Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнството не би трябвало да е религия

Featured Replies

За твое сведение Не съм религиозен

Внушенията на автора че християните убиват в името на своя господ е чиста лъжа. Всъщност това е теза на исляма.Именно исляма няма търпимост и толерантност към останалите религии а внушенията на автора са манипулация.Ето и една новина от последните часове:Ислямски терористи заплашват игрите в Пекин

Айде бе, християните не са убивали в името на Христос biggrin.gifbiggrin.gif , още малко и ще ти повярвам, явно освен че уж не си религиозен, не си и запознат cool.gif А исляма не бил толерантен laugh.giflaugh.gif не си чел нищо за исляма, освен новините които дават журналистите нали ;) ........

П.С Я по-добре спри да пишеш в темите за религии, като махнем фанатизма ти, си просто смешен....

Редактирано от Bellerophon (преглед на промените)

• Отговори 79
  • Прегледи 11k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

....А исляма не бил толерантен laugh.giflaugh.gif не си чел нищо за исляма...

Исляма е следствие,компилация и българите няма за какво да го харесваме ,като идеология преповтаря основни неща от други религии!

Така си мисля аз!

Много ще ми интересно да съобщиш :"Колко християнски църкви има в ТОЛЕРАНТНИЯ ислямски свят?"

Ето ти нещо по старо за толерантните ислями:

[i]"Воеводата /турчин, когото султан Баязид поставя да управлява града/ повика при себе си божите люде, които превъзхождаха другите по име и по добродетел, и по произход, уж да обсъдят някои общополезни въпроси. И те, вървейки след злия вестител, отиваха като глупави овце, които вървят след онези, които ще ги колят и бързаха да се доверят на убийствените десници, като всеки насеше своята кръв. Когато ги видя в ръцете си, кръвоядният звяр ги изкла пред църквата или по-добре да се рече ги освети, без да се засрами от белите коси, без да пощади младостта и красотата. Гърлата им превърна в играчка на ножа."

Предлагам да не говорим за исляма, нали си има отделна тема. За следите на исляма по българските земи всеки може сам да знае, стига да желае. Колкото и да се опитват да изтрият тези следи, все по нещо остава. Къде баба успее да разкаже на внуче историята на рода, къде някой връх, местност, мост, село носят в имената си, или в историята си белезите на ислямската "толерантност" . Айде няма нужда да ни убеждават в нея. 500 години убеждения не са малко. Като гледам, за някои все пак може и малко да са.

Е, християнството не е останало много по- назад. Така и не можах да разбера като колко ще да са жертвите на противобогомилските усилия, например, на Борил. Не са били малко. Пак някоя урва, връх, селце разказват за тези неща. И кръстоносните походи... Но ако все търсим причините не там, където са, как ще ги намерим... Ще ми се да се върна към въпросите, които Трихоцефалус постави. И е добре по- често да се връщаме към тях, защото са важни, а едва ли може отведнаж да им се отговори правилно.

Тоест-очаквам отговор на няколко въпроса :

1.)приположение, че самият Бог е оставил на светите Апостоли да направят неговата Църква, на какво основание се говори, че "християнството не е религия" ?

2.)Какъв е този "космически план".Чий е, и дай малко повече продробности.

3.)За какви "прераждания" говориш, след като християнската доктрина не признава инкарнацията?

4.)

Въпрос, който импонира с първия-Откъде си сигурен в това, след като първоапостолите Петър и Павел са ръкоположили първите християнски свещенници?

Хайде стига толкова въпроси засега.

Очаквам отговори.

