Премини към съдържанието
kayovas

Какво Ви е мнението за бТк Мобайл?

Какво Ви е мнението за бТк Мобайл?  

53 гласували потребители

 1. 1. Какво Ви е мнението за бТк Мобайл?

  • чакам го с нетърпение, ще си купя SIM карта
   9
  • проявявам интерес, ще изчакам развитието на нещата
   41
  • ще е пълен провал
   2


Препоръчан отговор


На пазара за мобилна телефония има доста интересни събития в последно време. На първо място очаква се стартирането на Третия GSM оператор, който при фалстарта си беше обещал 20% по-ниски цени. Така и не е ясно кога ще тръгне мрежата на бТк Мобайл и защо беше това отлагане - всичко са само слухове. Може би хората от бТк позагубиха първоначалния интерес и очакване, които бяха създали...

От друга страна "монополиста" Мтел( за никого не е тайна, че макар и много хулен от обикновените потребители, той държи с много изгодни договори големите фирми) беше закупен от Австрия телеком. Мобилния оператор сега е притежание на фирма свързана с Дойче телеком и Т-мобайл. Последния има мрежа и в САЩ. Телеком Австрия има стратегическо споразумение с Ориндж. Дали най-после ще видим план с 500 безплатни SMS-a и телефони за по 1 Евро или ще е показното фиаско с 3G лицензите....

Глобул - шумно отпразнуваха 4 години и 2 милиона абоната(броят ли се въобще B-conect-тите?). Започна игри с автомобили и SMS-и, но така и не пусна изпращането на SMS от странницата си в Интернет. Все пак за тези 4 години успя да се закрепи на пазара и да привлече дребните и средни клиенти с единна цена към всички мрежи и някакви условия, в смисъл "група". Успя и да поизплати скъпо струващата си мрежа в условията на конкуренция, нещо което тогавашния монополист беше направил не без подкрепата на държавата.

Та ето трима играчи, всеки със своите козове и своите слабости. Двама от тях сме могли да оценим, третия - само с обещания. Както казват двама се разбират, трима се карат. Какво мислите ще донесе новата стара частна компания бТк в този любовен триъгълник: конкуренция и облаги за нас клиентите или поредното договаряне под масата и разочарование...

Вие сте на ход:.......

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще поживеем ще видим :P ,ако са като на старта :) .....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Надявам се скоро наистина да се появят,от това ние като потребители,няма да загубим,само можем да спечелим,в смисъл че конкуренцията определя качеството на услугите(поне в нормалните страни е така),а какво наистина ще стане-само времето ще покаже laugh.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За въпроса от заглавието на темата - все още няма информация, така че засега нищо не може да се каже. Неща на ухо и слухове не коментирам. И служителите нищо не знаят.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

БТК= Прецакня :whist:


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
БТК= Прецакня  :whist:

<{POST_SNAPBACK}>

Не съм много съгласен. Ако наистина започнат с 20% по-ниски цени.. каква прецаквация ще е? :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Заслужава си да изчакаме и да видим, какво ще предложи БТК като мобилен оператор. Ако някой ми беше задал този въпрос 1-2 години по-рано, със сигурност щях да бъда крайно скептичен и негативно настроен (и то не без сериозни основания), но сега, без да си кривя душата мога да кажа, че напоследък, по мои наблюдения, много от негативите на тази компания са се стопили. Вярно, няма да хукна да им ставам първия абонат за мобилни услуги, но пък ако предложат приемливи цени (каквито обещават), разнообразни услуги и т.н., вероятно ще се откажа от МТел в полза на БТК.

