Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на фотоапарат

Featured Replies

Здравейте бих желал да си взема фотоапарат, но да ви кажа имам големи колебания.. Вие какво бихте ме препоръчали някъде не по-скъпо от 300-350 лева

Здравейте бих желал да си взема фотоапарат, но да ви кажа имам големи колебания.. Вие какво бихте ме препоръчали някъде не по-скъпо от 300-350 лева

това е най-добрият избор като като качество и цена ,според мен :

SAMSUNG DIGIMAX S85 BLACK цена 209 лв

Аз лично използвам SAMSUNG DIGIMAX S750 BLACK и съм много доволен .

Редактирано от oleicho (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Решил съм да взема една съпунерка biggrin.gif, както вече им казват от прочетеното в няколко теми насам. Спрял съм се на тези двата Samsung S85 и Samsung S850, тъй като ще започна любителски да фотографирам най-вероятно повече обекти, както и малки обекти, кое макро е по-силно на 1см. или 10см. Аз мисля, че е това от 1см., защото може да фокусира да по-близко растояние или бъркам. Като се има предвит, че съм изгледал няколко ревюта за фотоапаратите преди да се спра на тях и съм видял снимки направени с тях, какъв друг важен фактор може да ми е критерии за качество на любителски фотоапарат? ASR (Advanced Shake Reduction) акозва ли влияние или е на хартия? Заслужава ли си само за това да взема по-скъпия? И двата фотоапарата подържат следните параметри на картите:

MMC - 1GB (Max)

SD - 2GB (Max)

SDHC - 4GB (Max)

Коя от трите карти да избера? Аз съм се спрял на SD, но ако сложа лимита 2GB като се напълни, няма ли да започне да забива като при GSM-ите? Горе долу знаете ли какъв е размера на примерно 5мин. видео, с резолюция 640х480 30FPS?

Благодаря.

П.П. Апаратът с USB кабел ли го дават или не? Ако ползвам презареждаеми батерии, колко mAh трябва да са?

Редактирано от life_alert (преглед на промените)

И двата апарата sucks. Метни се на някое Канонче, едва ли ще съжаляваш.

Относно картата, гледай да е High speed. И няма да ти забива, споко. Това не е GSM.

Редактирано от momolord (преглед на промените)

И двата апарата sucks. Метни се на някое Канонче, едва ли ще съжаляваш.

Относно картата, гледай да е High speed. И няма да ти забива, споко. Това не е GSM.

Добре, но по какво Canon превъзхожда. За да не се говорят заучено нещата, реших да погледна ето този модел CANON POWERSHOT A470 BLUE, като също един от основните ми критерии е ицената, той е в моя ценови пояс за фотоапарати. ;) И за да не многословствам излишно ето две снимки:

ПЪРВАТА Е С SAMSUNG S85 CAT.JPG

ВТОРАТА Е С CANON А470 Flower.jpg

Не знам и двата фотоапарата фокусират добре според мен, но в YouTube имаше ревюта на S850 и ми хареса, а и коментарите бяха положителни за него. Затова искам ако има нещо по техническата част, в която Каноните от този ценови клас превъзхождат Самсунга да ми споделите. :go ahead:

Още веднъж Благодаря.

П.П. Вярно е че професионалните фотографи използват Nikon и Canon, но тук говорим за нещо далечно от професионалната фотография.

Краят на всяка дълга приказка поражда начало на нова, затова ще се опитам да бъда сбит.

Нокиа се отказа от досегашния си доставчик на матрици за своите камерфони. За N сериите си тя сключи договор с самсунг за едноименни матрици. Това говори, че самсунг са конкурентни в цена/качество на отделен детайл, но така и не могат да се наложат в крайния продукт. Самсунг бие единствено с цени надолу. Оптиките на скъпите модели самсунг са "Шнайдер", но не и в случая с моделите от първия пост. Цените в лева са относително ниски, защото апаратите са китайска сглобка в характерната доларова зона. Позволявам си възмущение от високите цени в България. Инфото в българските техно-сайтовете или не е освежавано, или наистина хала е такъв, на всичко отгоре е поднесено с непокузъм и неверни данни. В други разбори относно цифраците, господин bildera_ нарече подобни апарати "турбосапунерки". Аз ще бъда по-краен и към описанието ще допълня цинизми на четири езика. На подобни тафти едва ли някой ще седне да им пише ревю. YouTube е сайт за забавление, а не извор на сериозна информация. По няколко думи за:

Samsung S85

По-нов модел, по-евтин, стабилизацията е наречена цифрова (каквото и да значи това, а се очаква да бъде оптична), по-лош обектив с по-ниска светлосила, по-малка матрица с размери f=2.5", кoeто на практика е 5.8 х 4.3 мм. Неоправдано хищен по отношение на батерии. Нерегулируема светкавица, отделно снимките в стая са ужас. Проблеми с зуум при заснемане на видео клип. Макро режим 1см (Едва ли ще лепиш обектива на 1 см от маргаритката или полазилия я бръмбар). Наличие на функция разпознаване на лица.

