролемът опира до системата на учене на сегашните ученици и някогашните, до желанието да учиш и да се развиваш, до мързела и непрекъснатото хленчене на голяма част от днешните ученици, до желанието да се мине хей така някак си между капките и ако има как половината предмети да не се учат щото ви се обременяват мозъците с "ненужна" информация. Това с манекенките и купуването на дипломи е друг проблем на висшето образование и си има име-корупция! И няма нищо общо с кандидатстудентските изпити, защото въпросните персони не се явяват на тях! А, кандидатстудентски изпити винаги е имало и пак ще има, колкото и да не ви се иска! Защо?! Няма да обяснявам, то е ясно!А, Министър Вълчев не може да задължи университетите да премахнат изпитите, защото още нищо не е направил по въпроса с матурите. Когато това стане факт и се видят резултатите от тези матури след един пробен срок да кажем от 5 години и докажат на университетите, че оценките от матурите са достатъчно надеждни за вход във ВУЗ, тогава може и да се промени нещо. До тогава, обаче ти може и да си завършила висшето си образование, дай Боже и едва ли това ще те касае! Учете, а не философствайте, за да ви е по-леко в живота!Успех!

Ясно е че не сме единствените жертви на системата но това не означава че трябва да следваме вашия пример и примирено да приемаме всяко решение на министерството Имам смътен спомен че в предишни години матурите не бяха въведени защото ученици осъдиха министерството Тъкмо ще видим какво поколение сме ние-дали ще си траем или ще си търсим правата Все пак имаме избор -или сме опитни мишки или личности с права а не само със задължения

Ясно е че не сме единствените жертви на системата но това не означава че трябва да следваме вашия пример и примирено да приемаме всяко решение на министерството Имам смътен спомен че в предишни години матурите не бяха въведени защото ученици осъдиха министерството Тъкмо ще видим какво поколение сме ние-дали ще си траем или ще си търсим правата Все пак имаме избор -или сме опитни мишки или личности с права а не само със задължения

Никой не ви кара да следвате нашия пример, щом искате да се борите, борете се, това си е вашият избор и начин на мислене, както и последствията! За мен специално матурата по литература трябва да бъде задължителна, ужасявам се от неграмотността на съвременните ученици, дори и в елитните школа! Радва ме факта, че се справяте перфектно с чуждите езици, но не мога да приема, че пишете по-вярно на английски например, отколкото на български!

А, що се отнася до правата и задълженията прави впечатление, че много добре си знаете правата, но някак си не ви харесва да имате задължения!

А по литература мислиш ли че трябва да има и тест за литературните произведения. Ако ще ни тестват граматиката, нека пишем нещо като есе, където не е нужно познаване на даден текст и граматиката да има водеща роля при формирането на оценката, а не съдържанието. Тогава може би е хубаво да има матура. Защо на изпитите по чужди езици не ни питат за някакви авторски глупости? Защото целта е не да се види дали си зазубрил нещо, а дали можеш да си служиш с езика. Но ще видим. Ако ще има протест, той трябва да е скоро.

Никой не ви кара да следвате нашия пример, щом искате да се борите, борете се, това си е вашият избор и начин на мислене, както и последствията! За мен специално матурата по литература трябва да бъде задължителна, ужасявам се от неграмотността на съвременните ученици, дори и в елитните школа! Радва ме факта, че се справяте перфектно с чуждите езици, но не мога да приема, че пишете по-вярно на английски например, отколкото на български!

А, що се отнася до правата и задълженията прави впечатление, че много добре си знаете правата, но някак си не ви харесва да имате задължения!

Странни хора сте да знаете angry.gif Мъча се да схвана като как точно матурата ще ни направи по грамотни след като 11-12 год сме учили по програми и с учители които не са успели да ни ограмотятТая матура да не е магическа ;) Ще щтракнем с пръсти ще се явим на матура и алей хор ставаме грамотни Това са поредните недомислициДа си оправят първо системата и методиката да си преквалифицират учителите /най-елементарното повечето не могат да ползват компютър/ и може би ще почнат да се раждат умните деца щото явно ние не сме и като ни подложат на матура ще замажат поразнините от министерските и даскалски недомислици

В тоя спор истинските и мислещи учители същото са на мнение че излишно ще бъдем подлагани на този изпит щото той нито показва нито доказва нещо -с него само се отбива номера В училище сме всеки ден по седем часа а понякога и по осем Никой не помисля как това ни се отразява на здравето Европа няма ли изисквания в това отношение? Материала по всички предмети на академично ниво и накрая неграмотни сме били Да ви кажа чесно и в училище да спим при тая система- толкова грамотност И след матурите пак с толкова грамотност

