Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Плазмен или LCD телевизор

Featured Replies

Здравейте бих искал да си купя телевизор, но се чудя кой от тези два да избера, понеже домашното ми кино е Самсунг, затова държа и телевизора да е Самсунг. Ето и двата варианта единият е плазма, а другият лсд. Мога да дам до 2000 лв. http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09027073 и плазмата е http://www.technomarket.bg/promo.php. Повече ми се иска да е с по-голям екран, но не знам за тия пари тази плазма дали е добра. Затова очаквам да ми помогнете и предварително ви благодаря laugh.gif

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 57
  • Прегледи 36,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Следва един въпрос с повишена трудност за най-много знаещите. Отидох днес до Техномаркет да тествам 42" Full HD плазма Panasonic TH-42PY70. Имам същата, но с предишния G9 панел която е т. нар. HD Ready. Изключително съм доволен от нея, закачена е за HTPC, което има всичко, за което човек може да мечтае + 3-4 терабайта HD филми на домашната ми мрежа и един xbox 360. T.e., тествал съм я във всички възможни сценарии и режими.

Тъй като имам възможност да продам сегашната си плазма на приятел, помислих си, защо да не взема една Full HD? Отивам в магазина с един лаптоп и на него съм взел филми 720p, 1080p, DVD rips и т.н. - да тествам всичко. Закачихме лаптопа през VGA кабел, просто нямаше друг начин заради лаптопа и резултати са - няма особена и видима разлика м/у 720p и 1080p. Това, което не успях да разбера и най-живо ме вълнува е PC резолюцията.

Плазмата успя да поеме най-много 1240х1024 пиксели през VGA, всичко нагоре излизаше от екрана. Появяваше и по-високи резолюции, но извън екран. Изобщо не успя да покаже 1900х1080 в PC режим, а аз най-много се надявах на това (нали уж й е native resolution), за да имам повече декстоп, когото я ползвам като PC монитор. Panasonic пишат, че PC резолюцията на панела е XGA (1280x1024), но не мога да разбера, дали когато я закача към компютъра чрез DVI to HDMI ще може да появи 1900х1080 PC резолюция. Реално, на 1024x768 и 1280х1024 десктопа изглеждаше доста по-зле от онова, което гледам вкъщи и не бих я взел, ако так ще е и през цифрова връзка. Някой да е пробвал въпросната плазма с PC на високите резолюции през HDMI входовете???

Редактирано от RossT (преглед на промените)

Този модел няма проблем с постигането на пълната си резолюция, но само през HDMI или компонент. Така че ще можеш през DVI да подадеш 1080 сигнал и да изключиш от телевизора overscan-a.

Дали ти трябва Full HD телевизор ти ще трябва да решиш. Доказано е, че от 2 метра няма да направиш разлика в резолюцията на 42" между Full HD и HD Ready. Но пък резолюцията не е всияко в един модел.

Статичната му резолюция е почти перфектна и постига всяка една точка при 1920х1080 тест, но контурите не са така ясни. Това е валидно за всяка плазма и тук те отстъпват на добрите ЛСД модели. Другите недостатъци за ползването за монитор на плазма сигурно си ги знаеш. Хубавото е, че при тест на motion resolution се представя доста по-добре от всеки Full HD LCD TV и възпроизжеда всички 1080 линии при движеща се картина. През VGA входа няма да постигнеш пълната му резолюция.

Макар и да съм фен и собственик на плазма, трябва да кажа, че този модел има малки проблеми с точното възпроизвеждане на цветове, а това е най-големия плюс на плазмата. Постигането им става само след намеса в сервизното меню, но това зависи доколко държиш на този показател, а и отклоненията са изключително малки.

Друг голям недостатък /поне за мен/ е сравнително лошата обработка на SD сигнала, като това се избягва с един добър двд плеър с прогресивно сканиране.

Като плюс може да спомена отличното черно и детайл, перфектен ъгъл на виждане и много добра цена за Full HD плазма.

Редактирано от kennyb (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Аз съм за ЛСД телевизорите.При сравнение модели плазма и ЛСД телевизори, белият цвят на плазмата стои като прегорял (малко сивее) а това влияе и на останалите цветове .И това се забелязва от всеки един ъгъл.Което е важно за гледане на телевизия.Все пак според мен на един телевизор се гледа повече телевизия от колкото филми на ДВД или от ПС.Плазмата има и други недостатъци като: тегло,живот на панела, отразяването на светлината и по бързо загуба на качеството на картината . Но пък за да е добра картината на ЛСДто през антенният вход трябва да е от по висок клас, иначе пикселизацията е доста дразнеща.

Незнам защо мрката JVC е подценявана у нас.Примерно тези двата модела са много добри като цена качество и гаранция.И са от ранга на SONY и Philips.Според мен трите най добри марки за ЛСД.

Относно Full HD или HD, аз съм за HD.Тъй като реална разлика в картината няма освен ако сигнала не е 1080i но и тогава ако панела е по малък от 46 инча разлика не се забелязва. Трябва да отбележим и факта че Full HD изисква по добър процесор за обработка на карината и на по евтините модели картината от антенен сигнал е даже по ло лоша.