Samsung S850

По-стар модел изразено в по-гърбав дизайн. По-голяма матрица f=1.8, koeто на практика е 7.2 х 5.3 мм. Това ще даде по-качествени снимки при по-големи значения на ISO. Заблуда е да се очаква на повече от ISO=400, така че посочените 1600 са маркетингов трик. Има ръчен фокус. Липсва стабилизация на изображението. Тъпня. Ще снимаш като снайперист, без да дишаш или статива става задължителен. Липсата на визьор допълва този недостатък, защото апарата прилепен към окото и лицето има повече опорни точки и това помага за по-малкото размазване на снимката в момент на натискане на спусъка. Липсата на визьор ще те затрудни още при снимане на плажа и сняг. Отблясъците по монитора, ако се сещаш при прицел. В руските форуми се изказва съмнение, че зуума е 3х, а не написания 5х. Всъщност "зуум" и "приближение" са коренно различни понятия и по-голям зуум значи по-лоша снимка. Лисват ръчни настройки (отговорите с не в описанието на техномаркет).

И в двата апарата очаквай наличие на бити пиксели по-матрицата, които ще забележиш, ако са в центъра при разпъване на максимални резолюции. Апарати за начинаещия фотолюбител, който няма база за сравнение. Мисля, че разочарованието ще настъпи по-бързо от радостта на покупката.

CANON А470 не е повече от тези два самсуняка. Той е на един кантар с тах. Малка матрица ("шуми Марица", ниски значения на ISO), липса на визьор. Вероятно китайски поради цената си. Има канонския AiAF (система за фокусиране), има разпознаване на лица, канонска оптика, която е доказано дуракоустоичива. Тези зуум-оптики са с много сложна конструкция спрямо фокалните обективи. При зуум има ултразвукови мотори, отделно светлосилата е надолу, отделно, че са пластмасови (заради крайната цена), а всеки иска дълговечност.

Посочил си Аляска, тогава погледни бестселърите на този сайт. При бюджет от 300лв (спираш баничките) златната среда е Canon PowerShot SX100IS 8MP Digital Camera with 10x Optical Image Stabilized Zoom. Започни с този (гореща препоръка) и ще си с едни гърди напред.

Поздрави

f_bulkatae4esm_459f78e.jpg

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

И аз се бях поразровил да си купя фотоапарат онзи ден и окото ми се спря на Самсунг.

Но единствено на I или NV серията, за другите не мисля че правят качествени снимки. По принцип ми харесват и Olympos и Sony, но и 2-та ползват собствени модели мемори карти, което оскъпява покупката, а Самсунг си ползват SD и са на добри цени.

Самсунг NV10 e много добър избор според мен, NV4 и NV30 също, но не знам дали ще се намерят в БГ.

И определено гледай фотоапарата да е с Li-Ion батерия, просто ще съжаляваш много ако си вземеш с обикновени батерии.

И все пак всичко зависи от бюджета - NV10 e 350лв...

Добре като избор Canon е по-добре доколкото разбрах, но пък този фото апарат, който ми предложихте CANON POWERSHOT SX100 IS BLACK не е 300лв., а трябва да допълня още 300лв. към наличния бюджет biggrin.gif

Добре като избор Canon е по-добре доколкото разбрах, но пък този фото апарат, който ми предложихте CANON POWERSHOT SX100 IS BLACK не е 300лв., а трябва да допълня още 300лв. към наличния бюджет biggrin.gif

Да, така е, но тук виж колко е. Все пак сме БГ :)

Фотографията е два вида: техническа и художествена. Тя е съвкупност от три елемента: светлина, фотоапарат и фотограф. Това е цяла наука и ще ми бъде трудно на достъпен език да се вместа в един пост. Опитвам се да предпазя прохождащия от моите грешки. Изразих съжаление веднъж за цените на апаратите в България и намекнах къде да се гледа (препрочете по-горния ми пост). При мен струва точно 299лв Canon PowerShot SX100IS. С сигурност знам, че дадения модел бива китайски, малайзийски и японски, което обяснява разликата в цените при различни продавачи. Далеч съм от пристрастие и бих казал, че днес лъв номер едно в любителския клас е Nikon Coolpix P80. Tози тип апарати са така наречените псевдо-огледални. Иначе колко по-скъпа е една игрчака, толкова са по-детски мечтите ни.

маниак

f_m_691b4ea.jpg

Гордостта на Canon EF 1200mm f/5.6L USM

f_Canon12002m_3735fe4.jpg

Някакъв емир от Катар си поръчал Carl Zeiss телеобектив с тегло 265кг. Пичът обичал да снима по плажа като папарак.

f_zeissm_98fd7ba.jpg

Обаче има и по-изглавени. Возят си фотката така и правят такива снимки:

f_cameratruckm_7d9a4b3.jpg

f_hangarphotom_b9422b5.jpg

Та ти реши life_alert, ще спестяваш ли от банички, за да доплатиш на езуитите 300лв отгоре, за да се доближиш с онези гърди до истинските фотографи. Спонсори винаги се намират, зависи колко са невинни очите. И запомни ученико, все още няма цифров апарат, който да мери мускули с аналогов, онези с лентата.

поздрави

Банички не ми трябват. :) Ще се вслушам в съвета Ви. Може ли да ми кажете, Kingston добър избор на карти за фотоапарат ли са?

П.П. На мп3-ката iriver t30 карам с батерии ААА LAVA 900mah и си варви много добре, ако пак взема на тази марка, но 2500mah AA или е по добре да взема VARTA въпреки, че с тези проблем съм нямал. Зарядното ми е AA 150mah, за AAA 50mah. Вярно малко е бавно, но предполагам няма проблем пък и съм чувал, че като батериите се зареждат за по 15 - 30мин. има проблем (нещо с циклите).

Прочети това може да ти е от полза.

