Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Клок на RAM

Featured Replies

Така да споделя болката си :speak: .Имам 1гб ДДР2 на 800мхз на HEXON и реших да си променя таймингите.Старите бяха 6-6-6-18 и ми се сториха височки да ги бутнах на 5-5-5-18.Страх ме е да не се прецака рама нещо и ако може някой да обясни какво означават съкращенията пред цифрите на паметта като CL CAS и в този ред и верно ли е че колкото са по-малки числата толкова е по бърза паметта!Благодаря предварително а и ако според вас тая рам е боклук предложете нещо искам да имам 2 по 1гб в dual chanel.

Има доста изписано във форума по темата РАМ, използвай търсачката, препоръчвам ти да започнеш с написаното от Кокомил - цък

По принцип колкото са по-ниски таймингите, толкова по-добре, ако са много ниски машината няма да "запали". Ако са близко до максимума и ще работи неустойчиво. Ако работи стабилно пък трябва да се следи температурата и до установяване на безопасни граници... Така, че максималната устойчива честота се установява опитно според машинката. Пробвай смело с понижение на 5-5-5-18, после следвай този сценарий. Ако се клоква процесора ситуцията е малко по-сложна, изисква се опит (или добро желание за неговото натрупване) и вроден усет за ел.техники, просто не е за всеки тая работа, колкото и предизвикателно да звучи. Прочети внимателно написаното от Кокомил преди за започнеш :)

Не си дал лимит на бюджета, за начало предлагам двечки от тези - 1GB DDR2 800 SUPER T CL4, ако паричките са повече ще предложим нещо по-скъпо. А старата можеш да продадеш/подмениш във фирмата от която ще вземеш новата.

...и ако може някой да обясни какво означават съкращенията пред цифрите на паметта като CL CAS и в този ред и верно ли е че колкото са по-малки числата толкова е по бърза паметта!Благодаря предварително а и ако според вас тая рам е боклук предложете нещо искам да имам 2 по 1гб в dual chanel.

tRAS това е броят цикли, с които RAM разполага, за да прочете данни от едно блокче памет.

tRCD, това е времето между поискването на дадено блокче данни и реалната операция по четенето.

CAS е количеството цикли, през времето на които, точното количество памет, което се иска от системата от една отворена паметова банка, ще бъде осигурено.

tRP приключва процеса; т.е. това е времето, за което паметта ще затвори отворената банка и ще е готова за ново поискване.

Super T 800 CL4 при мен работи безпроблемно на 4-4-3-8 без повишение на волтажа

screenshot30xs8.jpg

Работи безпроблемно до над 1000MHz

screenshot9pv5.jpg

и 2GB струват около 100 лв.Ако не търсиш шини около 600MHz ти ги препоръчвам.Разбира се,има и много по-добри памети.

Ясно, ясно!!!Ще видя с тази докъде ще стигна и ще ида да гепа 2x1Gb SUPER T laugh.gif
Ако ще гепиш и не те хванат,гепи и за мен... cool.gif Опитай твоята,може да излезе и по-добра-просто не я познавам.

С лек волтаж Супер Т и до 4-4-4-4 слиза.Зависи вече какво се търси-ниски тайминги или високи честоти ;)

SuperT DDR2-800 се нуждае от допълнително охлаждане (активно) за тайминги по-стегнати от 5-5-5-15 и честота по-висока от 800Mhz. Много я хвалите тука, никой не казва какви са й недостатъците.

Нов въпрос за да не отварям нова тема... Прегледах темата на кокомил за клока, там в общи линии рамта е пряко вързана за процесорите ?! на интел... Прочетох и темата за клок на АМД процесори... Въпреки изключително подробните обяснения (на места се загубих в тях) искам да питам следното нещо...

Старата ми PQI бачкаше на 4-4-4-12... Новата ми А-ДАТА бака на 5-5-5-18... Доколкото знам АМД машинките са по-добре с по-ниски тайминги... Разровичках се из биоса и честно казано не го докарах до никаде... Въпроса е: Как да смъкна А-ДАТА-та на 4-4-4-12 без да и мърдам честотата, без да закачам честотата на процесора? И без това натоварен процесора докарва 50 градуса... Рамта е двустранна, мисля че няма да има проблеми с охлаждането... Въпроса е какво точно да търся в биоса (щото предния път кат рових не намерих нищо)... Gigabyte M51GM-S2G... Мерси...

ПП: знам че всички ме мразите щото говоря простотии понякога :inlove1: Ако не си струва усилието ми кажете да не се ровя, но ... Идеята за таймингите ме захапа като питбул и така... Не пуща...

Мисля, че нямаш настройки за промяна на таймингите и волтажите. С кой BIOS си? Когато влезеш в БИОС, натисни Ctrl+F1...ако не ти се появи някаква опция за клок, значи просто липсва.

Има програми за пренаписване на SPD чипа на паметите, но не ти ги препоръчвам, като ти знам мнението за клока!

Пробва ли като влезеш в BIOS да натиснеш Ctrl+F1 за да се покажат скритите функции?

Е, изпревари ме с няколко секунди :tease:

Редактирано от Lyudmil (преглед на промените)

SuperT DDR2-800 се нуждае от допълнително охлаждане (активно) за тайминги по-стегнати от 5-5-5-15 и честота по-висока от 800Mhz. Много я хвалите тука, никой не казва какви са й недостатъците.

Много относително.До волтажи 2.0 спокойно можеш да караш и без допълнително охлаждане.А 2.0 е достатъчен за доста добри резултати.

Пробва ли като влезеш в BIOS да натиснеш Ctrl+F1 за да се покажат скритите функции?

Е, изпревари ме с няколко секунди :tease:

:tease:

Номера е, че май дънцето му е спънато от към функции!

• Автор

Начи даното има супер много настройки за сичко най вече за клок.Процесора ми е АМД 4000+ и се клоква до АМД 5000+ заковах го направо със шина 10.5по250 нагоре не сам пробвал.Рама се държи отлично не ми прави спънки.Тестове като ортос и приме 95 ги минава без проблем като го пробвах по 5 часа на тест.Повече от 45 градуса не дигна но като взема нов охладител тогава ще го напъна.Рама с тайминги 5-5-5-18 се даржи , но все още се 4уда дали да го сменям или нямам против да дам някой лев за охлаждане на рама.

Каква ти оперативната памет?

Аз със ASUS M2N-E и SuperT DDR2 800MHz CL4 достигам 4-4-3-8 при 1.95V (това е максимума на напрежението в BIOS), но пък се получава друг проблем. Ако вкарам компютъра в StandBy, после не мога да го изкарам. Според вас напрежението ли не е достатъчно?

Определено проблемът се дължи на клока....сложи ги на по-високи тайминги-4-4-4-12 и виж как ще се държи...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.