Ето моето предложение за отговори:

1. На хората трябва да се говори на техния език. Трябвяло е (може би) да има една група от хора, които да разбират по- задълбочено предаденото от Иисус Христос учение. Не може да се очаква всички да го познават от един момент нататък еднакво задълбочено. По- важното е и да го живеят. Това би била една особена група. Може най- близко до представите на хората да е било наименованието "църква" . А и това е една разбираема и възможна за съществуване външна форма. Обаче формата се оказва, че е лесно да се отдели от съдържанието си. Така се е стигнало до днешния твърде отблъскващ вид на понятието "църква". Може да се направи нов кръг от "призвани и избрани хора" и явно много пъти в историята на света това се е случвало. И всеки път, когато съдържанието "избяга" се получава една отблъскваща , мъртва група. С повече, или по- малко домогвания. И като че ли колкото повече няма съдържание, толкова повече има домогвания. И това твърде лесно става с всяко учение, всяка религия, както и с всяка група. Уви, без изключение. Значи ли това, че не трябва никога да опитваме да си спомним за "избягалото " съдържание? Нали не бива с мръсната вода да изхвърляме и детето от коритото?

Много дълго стана, никой не чете такива дълготии. Трихоцефалус, по- нататък пак ще пробвам!

"Постепенност и поетапност..." :)

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Исляма е следствие,компилация и българите няма за какво да го харесваме ,като идеология преповтаря основни неща от други религии!

Така си мисля аз!

Много ще ми интересно да съобщиш :"Колко християнски църкви има в ТОЛЕРАНТНИЯ ислямски свят?"

[i]"Воеводата /турчин, когото султан Баязид поставя да управлява града/ повика при себе си божите люде, които превъзхождаха другите по име и по добродетел, и по произход, уж да обсъдят някои общополезни въпроси. И те, вървейки след злия вестител, отиваха като глупави овце, които вървят след онези, които ще ги колят и бързаха да се доверят на убийствените десници, като всеки насеше своята кръв. Когато ги видя в ръцете си, кръвоядният звяр ги изкла пред църквата или по-добре да се рече ги освети, без да се засрами от белите коси, без да пощади младостта и красотата. Гърлата им превърна в играчка на ножа."

;) Забрави да споменеш че това е от Григорий Цамблак - " Похвалното слово за Ефтимий" ..

За тази творба се казва.. - " Похвално слово за патриарх Евтимий” — съдържа ценни сведения за живота на Евтимий Търновски. Описана е обсадата и превземането на Търново през 1393 г., избиването на 110 български велможи и легендата за вкаменяването ръката на палача, преди екзекуцията на Евтимий. "

НО забрави да споменеш че историците не вземат всичко в нея за чиста монета ;);)

П.С И мисля че тези офтопици са за друга тема както казах и преди ...... но не се взеха мерки от който трябва , затова ти отговорих тук....

:lighter: Забрави да споменеш че това е от Григорий Цамблак - " Похвалното слово за Ефтимий" ..

За тази творба се казва.. - " Похвално слово за патриарх Евтимий” — съдържа ценни сведения за живота на Евтимий Търновски. Описана е обсадата и превземането на Търново през 1393 г., избиването на 110 български велможи и легендата за вкаменяването ръката на палача, преди екзекуцията на Евтимий. "

НО забрави да споменеш че историците не вземат всичко в нея за чиста монета ;);)

П.С И мисля че тези офтопици са за друга тема както казах и преди ...... но не се взеха мерки от който трябва , затова ти отговорих тук....

Много добре си ме разбрал!

Това за историците все едно ,че не съм го видял!

И мисля ,че ти си офтопик ,щото темата е за християнството ,че не е религия!Доколкото разбирам , а не е за "колко е толерантен исляма"

А исляма не бил толерантен не си чел нищо за исляма, освен новините които дават журналистите нали ........

Права е Багира -

Предлагам да не говорим за исляма, нали си има отделна тема. За следите на исляма по българските земи всеки може сам да знае, стига да желае. Колкото и да се опитват да изтрият тези следи, все по нещо остава.

Не е лошо когато искаш от други (източници), ти самия да предлагаш такива!Мдаа

Поздрави

Много добре си ме разбрал!