Много хора пишат теми от сорта на "Баба ми даде 300лв. искам да си сменя SKINA-та с нещо дигитално " или "Искам да снимам мацките по плажа - какво фото ми трябва" Тоест първите въпроси са - колко пари имаме и за какво ще го ползваме. Повечето хора си взимат фотоапарати за да снимат снимки за домашния албум, и изискването им е "да прави хубави снимки" . Въпроса е как да разберем всички данни, кое какво значи и как да го разбирам и най-важното за малко пари да взема нещо хубаво.

Мегапикели (Mpx) - Това е броят на пикселите (точките) с които разполага матрицата(сензора) и съответно снимката която се получава. Тоест ако имаме 5Mpx матрица се получава снимка 2560х1920 пиксела.

Въпроса е колко мегапиксела ни трябват?

- Ако ползваме снимките си да ги гледаме само на монитор (до1280Х1024)

ни трябват 1.3 mpx

- Ако си вадим снимка до 10/15 см ни трябват 2.2 Mpx (при печат 300dpi)

Защо тогава сега всички фотоапарати са по 10Mpx ще кажете ?

Ами поради няколко причини

- Ако искате да си извадите снимка повече от 10/15 ще ви трябват пропорционално повече.

- Ако искате да извадите само част от снимка или да приближите обект като изрежете само него ще намалите резолюцията на снимката поради което ви трябват повече Mpx.

- Колкото повече увеличавате дадена снимка толкова повече си личат недостатъците на вашия фотоапарат - тоест когато имаме повече Mpx можем да прикрием част от тях

В общи линии фотоапарат с 6 мегапиксела не е много по-добър от този с 5 и по-добре вижте останалите характеристики.

Тук ше вмъкна, че е по-важно оптиката да е качествена за да направите хубави снимки отколкото сензора да е 10Mpx

И все пак по-голямата резолюция си има своите предимства и не става въпрос че 5 е повече от 10 а дали си заслужава да дадем двойно пари само да кажем че имаме 10Мрх

Zoom (оптичен) - виждаме че различните фотоапарати имат 3х, 5х, 7х, 10х, 12х, 16х оптично варио.Това ще рече имат различни възможности за оптично приближение.

Предимствата са ясни - можем да снимаме от далече без да ни забележат, или да снимаме само част от нещо, или да направим портрет без да се навираме в човека!

Недостатъците са, че голямото оптично приближение изисква по-голям, по-тежък и съответно по-скъп обектив. Затова в повечето случаи апаратите с 12х са доста по-големи и по-тежки и скъпи от тези с 3х.

Затова просто трябва да решите кое е по-важно за вас размера на фотоапарата или вариото,

Има и изключения естествено - Панасоник направиха джобния PANASONIC DMC-TZ1 с 10х, а Самсунг NV7 с 7х и 1100 с 10х, но както при всичко идеални неща няма, на панасоника му липсват ръчни настройки, а Самсунг са доста скъпи. Така че изберете вариото според нуждите и възможностите си.

Няма да говоря за цифров Zoom защото това можете да си го правите и у вас на компютъра. Просто с една дума при негo има компромис с качеството а при оптичното не. Не се лъжете от неща като "общ zoom"

Оптика - По-евтините модели апарати са с оптика на самата фирма производител, а по-скъпите ползват оптики на известни фирми за оптика. Най известните са Carl Zeiss на Sony, LEICA на Panasonic, Shneider Kreuznach на Samsung и Kodak и оптиките на традиционни производители на фотоапарати като Pentax, Nikon, Canon, Olimpus.

Може много да се спори коя оптика от тези е по-добра, но е едно нещо може да се каже със сигурност,че марковата оптика си заслужава.

Добрата оптика е може би една от най-важните предпоставки за добра снимка и затова при избора си не правете компромис с нея за сметка на мегапискели или дисплеи

Оптична стабилизация - доста полезна екстра (особено ако имате паркинсон ), която позволява да снимате снимки без те да се размазват.

Когато се снима от ръка снимките много често се размазват, това се получава, когато снимате на закрито без светкавица или снимате с zoom при слаба осветеност. Получава се защото при слаба светлина трябва повече време за да се получи добра снимка, трябват над 1/30 сек. и движенията на ръката размазват снимката. Оптичната стабилизация неутрализира тези трепвания на ръката и снимките стават по-резки и фокусирани.

Това дава възможност да снимаме и ползваме вариото в по-лоши светлини условия или да снимаме на закрито без светкавица.

Все пак оптичната стабилизация не прави чудеса и не може да замести статив например. Тя просто е необходима ектра

ISO - стандартизация която описва чувствителността на сензора. По принцип са 50,100,200,400,800,1600,3200 има и някои междинни. колкото е по-високо ISO, толкова сензора е по-чувствителен и му е нужно по-малко светлина за да се получи правилно експонирана снимка.Това означава че можете да правите снимки на по-слаба светлина и да не ползвате светкавица.Реално обаче нещата стоят малко по-различно. Високото ISO означава повече шум на вашите снимки което влошава тяхното качество. Качествени снимки с компактен фотоапарат се получават до ISO 200, нагоре се включва или вградения шумоподтискащ софтуер или трябва сами да си оправите шума на вашия компютър. Всичко става естествено с компромис на качеството.

Тук идва въпроса кой фотоапарат прави повече шум, а не кой има по-голямо исо така че бъдете малко скептични към апарати с голямо исо - то е за сметка на качеството на снимката. И все пак с добро шумоподтискане или обработка на вашите снимки можете да направите що годе прилични снимки, но все пак не разчитайте само на това.

