Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на фотоапарат

Featured Replies

Ако не ви затруднява,ще може ли малко по-подробна информация за Фуджи-то/S-5700,S-5800/.Липсата на оптична стабилизация не е ли проблем при този голям зум/10/.Въобще,вашите впечатления,като човек работещ с такъв фотоапарат/предимствата пред Canon-te:A590IS,A570IS,A560,A720IS/.Бих искал да си го купя,а се притеснявам за правотата на този избор/

Благодаря.

Вземи си Фуджи. Аз имам Канон 720IS. Има оптична стабилизация, но нищо повече. Снимките му са много по-лоши от тези на Фуджи. Страшно съжалявам, че се набутах за Канона.

Вземи си Фуджи. Аз имам Канон 720IS. Има оптична стабилизация, но нищо повече. Снимките му са много по-лоши от тези на Фуджи. Страшно съжалявам, че се набутах за Канона.

Винаги съм се учудвал на уникалната дарба на юзери, които в две изречения наливат толкова вода, че Сахара би се станала райска градина, а в същото време нищо не казват или може би спомена от бебешките им времена ги насилва да си смучат палеца. Дебрите на интернета ме направи читател на Людвиг Яковлевич Якобзон и книгата му "Онанизм у мужчины и женщины" за доктори и студенти в търсене на отговора - как аджеба "нищо- казващия - узер" постига горното ми съмнение.

Максимата, че българина освен най-можещ е и най-знаещ е налице. Гледа, гледа , вижда го бяло, мисли, па се изцепи, че е черно.

Предпочитам да сме обединени в хобито си, отколкото разединени в пристрастията си. Е хайде тогава ми кажи колко вида стабилизация има в цифровите камери. Жокер - 3 са. И пак питанка - в 720IS коя е реализирана?! И като казваш Фуджи - кой палец си смучиш? Аз мога и на краката.

След като посочващ частен случай, да бе изброил предимствата на непонятното обобщение "Фуджи" пред злощастния ти избор на "Канон 720IS", защото подвеждащ при условие, че човека купува за първи път цифров апарат!

Флагмана на Fuji в този клас в момента е FUJI S100 FS (внимавайте в буквите, защото вариации пиздец).

Ей го на, пълна пунта-мара на професионален до Nikon D60. Nikon D60 с обективите си пълни торбата на дядо Коледа с пари, докато FUJI S100 FS струва родни 890лв.

fujinikoncm8.jpg

За тази апарат мога да кажа, че няма конкуренти в класа си за сега. Забелязва се накатка на тубуса, но хроматическите аберации на снимките правени от него убиват всякакви сериозни мераци и 890лв за него са чиста набутка.

• 3 седмици по-късно...

Говорейки за цените на Canon PowerShot SX100 IS ето откъде се вижда кои по колко го продава: Доставчици верно най евтиния е 474лв, но пък може да погледнеш и Samsung NV30, ИМА ГО в България.

Ако пък искаш да си избереш по цена, просто използвай ценовия ограничител на страницата на фотоапаратите, с него виждаш само моделите в дадена ценова граница.

Успех!

• 2 седмици по-късно...

моля някой по-навътре в нещата да ми предложи добра оферта за непрофесионален любителски фотоапарат до $200 от bestbuy.com :) thanks in advance

.... оферта за непрофесионален любителски фотоапарат до $200 от bestbuy.com ...

То пък остана да има професионален любителски фотоапарат до $200.

Първото предложение там е Canon 590IS за 149 бакса. Останалите предложения са долнопробни шитняци. Защо именно той съм изписал над две клавиатури.

Не знаех, че имало апарати под марката "Kamatsuki". Това мога да го свържа единствено с камасутра.

