Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Величието на Седемте Рилски езера!

Featured Replies

Дано не забравя до другото лято, че с моята деменция... :-) Ще те разпитам на ЛС, за да не спамим тук.

От гарата на Дупница и от Сапарева баня има маршрутки, които возят до там, където могат да стигнат и колите (х. "Пионерска" и х. "Зелени Преслап" са обичайните места, впрочем май смениха имената на хижите). През лятото е хубаво да се направи резервация предварително в набелязаната хижа, защото в пиковия сезон обикновено е голям късмет да се намерят свободни легла. В информационния център на Паничище също може да се получи някаква информация за хижи, за телефони...

Аз лично зимата ходя в хижи, до които има транспорт, защото съм пълен аматьор планинар и на "събратята ми" не препоръчвам да предприемат сложни маршрути. WhiteHart е напълно прав и за дебелите дрехи и якета, веднъж през август като се качихме на 7-те Рилски езера, термометърът отчете 1 градус. По сенчестите места нерядко има преспи сняг целогодишно. На слънце пък там как се изгаря... и не се усеща, защото не е толкова горещо. И един съвет: не разчитайте на бирата, която продават в хижите, защото запасите в кафетата много бързо свършват biggrin.gif И още един към дамите: добре е да си вземето по-здрав кавалер, защото в един момент, като се уморите, раницата става адски тежка :wors:

• 4 седмици по-късно...
;) ще трябва да те запозная с моята,защото аз няма да мога да я убедя ;) .Слетобед,като се върна в къщи ще препиша и останали те легенди за езерата ;) За всяко от седемте езера има по една легенда ;)

Луд Поет,

в момента пиша статия за едно списание на тема " Български забележителности, свързани с легенди" и много ми се иска да напиша нещо за Седемте Рилски езера. Търсих тук-таме, но не намерих много информация. И понеже видях, че ти си писал, че за всяко езеро има по една легенда, мога ли да те помоля да ми кажеш къде мога да прочета тези легенди

Легенди за Седемте рилски езера?

, или да ми ги пратиш, ако ги имаш под ръка? Ще ми е от голяма помощ!!!

Благодаря ти предварително,

Вики

• 1 месец по-късно...
Обяснявам laugh.gif

Аз обикновено ходя за по 1 седмица,като групата ни е от 8 до 12 души,все приятели и познати. Предварително си набелязваме маршрута - трима-четирима от групата са стари планинари и са обходили почти всичко по планините. В интернет има доста подробни карти на Рила и Пирин,разпечатваме някоя,начертаваме маршрута,като се стараем да няма прекалено кратки или пък прекалено дълги преходи. Средното времетраене на един преход в оптималния случай трябва да е 5-6 часа. По-вече от това може да доведе до прекалено изтощаване на групата.В интернет може да се намери и доста подробна информация за повечето хижи и има предложени готови маршрути. Преди тръгването към планината се събираме цялата група и пазаруваме всичко необходимо - храна (в доста от хижите има готвено,но е хубаво да си носите предимно трайни колбаси,кашкавал,консерви,хляб.),пиене(горе се пие яко и при нас минимумът е 2 литра ракия на човек biggrin.gif ),лекарства(горе аптеки няма ;) ), и др. Трябва да имате голяма и удобна раница,която да не ви убива и да ходите безпроблемно с нея на гърба.Препоръчвам раниците на фирма Ташев - моята е такава - 80 литра,много удобно се ходи с нея. Качваме се с колите до където може,и после тръгваме пеша. Цените по повечето хижи са от 6 до 12 лева на нощувка,в зависимост от условията. Има и няколко по-скъпи хижи,но са рядкост. Ако ходите през лятото,задължително си носете шапки и плажно масло - горе слънцето е убийствено и се изгаря много. Хубаво е да имате и дебело яке и пуловер,защото дори през лятото,понякога става голям студ,особено като падне мъгла.Задължително е също да си носите дъждобран,както и резервни обувки,тъй като времето много бързо се променя и няма гаранция,че няма да ви изплющи някой порой(мен това лято 2 дни ме валя горе и добре,че имах резервни обувки). Та това е в общи линии. Nighty,на твое разположение съм,ако имаш други въпроси. ;)

О! Много благодаря! Ако ми се наложи, ще ида на планина! Но мисля, че предпочитам да си остана по джапанки на плажа! :-) А вие дами и господа, бихте могли да постнете тука снимки на местата, които сте посещавали! Благодаря ви предварително! Нали знаете - не всеки има възможности за екскурзии! :-)

От гарата на Дупница и от Сапарева баня има маршрутки, които возят до там, където могат да стигнат и колите (х. "Пионерска" и х. "Зелени Преслап" са обичайните места, впрочем май смениха имената на хижите). През лятото е хубаво да се направи резервация предварително в набелязаната хижа, защото в пиковия сезон обикновено е голям късмет да се намерят свободни легла. В информационния център на Паничище също може да се получи някаква информация за хижи, за телефони...

Аз лично зимата ходя в хижи, до които има транспорт, защото съм пълен аматьор планинар и на "събратята ми" не препоръчвам да предприемат сложни маршрути. WhiteHart е напълно прав и за дебелите дрехи и якета, веднъж през август като се качихме на 7-те Рилски езера, термометърът отчете 1 градус. По сенчестите места нерядко има преспи сняг целогодишно. На слънце пък там как се изгаря... и не се усеща, защото не е толкова горещо. И един съвет: не разчитайте на бирата, която продават в хижите, защото запасите в кафетата много бързо свършват biggrin.gif И още един към дамите: добре е да си вземето по-здрав кавалер, защото в един момент, като се уморите, раницата става адски тежка :)

:)cool.gif

• 3 месеца по-късно...

За съжаление езерата - не че някога не са били - са твърде комерсиално място. Без да броим лифта, дето строят и уазките дето извозват туристи, нито дъновистите, които всяко лято утъпкават района (даже си имат договор с конярите да им извозват храна) ...

Всъщност има много, не по-лоши места от това - както в Рила, така и Пирин.

• 4 месеца по-късно...
Случайно някой да знае дали може да се стигне от х.Пионерска до х.Рилски езера с джипка или Уазка и какви са цените?

Със сигурност може,но за какво ти е? Ако тръгнеш пеша,преходът е около 1 час и е супер лек и приятен...Няма начин да се изгубиш. Ако все пак държиш на замисъла си,звънни в хижа "Пионерска" - телефони 0707/2140, 089/6688445, 088/8013298 и попитай...

Мерси за телефоните! Работата е там,че тръгваме цялото семейство и организацията е малко по-сложна.Затова решихме,ако закъсняваме,да използваме някакъв транспорт .

2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница или само с главни букви, се изтриват без предупреждение.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.