Това за историците все едно ,че не съм го видял!

И мисля ,че ти си офтопик ,щото темата е за християнството ,че не е религия!Доколкото разбирам , а не е за "колко е толерантен исляма"

Права е Багира -

Не е лошо когато искаш от други (източници), ти самия да предлагаш такива!Мдаа

Поздрави

Добре, щом аз спамя според теб само biggrin.gif , а ти просто си м...умен cool.gif

Та във връзка с християнството тогава, гледай както препоръчаха и други филма Zeitgeist

То филма не е само за християнството.Важат си и за другите религии изводите.Може би без някои от най-източните.Те са доста по различни от нашите.

Аз ще ти кажа,защото съм пътувала и знам

В мюсюлманските страни има повече църкви,

отколкото в България умножени по 3.

В Пакистан

Сирия

Ливан

Египет

Йордания

Индия

ОАЕ

Бахрейн

Катар

за тези страни знам,сигурно има и в други..

Никой не спира християните да си изповядват религията

в днешно време,в миналото се е изисквало от християните

да плащат данъци на мюсюлманите.

Насилственото сменяне на религията и убийства са били

по време на Османската Империя...

Аз ще ти кажа,защото съм пътувала и знам

В мюсюлманските страни има повече църкви,

отколкото в България умножени по 3.

В Пакистан

Сирия

Ливан

Египет

Йордания

Индия

ОАЕ

Бахрейн

Катар

за тези страни знам,сигурно има и в други..

Никой не спира християните да си изповядват религията

в днешно време,в миналото се е изисквало от християните

да плащат данъци на мюсюлманите.

Насилственото сменяне на религията и убийства са били

по време на Османската Империя...

Виждам ,че е интерсно но сега ще ти дам малко статистика ,за населението и за религията която се изповядват в мюсулманските страни!

Като тука не говорим за църкви ,които са били такива и сега са джамии!

Ако искаш можеш да сметнеш на колко население (християнско)е останало и то в рамките само на 60-70 години

В Пакистан

Площ 796 095 км2. Население: 162 130 850. Столица: Исламабад с население 1,1 милиона. Друг голям град е Карачи с нас. над 16 млн. Официален език: урду. Общ брой езици: 69. Грамотност: официално: 38%, действителна: около 25%. Народностни групи 88: А 79, Б 7, В 2 . Религия: мюсюлмани 96,08%, християни 2,31%. Мисионери в Пакистан - 579.

Сирия

Площ 185 180 км2. Население: 17 586 720. Столица: Дамаск с население около 2 550 000. Официален език: арабски. Грамотност: 71%. Общ брой езици: 17. Народностни групи 26. Религия: мюсюлмани 90,32%, християни 5,12%, атеисти 2,90%, друзи 1,55%. Мисионери в Сирия - 19.

Ливан

Площ 10 230 км2. Население: 3 631 030. Столица: Бейрут с население

2 050 000. Официален език: арабски. Общ брой езици: 4. Грамотност: 92%. Народностни групи: 18 . Религия: мюсюлмани 59,76%, християни: 31,93%, друзи 7%. Мисионери в Ливан - 112

Египет

Площ 997 739 км2. Население: 68 469 695. Столица: Кайро, с население

16 000 000. Официален език: арабски. Общ брой езици:11. Грамотност: 61%. Народностни групи: 32. Религия: мюсюлмани 86,52%, християни 12,98%. Мисионери в Египет – няма данни

Йордания

Площ 89 206 км2. Население: 6 669 340. Столица: Аман, с население 1 575 000. Официален език: арабски. Грамотност: около 86%. Народностни групи: 12 . Религия: Ислям 96,19%, християни 2,75%, нерелигиозни 1%. Мисионери в Йордания: няма данни.