успех

• 2 седмици по-късно...

off: хаха Profruit ,човече забалвяваш ме искрено.Прочетох доста от постовете ти и виждам че даваш само и единствено компетентни мнения по въпросите за цифровите камери(може и за други теми да си достатачно еродиран но нямам наблудения)...така че и аз да питам нещо по тази темата

on: И аз си търся апаратче на цената от 350-400лв. Виждам че за този ценови диапазон много го хвалите тоя

Canon PowerShot A590 IS,ама нещо много гърбав дизайн има.А някое "Панасониче" от рода на DMC-FS5K(защо точно него ли?ами по красив е)не ставали за напълно непрофесионални снимки,примерно:за фотосесии на гажето(ей направо ме изяде тая жена,що не съм искал да я снимам,ми как да я снмам като няма с какво),като ходя по корорти,на почивка,като изляза на разходка за твова ще се ползва в общи линии,е писах парите,писах и целта,остана само да напишете едно заглавие на марка и модел фотоапарат.Мерси предварително.Искрено ваш,един от тези юзъри `дето нищо не разбират

За пари не може да говорим, по-точно коментар по цените. В България цените все още са български. За пример Canon PowerShot A590 IS купувам на цена 205лв с възможност за три годишно разсрочено плащане без оскъпяване. "Панасониче" -то се харчи за сега 300лв.

Между двата апарата по дати на анонс има две години разстояние и това не е коректно като съпоставка. DMC-FS5K е класически бизнес фотоапарат. Вадиш, насочваш, "стреляш", прибираш. Никаква тръпка, никакво развитие. Единствените ръчни настройки са корекция на експозицията -/+ 2 деления. В този модел не можеш да коригираш: диафрагма, скорост на затвора, ръчен фокус. Няма баланс на бял цвят (забравяш за сложни и изкуствени осветления). Не може коректно да задържиш ISO 200 например. Идеята на този апарат е да се разчита изцяло на "Intelleсt Auto" и да вадиш снимки : "гаджето на поляната", "аз до поршето", "леля ми от Канада". В един момент ще поискаме повече и тогава ще разберем, че подобен род апарати снимат по-добре от камерфон, но по-зле от Canon PowerShot.

Малка матрица 1/2.33 с натъпкани 10 мега пиксела е голямото нищо. Думата Leica не е коз в случая, а евтини стъкла от същата. Бог знае като цветопредаване, скорост на компресия, готовност за снимка и други - може много да се задълбае, но за тези модели толкова.

Дизайн снимки не прави, всъщност панасоничето ще лепне в задния джоб, но в ръката - не, затова PowerShot-та е извит. Истината е, че този сегмент от пазара е най-успешен като количества продажби. Незапознат потребител - достъпни фотоапарати, залагащи на външен вид и количеството пиксели. Класическа ширпотреба.

Всеки път пропускам да напиша, но моите PowerShot-ти изпусках от метър височина на паваж и работят като кучета.

Ти си мъжа, щом те кефи DMC-FS5K - купи си го и снимай гаджето.

поздрави

off: хаха Profruit ,човече забалвяваш ме искрено.Прочетох доста от постовете ти и виждам че даваш само и единствено компетентни мнения по въпросите за цифровите камери(може и за други теми да си достатачно еродиран но нямам наблудения)...така че и аз да питам нещо по тази темата

on: И аз си търся апаратче на цената от 350-400лв. Виждам че за този ценови диапазон много го хвалите тоя

Canon PowerShot A590 IS,ама нещо много гърбав дизайн има.А някое "Панасониче" от рода на DMC-FS5K(защо точно него ли?ами по красив е)не ставали за напълно непрофесионални снимки,примерно:за фотосесии на гажето(ей направо ме изяде тая жена,що не съм искал да я снимам,ми как да я снмам като няма с какво),като ходя по корорти,на почивка,като изляза на разходка за твова ще се ползва в общи линии,е писах парите,писах и целта,остана само да напишете едно заглавие на марка и модел фотоапарат.Мерси предварително.Искрено ваш,един от тези юзъри `дето нищо не разбират

Ако искаш читав апарат за тия пари взимай 720is i не се замисляй повече.......работил съм с 710 и имам само добри впечатления,590 е малко куца.....меко казано и има мн оплаквания откъм работа ...забравих да спомена за :[http://www.edepot-bg.com//u]

Редактирано от jingo (преглед на промените)

• Администратор

Недостатъци на A590 IS:

1. След 200 ISO шума става неприемлив за гледане на екран. За изваждане на снимка до към 400;

2. Много бавна светкавица. Освен това имам чувството, че е по-слаба от други апарати в същия клас.

