Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Животът в Дания...

Featured Replies

Благодаря за бързия отговор,радвам се,че споделяш как се чувстваш,защото това ме интересува най-вече как се чувства човек там.А предполагам,че условията на живот и преподаването няма да имат голяма разлика. Какво значи времето е по-хубаво.. по-топло?

• Отговори 72
  • Прегледи 61,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Както и да погледнеш на нещата стандартът на живот във всички градове е един и същ за разлика от Бг. Разбира се в Орхус, и в Копенхаген наемът може да излезне малко по-, но това е поради простият факт, че свободните апартаменти са по-малко от прииждащия народ през последните години.

За университетите съм абсолютно сигурна, че са еднакви. Дори имам някакво предчуствие, че е твърде вероятно в Удънсе да има лектори от Копенхагенския по същата логика, че 90% от моите лектори са от Орхус.

Относно времето да, в източна Дания вали в пъти по-малко. А иначе дъждовният сезон тук е доста дълъг...и гаден. В интерес на истината страшно много датчани бягат от страната само заради гадното време.

Здравейте, предстои ми обучение в Дания или Англия..... Спрял съм се на 1 специалност във ВИА в Хорсенс.... четох всички неща до тук и не знам какво да избера.... толкова ли е зле положение с работата в Дания???

Аз не мога да ти кажа точно какво е там, но мога да предам думите на съветници към университетите и студенти в някои университети, с които говорих на изложение във Варна преди няколко дни. Като гледам и ти си от Варна и може би си бил на изложението? Представителят на VIA ми каза, че е почти невъзможно да се намери работа в Хорсенс и съветва да не се заминава ако нямаме достатъчно пари. Трябва да се има впредвид, че Хорсенс не е голям град, а студентите не са малко. Студентът от NOEA ми каза, че в Олборг има работа ако си упорит и непретенциозен. Същото ми го е казвала и студентка в Aalborg University. Много любезната датчанка от Aarhus School Of Business ми каза, че в Орхус има работа (в което обаче се съмнявам, имайки впредвид какво ми каза AcidBurn). Тя каза, че "работодателите често предпочитали студенти, защото ги наемат почасово и е по-лесно да се оттървеш от някого, който не е назначен на постоянен договор". Надявам се да съм бил поне малко полезен. Аз също съм много объркан заради ситуацията там и се чудя какво да правя.

Да идеш в унито в Хорсенс е като да идеш в български университет, маса българи. Публикувано изображение

За Орхус, много ме съмнява, че можеш да си намериш постоянна работа...както са казали, може да те вземат за 1-2 пъти и после пътя, което хич не е достатъчно, за да живееш нормално и спокойно.

Олборг май наистина е най-оптимистичният вариант, индустриален е и май затова по се намира работа. Самият град не ми направи кой знае какво впечатление, но има невероятен карнавал, на който ще се ходи скоро време. Публикувано изображение

мерси и на двамата за инфото..... не можах да отида на изложението защото бях на работа.... някой от другите университети казаха ли нещо подобно за работата? засега май ще се насоча към UK ;)

Ами, не. Имаше само три датски висши училища. Тези трите, които споменах по-горе. Aarhus School Of Business е във Aarhus Публикувано изображение VIA е в Horsens, а NOEA е в Aalborg. Мен ме е яд, че Aalborg University не беше представен, защото имам желание да се пробвам и там.

От видяното на изложението мога да кажа, че доста хора се насочват там :speak: Сигурно е много готино. Мисля, че най-дългата опашка беше пред масата на University of Wolverhampton ;)

Ами, не. Имаше само три датски висши училища. Тези трите, които споменах по-горе. Aarhus School Of Business е във Aarhus Публикувано изображение VIA е в Horsens, а NOEA е в Aalborg. Мен ме е яд, че Aalborg University не беше представен, защото имам желание да се пробвам и там.

Галине, я се стегни. Сега да не кажеш, че защото го е нямало на изложението, няма да се пробваш?!?! То по тази логика аз никога, ама никога нямаше да дойда в Дания...