Индия

За Индия няма да ти копирам ,че е много народ

ОАЕ

Площ 77 700 км2 Пустиня и планини в Персийския залив. Седем Емирства: Абу Даби, Дубай, Рас ал Каймах, Аджман, Умм ал Кейуан и Фуджарах. Население: 2 502 400. Столица: Абу Даби с население 839 500. Официален език: Арабски. Общ брой езици: 20. Грамотност: 73%. Народностни групи 35. Религия: мюсюлмани 84,6%, християни 8,7%, хиндуисти 4,7%. Мисионери в ОАЕ 70 (1 на: 36 000 население).

Бахрейн

Площ 691 км2. Група от един голям и 34 по-малки безплодни острови в Персийския залив. Население: 694 155. Столица: Манама с население 376 456. Официален език: арабски. Грамотност: 85%. Общ брой езици: 3. Народностни групи 11. Религия: мюсюлмани 82,31%, християни 10,36%, хиндуисти 6,25%. Мисионери в Бахрейн - 45

Катар няма данни

Има и други статистики примерно преди 100години какво е било!

Но не ми се занимава с това,(нямам желание )много пропаганда !

поздрав и бъди здрава

Интересни данни camarero

Имах в предвид функциониращите църкви днес.

Факт е,че все повече християни приемат Исляма

днес и сега...интересно какво от християнството

не им достига,явно има нещо,което кара християните

да си сменят религията...

Може да са някои от нещата посочени от Богомил

.....

Забравих да кажа,че във всички посочени страни има

християнски училища..

За каква не толерантност говорим тогава?

А може би така ни се иска,за собствено успокоение...

Богомиле, богомиле, ако малко се замислиш, ще установиш противоречието още в първите си думи-та нали апостолите са основали църквата, казали са какви да бъдат правилата (виж "Деяния на Апостолите", "Посланията" на Петър и Павел и т.н.) .Първия кодекс на християнството.

А на тях самите е говорил самия Бог.Чудото с говоренето на чужди езици и заповедта да разнясят учението къде забравяш ?

Забравяш и Словото Божие :

(Мт. 16, 16–18)

и аз питам същото !

Тоест-очаквам отговор на няколко въпроса :

1.)приположение, че самият Бог е оставил на светите Апостоли да направят неговата Църква, на какво основание се говори, че "християнството не е религия" ?

2.)Какъв е този "космически план".Чий е, и дай малко повече продробности.

3.)За какви "прераждания" говориш, след като християнската доктрина не признава инкарнацията?

Постът на богомил е опит да бъдат обединени християнството с източни учения, ето защо отговори на тези въпроси няма да получиш. Опирайки се на Библията,християнството е несъвместимо с тях.В първия въпрос,обаче, има една неточност-като казваш "самият Бог ",имаш предвид Исус Христос ,а то не е едно и също.

4.)

ЦИТАТ

Въпрос, който импонира с първия-Откъде си сигурен в това, след като първоапостолите Петър и Павел са ръкоположили първите християнски свещенници?

Хайде стига толкова въпроси засега.

Очаквам отговори.

Хубаво е ,че споменаваш Словото Божие ,подканяш ни да погледнем "Деяния на Апостолите", "Посланията" на Петър и Павел и т.н. и аз точно това направих.Това,което открих подкрепя идеята на богомил,когато казва-"Христос ни учи да се молим на Отец непосредствено, без посредници. Без църкви и попове, без храмове и икони". Апостол Павел в първото послание към Тимотей е казал: 2:5 "Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус,"

А ето какво казва Trax "а богомилите и павликяните за истински християни или спазващи истинското учение на Исус, тъй като другите не го спазвали: те си измислили преклонението пред кръста, иконите, светците, църквата, свещеническата йерархия, термините "богородица", "троица", "син Божи"... Все неща, несъществували по времето на Исус". Изключвайки термина "син Божи",прибавям използване в поклонението на светена вода,тамян и питам-Кой текст от споменатите вече "Деяния на Апостолите", "Посланията" на Петър и Павел и т.н.подкрепя това?

