Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нови наказания за пияните шофьори

Featured Replies

Нови сурови наказания очакват шофьорите, които карат пияни или откажат да бъдат проверени за алкохол. В наредба, която МВР подготвя в момента, се предвижда с 10 точки да бъде санкциониран всеки водач, който кара с алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила. Досега пияните шофьори се наказваха само с глоба и отнемане на книжка.

В проекта, който предстои да бъде подписан от вътрешния министър е записано още, че при повторно шофиране в пияно състояние, нарушителят ще бъде наказан с отнемане на 13 точки от контролния талон. С 12 точки ще се простят и водачите, който откажат да им бъде направен тест за алкохол или наркотици.

Така след последните изменения в Закона за движение по пътищата карането след употреба на алкохол стана най-строго наказуемото нарушение. Депутатите приеха през лятото, че ще се отнема шофьорската книжка за срок от 1 до 12 месеца и ще се налага глоба от 200 до 500 лева на водачите карали с 0,5 промила до 1,2 промила алкохол в кръвта. За повторно нарушение се лишава от правоуправление за срок от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 2000 лева.

В подготвяната от МВР наредба се предвижда още, че шофьор, който е виновен за катастрофа, дори и тя да е лека, ще остане без 4 точки.

В проекта са вкарани и няколко нови нарушения, за които вече ще се отнемат контролни точки. Сред тях е използването на устройство, което предупреждава шофьора, че наблизо има полицаи с радар. Въпреки че това приспособление се продава навсякъде по пазарите, от КАТ твърдят, че то смущава дейността на радарите и е нарушение на правилата. Ако полицаят намери такова в автомобила, ще отнеме цели 10 точки от контролния талон на шофьора.

Тъй като напоследък влизането в забранена улица е станало доста често нарушение от МВР са предвидили за него водачът да търпи санкция от 4 точки. В подготвяния документ има и нарушения, за които се намаляват наказанията. Такъв е случаят с превишаването на скоростта. С една точка по-малко ще бъдат санкционирани тези, които карат до 30 и до 40 км/ч. над позволеното. 2 точки по-малко ще бъдат отнемани на тези, които нарушат до 50 км/ч допустимото. 4 точки се опрощават и на водачите, които карат с над 51 км/ч над разрешеното. Тези намаления се правят тъй като в Закона за движение по пътищата санкциите за скорост се увеличиха с пъти, глобите станаха около 300 лв., а книжката се отнема за 2-3 месеца, коментираха от МВР. Анализите на експертите са показали, че паричните глоби и отнемането на книжката имали по-голям ефект при контрола на това нарушение от отнемането на точките. Освен това в наредбата е предвиден и нов текст, според който при повторно нарушение над 31 км/ч шофьорът автоматично губи 13 точки от контролния си талон.

Преминаването на червен светофар и шофирането без колан също се намаляват с 2 точки и вместо 10 вече ще се отнемат 8 точки.

Промените в наредбата в момента се съгласуват с хора във във вътрешното министерство и до месец трябва да бъдат подписани от шефа на МВР. Не се предвиждат изменения в начините за възстановяване на точки. Новият документ ще влезе в сила 30 дни след като бъде публикуван в Държавен вестник.

Източник: Монитор

Е тука с анти-радарите малко поизлъгаха. Досега в закона си имаше наказание за устройства, които смущават техните радари. Демек - дайте да им забраним анти-радарите да нямат с какво да ни улавят и да се пазят простите шофери. Чалъми, ама селски!

Господа министри ли сте какви сте не ви знам, но да вземете да се научите малко по-Ентелигентно да ни вземате парите!

Нови сурови наказания очакват шофьорите, които карат пияни или откажат да бъдат проверени за алкохол.

Винаги съм се чудил как така ще откажеш да те проверят. Спре ли те полицай, той като представител на закона щом реши, че трябва да те провери дали си пил (казано инак дали си спазил закона и не караш пил) ти трябва да се подчиниш. Как така ще откажеш да те проверят? Това е равносилно на отказ да си платиш данъка.