При това както ти казах Олборг май ще е най- за тази година, така че подавай документите. Не мога да си спомня кой замина за там, да ти дам контакти, но знам със сигурност, че има много яка българска компания. А и има едно момче, Веско, което се премести от Орхус в Олборг и после пак от Олборг в Орхус, та той сигурно ще може да ти даде добра информация за града. Скайпът му е justme880

Галине, я се стегни. Сега да не кажеш, че защото го е нямало на изложението, няма да се пробваш?!?! То по тази логика аз никога, ама никога нямаше да дойда в Дания...

При това както ти казах Олборг май ще е най- за тази година, така че подавай документите. Не мога да си спомня кой замина за там, да ти дам контакти, но знам със сигурност, че има много яка българска компания. А и има едно момче, Веско, което се премести от Орхус в Олборг и после пак от Олборг в Орхус, та той сигурно ще може да ти даде добра информация за града. Скайпът му е justme880

Разбрала си ме погрешно. Разбира се, че ще се пробвам там :P Просто щях да се радвам да поговоря лично с представители на университета, защото много-много не отговарят на имейлите Публикувано изображение И малко съм объркан от всичко, което ми казаха. Иначе аз исках Medialogy във филиала в Копенхаген, но ще видим... След 2 седмици ще имам време да говоря с тези от Интеграл, защото те имат връзки с AAU. Може и да си харесам нещо в самия Олборг :)

Мерси за скайпа на това момче, ще поговоря с него! :)

А може ли да ми кажеш как е в Herning?

Интеграл?!? Не ми казвай сериозно, че плащаш на агенция да ти изпраща документите...

А за Хернинг...обичам го като неизменна част от живота си. Малък град, страхотни училища, хората се знаят като се видят по баровете в петък и събота..идилия. Но откъм работа е ужасно зле в момента.

Ами ще ми е по-лесно чрез тях да подам документите. Доколкото знам услугата им е безплатна Публикувано изображение

Записването в партниращ на ИНТЕГРАЛ университет е напълно безплатно за всички кандидат-студенти и включва БЕЗПЛАТЕН пакет “Записване в университет според уеб сайта им.

Ще им се обадя след като ми мине IELTS, срокът е AAU е до първи май. А за някои други ще трябва доста да бързам, че не остана време Публикувано изображение

Жалко, че е така в Хернинг. Там бих могъл да уча във филиала на Aarhus University.

Редактирано от Galin (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Виждам, че тук има запознати с условията в Дания. Въпросът, е че имам възможност да правя докторантура там в Kongens Lyngby, май така се казва града. Доколкото разбрах заплащането е около 24 000 крони предполагам преди данъци. Стигат ли тези пари за издръжка на 3-члено семейство? Благодаря на всички отговорили.

Редактирано от sivia80 (преглед на промените)

Интересно ми е как бихте коментирали следната статия за живота в Дания, която намерих в един друг форум студентски живот в Дания

Публикувано изображение

Ами как, странно ми е, кво очакват всички подобни хора, доШли да поучат една година, че като завърШат някой Ше им опне червения килим и Ше го покани на яката работа предпочитайки ги пред собствените си братовчеди, роднини, приятели, приятели на приятели и прочие. Ми нереално е, замислете се как точно Ше дойде един виетнамец или африканка с развален български и Ше го предпочетат пред вас самите на интервю за фронтофис в софийска банка например. Освен това хората са се напатили яката от "особения работохолизъм" на всякакви култури. В наШия офис никога няма да бъде назначен служител от Пакистан например след мазалото което предната сервира. На другия от района пък не може да му бъде обяснено че няма фея която да му забърШе трохите след обяда, да му измие приборите или да му почисти резултата по фаянса в тоалетната с извинение. Да не говорим на мен какви усилия ми коства всеки път като кажа откъде съм да се опитвам да не се ядосвам на коментарите и въпросите които следват.

А и намирам 20 до 25 процента от населението в големите градове от емигрантски произход за напълно достатъчно доказателство че хората се чустват добре тук, но просто няма физическа възможност всеки пожелал да дойде и да се засели.