Още нещо-Задавайки четвъртия въпрос ,трябва да уточниш какво означава "християнски свещенници",защото отново се получава разминаване.Според Wikipedia определението за православен свещеник е "служител на религиозен култ,има право да извършва богослужения и всички тайнства, освен тайнството Ръкополагане.",а ръкоположените от апостолите Петър и Павел ,не отговарят на това определение.

Факт е,че все повече християни приемат Исляма

днес и сега...интересно какво от християнството

не им достига,явно има нещо,което кара християните

да си сменят религията...

Това, което не им достига в християнството, няма как да го намерят в исляма. И е дълбоко съмнителна тенденцията, за която говориш. Не че не може един второкласник да пожелае да премине в първи клас, но докъде трябва да са го докарали ...

Само че темата е за християнството.

Кое явление в нашия живот не се заражда, разцъфтява и преживява упадък? До разпад? Защо религиите да правят изключение? Но още повече: защо една религия да прави изключение? И защо трябва да изпадаме в буквализми? Проблемът в един, или друг елемент на религиите ли е? Не може ли да направим една крачка напред? И от конкретните явления да направим вече обобщение?

Това, което не им достига в християнството, няма как да го намерят в исляма. И е дълбоко съмнителна тенденцията, за която говориш. Не че не може един второкласник да пожелае да премине в първи клас, но докъде трябва да са го докарали ...

Само че темата е за християнството.

Кое явление в нашия живот не се заражда, разцъфтява и преживява упадък? До разпад? Защо религиите да правят изключение? Но още повече: защо една религия да прави изключение? И защо трябва да изпадаме в буквализми? Проблемът в един, или друг елемент на религиите ли е? Не може ли да направим една крачка напред? И от конкретните явления да направим вече обобщение?

И след като става дума за християнството, защо мислиш все пак че исляма е връщане в долен клас както се изрази :rolleyes: .. А данните за все повече приемащи исляма са верни... най проспериращата и развиваща се религия например в САЩ е точно исляма cool.gif

И дали християнстовот е религия или не, все пак кое е религия казват хората.. щом се е разпсространила и и вярват, значи е религия....

Намерих това.....

" РАВНИЩА НА РЕЛИГИОЗНО СЪЗНАНИЕ

Следва да имаме предвид качествените различия на четири основни типа религиозно съзнание, които значително се разминават, дори противоречат както по съдържание, така и по практическа реализация.

Автентични религиозни документи. Това са писмените паметници, свързани със създаването на същинското религиозно учение и изначалната верска общност, положила основите на произтичащите от мистичното откровение практики. За християнството такива паметници са Стария и Новия Завет, съставящи Светото писание – Библия.

Църковна практика. С възникването си църквата се превръща в социален институт с политически, икономически и идеологически интереси, а нейните действия могат да се разминават принципиално с автентичното религиозно учение. Освен това, религиозните лица често видоизменят основите на самото учение. Затова имаме католицизъм, православие, протестантизъм с различни свои вътрешни направления религиозни крила и секти.

Масово съзнание. Това е религията във всекидневието на лаиците, разбирана пределно опростено и елементарно, обвързваща вярата и практическия живот. На това равнища често се сблъскваме с примитивни вярвания, остатъци от древни митове, предания и легенди от езически произход, суеверия и ”битов” мистицизъм, магически и окултни вярвания, както и художествени аналогии.

Теология и религиозна философия. Най-интересната за нас форма, в която се проявява едно или друго религиозно учение това е тълкуване чрез понятийния апарат на философията и теологическата наука. Наред с произведенията, създавани във вътрешния кръг на църковните организации, заслужава внимание и философската книжнина, посветена на въпросите на религията в светски среди. С течение на времето светската религиозна философия придобива собствен авторитет и значимост.

