Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо в училищата не се използва Linux?

Featured Replies

Много често си задавам този въпрос защо държавата плаща луди пари за лицензи за Уиндолс, а не използват за обучение Линукс.

Да не говорим, че линукса е по стабилен, сигурен и продуктивен от Уиндолса. Има същите приложения и е напълно конкурентен. Даже немога да ги сравня просто в полза за линукса. Нестига, че бедна държава а й пари за лицензи, вместо парите за лицензи да отидат за хората те пълнят гуши. Спрете се. Какво мислите вие! Интересно ми е вашето мнение.

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Нарича се процент от сделката и няма да се промени никога докато живееш в тази държава.

Много често си задавам този въпрос защо държавата плаща луди пари за лицензи за Уиндолс, а не използват за обучение Линукс.

Да не говорим, че линукса е по стабилен, сигурен и продуктивен от Уиндолса. Има същите приложения и е напълно конкурентен. Даже немога да ги сравня просто в полза за линукса. Нестига, че бедна държава а й пари за лицензи, вместо парите за лицензи да отидат за хората те пълнят гуши. Спрете се. Какво мислите вие! Интересно ми е вашето мнение.

Навсякъде се използва Windows /поне за сега във фирми, предприятия, учреждения/, защо в училище да се учи Линукс, като не може да се прилага. А едновременното битуване на двете системи е невъзможно - в едно училище няма толкова компютърни зали.

Според мен е глупаво да се изучава единствено и само Windows. Причината за това е че Linux наистина е много добра алтернатива, ако изключим възможностите за игра на игри. Миля че това е идея... която няма да се осъществи заради:

"...процент от сделката..."

Нарича се процент от сделката и няма да се промени никога, докато живееш в тази държава.

Точно казано.

Статуквото все пак ще се промени, но това ще стане много трудно и бавно през следващите двадесетина-тридесет години.

Как така в училищата ще има Линукс? Във всички държавни учреждения има само Windows. Няма начин да се преодолее монопола, наложен от държавата по отношение на операционните системи, което е лесно обяснимо. Повечето държавни чиновници работят на PC с държавно лицензирана операционна система и се чудят кой торент да дръпнат днес. Спомням си, че основни клиенти на арената бяха министерството на финансите...

Как в училищата ще има Линукс, при положение, че това е неразбираемо и ненужно според управляващите? Ако няма логика, то има интереси....

Ако имаше и грам мозък и елементарен качествен контрол върху работата в държавните учреждения, тези управляващи начело с Никито Василев (както и учителите му) нямаше да се скъсват да лобират за Mirosoft като софт и HP (виж МВР) като хард за персонални компютри. Ако го управляващите имаха малко акъл, то нямаше да има персонални компове в което да е министерство или учреждение. А щеше да има терминали, които работят със сървъри. Тогава няма абсолютно никакво значение каква е базовата операционна система. :angry:

Редактирано от Mithu (преглед на промените)

Абе ubuntu е без пари и даже и на български, но после в къщи като си купиш някаква периферийка и има драйвъри само за Уиндоуза и започваш да се чувстваш малко тъпо.

Производителите просто не щат да се съобразяват с Линуск за сега.

Това много ме дразни но няма какво да направя, освен че съм си активирал Уиндоузите за същите пари като за Линукс. Кво друго да прави човек?

Когато това стане наистина вярно, тогава ще почне да се учи и Linux.

Тоест как може да се прецени кои приложения са нужни? Kой ще направи тази преценка? Windows потребител с наточена и дръпната от арената ОС, барабар с Corel, Photoshop, MS Office и подобни? Еталон ли e MS Windows и приложенията за него?

По-такъв, по-онакъв е Линукса, но по-масово се изпозлва Windows. За какво да ни учат на нещо, което може да не ни влезе в употреба. Който се интересува по-задълбочено винаги може да си научи нещата са.

По-такъв, по-онакъв е Линукса, но по-масово се изпозлва Windows. За какво да ни учат на нещо, което може да не ни влезе в употреба. Който се интересува по-задълбочено винаги може да си научи нещата са.

