Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с работодател и скрито трудово възнаграждение

Featured Replies

Като не се осигуряваш върху реалната си заплата и ти ще се окажеш в положението на баба си.

Лошото е,че тя се е осигурявала на реална заплата и пак стои без пари,кажи ми какъв ми е стимула да давам пари на държавата.Съгласен съм да се осигурявам,но да знам за какво.Няма здравеопазване,пенсионно осигуряване,обезщетение при злополука безработица,образование.Просто виждам как си хвърлям парите на вятъра.

Значи не само там лъжат с парите. А като се осигурява на по-ниската сума, това няма ли да попречи например при теглене на кредит?

Човече, това си има и предимство :wors: При мен лично се получи много добре. Никоя банка не искаше да ми отпусне повече от 2000 лева заем при заплата от 160 лева. Исках да тегля 7-8 бона за стара седемгодишна кола, но се оказа, че имах възможност да си взема само една кола и то НОВА! Ей това ако не е късмет с тия игрички, здраве му кажи. Хората от Мото Пфое не работят с банки, не се интересуват от доходите ти, не искат поръчители и тем подобни глупости. Искат да си плащаш месечните вноски, иначе ти вземат колата. Незнайно защо, никой друг вносител на автомобили в България, не предлага това. Тогава не питайте, защо смятам Мото Пфое за най-добрите и напред с материала!

Обаче исках друго да кажа по темата, а не отново да хваля Форд. След като реших да взема новата кола се оказа, че едни кокошки от администрацията, са подписали декларация в една банка, че се осигуряват на по-ниска сума, за да могат да теглят пари. Естествено, веднага пристигнаха ревизьори от София и шефа ще неще, следващия месец взе да ни осигурява на пълната сума. Естествено, за да не е на загуба, той ни отряза с един коефициент от около 200 лева, който се даваше при добре свършена работа. Така, че реално фирмата не загуби нищо от разкриването на заплатите пред държавата. Загубихме само ние. Лично аз, по моите сметки около 700 лева месечно в момента :wors: И досега се чудя, дали старата система на заплащане, нямаше да е по-добра cool.gif Mай щях да имам парички за Мондео, а не за Фиеста :wors:

Споко. Разликата между Мондеото и Фиестата я поемат циганите с техните помощи и многодетни семейства :speak::)

Лошото е,че тя се е осигурявала на реална заплата и пак стои без пари,кажи ми какъв ми е стимула да давам пари на държавата.Съгласен съм да се осигурявам,но да знам за какво.Няма здравеопазване,пенсионно осигуряване,обезщетение при злополука безработица,образование.Просто виждам как си хвърлям парите на вятъра.

Сега ти пообясня нещо. Пенсионната система в България е така организирана, че работещите в момента издържат пенсионерите. Теб ще те издържат като пенсионер твоите деца.

Хайде сега сети се защо твоята баба не получва достойна пенсия. Да те светна ли. Първо, когато тя е осигурявала своите родители и други пенсионери със социалната и пенсионна осигуровка, то всички са се осигурявали на реалните доходи и пенсиите са били сносни.

Сега всеки ако скатава осигуровки я ми кажи с какво ще се плаща нейната пенсия. Ако всеки вика майната им на осигурвките, майната на държавате й, то не мамим държавата, а себе си.

Ако тези който след време ще работят и ще осигуряват твоята песния разсъждават по този начин, то тогава не се чуди защо нямаш пенсия и не вини държавата, а себи си, защото така си възпитал децата си - да не се осигуряват.

Само да допълня nickfox за пенсионните осигуровки. В момента има т.нар. "три стълба на социалното осигуряване":

1. Задължително - напрактика, парите отиват в НОИ и служат за изплащане на пенсиите на сегашните пенсионери, но все пак срещу тях, държавата поема ангажимент към осигурения, че след време ще му изплаща пенсия според размера на осигуровките.

2. Допълнително задължително - всеки задължително си избира пенсионен фонд, където сумите му се събират по индивидуална партида (сметка).

3. Доброволно - всеки може да си избере пенсионен фонд, в който да си влага сума, която ще му се изплаща като се пенсионира.

Ползвам ги и трите. Дано като се пенсионирам, да имам пари за Мондео :rolleyes:

Ползвам ги и трите. Дано като се пенсионирам, да имам пари за Мондео :P

:rolleyes: Еее, айде сега! Дотогава, ще си събрал парички, я за някоя Е-класа, я за A6 - като един типичен европенсионер.

Пък и всеки иска да се качи от магаре на кон :huh:;)

Сега ти пообясня нещо. Пенсионната система в България е така организирана, че работещите в момента издържат пенсионерите. Теб ще те издържат като пенсионер твоите деца.