Редактирано от nordreamer (преглед на промените)

Статията е много вярна. Датчаните са сноби и си имат техните основания да бъдат такива. В някои моменти си мисля, че само, за да се замислят дали да те допуснат дори и малко в живота си, биха поискали да забравиш самоличността си, всеки белег на националност и едва ли не да се претопиш с тях. Но дори и в такъв случай, никога не биха те взели за един от тях.

Хах представям си някой голям български патриот в Дания...няма начин да се задържи за дълго. Никакъв шанс.

Абе има една стара поговорка... Камъкът си тежи на мястото! А датчаните са народ, който си зане мястото.

• 4 седмици по-късно...

Ами как, странно ми е, кво очакват всички подобни хора, доШли да поучат една година, че като завърШат някой Ше им опне червения килим и Ше го покани на яката работа предпочитайки ги пред собствените си братовчеди, роднини, приятели, приятели на приятели и прочие. Ми нереално е, замислете се как точно Ше дойде един виетнамец или африканка с развален български и Ше го предпочетат пред вас самите на интервю за фронтофис в софийска банка например. Освен това хората са се напатили яката от "особения работохолизъм" на всякакви култури. В наШия офис никога няма да бъде назначен служител от Пакистан например след мазалото което предната сервира. На другия от района пък не може да му бъде обяснено че няма фея която да му забърШе трохите след обяда, да му измие приборите или да му почисти резултата по фаянса в тоалетната с извинение. Да не говорим на мен какви усилия ми коства всеки път като кажа откъде съм да се опитвам да не се ядосвам на коментарите и въпросите които следват.

А и намирам 20 до 25 процента от населението в големите градове от емигрантски произход за напълно достатъчно доказателство че хората се чустват добре тук, но просто няма физическа възможност всеки пожелал да дойде и да се засели.

Мда, имаш право.

Само един едит да направя - познавам над 10 човека, чужденци, които владеят датски, имат датски дипломи (от Бакалавър до докторантура), но остават дискриминирани завинаги. В Западния свят това колко си способен, професионалист и т.н. не винаги е гаранция за успех - има хора и хора, понякога си е късмет на какви попадаш. Не сме добри хора - и не само българите, африканците и виетнамците. Датчаните, норвежците и шведите също. Изглеждаш ми умен човек, надявам се да осъзнаваш, че има и по-важни неща от успешната кариера и 20 000 хиляди крони на края на месеца, а именно способноста да бъдем хора, което включва качества като толерантност, доброта, чисто човешко разбиране и т.н. Не знам хората за какво се борят, но аз със сигурност не се боря да се превърна в студенокръвна, расистка кучка, която е забравила от къде идва и от къде е започнала. Странно ми е как някои хора позволяват на националистическата си гордост да погуби човешкото в тях. Явно това е Западния свят, а аз съм прекалено млада да спра да вярвам в някакви явно вече изгубени идеали...

Едва ли някога ще се научим, че има хора и хора, и че факта, че някой принадлежи към дадена националност не го прави идентичен с предишния и "мазалото, което е сервирал". Жалко, че хората се превръщаме в такива изродени хипокрити...

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Мда, имаш право.

Само един едит да направя - познавам над 10 човека, чужденци, които владеят датски, имат датски дипломи (от Бакалавър до докторантура), но остават дискриминирани завинаги. В Западния свят това колко си способен, професионалист и т.н. не винаги е гаранция за успех - има хора и хора, понякога си е късмет на какви попадаш. Не сме добри хора - и не само българите, африканците и виетнамците. Датчаните, норвежците и шведите също. Изглеждаш ми умен човек, надявам се да осъзнаваш, че има и по-важни неща от успешната кариера и 20 000 хиляди крони на края на месеца, а именно способноста да бъдем хора, което включва качества като толерантност, доброта, чисто човешко разбиране и т.н. Не знам хората за какво се борят, но аз със сигурност не се боря да се превърна в студенокръвна, расистка кучка, която е забравила от къде идва и от къде е започнала. Странно ми е как някои хора позволяват на националистическата си гордост да погуби човешкото в тях. Явно това е Западния свят, а аз съм прекалено млада да спра да вярвам в някакви явно вече изгубени идеали...