3. Малко е по-тежък от другите любителски апарати;

4. Не се разпознава като USB storage (това дали е недостатък може да се спори). Това не пречи да се разпознава без драйвери по Windows XP (предполагам и Vista), Mac OS и Linux.

Предимства поради които си го взех:

1. Евтин и счупване/загубване не се отразяват фатално на бюджета;

2. Пълни ръчни настройки, с на които (и малко тренировки) ще изтискаш възможностите на техниката докрай;

3. Повтвърждавам думите на Profruit...изпускан е от около метър и даже няма драскотина.

Profruit,по принцип не търся кои знае какво разнообразие във функциите на бъдещия ми фотоапарат.Но нека да задам така въпроса,тия с правилна форма(визирам DMC-FS5K)и тия сапунерки за които говорите(фото с гърбав дизайн:PowerShot A590 IS),та може ли Lumix да достигнат по качество на снимката примерно PowerShota?Или ще дам прекалено много пари за стилен апарат който вади хубави снимки,като мога да взема нещо по-грозно,но същевременно да е истински фотоапарат?Та въпроса ми е какъв да бъде този апарат,ако пренебрегна дизайна и заложа на функциалноста каква сапунерка да взема за 400лв-а за този момент модел 2008г.,същевременно ако наблегна на стил какво ще ми предложите от категорията на компакт-любителски фотоапарати?

jingo,720is с какво превъзхожда 590is?

zazzko,от това което написа,значи си струва апаратчето?но май най-големия минус е датата на анонс както добави Profruit,но колкото знам е производство 2008г?или се лъжа?

Profruit,по принцип не търся кои знае какво разнообразие във функциите на бъдещия ми фотоапарат.Но нека да задам така въпроса,тия с правилна форма(визирам DMC-FS5K)и тия сапунерки за които говорите(фото с гърбав дизайн:PowerShot A590 IS),та може ли Lumix да достигнат по качество на снимката примерно PowerShota?Или ще дам прекалено много пари за стилен апарат който вади хубави снимки,като мога да взема нещо по-грозно,но същевременно да е истински фотоапарат?Та въпроса ми е какъв да бъде този апарат,ако пренебрегна дизайна и заложа на функциалноста каква сапунерка да взема за 400лв-а за този момент модел 2008г.,същевременно ако наблегна на стил какво ще ми предложите от категорията на компакт-любителски фотоапарати?

jingo,720is с какво превъзхожда 590is?

zazzko,от това което написа,значи си струва апаратчето?но май най-големия минус е датата на анонс както добави Profruit,но колкото знам е производство 2008г?или се лъжа?

Ако очакваш насърчаване, защото DMC-FS5K ти допада като визия -веднъж вече я дадох. Купи си го - допада ти, парите са твои. Да очакваш кой ще избера - не бих погледнал DMC-FS5K. Като инфо - DMC-FS5K в Тайван струва 80$, което потвърждава казаното "прекалено много пари за стилен апарат, който вади хубави снимки" при определени условия. Хубави слагам в кавички. Това е фотка за блондинки, да стой в дамската чантичка и да цъка рибки в аквариума.

PowerShot A590 IS е само пример в случая. Като производство е спрян, но съпоставен с DMC-FS5 ще покаже повече.

Аз няма да спя с PowerShot A590 IS , нито ще се възбуждам от DMC-FS5K. Искам снимка максимално близко до реалното възприятие към момента и не ми пречи това да бъде на по-ниска цена.

Какво ти пречи да погледнеш максимума за 400лв от линейката PowerShot и да го грабнеш? Там също има режим auto.

Ако сложим 720IS и A590 IS един до друг на стативи и снимаме фасадата на сграда и после ги проецираме на монитора без да гледаме EXIF-а и някой познае коя снимка от кой модел е, го признавам за Талбот или Ниепс. 720 е закономерно следващ модел с леки козметики.

Запомни. Фотоапарат фотография не прави, тя е дело на задфотографното устройство.

от това което разбрах всичко е сведено до два модела на Canon:

1.Canon PowerShot A590 IS

2.Canon PowerShot SX100 IS 8

виждам че и двата се побират в бюджета ми(имат разлика от 100 лв.),DMC-FS5K-то отпада.

