Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с работодател и скрито трудово възнаграждение

Featured Replies

Една приятелка ме помоли да му пусна тази тема. Тя е на 24 и и предлагат работа като офис-мениджър (нещо като секретарка) в една от големите софийски компютърни фирми (няма да казвам името). Та на нея са и предложили следното нещо:

За да не плащат големи данъци официално да и дават заплата от 200 лв, като допълнително на ръка ще и дават още 400 лв. Тя ги е попитала не може ли да и дават 600 лв по фиш, а те са и казали че го правят, за да спестят малко пари от данъците. Това наказуемо ли е и приятелката ми трябва ли да се съгласява на тази оферта?

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

На повечето места е така,все още ! Това е наказуемо за фирмата,но е трудно доказуемо.

От това страдат бюджетните ведомства и държавата като цяло.

Нека почва работа,ако другите условия я устройват.

И да те почерпи ! cool.gif

договор и 600 пари в договора .. не 200 !!! сами да се оправят с данъците

егати келешите те за това няма оправия в държавата , а и данъчните не си гледат работата

но кой съм аз , че да съдя българските дела ... все пак съм чужденец ... а защо ли ?!

jackass, приятелю, на много места в България е така. А когато заплатата й е 600лв законно, удръжките й ще са поне 150лв.... И жалкото е че един ден тези пари на нея няма да се върнат под формата на пенсия, а ще мизерува както много от пенсионерите сега. Но това е друга тема.

Да почва!

• Автор

Значи не само там лъжат с парите. А като се осигурява на по-ниската сума, това няма ли да попречи например при теглене на кредит?

Ако я назначат на 600лв. заплата удръжките ще са и доста.Назначават се на 200 лева за да няма удръжки служителя, а фирмата печели от това че дава донякаде сносна заплата.Данъците се удържат от служителая за което той трябва да получава пенсия и добро здравно осигурявяне,но той не получава нито едното от двете.С пенсия не се живее и като отидеш на лекар си плащаш така че е по-добре да ти ги дават на ръка/все още/.

Значи не само там лъжат с парите. А като се осигурява на по-ниската сума, това няма ли да попречи например при теглене на кредит?

Ще и попречи,за пред банката заплатата и е 200 лева и няма да и отпуснат голям заем.Да се съгласява на работата,и при мен е така една част от заплатата е по фиш,а другата на ръка.Нямам нищо против,не искам да плащам високи данъци.

те тогава ще й плащат по договор ... 200 кинта ....

за толкова се е пазарила - толкова й плащат , след тоя договор никой не може да им каже , че трябва да й плащат 600

Първо, както каза jackass, има риск да откажат да й плащат в пълен размер на уговореното. На следващо място, ще я осигуряват на 200 лева, а това я ощетява откъм размера на бъдещата й пенсия и евентуални обезщетения при нетрудоспособност (злополука, заболяване, бременност и др.) или други по Кодекса на труда. И не на последно място, подобна практика, ощетява всички ни и подобни роботодатели трябва да бъдат принудени да се откажат от нея с цялата строгост на закона.

Първо, както каза jackass, има риск да откажат да й плащат в пълен размер на уговореното. На следващо място, ще я осигуряват на 200 лева, а това я ощетява откъм размера на бъдещата й пенсия и евентуални обезщетения при нетрудоспособност (злополука, заболяване, бременност и др.) или други по Кодекса на труда. И не на последно място, подобна практика, ощетява всички ни и подобни роботодатели трябва да бъдат принудени да се откажат от нея с цялата строгост на закона.

Защо не вземеш да помислиш малко и тогава да говориш за строгост на закона.

Ако и платаят 200 лева ще стой ли да работи.

В кой пенсионен фонд и отиват парите който тя би трябвало да внася.

Като внася пари за здравно осигуряване какво получава тя.

Ако и платаят 200 лева ще стой ли да работи.

В кой пенсионен фонд и отиват парите който тя би трябвало да внася.

Като внася пари за здравно осигуряване какво получава тя.

Айде ти помисли помисли върху това, което аз съм написал и виж какво си написал/а ти и какво е общото между двете. Как ли ще се почувстваш ако си на мястото на въпросната дама и един ден забременееш и държавата ти плаща майчинските, не върху реалните ти доходи, а върху фиктивните? Как ли ще се почувстваш ако недай си Боже нещо се случи с теб и ти плащат обезщетението върху 200 лв, а не върху 600 лв.? И накрая, как ще се почувстваш, ако искат от теб да работиш като за 600 лв., а изведнъж ти кажат, че ще ти дадат 200, защото за толкова имате договор?