Едва ли някога ще се научим, че има хора и хора, и че факта, че някой принадлежи към дадена националност не го прави идентичен с предишния и "мазалото, което е сервирал". Жалко, че хората се превръщаме в такива изродени хипокрити...

Виж, това което казваш е присъщо за възрастта ти и е много хубаво, аз също бях едно обичащо и толерантно същество, но когато понатрупаш опит от контакти и се поизмориш малко от всичкото иху аху, като му тегли чертата виждаш че колкото и да не си вярвал разлика в това кой откъде идва и в каква среда е израсъл има и с малки изключения, за да си спестиш разочарования подхождаш по скептично и това базирано на личния ти опит, а не изначално. Например ако веднъж си се натровила в някой китайски ресторант едва ли ще идеш пак там или ако ти е окапала косата от шампоан Нивеа едва ли ще повториш тая марка ако ще и да ти я подаряват, нали?

А по въпроса за студенокръвните расистки кучки, малко така офтопик, член съм на организация благодарение на която осигуряваме на деца без родители в Африка и Грузия ежемесечно средства за храна, дрехи и образование, защото тях някак си колкото и просташко да звучи едва ли ги радва факта че някой някъде смята че те са пълнопрвани членове на обществото и би им стиснал ръката, ако по случайност се видят един ден.

Редактирано от nordreamer (преглед на промените)

Виж, това което казваш е присъщо за възрастта ти и е много хубаво, аз също бях едно обичащо и толерантно същество, но когато понатрупаш опит от контакти и се поизмориш малко от всичкото иху аху, като му тегли чертата виждаш че колкото и да не си вярвал разлика в това кой откъде идва и в каква среда е израсъл има и с малки изключения, за да си спестиш разочарования подхождаш по скептично и това базирано на личния ти опит, а не изначално. Например ако веднъж си се натровила в някой китайски ресторант едва ли ще идеш пак там или ако ти е окапала косата от шампоан Нивеа едва ли ще повториш тая марка ако ще и да ти я подаряват, нали?

А по въпроса за студенокръвните расистки кучки, малко така офтопик, член съм на организация благодарение на която осигуряваме на деца без родители в Африка и Грузия ежемесечно средства за храна, дрехи и образование, защото тях някак си колкото и просташко да звучи едва ли ги радва факта че някой някъде смята че те са пълнопрвани членове на обществото и би им стиснал ръката, ако по случайност се видят един ден.

Не оспорвам значението от къде идваш и в каква среда си отраснал. Те скандинавците за това по минимум три езика владеят, докато ние източно европейците си мислим, че с един английски сме вече преквалифицирани.

Просто аман от националисти. И някакви криворазбрани идеали от сорта, че щом принадлежиш към дадена националност, религия и т.н. си "по-добър" от съседа, които пък е друга националност, религия и т.н. Светът щеше да бъде едно много по-хубаво и спокойно място ако тези предрасъдъци ги нямаше. Как беше...I am a dreamer, but I am not the only one.

Тук визирам Европа - за Близкия Изток, Африка и Кавказ мога да изпиша хиляди символи, защото от 14 годишна се интересувам от тези региони. Те там са съвсем друга ракия, както се казва.И до ден днешен като се запозная с някой от тези географски ширини се интересувам, питам, задавам въпроси, за разлика от много скандинавски колеги, които са толкова погълнати от собственото си его, че сериозно са си повярвали, че светът се върти около тях. От 2 семестъра учим заедно, а ме объркаха за румънка, хем че се събираме, водим някакви социални контакти и т.н. Разликата е, че те никога не питат - те само говорят - ние, нашата държава, нашият манталитет. Аз слушам - нямам нищо против да слушам, от чисто човешко уважение слушам истории, които вече чувам за пети път. Забавно е - един колега се оплаква, че ние чужденците не сме си правили труда да ги разбираме. Да, ама то това идва и от двете страни, не само от едните. Мрънка ми, точи ми дълги локуми, аз накрая се изнервих и го попитах той какво знае за мен (тъй като аз се оказах единственият чужденец от целият курс с достатъчно нерви). Като изключим факта, че не съм румънка, както вече доста пъти съм им натъртвала. Защото аз знам много - не само за държавата в която живея (дори и новините им чета), но и за самите тях. На въпросният колега му знам родният град, имената на братята му, професиите на родителите му, каква музика предпочита, любими филми, къде е пътувал, с какво иска да се занимава след като завърши и десетки десетки други подробности. Защо? Еми защото ме интересува. А той освен първото ми име друго не знае. Еми за това няма да се разбира с останалите. То арогантността си пречи.