Парите са твои, главата на раменете също, затова ще говоря от свое име в твоето положение. Фотографските фирми по моята класация са:

1. Canon - златната среда

2. Nikon - престиж и възможностите на Canon срещу повече пари

3. Fuji - чисто фотографска фирма с атрактивни цени

4. Pentax - име са

Следя развитието на Olimpus. Sony, Panasonic и подобни подминавам, а от Casio до Hyuko/Tashaki игнорирам.

Mоделът DMC-FS5K на Panasonic е бизнес клас. Това е първо стъпало в класацията на апаратите. Подобен род апарати са с форма на табакера. Отпред обектив с размери на шпионка. Отгоре два бутона: пуск, снимай. Отзад - монитор.

Погледни тази тема и проследи заглавието "И два примера за ДОФ..." на Петьо Дилов. Виж снимките за пример. Това е само малка част, която подобен род апарати не могат. Ако държиш на този клас и ефектия вид, то IXUS никак не е за подценяване.

Canon PowerShot A590 IS е любителски клас с ръчни настройки. С него и помощта на програми ще показваш по-завидни снимки.

Гостува ми приятел. Той носеше скъпа сапунерка "Vivitar". Изпусна сапунерката на земята и мониторът отзад се спука. Край. Снимаше след това, но кадрите бяха плачевни, защото не захващаха обекта. С визьор нещата щяха да бъдат точни.

100лв горница те отвеждат в друг клас апарати. Canon PowerShot SX100 е псевдо-DSLR. Тези апарати са си спечелили прозвището турбо-сапунерки. Матрица и проц от любитеските апарати, натъпкани в бандура-пластмаса и забоден обектив с по-голям зум, наречен "супер-зум". По-голямият зум е удобство, но никак предимство! На практика PowerShot SX100 е бедния брат на PowerShot IS5. SX100 няма визьор, а спестено място е заето от огромен "телевизор".

И тук възниква въпроса - заслужава ли 100лв горница? Двата апарата са с еднаква по площ матрица 1/2.5" . Това е малка матрица с много недостатъци. Еднакви процесори "DIGIC III". Еднаква светлочувствителност (много ясно - до тук една елементна база виждаме). Поглеждаме обективите. Светосила f/2.6 - f/5.5 при A590 IS срещу f/2.8 - f/4.3 при SX100. Тук SX100 губи и това е заради конструктивните особености на обектива. Фокусното разстояние за еквивалент 35 мм лента е 36 - 360 мм. По-голяма светлосила може да се постигне, но диаметъра ще нарастне, оттам стъклата и оттам цената. Компромис.

Има хакове за Canon - Canon Hacker's Development Kit по "аптеките" и тук гърдите на SX100 настръхват. Един пиратски пач отключва SX100 . Имаш вече хистограма, RAW, корекция на мъртви пиксели и други дребни пинизи.

В тозва положение SX100 ме съблазнява.

Каквото и да купиш само до година ще ти отеснее. Идея е A 650 IS. Не подминавай моделите на Fuji. Цветопредаването и резкостта впечатляват за любителски модели.

Та така.

Profruit,съгласявам се с тебе че избора е изцяло мой,за да няма после :"ех тоя ми каза тва ,и аз за това избрах онова и накря к`во? - счупи са!" или "предложиха ми този модел,взех го а тои за никъв _ _ _ не става" и т.н. НО за да избереш нещо трябва да си наясно с това кои от изборите ще ти свърши най-добра работа за това за което го взимаш и защото аз изобщо не съм на ясно кои модел апарат ще ми свърши най-добра работа казвай един модел фотоапарат,било на Canon или Fujifilm,лубителско апаратче до 400 лв. за снимки на гаджето.

Както на всички е ясно не търся да купа нещо вечно(то вечни неща няма) ама да е нещо което ще ми свърши работа.Ако не те затруднява постни модела и марката на апаратчето което смяташ че по функционалост ще задоволи желанията ми(които са краино непретенциозни)...мерси предварително

400лв по мои цени предлагам тези модели според производител. Води се от цени на твоя магазин при избора си. Всеки един ще покрие желанията ти. В червено са по-интересните модели. Под пунктира посочените модели са като опция и етикет "екзотичен" или "спънат".

При този бюджет с леки 50лв отгоре купувам остарелия Nikon D40 с китов обектив и казвам чао-чао на сапунерките. Nikon D40 e огледално-рефлексен апарат.