От друга страна, от доста време се говори, че МТел ще въведат т.нар. "хоум зоун", нещо изключително удобно, но за съжаление към днешна дата няма нито един знак, че това не е просто поредния слух. А БТК по дефиниция са в състояние да пуснат подобна екстра за клиентите си и то без каквото и да е протакане.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Още от времето на дядо Адам Смит и татко Карл Маркс е известно, че 2-ма или 3-ма играчи на пазара за даден вид стоки или услуги не може да се нарича конкуренция, а олигопол. Склонен съм да вярвам, че на пазара за мобилни услуги след влизането на третия оператор ще се появи хибридният вариант или т.нар. "олигополистична конкуренция" - т.е. на теория има различни фирми, борещи се за пазарен дял, но на практика действията им са в известна степен синхронизирани. Наивно е да се вярва, че още с влизането си третият мобилен оператор ще предложи манна небесна за обикновения потребител, а именно мноооооого ниски цени. Все пак здравата финансова логика изисква направените инвестиции да имат възвръщаемост, и то колкото по-скоро, толкова по-добре, т.е. колкото по-ниски са цените, толкова по-бавно собственикът на третия мобилен оператор ще си възстанови направените разходи.

Известно е, че в България ползваме едни от най-скъпите мобилни услуги, един от главните фактори за които е, че още при влизането на Глобул на българския пазар бе подписано споразумение между двата GSM оператора да се играе без удари под кръста - т.е. да не се правят промоции телефон за 1 лев или 200 минути за 5 лв. Интересът на Мтел е ясен - запазване на печалбите, а на Глобул - бърза възвръщаемост на инвестицията. Сега, след като БТК Мобайл реално започне да функционира, ще има лек спад на цените, тъй като новата компания ще се бори за пазарен дял, но от друга страна трябва и да покрива направените разходи. Отново ще станем свидетели на познатото в цял свят явление "олигополистично картелиране" - т.е. никой не иска да реже клона, на който седят всички, защото и той самият ще пострада.

В крайна сметка да виждате някаква разлика между услугите предлагани от двата мобилни оператора - аналогични промоции, идентични бизнес групи, сходни тарифни планове, програми-близнаци за разговор между две карти на преференциални цени, игри с награди за абонати-лапни шарани - нищо ново под слънцето. Според вас дали на мобилните оператори не им е ясно, че обикновеният потребител предпочита да му намалят цената на разговорите, отколкото да участва в игри с вероятност от печалба 1:1,500,000 ???

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Neuton Gimic дай си студентстката книжка да ти пиша една 6ца :whist:

Мнението ми е, че увеличаването на броя на играчите в сектора неминуемо ще доведе до раздвижване в конкуренцията помежду им. В крайна сметка в Испания също има три оператора - вярно, няма телефони за по 1 евро, но пък има доста по-евтини, когато подпишеш договор. Също така непрекъснато правят много примамливи промоции. Например, един от операторите предлага абонаментен план, при който разговорите към други абонати от същия оператор са безплатни...Дано един ден стане и у нас така.

Редактирано от Diezel (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За да може да стартира бТк мобайл е задължително да тръгнат с по-ниски

цени и по-изгодни оферти. Защото това е единственият им(а и малък) шанс да се задържат и/или вместят в малка мобилнотелекомуникационна ниша.

Трябва много да подбият цените за да вземат клиентите на глобул и мтел, което вече ще бъде преследвано по съдебен ред от КЗК(комисия за защита на конкуренцията).

Така, че може и да ми е любопитно но съм сигурна, че няма да издрапат достатъчно, за да се задържат задълго.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И след навлизането на Глобул,цените не паднаха значително.А се очакваше с голям интерес навлизането на втори оператор.Опасявам се и че след сартирането на Вивател положението няма да се промени много.Все пак сме в България.Ще седнат на масата и ще се разберат и потребителите пак ще останат прецаканите.Ще има рекламни кампании ще се вдига шум(днес сложили реклама под Мусала)голяма работа.Да намалят цените не да ми се перчат само.Старта им закасня с 4 месеца(засега е толкова още не са стартирали).Дано да са добри но не вярвам :wors:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

може да вземат доста клиенти, ако пуснат свестни телефони за без пари и с договор за определено време, определено съм навит за сключа договор за 3 години при положение, че дадат телефон за 400-500 лева за примерно 50 лева, другото определено разговорите към домашни абонати може да ги направят за без пари

другата оферта с която може да избият рибата е GSM, стационарен и ADSL и пак да са на договор, ако предложат свестни цени доста хора може да се метнат, особено в по малките градове, аз се надявам затова особенно интернета ме интересува, че тука още плащаме за 400мб по 25лв. :wors:

Редактирано от dimitar (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
БТК= Прецакня  :wors:

<{POST_SNAPBACK}>

Не съм луд фен на БТК, но не съм съгласен много с тази оценка.