Странни хора сте да знаете angry.gif Мъча се да схвана като как точно матурата ще ни направи по грамотни след като 11-12 год сме учили по програми и с учители които не са успели да ни ограмотятТая матура да не е магическа :) Ще щтракнем с пръсти ще се явим на матура и алей хор ставаме грамотни Това са поредните недомислициДа си оправят първо системата и методиката да си преквалифицират учителите /най-елементарното повечето не могат да ползват компютър/ и може би ще почнат да се раждат умните деца щото явно ние не сме и като ни подложат на матура ще замажат поразнините от министерските и даскалски недомислициВ тоя спор истинските и мислещи учители същото са на мнение че излишно ще бъдем подлагани на този изпит щото той нито показва нито доказва нещо -с него само се отбива номера В училище сме всеки ден по седем часа а понякога и по осем Никой не помисля как това ни се отразява на здравето Европа няма ли изисквания в това отношение? Материала по всички предмети на академично ниво и накрая неграмотни сме били Да ви кажа чесно и в училище да спим при тая система- толкова грамотност И след матурите пак с толкова грамотност

Матурата не е магическа и целта и не е да ви направи по-грамотни, а да провери вашата грамотност. Друг е въпросът, че за 11-12 години не сте станали грамотни и бих казала, че това е благодарение на същите тези учители, които смятат, че матурата е отбий номер, може би за да не лъснат на яве плодовете на техният труд. А Грамотността не се придобива само в следствие на обучението ви в училище! А самообучението, саморазвитието и самоусъвершенстването къде го оставяте? Това е все едно да ми кажете, че човек с диплома за висше образование е специалист! Специалист, ама друг път! Без опит, без практика не можеш да вървиш нагоре! Недомислица е да подлагат вашите випуски на матура, но защо пък да не подложат на матура сегашните първокласници след 12 години и те да си го знаят?!

Ако не знаеш, учителите вече са преквалифицирани по отношение на компютрите. Миналата година министерството организира такива курсове специално за всички учители. Ако имаш предвид, че учителите не ползват компютри в работата си, ами то е защото няма база.

Даскалски недомислици?! Аз мисля, че всички недомислици са на министерството, а учителите се опитват да пооправят на място положението до колкото е възможно и да не е в ущърб на учениците. Не смятам, че не сте умни деца, нито ние сме били по-умни от вас, нито тези след вас ще бъдат по-умни, смятам, че сте ощетени деца, при това от цялото общество, а не само от страна на образователнта система.

Не смятай, че никой не мисли за вашето здраве, учебната програма всяка година се заверява според изискванията на ХЕИ. И какво смятате, че Европа ще наложи изисквания да учите по 3 часа на ден?!

И хайде стига толкова хленчене, материала бил на академично ниво, това било така, онова било онака...ми ние какво...учили сме на времето от учебници за бавноразвиващи се ли?! Който иска учи и не си търси извинения, който не иска не учи...толкова е просто!

И в крайна сметка всеки намира пътя си в живота...!

А по литература мислиш ли че трябва да има и тест за литературните произведения. Ако ще ни тестват граматиката, нека пишем нещо като есе, където не е нужно познаване на даден текст и граматиката да има водеща роля при формирането на оценката, а не съдържанието. Тогава може би е хубаво да има матура. Защо на изпитите по чужди езици не ни питат за някакви авторски глупости? Защото целта е не да се види дали си зазубрил нещо, а дали можеш да си служиш с езика. Но ще видим. Ако ще има протест, той трябва да е скоро.

Литературата не е само граматика и за това се нарича "Литература". При писането на есе не може да не се гледа съдържанието, защото есето е първо съдържание и чак тогава граматика. Да напишеш есе е много по-сложно, отколкото да напишеш тема, изисква се изключително богата обща култура, нестандартно мислене и богатство на речта. На изпитите по чужд език не ви изпитват за произведения, просто защото не следвате английска, немска или там каквато и да е филология, изучавате само основите на езика. Българската литература е съвсем друго нещо! Все пак се намирате в България! Ако бяхте ученици в Англия щяхте да учите английска литература и да ви изпитват върху нея. Или смятате, че в останалите държави от Европа не учат литература?!

А, проблемът е ясен, от там идва и страха от литературата-повечето ученици зубрят, а не умеят да си служат с езика!