Така ли? А не си ли се замислял, че любимата и неповторима операционна система Windows също може да излезе от употреба рано или късно? Това категорично мнение за влизането/ невлизането в употреба е типично по български. Трябва да се следва бавно и последователно течението, нали харесваме кракнатото. Ако имаше поне малко съзнание за това, че крадеш, когато инсталираш нелицензирани продукти нямаше да сме твърдо на най-последното място по доходи в Европа, нали сме най-големите гяволи. Кражбата на интелектуална собственост в България е стил, иначе няма да сме тарикати. :)

Така ли? А не си ли се замислял, че любимата и неповторима операционна система Windows също може да излезе от употреба рано или късно? Това категорично мнение за влизането/ невлизането в употреба е типично по български. Трябва да се следва бавно и последователно течението, нали харесваме кракнатото. Ако имаше поне малко съзнание за това, че крадеш, когато инсталираш нелицензирани продукти нямаше да сме твърдо на най-последното място по доходи в Европа, нали сме най-големите гяволи. Кражбата на интелектуална собственост в България е стил, иначе няма да сме тарикати. :)

Под каква операционна система пишеш в момента този пост?

Защо реши, че всичкия софтуер е нелицензиран?

Под каква операционна система пишеш в момента този пост?

Защо реши, че всичкия софтуер е нелицензиран?

1. Написал съм доста постове с поне три операционни системи, включително Windows.

2. Почти всичкият софтуер за Windows в България, барабар с Windows като ОС са нелицензирани.

3. Аз имам само лицензирани продукти, с което не желая да ангажирам никого.

Лично мнение.

:P защо си мислите че някой който е достатачно интелигентен да научи линокс ще седне да стане учител. След като има по-добре платени места cool.gif

И естествено родителите ще почнат да мрънкат как ги учат на нещо фалшиво ;) . Трябва повече воля за подобни промени.

Проблемът не е в учителите. Много от тях са завършили информатика, мнозинството от форума даже приемните изпити не могат да вземат. Смисъл също има.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

:clap: защо си мислите че някой който е достатачно интелигентен да научи линокс ще седне да стане учител. След като има по-добре платени места cool.gif

А защо си мислите, че няма да стане. В София и по-големите градове сигурно има камари добре платени места, но не е така навсякъде. И понякога се оказва по изгодно да си учител. А и Линукса не е нещо невъзможно за научаване и мисля, че всеки средно интелигентен човек ще се справи. Мен ми образува нерви, но това е лично мнение и никого не задължавам с него. Но ако се наложи, ще работя на Линукс, че и хабанера ще играя.

Проблемът е обаче в голяма част от работещите в реалния сектор - напълно съм убедена, съдейки по мои колеги, че мнозина не биха се справили. Не искам да обидя никого, но това са реалностите. Те с Уиндоуса не се справят и творят дивотии, та камо ли с Линукс, който е наистина необичаен за потребителите на Windows. Затова е добре да се изучава Линукс в училище, а и по-подробно в университетите, а не да се шкартира като не достигат часове.

Не съм изчел всичко но горе-долу виждам, че не знаете за какво става въпрос. НЕ е за % от сделката. Microsoft имат договор с Министерството по образование и култура. Договор. Дали са им безплатен XP и сега това е задължителната OS в училищата в България. Освен в частните.

Не съм изчел всичко но горе-долу виждам, че не знаете за какво става въпрос. НЕ е за % от сделката. Microsoft имат договор с Министерството по образование и култура. Договор. Дали са им безплатен XP и сега това е задължителната OS в училищата в България. Освен в частните.

M$ са дали безплатен Windows XP на училищата в България, така ли? Такъв безплатен M$ Windows според мен няма и не е имало никога, освен ако не греша. Все някой плаща - т.е. ние, данъкоплатците. Ако може да дадеш детайли по договора или сделката България (Министерство на образованието) - Microsoft.

Аз не знам безплатен или платен е Windows XP в училищата, но ако е така както пише Skoinks надушвам тарикатлък. Нали същите тези ученици, излизайки от училищата ще знаят само Windows (освен ако самосиндикално не научат Linux) и ще се влеят в армията офис-служители, които ползват само тази ОС. А бизнесът задължително си плаща за софтуера, защото иначе ще го гази товарният влак.

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

Средното ни образование е на добро ниво в отношение на технологиите, но наистина GNU/Linux системите ще са голяма печалба за всички. В училище аз уча главно текстообработка, електронни таблици, презентации, бази данни, векторна графика и Web Design ще почвам. Кой ще ме убеди, че MS Office XP/2003, който се ползва в училищата e по-добър от OpenOffice.org, който дори е локалиран. Векторна графика и desktop publishing са безпроблемно приложими с Inkscape/Scribus, пък дори и растерна с GIMP. Програми които и на Windows са достатъчно функционални. Сега, ако професионално се изучава дизайн тогава е нормално да се ползват industry standard програмите Adobe CS3/CorelDraw Graphics, но за средно образование open source решенията са идеални.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.