Имаше една приказка...като не знаеш какво да кажеш, по-добре замълчи.

Пък знам ли...може и да си прав. Млада съм, глупава и наивна - може и с други очи да гледам на нещата след години. Само се надявам никога да не си сменя името от Бианка Банова на Анна Кристенсен, че и такива има.

И да си вметна - аз не съм разочарована от скандинавците. Разочарована съм от хората като цяло.

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Пък знам ли...може и да си прав. Млада съм, глупава и наивна - може и с други очи да гледам на нещата след години. Само се надявам никога да не си сменя името от Бианка Банова на Анна Кристенсен, че и такива има.

И да си вметна - аз не съм разочарована от скандинавците. Разочарована съм от хората като цяло.

Да де и аз за това ти говоря, след време дай боже да ти се случат нещата в Австралия, само като чуеш за датчанин, вече ще си имаш едно наум Публикувано изображение

А иначе не се безпокой дали си глупава или наивна - не си, младостта за това е хубава, че е пълна с любов и желание за Добро и промяна, но просто в свят от идиоти почваш да се чустваш малцинство и обект на присмех, затова започваш да се затваряш все повече към това навън за сметка на това вътре в теб и тогава да получиш признание от 1, който те разбира, значи много повече от мнението на 22 глупака.

Да де и аз за това ти говоря, след време дай боже да ти се случат нещата в Австралия, само като чуеш за датчанин, вече ще си имаш едно наум Публикувано изображение

А иначе не се безпокой дали си глупава или наивна - не си, младостта за това е хубава, че е пълна с любов и желание за Добро и промяна, но просто в свят от идиоти почваш да се чустваш малцинство и обект на присмех, затова започваш да се затваряш все повече към това навън за сметка на това вътре в теб и тогава да получиш признание от 1, който те разбира, значи много повече от мнението на 22 глупака.

То там не е като да кажеш, че няма. Публикувано изображение

Май не познавам датчанин, който да не е бил поне за половин година в Австралия.

Жителите на северните европейски държави са по-умни от обитателите на югоизточните страни на Стария континент, заяви датският десен европедутат Могенс Камре в интервю за радио РФИ. Според него не е справедливо югоизточните страни-членки на ЕС да имат по-голямо влияние от северните народи.

"Когато погледна към правилата за гласуване, виждам, че държави като Румъния и България имат повече гласове, отколкото Дания, Швеция и Финландия. Честно казано, ние сме по-умни от тях", казва Камре, който е от управляващата в Дания Народна партия.

Интересно - всички там ли са чак толкова умни ?

Жителите на северните европейски държави са по-умни от обитателите на югоизточните страни на Стария континент, заяви датският десен европедутат Могенс Камре в интервю за радио РФИ. Според него не е справедливо югоизточните страни-членки на ЕС да имат по-голямо влияние от северните народи.

"Когато погледна към правилата за гласуване, виждам, че държави като Румъния и България имат повече гласове, отколкото Дания, Швеция и Финландия. Честно казано, ние сме по-умни от тях", казва Камре, който е от управляващата в Дания Народна партия.

Абе, има нещо такова, тъй като доста потенциал от Югът изтече на Север? Факт. Колкото и неприятно да ни е на нас, като южняци.... Серверът определя правилата на филтъра. Югът малко компенсира с мафия някои комплекси... Тутти мафиотти. Публикувано изображение

Аз пък си мисля защо няма циганин в планина? :speak: Тъй като циганин на студено не вирее... Публикувано изображениеПубликувано изображение

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Не,не са чак толкова умни,а имат умни хора,които ги управляват,за разлика от тук.Не смятам,че един датчанин е нещо повече от един нашенец. :P

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.