Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против матурите сте?

За или против матурите? 169 гласували потребители

1. 1. За или против матурите?

• Аз съм за
      21%
      36
    • За, но не и в тази форма
      16%
      28
    • Против
      55%
      92
    • Все ми е тая
      5%
      9

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Защо пък да има освобождаване? Има много училища, в които оценките се пишат за присъствие, защо някой мним отличник да не се явява на матура, а някои от ЕГ или МГ да се трепе да учи и да се явява? Една матура за всички!

• Отговори 101
  • Прегледи 20,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Нашият випуск оцеля. Освен да пожелая късмет и на випуск 2009...

Ясно е, че и тази година ще има матури. Молете се да не направят и матурата по математика задължителна, защото тогава вече ще става голямото мазало...

Редактирано от Leslie_ (преглед на промените)

Нашият випуск оцеля. Освен да пожелая късмет и на випуск 2009...

Ясно е, че и тази година ще има матури. Молете се да не направят и матурата по математика задължителна, защото тогава вече ще става голямото мазало...

Ще я направят :angry:

Моя випуск ще бъде или последния без матура по математика или първия с матура по математика biggrin.gif

За випуск 2009 е сигурно, че няма да има задължителна матура по математика, за следващите нищо не се знае.

Смятам, че е предимство матурата, и то голямо. Матурите са на доста елементарно ниво, и който си е учил през годините едва ли ще има проблем с тях. Още повече, че повечето ВУЗ-ове приемат с оценките от матури. Също матурите могат да се използват и за повишаване оценката от дипломата, защото оценката от матурата автоматично замества оценката по съответния предмет в дипломата. Могат да се оплакват само тези, които не знаят нищо и ги е страх, че няма да могат да препишат. И именно това не ми харесва - че хора, които грам хабер си нямат къде отиват, ще имат по-високи оценки от някои други, само защото квесторите им позволяват да преписват, та дори им подсказват.

Редактирано от k0n3v3 (преглед на промените)

За випуск 2009 е сигурно, че няма да има задължителна матура по математика, за следващите нищо не се знае.

Смятам, че е предимство матурата, и то голямо. Матурите са на доста елементарно ниво, и който си е учил през годините едва ли ще има проблем с тях. Още повече, че повечето ВУЗ-ове приемат с оценките от матури. Също матурите могат да се използват и за повишаване оценката от дипломата, защото оценката от матурата автоматично замества оценката по съответния предмет в дипломата. Могат да се оплакват само тези, които не знаят нищо и ги е страх, че няма да могат да препишат. И именно това не ми харесва - че хора, които грам хабер си нямат къде отиват, ще имат по-високи оценки от някои други, само защото квесторите им позволяват да преписват, та дори им подсказват.

Не знам до колко си информиран, но всъщност матурите прецакаха моя випуск (имам предвид 2008). Във Варна, например, единствено Икономическият университет (ВИНС) позволи кандидатстването за всички специалности само с матури, но в крайна сметка балът толкова много се вдигна, че при условие, че там по принцип има само две класирания, се стигна и до 4то! :ph34r:

А университетите в другите градове на България, позволиха кандидатстването с матури, за специалности, за които по принцип няма много кандидати. (Примери са специалностите, които включват химия, физика... в Софийския например)

Матурите изкуствено вдигнаха бала навсякъде, и онези сладури и сладуранки от селата, които не могат и да си напишат имената без грешка, влязоха и заеха местата на много по-заслужаващи от тях кандидат-студенти! И това е голата истина...

А относно онова, което съм подчертала в поста ти, въобще не си прав! В дипломата има отделна графа за оценките, поставени ти по предметите, които си изучавал в гимназията, и отделна графа за оценките от матурите. Единствено когато кандидатстваш, можеш да избереш при образуване на бала коя оценка да ти вземат по даден предмет - тази от дипломата или тази от матурата. Но това се отнася за всички предмети, освен за литературата. Там, директно, без да питат, взимат оценката от матурата.

С една дума против-излагация си е и голям зор! cool.gif

За матурите съм !

Говориме за Български език.

Повечето се притесняват,поради факта,че нямат прочетена българска книга в живота си и трудно могат да различат Ботев от Каравелов дори на снимка !

За матурите съм !

Говориме за Български език.

Повечето се притесняват,поради факта,че нямат прочетена българска книга в живота си и трудно могат да различат Ботев от Каравелов дори на снимка !

И аз съм ЗА с двете ръца за задължителна матура по Български език и Литература. Само, акто видя как пишат някои младежи (да не казвам тийнейджъри), направо ми се повдига...Да, труден ни е езикът, но с малко желание може да се понаучи...