Вярата като способност за екзистенциално постигане на пълнотата на битието е плодотворно чувство, съпроводена с интелектуална интуиция, усещане за висша стойност, проясняване. "

И след като става дума за християнството, защо мислиш все пак че исляма е връщане в долен клас както се изрази :nono: .. А данните за все повече приемащи исляма са верни... най проспериращата и развиваща се религия например в САЩ е точно исляма cool.gif

И дали християнстовот е религия или не, все пак кое е религия казват хората.. щом се е разпсространила и и вярват, значи е религия....

Bellerophon,

Понеже въпроса е за християнството,дай да си говорим за ислям!!!

Копирах ти ,една статистика и ти вместо са я коментираш по някакъв твой си начин,се опитваш да бъдеш съдник на другите и да обиждаш!

Тва сигурно ти е по лесно а!

Това дето ти каза Багира е лека форма,демек културно ти обясни ,ама ти не се усещаш!

Те не ходят на училище!

Целият брутен вътрешен продукт на всички арбски държави е равен на този на Испания,за кво да си говорим!!

А пък на Bellerophon ,

мога да му кажа наистина за последно ,да проучи малко за това как малки деца по на 5,6,7 години ги принуждават да учат "Корана" и ако не го наизустят как се лишава семейството им от някои екстри!

да проучи малко за това как малки деца по на 5,6,7 години ги принуждават да учат "Корана" и ако не го наизустят как се лишава семейството им от някои екстри!

Хайде остави мюсюлманите..Има тема Ислям и ЛС.

А колко ортодоксални българчета четат Библията?

Колко от тях знаят и една молитва?

Колко дечица се кръщават само заради традицията?

Темата на hrisko за магизма в Християнството е много показателна

Аз бих принудила детето си да учи за религията,

но колко родители в БГ нямат основни познания за Християнството?

Май трябва да се вземе пример от цитираното,да принуждаваш

за нещо,което ще ти е полезно във всички аспекти на живота

не би трябвало да се счита за лошо.

Bellerophon,

Понеже въпроса е за християнството,дай да си говорим за ислям!!!

Копирах ти ,една статистика и ти вместо са я коментираш по някакъв твой си начин,се опитваш да бъдеш съдник на другите и да обиждаш!

Тва сигурно ти е по лесно а!

Това дето ти каза Багира е лека форма,демек културно ти обясни ,ама ти не се усещаш!

Те не ходят на училище!

Целият брутен вътрешен продукт на всички арбски държави е равен на този на Испания,за кво да си говорим!!

А пък на Bellerophon ,

мога да му кажа наистина за последно ,да проучи малко за това как малки деца по на 5,6,7 години ги принуждават да учат "Корана" и ако не го наизустят как се лишава семейството им от някои екстри!

Първо статистиката ти е смешна, дава само проценти население и тяхната религия...

Второ, да коментирам напъните ти да изкараш християнстово по-велика религия от исляма също е смешно, заради самото заглавие на темата :speak:...

П.С И за лишаването, май фантазиите ти са по-големи от болеста ...............

Трето, намеците ти само ме разсмиват.. и не само мен както виждам .....

Четвърто, брутния продукт не е показателен за напредначивостта на една религия..... явно парите на западна европа са дошли заради християнството нали laugh.gifcool.gif

И последно... опитите ти да оплюваш друга религия в тема за християнството показва колко си духовен ти самия .. ( не духовен като духащ ако ме разбираш ) :shake_puter:

Първо статистиката ти е смешна, дава само проценти население и тяхната религия...

Второ, да коментирам напъните ти да изкараш християнстово по-велика религия от исляма също е смешно, заради самото заглавие на темата ;)...

П.С И за лишаването, май фантазиите ти са по-големи от болеста ...............

Трето, намеците ти само ме разсмиват.. и не само мен както виждам .....