Макро - Това е режим при който вашия фотоапарат може да фокусира от много близко 1 - 30 см., при което можете да снимате разни буболечки и други такива миниатюрни работи В характеристиките на някой фотоапаратите пише че фокусират от 1 см - това е така, но помислете как ще снимате някоя пеперуда или друга такава животинка от такова разстояние освен ако не е препарирана. Така че не се лъжете по-малкото сантиметри 5 са напълно достатъчни

Дисплей - наистина по-големия дисплей е голяма екстра защото можете да си разглеждате и показвате снимки или видео на самия фотоапарат.

Вече има 3 и даже 3,5 инчови дисплей с разделителна способност 230 000 и нагоре пиксела. Големите дисплей означава обаче понякога повече пари и винаги по-голям разход на батерия. Естествено скъпите модели са помисли за разхода на батерия, но при по-евтините го имайте в предвид. Иначе не се отказвайте от големия дисплей.Също така колкото е по-голяма резолюцията по-добре

Даже е добре понякога да имате визиьор за да можете да изключвате дисплея, макар че напоследък има доста апарати без визьор.

Успех.

Банички не ми трябват. ;) Ще се вслушам в съвета Ви. Може ли да ми кажете, Kingston добър избор на карти за фотоапарат ли са?

Да, добър избор са. Аз съм с toshiba и sandisk. Изборът на памет не би следвало да се предхожда от избора на фотоапарат. Sony и Olipmpus работят с свой формат на паметта и това е неизгодно за клиента. Отделен е въпроса, че не паметта, а процесора е този, който определя бързодействието на апарата, защото той получава сигнал от матрицата, преобразува в съответната компресия/формат и чак тогава предава към паметта. Към целия този процес се добавят изчисления за зумиране, опознаване на лица, сила на светкавицата и т.н, което значи време/забавяне.

• 2 седмици по-късно...
Здравейте,

кажете вашето мнение за Кодак,колебая се междо тези два модела.

http://www.kodak.com/eknec/PageQuerier.jht..._requestid=5250

http://www.kodak.com/eknec/PageQuerier.jht..._requestid=5539

Това на холандски ли е? Намъчи ме.

Между двата апарата витае лека мистерия. По-скъпият EASYSHARE V1253 за ? 249,00 е непонятно с какво е по-добър от EASYSHARE Z1285 за ? 199,00. Предполагам, че първия е от алумин или някаква сплав, което е по-престижно от пластмаса. И двата модела са с безпереспективната малка матрица "CCD: 2,54 cm/4,37 cm" . Груба грешка - размерите са в милиметри.

Плюсовете на EASYSHARE Z1285 са в оптиката. Подчертано е в син цвят производителя на лещите SCHNEIDER-KREUZNACH VARIOGON-lens. Това име е лидер в бранша. Плюс още е по-голямото фокусно разстояние, което способства по-голям зум. Обективът е с по-голяма светлосила - f/2,8 - f/5,1 срещу скъпия си събрат f/3,4 - 5,3. На мен черната техника по-ми допада от бялата, затова давам още един плюс за евтиния модел. Вградената памет е недостатъчна, но пък в двоен обем пред скъпия модел. Втория модел има голям монитор от цели 3.1 инча, което не е предимство, а маркетингов подход. По-голям монитор означава по-скъп и по-енергоемък, но едва ли този размер е достатъчен за разглеждане на снимки. Софтуерът интерполира реалното изображение, за да се интерпретира от монитор с подобна резолюция и размер, което е подвеждащо.

Не ми стана ясно имат ли стабилизатори (езикова бариера), но без визьори не бих си купил подобни апарати.

П.П. Правя си самокорекция, най-вече заради размера на матрицата 2,54 cm/4,37 cm. Такова чудо в сантиметри няма, защото фотокадъра е 24мм х 36мм и би означавало, че тази матрица ще вдигне непоносимо цената на апарата. В милиметри е малко пък, затова потърсих из руските форуми конкретно. Оказва се матрицата е собствено мнение (типично за производителите) и тя с коефициент 1/1.72" спрямо фотокадъра 24мм х 36мм . Това говори добре и предполага нисък шум. За съспоставка серията на Canon-Powershot e с матрица 1/2.7 или 5.4мм х 4мм. Двата апарата са с лещи на SCHNEIDER (странно, защо не са подчертали в страницата на по-скъпия). Всъщност java-ревюто (IE браузер) се вижда, че е така. И двата апарата са с цифрова стабилизация, а не оптична-все пак по-добре от нищо. Скъпият модел се предлага в стоманен корпус и в черен пластмасов (това му е предимството). Стоманеният корпус е по-здрав и по-тежък. 50 евро не е голяма разлика, като аз клоня към евтиния модел. В доларовата зона тези апарати са 250$ и съответно 310$.

успех с покупката

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

Това на холандски ли е? Намъчи ме.

Благодаря за изчерпателния отговор.

Аз също се бях насочил към Z-1285, и най вероятно ще си го купя:

но не и от официалния сайт на кодак,там цените са малко надути.

Извинявай за Холандския линк ,но там като че има най подробна информация за апаратите.

Междодругото спрял съм се на тези два модела,защото правят и добро видео HD.

Ако можеш да ми посочиш някаква по добра алтернатива от горе долу същия клас апарати,с удоволствие бих послушал савета ви.