Хайде сега сети се защо твоята баба не получва достойна пенсия. Да те светна ли. Първо, когато тя е осигурявала своите родители и други пенсионери със социалната и пенсионна осигуровка, то всички са се осигурявали на реалните доходи и пенсиите са били сносни.

Сега всеки ако скатава осигуровки я ми кажи с какво ще се плаща нейната пенсия. Ако всеки вика майната им на осигурвките, майната на държавате й, то не мамим държавата, а себе си.

Ако тези който след време ще работят и ще осигуряват твоята песния разсъждават по този начин, то тогава не се чуди защо нямаш пенсия и не вини държавата, а себи си, защото така си възпитал децата си - да не се осигуряват.

Аз какво съм виновен,че системата не работи.Искам каквото съм дал толкова да получа след години.Смятам че е по-добре парите които съм ги спестил от данъци да си ги вложа в частен пенсионен фонд и ще съм 100 пъти по-добре.Тогава пак майната и на държавата.

Аз какво съм виновен,че системата не работи.Искам каквото съм дал толкова да получа след години.Смятам че е по-добре парите които съм ги спестил от данъци да си ги вложа в частен пенсионен фонд и ще съм 100 пъти по-добре.Тогава пак майната и на държавата.

Явно си много далеч от проблематиката. Надявам се да ти светне малко след още известно обясняване.

Да речем, че днес ти си на 20 г. като внасяш 35% за осигуровки ( толкова мисля, че се получаваше процента ) върху 200 лв. Това да речем е 70 лв. на месец или 840 лв. на година. Но те не са всички за пенсия. Има фонд безработица, фонд професионални заболявания. Да речем, че на година се получава около 500 лв. 2 г. по 500 лв. е 1 000 лв. След това грубо сумата е нараснала вследствие на по-висока заплата, повишаване на стандарт на 1000лв. Работил си така примерно още 3 години. Още 3 000. След това е станала 1500 лв. на година. Да речем 4 години - това са още 6 000 лв.Обяснявам ти го елементарно, профански и грубо за да ти стане ясно. Да речем, че когато стигнеш до пенсия си натрупал 50 000 лв. Само, че когато стигнеш до пенсия, то се оказва, че заплатата в България е 2000 евро, а минималната пенсия 1000 евро, т.е. 2000 лв. А товя коефициент ти дава право да получаваш например 1500 евро или 3000 лв. Хайде сметни за колко ще ти стигне това, което ти си дал. За по-лесно 50 000 лв делено на 3 000 лв е по-малко от 20 месеца. А ти живееш 10 или 15 години след пенсия. Я се сети ако разчиташ на това само на онези натрупани пари няма да я докараш до никъде. И по-голяма да е сумата, то пак няма да може да стигне.

Кое ти дава право да получиш повече отколкото си дал. Това, че докато ти си се трудил си осигурявал тези, които вече си пенсионери.

И когато сега пенсиите са малки, то една от причините е че не се внасят осигуровки върху реалните доходи. Но ще кажете, държавата да му мисли, майната и на държавата. Майната и на държавата, ама по този начин казваш майната и на себе си, защото тези след теб ако мислят като теб и ти ще викаш защо цял живот съм се бъхтил, а пенсията ми ниска и не стига.

Като спестяваш от данъци и осигуровки ти правиш следните лоши неща:

1. Лишаваш родителите си от нормална пенсия;

2. Лишаваш децата си от добро образование;

3. Лишаваш себе си, децата си и родителите си от сигурен живот и ред;

4. Лишаваш себе си, децата си и родителите си от досстъпна и качествена медицинска помощ

5. Лишаваш себе си и околните си, обществото от нормална инфраструктура ( улици, пътища и др. )

И докато не проумеем, че ако се крият данъци и осигуровки, то губим всички. И когато казваш майната и на държавта, то казваш майната на себе си, на децата си, на родителите си и на всички, защото тази държава сме аз, ти, смействата ни, приятелите ни, съседите ни - всички, които живеем в нея.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

С майната и на държава все ще сме си на това дередже. От днес за утре не е мислене. За това и пропадаме и нямаме развитие - щото си казваме "Бе аз сега да съм добре пък утре майната му к'вото дойде" Я всички работодатели да дават на служителите си това, което представят пред данъчните. Я да видим ако има строго следене на тази "сива икономика" какво ще се получи ? Ама не да ми събират някви компютри от люлин ли беше ами да вземат да си вършат належащата работа както трябва. И като кажат на служителите си ми 300 - 400 лева по малко заплата щото излязохме "на светло" да им кажат - "ми чао" и да да ревтунят, че нямало квалифицирана работна ръка? Ми няма да има като няма адекватно заплащане ! Ама и работниците сме най-много за ш*бане, че позволяваме да ни експлоатират!