Мисля, че за сега с новите си дейности се налагат като сериозен играч на пазара на телекомуникационни услуги.

Интернета им е много добър и на страхотни цени. Пример: до преди един месец бяхме на друг доставчик на Интернет и плащахме по 100 долара на месец за 30-40 килобайта /с гарантиран ( по договор, но не и наистина ) и 5 гигабайта квота на месец. Сега сме на БТК АДСЛ 512Биз и сме доволни - 60-65 килобайта/с без ограничения по трафик, с уеб и мейл хостинг, собствен домейн и това за 85 лв. на месец без ДДС.

Освен това се водим корпоративни клиенти и си имаме акаунт мениджър от Бургас, който си ни идва на крака за да ни консултира както за Интернета, така и за стационарните телефонни постове, които имаме. Всички наши молби и документи за една или друга услуга се придвижват светкавично.

Ако и с мобилните си услуги са така, то надявам се, че ще просперират и ние клиентите ще имаме полза от това.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз определено съм позитивно настроен от появата на ВИВАТЕЛ в мобилното пространство. Не виждам защо някой трябва да се чувства прецакан от това - със сигурност цените ще паднат, със сигурност ще измислят нещо между стационарната мрежа и мобилната, което да е добре и евтино за потребителя. Мтел имата подобен план, а и Глобул пуснаха услуга МВПН, така че какво се очаква от ВИВАТЕЛ(нещо по-интересно естествено). Относно АДСЛ, може би е малко по-скъпо, но тук мисля че е ясно, те май държат основен дял от предлагането на такъв вид услуга :wors:. Пък скоро ще има и друго от сорта май. Направят ли старта, не се съмнявам че ще поддържат като уважаващ себе си мобилен оператор, всички услуги предлагащи се на нашият пазар до момента. Това е така, смятъм сте съгласни с мен, защото ако искат да имат успех, трябва да са напълно конкурентно способни. А смятам, че ще има и много допълнения.

Не знам дали Ви е направило впечатление, но от както стана ясно, че ще имаме 3-мобилен оператор, първите два се засилиха да правят какви ли не промоции и предложения, за да хванат и задържат останалите милион - милион и половина свободни абонати в България, че и съществуващите де...

Създадоха доста промоции, с много по атрактивни цени от предишните, вярно повтарящите и копиращи се един-друг, но какво да очакваме на нашия пазар... нормално е. Със сигурност ни чака нещо по-добро, пък ако ще и по-късно. Нали хубавите неща, бавно стават...

Така че просто се усмихвайте докато чаката!!! :nono:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

cool.gif

БТК иска да е монополист при мобилните мрежи, както е и при домашните. Незнам, дали се сещате, но в началото Глобул дълго време нямаха възможност да изпращат СМСи до Мобилтел. Е така ще е и при ВиваТел, само че за постоянно. Защо мисля така ли? Ето например, по новините даваха репортаж, че са отрязали Skype и IP телефоните да немогат да се обаждат на техни абонати. По-евтино ли? Няма братче. И това доказва стратерията на БТК - иска да е монополист. Незнам какъв ще е успеха, но тази политика определено не е подходяща за нов в жанра. Ето Мтел и Глобул сигура вече владеят 60% от пазара и тази политика ще им реже главите на БТК. Какво? Ще си подмядкат в пазвата НАЙ-МНОГО милион абонати и няма далавера в цялата тая работа.

Това е само мое мнение. При такива обстоятелства съм изключително ПРОТИВ такъв оператор.