Редактирано от Дяволският ангел (преглед на промените)

Според мен трябва да има матури и кандидатстудентски.. Но просто матурите да са за проверка на знание, не за вход към университет.. Тъй-като този, на когото му трябва математематика, си се готви за математика, а не да се чуди какъв 2ри предмет да запише на матурата, за да не си провали дипломата по математика и в същото време трябва да се подготвя и по онзи втори предмет, защото може да не го вземе и следователно няма да има диплома...

Редактирано от baby_muse (преглед на промените)

Според мен трябва да има матури и кандидатстудентски.. Но просто матурите да са за проверка на знание, не за вход към университет.. Тъй-като този, на когото му трябва математематика, си се готви за математика, а не да се чуди какъв 2ри предмет да запише на матурата, за да не си провали дипломата по математика и в същото време трябва да се подготвя и по онзи втори предмет, защото може да не го вземе и следователно няма да има диплома...

Да има НО на никой от сегашните управници в БГ не му е угодно да има трезвомислещи и умни хора, а и не само тук - навсякъде е така - хората трябва да са достатъчно умни за да бачкат на машините и да оправят документите и същевременно дотолкова глупави, че да не виждат какво им се сервира.

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

според мен е редно да има така наречените матури през известен период от време не е задължително да са само в края на образуванието...редно е защото трябва да се прави няк'ва преценка какво е научил един ученик...премерно:

матура - 4клас, 8клас, 10/11 клас....за това става дума. В САЩ ако не се лъжа всяка година има такива подобни изпити след всяка завършена година се прави проверка какво си научил. И в такъв подобен случай в 12 си отставаш свободен и си готвиш на спокойстие, но както и да е ...

Да си дойдем на думата за канд. ст. изпитите...според мен има два случая

1. Нека има изпити и системата в вуз-увете си остане ( някой си изкарват с пари, други учат , трети се отказват) и по този начин броя на висшистите е нормален...т.е. всичко си е по старо му

2. нека отпаднат, но в всички вуз-уве започне да се учи като на запад ( лесно влиза, но трудно се излиза) и пак всичко ще е в нормите.

а общо взето..е 'голема мь'гла' едва ли ще се измисли ....все ще има недоволни...., но като цяло аз осъзнавам че повечето важни работи които трябва да съм научил от 'даскалото' не съм ги.

п.п.

и още не мога да осъзная защо БЕЛ т.е. литературата и българския се водят един предмет, като нямат нищо общо...няма да е лошо ако ги разделят, че като се сетя, че половината правила на езика ни ми се губят и то поради причината, че карахме 80% литература...каква е 'файдата' като знам биографията на Шекспир, като не мога да си напиша едно CV като хората.

Редактирано от uzun0v (преглед на промените)

и още не мога да осъзная защо БЕЛ т.е. литературата и българския се водят един предмет, като нямат нищо общо...няма да е лошо ако ги разделят, че като се сетя, че половината правила на езика ни ми се губят и то поради причината, че карахме 80% литература...каква е 'файдата' като знам биографията на Шекспир, като не мога да си напиша едно CV като хората.

Именно! Защо учим Литература, когато не можем да пишем? Аз имам по-правилен правопис на английски отколкото на български. Аз мисля също, че трябва да има матури, но те трябва да са за тези, който сега ще са 8 клас или 9 клас, за да имат време учениците да се подготвят. Аз тази година декември месец имам изпит по немски, после следват матурите, после идват и кандидат-студентските. Мислех и SAT да взимам, но просто се отказах-няма кога да уча за него. Смятам, че просто се пренатрупа програмата.

Аз съм За кандидатстудентските изпити и против матурите.Според мен един изпит е повече критерий за това,какво знаеш от колкото матурата и е тъпо тя да го замени.Знаем ,че задължителната матура е по БЕЛ.Е аз ако кандидатствам с математика и физика,за какво ми е БЕЛ?Пак ще трябва на 1000 изпита да се явяваме.. :blink:

Добре, аз като неграмотно магаре имам един въпрос и желая да го задам - как точно ще се промени дипломата за завършено средно образование след нанасянето на оценката от матурата, т.е. ще се промени ли по някакъв начин средно аритметично изчисления успех? Питам, защото от диплома без матура 5,91 и оценка от матурата по БЕЛ 5 няма да излезе нищо хубаво, нали? И още нещо - ще играе ли тази диплома и средният успех от нея някаква роля за приемането във ВУЗ? Ще я гледа ли, аджеба, някой?

То матурата се обезсмисля донякъде, защото някои ВУЗ-ове приемат по-ранно.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.