По съвет на мой приятел със същата марка фотоапарат и аз най-вероятно ще си купя такъв. Става въпрос за Vivitar ViviCam X60. Снимките му са наистина много добри. Апаратчето има тези параметри:

1. 10 мегапиксела CCD сензор

2. Оптичен стабилизатор на изображението

3. 2,8 TFT LCD дисплей

4. 6х оптичен zoom, 4х дигитален zoom

5. MAX размер на снимка 3264х2448, за видео 640х480 (24 fps)

6. SD карта 1 GB подарък (Слот за SD/MMC карти)

7. WebCam, PictBridge, USB 2.0, Li-Ion батерия

8. Размери 93 х 57 х 25,5 мм

9. И НАЙ-ВАЖНОТО: ЦЕНАТА МУ Е 299 ЛВ. (в каталога на HANDY)

За сравнение мога да ти дам другият модел на Vivitar - ViviCam 8325, ако този ти е много "натруфен":

1. 8 мегапиксела CMOS

2. 2,4 LCD дисплей

3. 3х оптичен zoom, 4х дигитален zoom

4. MAX размер на видео 640х480 (24 fps)

5. SD карта 1 GB подарък (Слот за SD/MMC карти)

6. USB 2.0, 2хАА батерии

7. Размери 90 х 61 х 27 мм

8. А НЕГОВАТА ЦЕНА ПЪК Е 179 ЛВ. (отново в каталога на HANDY)

Ами, това е, все пак ти си решаваш какво ще ти хареса. Но ако държиш на марковото, то най-добрият избор наистина би бил Canon PowerShot! УСПЕХ!

Редактирано от kvkkvk (преглед на промените)

----

Ако можеш да ми посочиш някаква по добра алтернатива от горе долу същия клас апарати,с удоволствие бих послушал савета ви.

Трябва да се прецени дали крайният резултат, получаван от една цифров фотоапарат, ще задоволи изискванията ви. Трудно е да се даде съвет при ограничен бюджет. 250 евро са за кого как, но аз подминавам фотоапарати на тази цена и тогава излиза, че не ви препоръчвам, а какво задоволява мен.Следователно избягвайте още съвети на познати. Тяхната (не)компетенция е подвеждаща в вашия случай.

Фотография се дели на пейзажна, портретна, спортна и прочие. Купувачът на нов апарат трябва да е наясно за какво, къде и как ще я ползва. Да си даде крайна преценка преди да тръгне да търси фото-техника. Най-добре при покупка на нов апарат на място в магазина. Вземете със себе си карта памет, заснемете няколко кадъра и след това покажете тези кадри на специалист, на когото се осланяте или ги споделете в фото-форум с запитване. Малко аналогия - при покупката на шлифер, вие го мерите, нали? Защо тогава трябва да купувате фотоапарат, без да го изпробвате. Тези 250 евро стават 500лв, което звучи внушително.

500лв си струва да бъдат похарчени (да не се брой инвестиция) за два модела: Canon PowerShot A650 IS или Canon PowerShot S5 IS

И двата са сапунерки, като втория е с псевдо-професионален корпус. Canon PowerShot S5 IS e по-евтин, защото е по-стар модел и най-вече губи в маркетинговата война за повече пискели. A650 е 12 мегапискела, с по-голяма матрица 1/1.7, с 6х зум, отпически стабилизатор, може да снима под вода, различава лица в група, подвижен монитор (това важи за двата), има визьор, ръчни настройки. Недостатък е, че се произвежда само в Китай.

S5 IS е с по-малка матрица, защото е 8 мега пиксела, но неговия обектив е суперзум с 12х. Има обувка за монтаж на външна по-мощна светкавица. Много удобно при снимане в катедрали например.

Като цяло подобен род апарати са създадени да залъгват незапознатия, да го привличат и му втълпят, че с едно натискане на копчето е фотограф. И ако човек задълбае, се увлече, разбира колко жалки са те с натрапени шумове, хроматические аберации и прочие недостаъци и най-вече обектив, който трябва да съчетае възможностите на обективи за сътветните изброени фотографии в началото на поста, а тези обективи по идея са твърдо окачени за тялото.

Предлагам още от линейката на Fuji с някой S5600-5800. Те са в този диапазон.

За HD има видеокамери. Глупост е да превръщат фотоапарата в швейцарско ножче, но народа трябва да се оглупява.

Успех

Fuji с някой S5600-5800

Тук подкрепям, снимам с един такъв вече втора година.

Решил съм да взема една съпунерка biggrin.gif, както вече им казват от прочетеното в няколко теми насам. Спрял съм се на тези двата Samsung S85 и Samsung S850, тъй като ще започна любителски да фотографирам най-вероятно повече обекти, както и малки обекти, кое макро е по-силно на 1см. или 10см. Аз мисля, че е това от 1см., защото може да фокусира да по-близко растояние или бъркам. Като се има предвит, че съм изгледал няколко ревюта за фотоапаратите преди да се спра на тях и съм видял снимки направени с тях, какъв друг важен фактор може да ми е критерии за качество на любителски фотоапарат? ASR (Advanced Shake Reduction) акозва ли влияние или е на хартия? Заслужава ли си само за това да взема по-скъпия? И двата фотоапарата подържат следните параметри на картите:

MMC - 1GB (Max)

SD - 2GB (Max)

SDHC - 4GB (Max)

Коя от трите карти да избера? Аз съм се спрял на SD, но ако сложа лимита 2GB като се напълни, няма ли да започне да забива като при GSM-ите? Горе долу знаете ли какъв е размера на примерно 5мин. видео, с резолюция 640х480 30FPS?

