Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Клок на стар Celeron. До колко мога да стигна?

Featured Replies

Както винаги трябва да кажа конфигурацията на компа ми... Ето, даже няма да пиша. ще ви пусна картинки от CPU-Z 1.21

http://i259.photobucket.com/albums/hh318/f...er_12/cpuz1.jpg

http://i259.photobucket.com/albums/hh318/f...er_12/cpuz2.jpg

http://i259.photobucket.com/albums/hh318/f...er_12/cpuz3.jpg

http://i259.photobucket.com/albums/hh318/f...er_12/cpuz4.jpg

Та доколко (се предполага, че) мога да стигна на такова дъно с такъв процесор?

И още един въпрос, който ме затруднява още повече - влизам в БИОС сетъпа. Отивам на Advanced Chipset Features и търся FSB Clocking,но не го намирам. Решавам да видя дали поне за процесора има. Отивам на CPU Settings и не виждам никаква опция от рода на CPU Multiplier и няма откъде да започна с опитите си за клок. Малко помощ?

Дъното на този Canyon с този стар чирсет може и да не е чувало за клок. А самият процесор с много ток и много добро охлаждане едвам ще стигне 2,8-3Ghz. Дори и да ги стигне - няма да разбереш. Лично мнение - не се мъчи да клокваш, нищо няма да постигнеш.

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

Леле и аз щях да пускам тема за клок точно на този процесор.чел съм по форуми че стигат до 3.6гхз с добро охлаждане.При мен проблема е че немога да намеря от къде се задава честотата на АГП шината на 66мхз.Има само на Пци шината на 32мхз е заключена.Иначе другите опции за клок трябва да ги има в биоса(поне при мен ги има де).А по моя въпрос за АГП шината ако пси шината е заключена на 32 агп на колко е.Дъното е ASRock P4VM800 .

Asrock не стават за оверклок. Най-много да вдигнеш 100Mhz-200Mhz, ако има такава възможност и не се знае дали ще е стабилно.

Ми то ми трябват 20% клок да мога да докарам паметите на 400мхз , понеже в момента работят на 333,хз.Паметите са PQI DDR400Mhz 2 броя.Знам как да клокна процесора въпроса е че има само настройка за заключване на пси шината само и тя е заключена на 32мхз.Немога да намеря от каде се заключва агп шината.АГП шината и ПСИ шината свързани ли са и ако пси е на 32 агп ще бъде ли на 66мхз или на 64 мхз???????? :yanim:

• Автор

Съмнявам се че е така, xactoR. В смисъл, че предишния ми комп с дъно от 97 и Пентиум2 233Мхц му клокнах шината на 100Мхц и замених процесора с П3 550Мхц + 133Мхц 256Мбт РАМ (на мястото на старите 128) и като го направих компютъра хич не вървеше, а направо летеше за своите години си! Щом такава машина е била клокната тогава моят приятел от 2003 също може да се клокне, нали? Кажете ми, че е възможно ПЛС. Засега хич не ми трябва бърз комп и този ме устройва засега, но след време може и да се наложи нещо по-бързо. Така че... ;)

... освен софтуерно ...

То може, ама не виждам смисъла. Просто ще постигнеш нещо, което няма къде да го усетиш. Примерно ако си геймър - игри от преди 5 години ще вървят по-добре, но новите ще се влачат по същия начин. Нали и аз имам в другата стая един P4@2,66Ghz. Максимума, който постигнах, беше 3,33Ghz и игрите все така сечаха. Сложих HD3850 ... чак тогава нещо потръгнаха нещата, ама процесора и паметта спъваха работата ... и пак не се постигна желания ефект.