Интересно ми е, какви ли ще са санкциите за полицаи, които те хванат с алкохол чрез дрегера и те пуснат да си ходиш с колата си! Знам за такъв случай, в който пияният водач, понеже е голяма клечка, съди ченгетата за това, че са го пуснали да си прибере колата! Иначе не одобрявам намаляването на точките, когато шофираш без колан! Досега аз винаги съм си слагал клана и не мога без него! Имам един колега, който, след като се качи в колата ми, никога не си слага колан, а аз карам и с неразумни скорости! За мен това е пълна глупост, да не си слагаш колан, защото ти обивал! Виж, на мен може да ми обива, защото се самозатяга , когато не трябва, но защо и на пътниците до мен? Не ми е ясно и защо пътниците на задните седалки не си слагат колани. Толкова ли ми имат вяра? Да, не съм я и чукнал новата кола 20000 км, но това едва ли е причина, да не си слагат колани. Интересно ми е случай с един познат. Той никога не си слага колан и е против детските седалки, но постоянно разправя за случка с един тролей, който му е сякал пътя. Колегата набил спирачки и дъщеря му, която е на задната седалка и спяла, се ударила в ръката му, която била на скоростния лост! Постоянно повтаря - " Добре, че си държах ръката на скоростния лост", а не може да приеме профана, че детската седалка би свършила идеално работата си!!!! За него е важно, че е глупост да дава "грешни" пари за безопасността си! Ей с това не мога да се съглася. Превишената скорост си е превишена и след като даден водач е решил, че с тая скорост може да кара, значи има нещо предвид. Аз има следното предвид. Когато съм сам в колата, мога да карам, както ми е угодно на душата, без да застрашавам останалите участници в движението. Когато съм с други хора, аз карам, поне с 30 км/ч под това, когато съм сам. Когато някой ме нерви, че Фауве е най-добрата кола - доказвам му, че не е точно така! Когато срещам тъпи ограничения от 40 км/ч на международен път, никога не ги спазвам, дори това да коства точки в талона ми. Винаги карам на макс по пътя, който познавам по-добре от ху* си! Когато карам из страната по непознати пътища, винаги спазвам ограниченията, освен, ако не са за завои. В равнината, ограничение от 60, означава, че мога спокойно да не намялявам и да мина с 90, но в Родопите не е така! Щом пише 60, значи и 70 са много! Това го знам и спазвам! Тоест спазвам ограничението от 70. За мен най-добрите български шьофьори са смолянските и няма да споря с никой по въпроса! И най-важното мое правило - никога не карай с повече, отколкото си мислиш, че можеш да караш! Това съхранява живота ти, съхранява живота и на другите!

Хубаво е, че има хора, които мислят вместо теб, с колко трябва да се движиш, но съгласете се, че аз минавам всеки ден по един 9 километров ограничен маршрут( 40 км/ч) и отлично знам всяка дупка, всеки баир и поведението на всеки водач, видя ли му регистрационния номер! Интересно за мен е друго. Защо, КАТ е сложил това ограничение в тоя участък, а никога не е на линия, освен в ниско натоварените часове, около 20 часа привечер. За мен целта на патрулиращите е ясна - това е час, в който могат да се изкарат пари. За жалост аз съм със софийски номер, но от собствения си град, а и фирмата ми е спонсор на полицията. Нямат късмет ченгетата. Като се замисля и аз бих постъпил така. Не ги обвинявам, а подкрепям! Наистина неразумните състезатели от чужди градове и страни, трябва да се санкционират и то жестоко! Може да е глупаво, това, което твърдя, но никой търновски полицай, няма да ми направи реверанс, че съм минал по двупосочна улица, но само за тролеи! Никой няма да ме съжали, че не съм от Търново, че вали проливен дъжд, че знака са го сложили на майната си, че точно търновци са ме упътили да мина по тоя маршрут...Резултатът е фишче и ги разбирам! Не съм аз тоя в техния град, който ще се прави на гявол!

И за край. Никога не превишавай скоростта в чужд град или окръг. Никога не сядай зад волана подпийнал. Винаги, когато си решил да превишиш скороста, дори и с 10 км/ч, бъди сигурен, че поне 10 пъти си минавал по тоя маршрут. Не спори никога с полицаи, защото ТЕ винаги са прави! Не предлагай подкуп, защото това само може да ти навреди! Признай вината си и се надявай, служителите на реда да оценят това!

Винаги съм се чудил как така ще откажеш да те проверят. Спре ли те полицай, той като представител на закона щом реши, че трябва да те провери дали си пил (казано инак дали си спазил закона и не караш пил) ти трябва да се подчиниш. Как така ще откажеш да те проверят? Това е равносилно на отказ да си платиш данъка.

Ако погледнеш от друга страна не е чак толкова чудно - просто натискаш педала на газта и отпрашваш....или отказваш - хора всякакви! Отделен въпрос е колко всъщност са наистина способни да се възпротивят...

Пита се дали от всичко това ще има ефект :grimace:

Едва ли, най-вероятно още повече ще се увеличи корупцията по пътищата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.