Парите й за допълнително задължително пенсионно осигуряване отиват във фонда, който тя сама си е избрала, а парите за здравно осигуряване, които всички плащаме са крайно недостатъчни за да искаме качествен продукт, но затова пък има здравни застраховки.

Масова практика е да се работи така,цялата държава работи така.И работодатели и работници са съучастници.Едните крият данъци,а другите си пазят работата.

Масова практика е да се работи така,цялата държава работи така.И работодатели и работници са съучастници.Едните крият данъци,а другите си пазят работата.

и до кога така ?

колко време трябва да продължава тва лъжене .. нещо цялата система е оакана .. ама много

Защото все още има хора, притиснати от икономическата ситуация, които се съгласяват да работят при такива условия. В крайна сметка, ощетения си остава, този който предлага труда си на пазара, а въпросният работодател си трупа печалба и си мисли колко е велик, защото е отново е прецакал държавата (тоест всички нас) и балъка, който се е съгласил да му работи.

Айде престанете с ТОВА ДОПАЛНИТЕЛНО ПЕНСИООНО ОСИГУРЯВЕНЕ.

На колко допънителни места ще се осигуряваме.Аз първо предлагам нещо и тогава искам запалащане на продукта който съм създал или услугата който е извършена.Ако е излъжат че ще и плащат 600 лева и платят 200 просто няма да ходи на работа.

Айде престанете с ТОВА ДОПАЛНИТЕЛНО ПЕНСИООНО ОСИГУРЯВЕНЕ.

На колко допънителни места ще се осигуряваме.Аз първо предлагам нещо и тогава искам запалащане на продукта който съм създал или услугата който е извършена.Ако е излъжат че ще и плащат 600 лева и платят 200 просто няма да ходи на работа.

Не че получих отговор на въпросите си, ама нейсе... Само за да приключа - ако я излъжат, няма да ходи на работа, но ще е ощетена с 400 лева, които няма как да докаже, че й се дължат, а "работодателят" ще си намери следващия наивник, който ще се съгласи да бъде излъган.

Не че получих отговор на въпросите си, ама нейсе... Само за да приключа - ако я излъжат, няма да ходи на работа, но ще е ощетена с 400 лева, които няма как да докаже, че й се дължат, а "работодателят" ще си намери следващия наивник, който ще се съгласи да бъде излъган.

както и загуба на време , като е могла да намери друго работно място

Защото все още има хора, притиснати от икономическата ситуация, които се съгласяват да работят при такива условия. В крайна сметка, ощетения си остава, този който предлага труда си на пазара, а въпросният работодател си трупа печалба и си мисли колко е велик, защото е отново е прецакал държавата (тоест всички нас) и балъка, който се е съгласил да му работи.

Защо си мислиш че само работодателя е облагодетелстван?Работниците в повечето случаи също искат да си скрият доходите и не искат да плащат данъци.

Защо си мислиш че само работодателя е облагодетелстван?Работниците в повечето случаи също искат да си скрият доходите и не искат да плащат данъци.

И лъжат само себе си. Защо така мисля? Написал съм го по-горе.

Един работодател за едно работно място може да си позволи 600лв.Нищо ама нищо на този работодател не му пречи да назначи съответният човек на 600 лева , но на този човек ще му бъдат удържани към 150лв и този човек ще получава 450лева.На работодателя тези 600 лева ще му бъдат признати като разход,в което той ако по договор е писано че получава 200 лева ще му се признаят по-малко пари за разход.На този назначения човек върху удръжката от 150 лева му се предлага БЕЗПЛАТНО здравно осигуряване и пенсия която се изчислява на база на някакви точки и формули който нямат разбиране.А колко е просто парите които внасяш да отиват в пенсионен фонд на твое име и при това да се олихвявят/като е в много държави/.По цял свят първо предлагаш и после искаш подобаващо заплащане на продукта който си създал.Което значи създай добро осигуряване и искай пари за това , удържай пари за пенсия но си ги и изплащай.

Извода е че държавата не е коректна и към работодатели и работници. А този случай на заплащане копменсира глупостта и некадърнастта на хората койта мислят че си разбират от работата.

И лъжат само себе си. Защо така мисля? Написал съм го по-горе.

На зъболекар си плащам за доктор също,баба ми цял живот бачка и взема 100 лева пенсия.Който иска да се осигурява на реалната си заплата,аз не искам.

На зъболекар си плащам за доктор също,баба ми цял живот бачка и взема 100 лева пенсия.Който иска да се осигурява на реалната си заплата,аз не искам.

Като не се осигуряваш върху реалната си заплата и ти ще се окажеш в положението на баба си.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.