• Автор

Ами не съм точно геймър... Пък и това, което го каза току що незнам доколко е вярно, защото цъкам на НФС Карбон на МАКС графика и хич не сече, а пък играта не е стара и даже няма 4 год. Само давах пример. А иначе откъде мога да си упдейтна БИОСа до последна версия за това дъно и какви процесори поддържа дъното ми Canyon I865P/PE? И какво имаше предвид под софтуерен оувърклок? Инсталнах някаква програма наречена SysTool, но нещо май не бачка... ohmy.gif

BIOS ... сайта на производителя. Какъв прозесор можеш да сложиш ... Не кой знае каво, а и няма къде да намериш такива. Единствено втора ръка, но не си заслужават парите.

За Карбон ... това не е тежка игра. Покриваш и изискванията ... А на макс не знам как я играеш. На старият ми комп с GF6600 256MB + 1,5GB RAM и процесор клокнат на 3,33Ghz не вървеше на макс. На стар краставичар ... а и NFS ми е любимата поредица. Нещо в случая аз не ти вярвам.

А за софтуерния клок не ме питай. Нищо не знам и не искам да узнавам. Много е смотан и не е препоръчителен. Потърси във форума ... пълно е с информация.

И пример с предния ми Celeron Northwood 2.7GHz. Клокнах го с бокса до 3.3 GHz. За мерило ползвах 3DMark2005. 20%-но увеличение в честотта на процесора, даде 10% повече точки в 3DMark. Така, че дали си струва или не, всеки може да прецени сам.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Е добре... Извинявай. Леко послъгах за МАКС графиката. Ето ти скрийн. Поне аз играя на такава графика и това си е почти МАКС... Не съм пробвал на по-високо.

http://i259.photobucket.com/albums/hh318/f..._SS_Camaro3.jpg

Сега по темата - Попринцип за игри, 3Д Студио Макс, Фотошоп и такива какви процесори ми припоръчваш, защото в един форум ми казаха, че Селероните, Пентиум4 и особено моя модел Селерон били ужасни процесори. Даже за годините си! Незнам дали е вярно. Просто питам. И преди съм чувал лоши неща за НетБърст технологията, но пък от друга страна Селеронът като процесор са ми казвали, че е способен на много добър клок без кой знае какво греене... Какво е вашето мнение и дали да изтръгна мислите за "тунинг" от главата си?

Едит - bildera - Разбирам те и май вече знам отговора...

Редактирано от ninjashark (преглед на промените)

Първо ако мислиш, че от тоя шот разбирам какви са настройките на играта ... лъжеш се. Дай шот от самите настройки.

Второ - в другия форум не са те излъгали. Спрямо настоящият момент са трагедия, а Celeron-ите са трагедия спрямо всеки един момент- Само в момента има хубави Celeron - Е1200 за 85 лева. Пентиум 4 по едно време важеха. Но тогава имаше стабилна конкуренция в лицето на AMD.

Ако ти се тунингова, давай, но в този случай не знам как ще стане това. Иначе тия Northwood имат много потенциал, но не и на този чипсет и определено не на това дъно.

А по въпроса какъв процесор ти препоръчвам ... Зависи от бюджета, но ако сега ти кажа Pentium 4 или Athlon64 ще те излъжа жестоко. C2D E2160 като минимум, но с него идват задължително ново дъно, нова памет, нова видео карта, ново захранване.

C2D E2160 като минимум, но с него идват задължително ново дъно, нова памет, нова видео карта, ново захранване.

абе кажи го ново компи :sobbing:

... освен софтуерно ...

То може, ама не виждам смисъла. Просто ще постигнеш нещо, което няма къде да го усетиш. Примерно ако си геймър - игри от преди 5 години ще вървят по-добре, но новите ще се влачат по същия начин. Нали и аз имам в другата стая един P4@2,66Ghz. Максимума, който постигнах, беше 3,33Ghz и игрите все така сечаха. Сложих HD3850 ... чак тогава нещо потръгнаха нещата, ама процесора и паметта спъваха работата ... и пак не се постигна желания ефект.

....Ами не съм точно геймър...

Май не беше много отдавна като писах, че ( представете си, ако можете) компютъра има и други предназначения освен да се играят на него игри !

