Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разлика между x64 и x86 ? 64bit и 32bit ?

Featured Replies

Като разглеждам уиндоусите из сайтовете навсякъде един и същ уиндоус , само че при единият пише х86 или х64, а при други 64бит или 32бит, моля Ви кажете каква е разликата sad.gif

Редактирано от pit
Грешен раздел! (преглед на промените)

Като разглеждам уиндоусите из сайтовете навсякъде един и същ уиндоус , само че при единият пише х86 или х64, а при други 64бит или 32бит, моля Ви кажете каква е разликата sad.gif

Обобщено :

Architectural component 64-bit Windows 32-bit Windows

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Virtual memory 16 terabytes 4 GB

Paging file size 256 terabytes 16 terabytes

Hyperspace 8 GB 4 MB

Paged pool 128 GB 470 MB

Non-paged pool 128 GB 256 MB

System cache 1 terabyte 1 GB

System PTEs 128 GB 660 MB

http://support.microsoft.com/kb/294418

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Добре ще ми обясниш ли на кратко на Български, каква е разликата между двете, защото не разбирам английски език :speak:

64bit Windows може да се инсталира само на машини с 64bit процесор. 32bit може да бъде инсталиран и на машина с 32bit и с 64bit.

Разликата е, че 64bit процесор има 64 битови регистри, адресна шина и шина за данни, което се отразява на бързината, с която се изпъляват операциите.

За 64 битовите версии на Windows все още няма толкова много приложения, но бъдещето принадлежи на тези системи.

• Автор

Благодаря, а да попитам коя от двете по-добре ще пасне на моят компютър

Характеристики:

Процесор: 2.4 ghz

Рам Памет: 1,25 gb ( 1280 mb )

Хард Диск: 80 gb

Видео карта: NVIDIA Geforce FX 5200

Благодаря, а да попитам коя от двете по-добре ще пасне на моят компютър

Характеристики:

Процесор: 2.4 ghz

Рам Памет: 1,25 gb ( 1280 mb )

Хард Диск: 80 gb

Видео карта: NVIDIA Geforce FX 5200

Най-вероятно ще е 32 битовата версия, но не си посочил какъв е процесора.

За какво ще се използва компютъра е по-важно ?

Може приложенията, който ще инсталираш да не могат да работят на 64 битов Windows.

Intel Celeron CPU 2.40 ghz

Ползвам го за чат,игри,форуми,филми,музика :speak:

Според този списък на твоя процесор може само 32 битов да работи.

А и за приложенията, които използваш не ти е необходим 64 битов.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Intel Celeron CPU 2.40 ghz

Ползвам го за чат,игри,форуми,филми,музика :speak:

x86 Windows XP + SP2

Защо не SP3?

Ами аз (преди да мина на виста сп1 ултимат) слагах няколко пъти Xp SP3 но все нещо ми се бъгваше от него (докато при СП2 няма проблеми).

Та затова СП2 (мое мнение) или Виста :Pcool.gif

Еми ... за да не оспамваме темата и kokomil пак да се сърди, ще кажа само, че SP3 май още го няма за download през automatic updates. Това е така, защото са открили некви несъответствия. А и ти ако си слагал някви тестърски бети е нормално да си имал проблеми. Аз още не съм го сложил, чакам сам да се свали ...

Отговаряй ми на ЛС, ако има още нещо, за да не претрупваме темата.

Багодаря!

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

Мисля, че е по-добре да си сложи наистина Windows XP x86 с SP3. Аз проблеми не съм срещнал до сега. С SP3 ще е по-сигурен и естествено има повече подобрения. И SP3 вече е наличен за сваляне през Automatic Update. Лично мнение!

Редактирано от Biskata (преглед на промените)

snipe-style, нормално е да ти се изтрие последния пост. Прочети правилата на форума и тогава пиши. Иначе на въпроса ти за Vista, най-добрата е Windows Vista Ultimate SP1 x64 and x86. Аз ползвам 32-bit Vista Ultimate въпреки, че процесора ми поддържа и 64-bit операционни системи. Просто все още няма толкова софтуер с х64 архитектура и затова няма и смисъл от 64-битова ОС. Единствено ако си с над 3.5GB РАМ памет и искаш да ползваш цялата налична памет трябва да сложиш 64-битова ОС.

• Автор

Не сам чел правилата признавам си :) от днес почнах да пиша тук, иначе сам се регистрирал отдавна...

• 1 година по-късно...

Реших да използвам темата и да попитам за моя лаптоп кое ще е по добро. В момента съм със Windows 7 Home Premium х86. Но се разрових из данните му и видях че пише че процесора май подържа 64bit OC. Та въпроса ми е има ли смисъл следващия път да му слагам 64 битова седмица или да си го оставям така. Ето и малко данни за процесора, изкарани с Windows 7 manager:

AMD Athlon 64 X2 Dual-Core Processor TK-55

Description: x64 Family 15 Model 104 Stepping 1

Architecture: x64

Version: Model 8, Stepping 1

NumberOfCores: 2

NumberOfLogicalProcessors: 2

SocketType: None

ProcessorId: 178BFBFF00060F81

Manufacturer: AuthenticAMD

MaxClockSpeed: 1800 MHz

CurrentClockSpeed: 1584 MHz

ExtClock: 200 MHz

L2CacheSize: 512KB

L2CacheSpeed: MHz

L3CacheSize: 0Bytes

L3CacheSpeed: 0 MHz

AddressWidth: 32 bits

DataWidth: 64 bits

SocketDesignation: Socket S1

PowerManagementSupported: False

LoadPercentage: 25%

Има 2гб рам (2х1гб)

Видеото е NVIDIA GeForce7150M / nForce630M

Ако ви е нужно допълнително инфо за хардуеъра, ще кача картинки...

Ако не ползваш някое натоварващо приложение, което да се възползва от 64-битовата архитектура, остани си с 32-битов. Или пък, просто като експеримент, си сложи 64-битов, да видиш как е smile.gif . На моя компютър в момента ги имам и двата, и за това, което ползвам, не виждам предимство на единия или другия. На х64 имам две папки - "Program files" и "Program files x86", което ме обърква понякога. Понякога се случва някоя програма да не може да се инсталира на x64, но се намират аналогични, които тръгват. А, и Windows Experience Index ми е 4,7 на x86, и 4,9 на x64 ... Общо взето - незначителни разлики.

Всичко това не важи, ако лаптопът ти е купен с легален Win7, и се чудиш дали да си купуваш и още един, 64-битов tongue.gif . Тогава отговорът е ясен.

Windows Experience Index ми е 4,7 на x86, и 4,9 на x64 ... Общо взето - незначителни разлики.

Моя е 3,2 sad.gif Май ще трябва да търся някакво решение...

Редактирано от rbobev (преглед на промените)

какво решение ще търсиш на лаптоп не ми е ясно... видеото не може да се пипа, от процесора индекса почти не зависи...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Едва ще напиша посtа си s windows 64 bita съм сега.Едва пиша s BDS,phonetic-не сtava,molq vi pomognete mi ,shte me izvinite ,ama do utre shte pisha ako prodaljavam ,zatova molq kajete mi kak i kade da barna za da stane phonetic,molq vi.Vsichko ot neta probvah,ne stava.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.