Благодаря.

П.П. Апаратът с USB кабел ли го дават или не? Ако ползвам презареждаеми батерии, колко mAh трябва да са?

Фотоапарата си върви с усб кабел и кабел към тв. За батериите колкото повече mAh толкова по-добре. А за картата незнам от къде си прочел до колко поддържа май трябва да е мин 2 GB макс 4 GB

Фотоапарата си върви с усб кабел и кабел към тв. За батериите колкото повече mAh толкова по-добре. А за картата незнам от къде си прочел до колко поддържа май трябва да е мин 2 GB макс 4 GB

за парите си, обърни внимание на червения цвят малка дразнещо е изкарва го тъмно оранжево към червено. Не че нещо аз работя в маг за техника и 80% от фотоапаратите за ремонт са самсунг

Изборът на сапунери е огромен и наистина ако искаш само любителски снимки всичко ще ти свърши работа. Panasonic са с оптика на Leitz (Leica), която при варио обективите не си губи светлосилата. Canon са също с добра оптика и добри сензори и дават доста добри резултати стига наистина да знаеш как да снимаш, а не просто да си щракаш, защото определено си личи, кой и как снима само от един поглед на снимката. Но сапунерките са първата стъпка да се научиш. Ще ти препоръчам Canon A590 IS, който е на цена 359 лв. и ще ти бъде прекрасен начален тласък. Или някой от Nikon Coolpix серията заради CCD сензорите им. Взимаш си 1GB карта, която ще ти предложи над 300 кадъра на най-високото качество JPEG (повече не ти трябва защото толкова издържат в повечето случаи батериите)

Самсунг е крайно непрепоръчително, човек да си купува (от телефон до ако щеш плазма).

• 2 седмици по-късно...
Краят на всяка дълга приказка поражда начало на нова, затова ще се опитам да бъда сбит.

Нокиа се отказа от досегашния си доставчик на матрици за своите камерфони. За N сериите си тя сключи договор с самсунг за едноименни матрици. Това говори, че самсунг са конкурентни в цена/качество на отделен детайл, но така и не могат да се наложат в крайния продукт. Самсунг бие единствено с цени надолу. Оптиките на скъпите модели самсунг са "Шнайдер", но не и в случая с моделите от първия пост. Цените в лева са относително ниски, защото апаратите са китайска сглобка в характерната доларова зона. Позволявам си възмущение от високите цени в България. Инфото в българските техно-сайтовете или не е освежавано, или наистина хала е такъв, на всичко отгоре е поднесено с непокузъм и неверни данни. В други разбори относно цифраците, господин bildera_ нарече подобни апарати "турбосапунерки". Аз ще бъда по-краен и към описанието ще допълня цинизми на четири езика. На подобни тафти едва ли някой ще седне да им пише ревю. YouTube е сайт за забавление, а не извор на сериозна информация. По няколко думи за:

Samsung S85

По-нов модел, по-евтин, стабилизацията е наречена цифрова (каквото и да значи това, а се очаква да бъде оптична), по-лош обектив с по-ниска светлосила, по-малка матрица с размери f=2.5", кoeто на практика е 5.8 х 4.3 мм. Неоправдано хищен по отношение на батерии. Нерегулируема светкавица, отделно снимките в стая са ужас. Проблеми с зуум при заснемане на видео клип. Макро режим 1см (Едва ли ще лепиш обектива на 1 см от маргаритката или полазилия я бръмбар). Наличие на функция разпознаване на лица.

Samsung S850

По-стар модел изразено в по-гърбав дизайн. По-голяма матрица f=1.8, koeто на практика е 7.2 х 5.3 мм. Това ще даде по-качествени снимки при по-големи значения на ISO. Заблуда е да се очаква на повече от ISO=400, така че посочените 1600 са маркетингов трик. Има ръчен фокус. Липсва стабилизация на изображението. Тъпня. Ще снимаш като снайперист, без да дишаш или статива става задължителен. Липсата на визьор допълва този недостатък, защото апарата прилепен към окото и лицето има повече опорни точки и това помага за по-малкото размазване на снимката в момент на натискане на спусъка. Липсата на визьор ще те затрудни още при снимане на плажа и сняг. Отблясъците по монитора, ако се сещаш при прицел. В руските форуми се изказва съмнение, че зуума е 3х, а не написания 5х. Всъщност "зуум" и "приближение" са коренно различни понятия и по-голям зуум значи по-лоша снимка. Лисват ръчни настройки (отговорите с не в описанието на техномаркет).

И в двата апарата очаквай наличие на бити пиксели по-матрицата, които ще забележиш, ако са в центъра при разпъване на максимални резолюции. Апарати за начинаещия фотолюбител, който няма база за сравнение. Мисля, че разочарованието ще настъпи по-бързо от радостта на покупката.

CANON А470 не е повече от тези два самсуняка. Той е на един кантар с тах. Малка матрица ("шуми Марица", ниски значения на ISO), липса на визьор. Вероятно китайски поради цената си. Има канонския AiAF (система за фокусиране), има разпознаване на лица, канонска оптика, която е доказано дуракоустоичива. Тези зуум-оптики са с много сложна конструкция спрямо фокалните обективи. При зуум има ултразвукови мотори, отделно светлосилата е надолу, отделно, че са пластмасови (заради крайната цена), а всеки иска дълговечност.

Посочил си Аляска, тогава погледни бестселърите на този сайт. При бюджет от 300лв (спираш баничките) златната среда е Canon PowerShot SX100IS 8MP Digital Camera with 10x Optical Image Stabilized Zoom. Започни с този (гореща препоръка) и ще си с едни гърди напред.