По въпроса за игрите- има раздел във форума, който е специализиран за игри ! Всички тия безкрайни предъвквания и повтаряния на едно и също и във всяка тема за това, на кой как му вървят игрите и с какви настройки имат място именно там !

• 3 месеца по-късно...

някои можели да ми каже имали нужда от клок защото процесорът ми е винаги на 100%

ето данните

CPU-Z Report

--------------------------------------------------------------------------------

CPU-Z version 1.21.

CPU(s)

Number of CPUs 1

Code Name Northwood

Specification Intel® Celeron® CPU 2.40GHz

Family / Model / Stepping F 2 9

Extended Family / Model 0 0

Brand ID 10

Package mPGA-478

Core Stepping D1

Technology 0.13 µ

Supported Instructions Sets MMX, SSE, SSE2

CPU Clock Speed 2400.0 MHz

Clock multiplier x 24.0

Front Side Bus Frequency 100.0 MHz

Bus Speed 400.0 MHz

L1 Data Cache 8 KBytes, 4-way set associative, 64 Bytes line size

L1 Trace Cache 12 Kµops, 8-way set associative

L2 Cache 128 KBytes, 2-way set associative, 64 Bytes line size

L2 Speed 2400.0 MHz (Full)

L2 Location On Chip

L2 Data Prefetch Logic yes

L2 Bus Width 256 bits

Mainboard and chipset

Motherboard manufacturer MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD

Motherboard model MS-7057, PCB 1.0

BIOS vendor Phoenix Technologies, LTD

BIOS revision 6.00 PG

BIOS release date 12/23/2004

Chipset Intel i845GE rev. B1

Southbridge Intel 82801DB (ICH4) rev. B1

Sensor chip Winbond W83627HF

Memory

DRAM Type DDR-SDRAM

DRAM Size 504 MBytes

DRAM Frequency 133.3 MHz

FSB:DRAM 3:4

CAS# Latency 2.5 clocks

RAS# to CAS# 3 clocks

RAS# Precharge 3 clocks

Cycle Time (TRAS) 6 clocks

DRAM Idle Timer 16 clocks

# of memory modules 2

Module 0 DDR-SDRAM PC2700 - 256 MBytes

Module 1 DDR-SDRAM PC3200 - 256 MBytes

Процесора няма нужда от клок.Просто някой процес ти натоварва системата и я забавя.Пусни си таск менеджъра и виж кой процес е.Ако не сканирай си системата за вируси.Това е според мен ;)

• 2 месеца по-късно...

xactoR батенце за мене си един компютърен пор който живее в интернет ... но от толкова мн мнения да имаше поне 10 компетентни ... стига си чел статии ... навремето когато ти още не си могъл да говориш сигурно, аз съм клоквал 486 DX2... така че не ми говори че това дъно било старо и не могло да клоква ... явно не си много запознат .. така че не давай празни съвети да си трупаш съобщения ... поздрави на всички !

• 1 месец по-късно...

Хора,дайте някав акъл! аз съм със същия процесор-и при мен е същото - забива на 100%, дори и след преинсталация!!!!!!

• 3 седмици по-късно...

Не знам какви са тея клокове и не искам да се забърквам в неща които незнам как стават sad.gifsad.gifsad.gif моя процесор е: Intel Core2Duo E7300 3.00 Ghz и сам си мнго доволен това с оверклок може да се понауча понататък като ми потрябва... Относно Карбон в кухнята имам Intel Colenor 1.00 Ghz 256 mb ram, Nvidia geForce 400 MX, признавам си не играх на макс нито пък ми засичаше... траешесе пък като ти гледам 2.66 ли колко каза мисля че е добър и става, но все пак твое си е решението ...

Относно човека с 100 % препоръчвам ти TOВА. Но първо сканираи с ТОВА чк след това почисти и оптимизираи машината с първото... в краен случай нов хубав уин TOВА

Поздрави на всички biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Редактирано от Philippsa (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.