Хора много и всеки си има различно виждане за картина,цветове и т.н.

Най добре е всеки да отиде в един голям магзин да сравни моделите и картината която правят.И задължително да поиска да му пуснат антенен сигнал.И не на последно място да сравни така нареченият панорамен,смарт,... режим на работа. При различните марки има различно наименование.

Да дадеш 2000+ лева за телевизор и да ползваш изобщо "антенния" вход си е престъпление. Вече има поне 5-6 предложения за цифрова ТВ. И по кабел и от сателит. Да не говорим, че ако си инвестирал такава сума е почти задължително и приемника за цифрова да ти е HD. Иначе е все едно да си купиш Ферари и да го караш с бензин 86.

Прав си, че белия цвят е основен за правилните цветове, но всичко е въпрос на настройки при него. За съжаление понякога това е възможно само пт сервизното меню, но точно при плазмите той по подразбиране е по-точен. И напротив, точно този не толкова искрящ бял цвят е пеавилния. При почти всички плазми, които съм тествал е достатъчно да избереш режим Warm за да постигнеш реалистичен баланс на бялото. Много хора се заблуждават, че по-судената настройка на бялото дава по-хубав бял цвят, но тя отмества всички цветове далече в синята зона, което е отвратително.

И аз преди няколко месеца останах изключително очарован от марката JVC и определено е подценявана в БГ. Лошото е, че моделите, които си посочил са от скъпите им, а при по-ниския им клас няма толкова добри предложения.

• 2 седмици по-късно...

Толкова пишещи има дето объркахте човека.Значи следя технологиите от доста време и набързо ще кажа, че от 3-4 метра ти трябва 32'' по стандарт, 42'' за по- добро изживяване.Повече не взимай, понеже се разваля удоволствието- картината става "зърнеста" от толкова близко разстояние. Вкъщи ползвам 32'' Phillips със двуканален Ambilight (телевизора е модел 2006г) и ще ти кажа, че ако ще гледаш филми задължително изгледай на тъмно с Ambilight, да видим после дали ще помислиш за друга марка.

Доколкото за плазмата- въобще не е умираща марка- в момента Pioneer правят телевизори от които ти се завърта главата с най- наситеното черно което е възможно, а Samsung разработват 7080p (ако не греша- не ми се рови в момента)- резолюция за LCD от която да ти се завърти главата, така че онзи пост където погребаха plasma/lcd заслужава линч :)

Най- добрите марки (според моето скромно мнение) за:

LCD :

1. Phillips ; Sony

2. Samsung ; Sharp

3. LG

4. Others

Plasma :

1. Pioneer

2. Sharp (EDIT : не трябва да е тук)

3. Panasonic

Ако някой има други аргументи - да казва, ама в момента за най- кратко до 47''- взимай LCD, а за повече- Plasma

kennyb мерси за корекцията, грешката е верна :huh:

Редактирано от kDimitroff (преглед на промените)

Стандарта за разстоянието за гледане на HD екран е диагонала Х 3 или 4. Така че, това 32" от 3 метра е много малък екран.

Аз лично гледам 42" от 3-3,50 м. и определено ми е малко за филми /добре че имам отделен проектор ;) /.

ПП. Кажи ми, моля те, един модел плазма на Sharp.

Класация по марки не значи абсолютно нищо.

• 2 седмици по-късно...
Не бих си взел и плазма - причината е финансова. Защо да давам доста повече пари за минимална разлика в качеството ? Ако събирах парите по Куруча, както казваме в Сливен, пак бих се замислил.

Остава ЛСД-то. Задължително трябва да има HD ready, 1080п, технология за поддискане на шума, за оптимизация на картината, връзка с компютър и изобщо, колкото са повече - толкова по-добре, колкото и тъпо да звучи това. Задължителен долби звук с 2 по 10 вата минимум ако няма външна озвучителна система. Каква марка ще е ? Ами най-доброто като технология и възможности в момента.

Тук има колкото реда, толкова и грешни постановки:

1. "Не бих си взел и плазма - причината е финансова" - зависи от търсения размер, за 42" и нагоре плазмата е далеч по-изгодна от LCD

2. "Остава ЛСД-то. Задължително трябва да има HD ready, 1080п" - HD Ready и 1080p (Full HD) са 2 различни стандарта, 2 различни ценови нива. А в повечето показатели за гледане, днес плазмената технология е по-добра от LCD.

3. "технология за поддискане на шума, за оптимизация на картината" - това го предлага всеки производител и маркетинговите им отдели бълват фамозни и различни имена за подобни, но не много добре работещи технологии, които обикновено омазват изображението или го правят по-нереално.

4. Задължителен долби звук с 2 по 10 вата минимум - тук просто нямам коментар, къде е Dolby ( 5.1 или 7.1), къде са 2х10W вградени колони... Изобщо, Dolby к'во да е не е функция на телевизора...

5. "Каква марка ще е ? Ами най-доброто като технология и възможности в момента." - това е един много конкретен съвет, мерси че го сподели с нас!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.