А за Математиката не мисля, че е чак от такова значение, защото реално приложение има само в инженесртовото май...

Иначе съм съгласна и с Лесли за вдигането на баловете, това беше кофти момент. Ако оценяването е по-субективно, ще бъде далеч по-добре!

Против. Но и да ги оставят няма да съжалявам. Поне ще се убедите че грешите, ако сте наблюдателни. Влиянието им съвсем не е толкова директно в правилната посока.

Съгласен съм с potrebitel. Твърдо ЗА матурите по БЕЛ и твърдо ПРОТИВ матурите по математика :P И на мене ми се е случвало да видя такива необразовани каръци, че яд ме е хващало :lol6: .

Аз съм ЗА и за матура по математика. Не може да завършиш 12 клас и да не знаеш как се решава квадратно уравнение, кое е основа на пирамида и как се намира обем на паралелепипед. Задължителната програма не вкл толкова много неща.

Не може да завършиш 12 клас и да не знаеш как се решава квадратно уравнение, кое е основа на пирамида и как се намира обем на паралелепипед. Задължителната програма не вкл толкова много неща.

Така е, обаче въпроса е, че това е последното нещо, което се дава на матура по математика.. и напортив, задължителната програма включва доста неща- не искам да кажа нищо лошо, но преди да изказваш такива мнения, първо няма да е лошо да знаеш как точно стоят нещата, защото оставам с впечатлението, че при теб не е така...

Иначе да- аз съм за матурите (като математиката да не е задължителна!)- крайно време е малко да се понаблегне на образованието....

Редактирано от productxaxa (преглед на промените)

Останала си с грешно впечатление :)

Не знам къде ги видя тези много неща и как реши, че задължителната програма ги включва? Аз чета тук: http://mon.bg/opencms/opencms/documents/dzi и доколкото виждам програмата, тя въобще не е трудна, а и все пак знам какво съм учил. Аз в програмата не виждам например ирационални неравенства, за които може да се каже, че са малко по-трудни.

Не знам дали си ученичка или студентка, но аз съм ученик в 12 клас, един от профилиращите ми предмети е математика. Не я обичам много, нито полагам много усилия да я уча, но с малко подготовка спокойно мога да имам повече от 5 на матури като тези, които вече бяха давани или са посочени като примерни. Не можеш да кажеш, че те са трудни.

Зависи и как ви преподават учителите. Мога да кажа, че моите са достатъчно добри. Предния випуск на моето училище има среден успех около 5,50 на матурата по БЕЛ (което считам за напълно нормално), учителката преподава добре и уроци за подготовка за матура ми звучат направо смешни.

Чудно ми е ти как виждаш нещата, но пречупени през моя поглед матурите досега са лесни, а задължителна матура по математика трябва. Крайно време е да се направи опит да се вдигне нивото на образованието.

Чудно ми е ти как виждаш нещата, но пречупени през моя поглед матурите досега са лесни, а задължителна матура по математика трябва. Крайно време е да се направи опит да се вдигне нивото на образованието.

Опит трябва да се направи, но матурите не са правилният начин :) Все ще има някой да препише, особено онези малки тарикати от селата и по-малките градове. А нали именно правилният начин за подобряване нивото на образование, трябва да засегне всички... ;)

Опит трябва да се направи, но матурите не са правилният начин :) Все ще има някой да препише, особено онези малки тарикати от селата и по-малките градове. А нали именно правилният начин за подобряване нивото на образование, трябва да засегне всички... :P
Напротив, именно матурите са правилния начин, а това за преписването опира до организацията. Ако във всяко училище има квестори от няколко училища, ще е трудно да се преписва. Просто въпрос на организация ;) Нали уж щяха да слагат камери ЛОЛ
Напротив, именно матурите са правилния начин, а това за преписването опира до организацията. Ако във всяко училище има квестори от няколко училища, ще е трудно да се преписва. Просто въпрос на организация :rolleyes: Нали уж щяха да слагат камери ЛОЛ

Tук се съгласявам, че матурите са идеален начин да се провери какво са научили учениците. Но просто организацията куца, затова и гласувах за матурите, но не в тази им форма.

Още когато не бяха задължителни матурите, т.е. можехме да се освободим от тях, имаше начин да се преписва и повечето го правеха. Но сега, когато те са критерий и дори се равняват на кандидатстудентески изпити, трябва да се наблюдават по-зорко и да няма 5-ци и 6-ци за познати я на учителката, я на директорката...По едно време казваха, че всички матури от страната щели да се проверятват в София, но не знам дали стана така...