:bye:

Редактирано от dan4okj (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
cool.gif

БТК иска да е монополист при мобилните мрежи, както е и при домашните. Незнам, дали се сещате, но в началото Глобул дълго време нямаха възможност да изпращат СМСи до Мобилтел. Е така ще е и при ВиваТел, само че за постоянно. Защо мисля така ли? Ето например, по новините даваха репортаж, че са отрязали Skype и IP телефоните да немогат да се обаждат на техни абонати. По-евтино ли? Няма братче.  И това доказва стратерията на БТК - иска да е монополист. Незнам какъв ще е успеха, но тази политика определено не е подходяща за нов в жанра. Ето Мтел и Глобул сигура вече владеят 60% от пазара и тази политика ще им реже главите на БТК. Какво? Ще си подмядкат в пазвата НАЙ-МНОГО милион абонати и няма далавера в цялата тая работа. 

Това е само мое мнение.  При такива обстоятелства съм изключително ПРОТИВ такъв оператор.

:bye:

<{POST_SNAPBACK}>

Ами нормално е да ги орежат Skype и IP базираните телекоми защото нямаха договор помежду си. За нашите IP телекоми най-вече. Имат две три арендовани линии към БТК и целият трфик минава през тях примерно казано. Нямат договор за взаимно свързване на мрежите и съпътстващите ангажименти. За Skype важи същото в международен мащаб. Доколкото знам в повечето страни Skype имат договори с телекомите. Поне така съм чувал да се говори. А тук все още искат много хора да е принципа "аз ще ти ползвам инфраструктурата ама няма да ти плащам за нея"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Определено като удър в 10-сяткта беше маркетинговия ход на "Вивател" като станаха спонсори на ПФК ЦСКА !!! Ето ви една временна извадка от официалният форум forum.cska.bg :

Ако "Вивател" ни стане спонсор, ще си смените ли СИМ картата заради ЦСКА ?

1-ДА, заради ЦСКА-категорично !!!- 52%  [ 31 ]

2-Колебая се - 16% [ 10 ]

3- Имам договор, но задължително ще си взема една заради ЦСКА-27%  [ 16 ]

4- Не, защото съм Уескарче- 3%  [ 2 ]

Интересен е отговор N 3 , защото вече не е странно да си видят доста хора с по два мобилни телефона и да ползват екстрите на два оператора. Ако направят разговорите безплатни към станционарните , ще спечелят доста абонати да не говорим ,че за много абонати ще е изгодно и за бизнесът им .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Искрено се надявам на раздвижване и поевтиняване на услугите но и за съжаление силно се съмнявам и не вярвам чеще стане нещо такова... Най-вероятно ще има лек спад за да могат да са доволни хората които си нямат и идея за какво става дума (олигопол, както пишеше в един пост малко по нагоре)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Конкуренцията винаги се отразява добре за потребителите.Дори и само "лек спад" да има пак ще е по-добре.От сега почнаха подмятания кой какви промоции ще предложи,според мен БТК ще окаже добро влияние в/у пазара.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като се има впредвид БТК какви мърлячи са си мсиля, че и ВиваТел ще са като тях!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Neuton Gimic - има си друга думичка за "олигополистична конкуренция", а именно картел - за което съм напълно съгласен, че го има в БГ и то никак не само при джи-си-емите...

Duhast, да не би Мобилтел и Глобул да не са "мърлячи" (или по правилно мошенници)??? С техните надписвания, прекъсвания, пренасочвания, реклами и т.н.? Не стига, че плащаме прескъпо за подобен род услуга, а и като капак едва ли не трябва да им благодарим, че сме им клиенти! Достатъчно е ВиваТел да не правят голяма част от номерата на конкуренцията и дори със същите цени биха привлекли бая народ.

Аз лично чакам да видя ваучърите им на какви цени ще излезнат и евентуално бих се ориентирал към тях...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не очаквам драстичен спад в цените. Но дано се окажа в грешка. Дочух, че разликата в цените ще е не повече от 20% ( което не е малко разбира се ) но най-вече за разговори Стационарен телефон на БТК <--> ВиваТел.

Така, че както казват руснаците: "Поживьом увидим!"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.