Поздрави

f_bulkatae4esm_459f78e.jpg

Много ви моля,ако е възможно да споделите някакво мнение за моделите:

1.Canon A590is;

2.Canon A570is;

3.Canon A720is;

4.Fujifilm S5700.

От това което съм прочел във форумите,стигнах до извода,че са с почти еднакви характеристики/с изключение на 10 оптичния зум на Фуджи-то,но то пък е без оптична стабилизация/.Ще помоля за вашето мнение,като човек занимаващ се професионално с фотография/.

Особено държа за вашето мнение за Фуджи-то.Благодаря предварително

Много ви моля,ако е възможно да споделите някакво мнение за моделите:

1.Canon A590is;

2.Canon A570is;

3.Canon A720is;

4.Fujifilm S5700.

От това което съм прочел във форумите,стигнах до извода,че са с почти еднакви характеристики/с изключение на 10 оптичния зум на Фуджи-то,но то пък е без оптична стабилизация/.Ще помоля за вашето мнение,като човек занимаващ се професионално с фотография/.

Особено държа за вашето мнение за Фуджи-то.Благодаря предварително

Фотогуру? За мен фотографията е хрилете на рибите, но не и професионално. Професионално изисква профи апарат, за да си вадиш хляба с него или поне папарак, а това значи хиляди пари.

Цифровите апарати деля на четири групи:

1. любителски

2. like DSLR (псевдо професионални), известни като "турбосапунерки"

3. полу професионални

4. професионални

Турбосапунерките на практика са любителски апарати с завишени мегапиксели на матрицата и по-голямо число на вариобектива. Тяхната конструкция се налива в по-голяма коруба от пластмаса, за да изглеждат като професионално тяло, но този номер залъгва само лаика. Повечетo мегапиксели в същата по площ матрица на практика свежда до по-лоши резултати, нито пък големия зум (зум повече от 10 се води супер зум) прави фотоапарата бинокъл. Тази тактика е печеливша и доказва понятието маркетинг. Тя печели пред прохождащия фотoлюбител опитвайки се да му втълпи, че нещата не са като преди години и остава само да натиска копчето за снимане.

Но нека се върнем в началото. Никой не отива в аптеката с кратък въпрос-дайте ми лекарство. Фотоапаратите са като компютрите. Купуват се с определена цел и са в пряка зависимост от наличните пари. Аз не разбрах вашата цел, нито бюджет. Какво ще се снима? Панорама, макро, нощни, спортни, пейзажи, подводни?

И пак обратно. Посочените апарати са спрени от производство. Това ги прави стари и неактуални. Canon A590is е най-доброто в петата серия по ред причини, а Canon A720is се опитва да оспори. На практика аз не виждам нищо повече освен по-голямо варио. Двете матрици са с размер 1/2.5", като в A720is са набити 0.9 мегапиксела отгоре, което не е предимство (въпрос на съпоставяне на шумове при едни и същи условия на снимане от двата апарата). Оптиката при A720is губи, защото тя е с по-малка светлосила от на A590is. Като цяло стъклата на двете оптики са еднакви, а проиграването идва от фокусното разстояние. Аз притежавам А520 и А710is. Разлика не виждам, така че и тук ще е същото. Като цяло всички засегнати канони са сапунерки-представители на първа група.

Хайде към фуджито. То е от втора група и с това се свършват различията. Матрица е 1/2.5" (не изненадва, че е малка) , а пиксели 7.1. Няма да се учудя ако матрицата му е същата като на Canon A590is. Нещо повече тези две марки слагат юнашки матрици и електроника на Sony (факт). Интересното идва с обектива. Диафрагмата му разполага с широки граници F3.5 - F13.6 и обективът имитира телережим. Това е преднина пред моделите на каноните. Това че няма стабилизация, не значи че няма евтини стативи. За стабилизация се вгражда ултразвуков мотор в обектива, но той не е панацея. Неговите възможности също са на предел и при големи зумове смазванията са налице, отделно мотор значи повишена консумация на батерия. Горещо препоръчвам статива и жилото за всяка възможна снимка. Ако няма статив, да се подпира апарата на твърда плоскост и спусъка да се натиска меко. Стативът избягва ефекта "пиян хоризонт", защото разполага с нивелир, а човек когато снима държи апарата под паралакс. След това не въртим монитора по азимута на снимката и ефектът лъсва с наклонени сгради. Да, признавам, че Fujifilm S5700 има известни предимства пред изброените канони като оптика, но изхождайки от матрицата това предимство се обезсмисля. Предимството на каноните, че са по-малки като размер и снимат под вода. Намирам ги за най-солидната марка, има много софт за тях, включително пиратски хакове и ремапване за мъртви пиксели. Предимството на малкия размер дава възможност да се сложат в джоба или в чантичка на колана. За сериозна фотография или любител надживял сапунерките има трета група.

Аз бих избрал A590is (защото спестявам пари, а не получавам нещо фрапиращо), без да подценявам фуджито. Примери за това колко са зле първа и втора група:

пиян хоризонт-вълноломът и сградите стоят като изплувала подводница

малък ъгъл (не може да се обхване фасадата)

бъчвообразна геометрия-на практика стените и кулата са отвесни, но не и на снимката

студена матрица

ужасен баланс на бялото (за фон служи бял картон, а той е небесно син)

Ако не ви се спи, това е от мен за вас.