Canon PowerShot A650IS

Canon PowerShot SX100 IS

Canon PowerShot A720 IS

Canon IXUS 960 IS

Fuji FinePix S8100FD

Fuji FinePix S8000FD

Fuji FinePix S1000FD

Fuji FinePix S5800

Nikon CoolPix P80

Nikon Coolpix S200

Nikon Coolpix P5100

Nikon CoolPix P60

Panasonic DMCFZ18

---------------------------------

Olympus SP560

Olympus SP-550UZ

Sony DSCH10

Kodak EasyShare Z1012

И все си мисля, че с Canon PowerShot A590 IS ще минеш по-икономично. Да, той е най-слаб като технически възможности, но предполагайки фото-подготовката ти - ще мине успешно изискването.

Ех, да имах твоето гадже :)

Нека се включа и аз, който съм пристрастен към FUJI.На тази марка препоръчвам моделите с последното поколение сензор SUPER CCD.Най-добрият избор са F31/F40.Вторият е леко насилен, тоест, наблъскани са повече пиксели, останалото си е почти същото, но след ъпдейт на firmware може да работи със SDHC.F31 завинаги ще си остане сапунерката, натрила носа на абсолютно всякаква конкуренция, най-вече заради шампионски ниското ниво на шум, дори при ISO1600.Докато прехвалени марки като Канон и Nicon издъхват при ISO200...Наистина не проумявам защо изобщо коментирате други сапунерки, освен посочените модели на Fuji.Не се залъгвайте към моделите с по-голямо оптично варио, особено, когато става въпрос за конвенционален тип CCD.Ето сравнение между F31 и Canon SD 800 IS (IXUS 850 IS) при високо ISO Тук и тук

• 4 седмици по-късно...
По съвет на мой приятел със същата марка фотоапарат и аз най-вероятно ще си купя такъв. Става въпрос за Vivitar ViviCam X60. Снимките му са наистина много добри. Апаратчето има тези параметри:

1. 10 мегапиксела CCD сензор

2. Оптичен стабилизатор на изображението

3. 2,8 TFT LCD дисплей

4. 6х оптичен zoom, 4х дигитален zoom

5. MAX размер на снимка 3264х2448, за видео 640х480 (24 fps)

6. SD карта 1 GB подарък (Слот за SD/MMC карти)

7. WebCam, PictBridge, USB 2.0, Li-Ion батерия

8. Размери 93 х 57 х 25,5 мм

9. И НАЙ-ВАЖНОТО: ЦЕНАТА МУ Е 299 ЛВ. (в каталога на HANDY)

За сравнение мога да ти дам другият модел на Vivitar - ViviCam 8325, ако този ти е много "натруфен":

1. 8 мегапиксела CMOS

2. 2,4 LCD дисплей

3. 3х оптичен zoom, 4х дигитален zoom

4. MAX размер на видео 640х480 (24 fps)

5. SD карта 1 GB подарък (Слот за SD/MMC карти)

6. USB 2.0, 2хАА батерии

7. Размери 90 х 61 х 27 мм

8. А НЕГОВАТА ЦЕНА ПЪК Е 179 ЛВ. (отново в каталога на HANDY)

Ами, това е, все пак ти си решаваш какво ще ти хареса. Но ако държиш на марковото, то най-добрият избор наистина би бил Canon PowerShot! УСПЕХ!

здравей

малко странно се включвам тука но имам 8325 и не мога да му намеря софтуер за да ползвам камерата му за скайпа например.можете ли да ми помогнете?

мерси предварително

Canon PowerShot A720 за 280 кинта дали си струва, че не прочетох ласкави отзиви тука за него.

Canon PowerShot A720 за 280 кинта дали си струва, че не прочетох ласкави отзиви тука за него.

За тия пари, направо го вземай. Снимал съм с такъв - мисля, че беше 8.0 мегапиксела но не мога да намеря снимките по дисковете. Определено е добър фотоапарат.

За тия пари, направо го вземай. Снимал съм с такъв - мисля, че беше 8.0 мегапиксела но не мога да намеря снимките по дисковете. Определено е добър фотоапарат.

А макрото и на светкавица как е?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.