:handshake: Еее, айде сега! Дотогава, ще си събрал парички, я за някоя Е-класа, я за A6 - като един типичен европенсионер.

Пък и всеки иска да се качи от магаре на кон :P :P

Oт твоите уста, в Божиите уши ;)

Явно си много далеч от проблематиката. Надявам се да ти светне малко след още известно обясняване.

Да речем, че днес ти си на 20 г. като внасяш 35% за осигуровки ( толкова мисля, че се получаваше процента ) върху 200 лв. Това да речем е 70 лв. на месец или 840 лв. на година. Но те не са всички за пенсия. Има фонд безработица, фонд професионални заболявания. Да речем, че на година се получава около 500 лв. 2 г. по 500 лв. е 1 000 лв. След това грубо сумата е нараснала вследствие на по-висока заплата, повишаване на стандарт на 1000лв. Работил си така примерно още 3 години. Още 3 000. След това е станала 1500 лв. на година. Да речем 4 години - това са още 6 000 лв.Обяснявам ти го елементарно, профански и грубо за да ти стане ясно. Да речем, че когато стигнеш до пенсия си натрупал 50 000 лв. Само, че когато стигнеш до пенсия, то се оказва, че заплатата в България е 2000 евро, а минималната пенсия 1000 евро, т.е. 2000 лв. А товя коефициент ти дава право да получаваш например 1500 евро или 3000 лв. Хайде сметни за колко ще ти стигне това, което ти си дал. За по-лесно 50 000 лв делено на 3 000 лв е по-малко от 20 месеца. А ти живееш 10 или 15 години след пенсия. Я се сети ако разчиташ на това само на онези натрупани пари няма да я докараш до никъде. И по-голяма да е сумата, то пак няма да може да стигне.

Кое ти дава право да получиш повече отколкото си дал. Това, че докато ти си се трудил си осигурявал тези, които вече си пенсионери.

И когато сега пенсиите са малки, то една от причините е че не се внасят осигуровки върху реалните доходи. Но ще кажете, държавата да му мисли, майната и на държавата. Майната и на държавата, ама по този начин казваш майната и на себе си, защото тези след теб ако мислят като теб и ти ще викаш защо цял живот съм се бъхтил, а пенсията ми ниска и не стига.

Като спестяваш от данъци и осигуровки ти правиш следните лоши неща:

1. Лишаваш родителите си от нормална пенсия;

2. Лишаваш децата си от добро образование;

3. Лишаваш себе си, децата си и родителите си от сигурен живот и ред;

4. Лишаваш себе си, децата си и родителите си от досстъпна и качествена медицинска помощ

5. Лишаваш себе си и околните си, обществото от нормална инфраструктура ( улици, пътища и др. )

И докато не проумеем, че ако се крият данъци и осигуровки, то губим всички. И когато казваш майната и на държавта, то казваш майната на себе си, на децата си, на родителите си и на всички, защото тази държава сме аз, ти, смействата ни, приятелите ни, съседите ни - всички, които живеем в нея.

nickfox, както винаги мислиш и действаш правилно, но имам един въпрос към теб. Ти защитаваш внасянето на данъците и осигуровките, както и аз. Обаче, аз внасям данъци и осигуровки върху целият си месечен доход. Ти правиш ли го това? Примерно заплатата ти е една чинивническа от едиколко си лева. Там щеш или нещеш, си плащаш данъците. Но плащаш ли данъци и осигуровки върху допълнителнотото извънработно възнаграждение, като например правенето на някой сайт? И не е ли това разковничето на успеха ни - тоест излизането на сивата икономика на открито? Ако си плащаш данъците, ще го приема, че си идеалист, но това не мога да кажа за болшинството като теб, които са доволни на 300-400 лева държавна заплата и разчитат на допълнителната сива икономика!

Извинявам се, но и учителите в момента са на това дередже. Дават си частните уроци, без да плащат данъци, както и много други държавни служители, на които са им ниски заплатите, но мълчат, защото знаят, че впуснат ли се в частния бизнес, няма да прокопсат, дори и тройна заплата да вземат!

Редактирано от Кико (преглед на промените)

nickfox-в момента работя на 3 места(как успявам и аз не знам).Искаш да ми кажеш да съм патриот и да давам 200-300 лева повече за данъци.Има ли нормален човек който би го направил?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.