При възможност проверете покупката за мъртви и горещи пиксели. При тези милиони дето се набиват на оскъдни площи-това е неизбежно.

поздрави

Фотогуру? За мен фотографията е хрилете на рибите, но не и професионално. Професионално изисква профи апарат, за да си вадиш хляба с него или поне папарак, а това значи хиляди пари.

Цифровите апарати деля на четири групи:

1. любителски

2. like DSLR (псевдо професионални), известни като "турбосапунерки"

3. полу професионални

4. професионални

Турбосапунерките на практика са любителски апарати с завишени мегапиксели на матрицата и по-голямо число на вариобектива. Тяхната конструкция се налива в по-голяма коруба от пластмаса, за да изглеждат като професионално тяло, но този номер залъгва само лаика. Повечетo мегапиксели в същата по площ матрица на практика свежда до по-лоши резултати, нито пък големия зум (зум повече от 10 се води супер зум) прави фотоапарата бинокъл. Тази тактика е печеливша и доказва понятието маркетинг. Тя печели пред прохождащия фотoлюбител опитвайки се да му втълпи, че нещата не са като преди години и остава само да натиска копчето за снимане.

Но нека се върнем в началото. Никой не отива в аптеката с кратък въпрос-дайте ми лекарство. Фотоапаратите са като компютрите. Купуват се с определена цел и са в пряка зависимост от наличните пари. Аз не разбрах вашата цел, нито бюджет. Какво ще се снима? Панорама, макро, нощни, спортни, пейзажи, подводни?

И пак обратно. Посочените апарати са спрени от производство. Това ги прави стари и неактуални. Canon A590is е най-доброто в петата серия по ред причини, а Canon A720is се опитва да оспори. На практика аз не виждам нищо повече освен по-голямо варио. Двете матрици са с размер 1/2.5", като в A720is са набити 0.9 мегапиксела отгоре, което не е предимство (въпрос на съпоставяне на шумове при едни и същи условия на снимане от двата апарата). Оптиката при A720is губи, защото тя е с по-малка светлосила от на A590is. Като цяло стъклата на двете оптики са еднакви, а проиграването идва от фокусното разстояние. Аз притежавам А520 и А710is. Разлика не виждам, така че и тук ще е същото. Като цяло всички засегнати канони са сапунерки-представители на първа група.

Хайде към фуджито. То е от втора група и с това се свършват различията. Матрица е 1/2.5" (не изненадва, че е малка) , а пиксели 7.1. Няма да се учудя ако матрицата му е същата като на Canon A590is. Нещо повече тези две марки слагат юнашки матрици и електроника на Sony (факт). Интересното идва с обектива. Диафрагмата му разполага с широки граници F3.5 - F13.6 и обективът имитира телережим. Това е преднина пред моделите на каноните. Това че няма стабилизация, не значи че няма евтини стативи. За стабилизация се вгражда ултразвуков мотор в обектива, но той не е панацея. Неговите възможности също са на предел и при големи зумове смазванията са налице, отделно мотор значи повишена консумация на батерия. Горещо препоръчвам статива и жилото за всяка възможна снимка. Ако няма статив, да се подпира апарата на твърда плоскост и спусъка да се натиска меко. Стативът избягва ефекта "пиян хоризонт", защото разполага с нивелир, а човек когато снима държи апарата под паралакс. След това не въртим монитора по азимута на снимката и ефектът лъсва с наклонени сгради. Да, признавам, че Fujifilm S5700 има известни предимства пред изброените канони като оптика, но изхождайки от матрицата това предимство се обезсмисля. Предимството на каноните, че са по-малки като размер и снимат под вода. Намирам ги за най-солидната марка, има много софт за тях, включително пиратски хакове и ремапване за мъртви пиксели. Предимството на малкия размер дава възможност да се сложат в джоба или в чантичка на колана. За сериозна фотография или любител надживял сапунерките има трета група.

Аз бих избрал A590is (защото спестявам пари, а не получавам нещо фрапиращо), без да подценявам фуджито. Примери за това колко са зле първа и втора група:

пиян хоризонт-вълноломът и сградите стоят като изплувала подводница

малък ъгъл (не може да се обхване фасадата)

бъчвообразна геометрия-на практика стените и кулата са отвесни, но не и на снимката

студена матрица

ужасен баланс на бялото (за фон служи бял картон, а той е небесно син)

Ако не ви се спи, това е от мен за вас.

При възможност проверете покупката за мъртви и горещи пиксели. При тези милиони дето се набиват на оскъдни площи-това е неизбежно.

поздрави

Много ви благодаря за изчерпателния отговор.И тъй като не бях сигурен втова, дали моят въпрос ще бъде забелязан/тази тема е отворена доста отдавна/,отворих нова тема със същата проблематика.Дано модераторите не ме санкционират.

Фотоапаратът,който искам да си купя ще го ползвам за домашно фото.Орионтировачна цена окло 350 лева.

Благодаря ви още вендъж за обстойния отговор.

Тук подкрепям, снимам с един такъв вече втора година.

Ако не ви затруднява,ще може ли малко по-подробна информация за Фуджи-то/S-5700,S-5800/.Липсата на оптична стабилизация не е ли проблем при този голям зум/10/.Въобще,вашите впечатления,като човек работещ с такъв фотоапарат/предимствата пред Canon-te:A590IS,A570IS,A560,A720IS/.Бих искал да си го купя,а се притеснявам за правотата на този избор/

Благодаря.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.