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

Аз съм твърдо против.....не стига, че нищо не е ясно покрай тези матури....

....ами и наравно с тях трябва да се явя и на държавен изпит по счетоводство и като трябва и да кандидатствам за висше........и ми се събират 2 тона изпити....Защото доста висши учебни заведения смятат матурите за изпити "втора ръка" (Пр-р: За да ти влезе в бала оценката от матура бива умножавана x2, а оценката от изпита положен при тях x3)

....Ама и аз си знам в тая шантава държава не се живее - Обичам Родината - Мраязя Държавата !!!

Редактирано от firemike (преглед на промените)

За проверка на матурите се съставят комисии, които се свикват в различни градове. Например по БЕЛ от цяла България да се проверяват в София, по математика - всички да отидат в Търново и т.н. Четоха ни наредбата преди няколко седмици.

@ firemike

Кое по-точно не ти е ясно? Има примерни матури, има матури от последните 2 години. Има учебно-изпитна програма. Казаха, че критериите са относителни. Какво искаш, да ти дадат ключа с верните отговори ли? А това, че трябва да се държат и други изпити - ами, кофти. Но ако постепенно се повиши нивото на матурите кандидатстудентските изпити ще отпаднат, както си е редно. Не е нормално да обикаляме цяла България и да ходим по изпити. Трябва малко централирация.

И аз обичам България, но това не е моята България

Редактирано от Galin (преглед на промените)

Аз съм твърдо против.....не стига, че нищо не е ясно покрай тези матури....

....ами и наравно с тях трябва да се явя и на държавен изпит по счетоводство и като трябва и да кандидатствам за висше........и ми се събират 2 тона изпити....Защото доста висши учебни заведения смятат матурите за изпити "втора ръка" (Пр-р: За да ти влезе в бала оценката от матура бива умножавана x2, а оценката от изпита положен при тях x3)

....Ама и аз си знам в тая шантава държава не се живее - Обичам Родината - Мраязя Държавата !!!

A kak иначе ще покажеш какво си научил? Нали изпитът е начинът да си покажем знанията. Освен това, като станеш студент, да не мислиш, че те чака нещо друго...Междудругото точно заради начина на протичане на матурите, аз се радвам, че не всички университети ги взимат за чиста монета и за достатъчни cool.gif

Galin, благодаря за инфото относно проверката на матурите :P

По едно време казваха, че всички матури от страната щели да се проверятват в София, но не знам дали стана така...

За проверка на матурите се съставят комисии, които се свикват в различни градове. Например по БЕЛ от цяла България да се проверяват в София, по математика - всички да отидат в Търново и т.н. Четоха ни наредбата преди няколко седмици.

Ох, с тая София като почнат, няма сякаш други градове, където може, столицата трябва да е, ама това е друга тема.

Относно въпроса с камерите - за да сложат камери във всички стаи, във всички училища и гимназии в цяла България, където ще се провеждат матурите (а и не само), нали ти е ясно какви ресурси са нужни ? Това са ужасно много пари, на този етап, е по-добре да ги инвестират в нещо по-полезно. Камерите съвсем няма да са нужни, ако има съвестни квестори! :blink:

А пък въпросът на potrebitel беше излишен ..те просто НЕ ИСКАТ, бе ...няма значение защо, ей така, напук... biggrin.gif

Ох, с тая София като почнат, няма сякаш други градове, където може, столицата трябва да е, ама това е друга тема.

Относно въпроса с камерите - за да сложат камери във всички стаи, във всички училища и гимназии в цяла България, където ще се провеждат матурите (а и не само), нали ти е ясно какви ресурси са нужни ? Това са ужасно много пари, на този етап, е по-добре да ги инвестират в нещо по-полезно. Камерите съвсем няма да са нужни, ако има съвестни квестори! :wors:

А пък въпросът на potrebitel беше излишен ..те просто НЕ ИСКАТ, бе ...няма значение защо, ей така, напук... biggrin.gif

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=91551

Всичко хубаво, но 6000 класни стаи са нищо, на практика, са нужни двойно повече камери. Плюс това, аз не съм казала, че няма да сложат, имах предвид, че за мен това са излишно похарчени пари, поне на този етап. Но г-н Министърът вече с почти нищо не може да ме изненада...

Но статията, за сметка на това, подкрепя тезата ми, че специално на випуск 2008, матурите само и единствено навредиха. Усложниха ни живота, ненужно, с това изкуствено покачване на бала. Ама свършила вече тя, де...

Да сме живи и здрави онези, които оцеляхме и вече сме студенти. А онези, на които им предстоят матурите, да се стягат. :angry:

Редактирано от Leslie_ (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.