Четвърто, брутния продукт не е показателен за напредначивостта на една религия..... явно парите на западна европа са дошли заради християнството нали laugh.gifcool.gif

И последно... опитите ти да оплюваш друга религия в тема за християнството показва колко си духовен ти самия .. ( не духовен като духащ ако ме разбираш ) :beer:

Виждам ,че си прилежен , но това не е достатъчно!

По твоето Първо- съжалявам ,че ни си разбрал какво исках да кажа със статистиката,ама това е сигурно до генетиката ти ...

По твое Второ- забелязвам ,че чувствуваш комплекс от християнството ,заглавието на темата е глупаво и не се връзввай на това защото исляма е следствие на християнството.(реплика)

По твое трето - И на мене ми е смешно ,ама не го повтарям като папагал

По твое чтвърто- Да пак съжалявам ,че не си ме раазбрал с примера който дадох с БВП (общо взето трудно ти е да разбираш)

По твое последно- За духането не мога да ти кажа нищо,можеш да се развихриш спокойно,няма да ти преча (сигурно си намбър уан)

Мое първо и последно :

Ислямът е религия, основаваща се на фундаментализъм, който в интерес на истината е присъщ на всяка религия или идеология. Всъщност "фундаментализъм" е термин, привнесен в мюсюлманската среда от християнството и по-точно от протестанството. В този случай той означава "придържане към основата", т.е. към Корана (Словото Божие, считано за предвечно и несътворено) и Сунната (Свещеното предание), която се състои от хадиси - разкази, сказания за делата на пророка Мохамед. Коранът и Сунната са двата първоизточника, двата фундамента на исляма. Докато в Библията, макар да е писана по Божие вдъхновение, има и човешки елемент на всеки един от писателите й, то според мюсюлманското богословие Коранът е чиста "рецитация" под божествена диктовка. Всъщност на арабски "Коран" означава "четиво" (16:100;17:95), а ислямът е религия на Книгата. За мюсюлманина Коранът не е просто вдъхновено писание, а послание на арабски, получено направо от Бога

Основен догмат е и вярата в пророческата мисия на Мохамед и неговите предшественици. Това са познатите ни библейски личности, сред които исляма особенно почита Ибрахим (библ. Авраам), Муса (библ. Мойсей), Иса ал-Масих (Иисус Христос). Мюсюлманите също така вярват в Съдния ден, имат развита ангелогия и демонология, взаимствана като цяло от християнската традиция. Ислямът внася и свое тълкование на основни богословски проблеми. Например грехопадението присъствува, но Адам и Ева, както и тяхното поколение са освободени от бремето на първородния грях. Това е обяснението, защо в исляма няма изкупител, какъвто е Иисус Христос

Улемите (мюсюлманските учени) разработват цяла теория за джихада, в която са фиксирани строги правила. Така например, според тази теория юдеите и християните получават статут на "проектирани" от мюсюлманите. Защото според Корана те са "хора на Писанието" и върху тях не може да бъде оказвано насилие с цел промяна на вярата.

Тъй като в Корана (5:41) изрично е подчертано преследването на немюсюлманите, трудно бихме могли да видим в него "послание за всеобща любов". Такова послание - да обичаш ближния като себе си - има единствено в Православната Християнска Вяра

П.П. А забравих ,като гледам аватара ти и се сещам ей за този клип:

http://es.youtube.com/watch?v=d47gTUNY86k&...feature=related

Редактирано от camarero (преглед на промените)

И тая тема е както всички останали тук само мерене на пишки. От кога казвам да я затворят ама няма защото на никой не му пука. Бих искал да попитам защитниците на Илсяма - той защо следва да е религия ? И защо само си мерите пишките тука ? Кой бил по - велик ? След като се стремиш да събориш чуждата стълба към небето и тръбиш, че си велик за мен лично не си нищо повече от един самозабравил се глупак :question: Но все пак не се учудвам именно това е целта - разделяй и владей ;)

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

Eзикът ти е безобразен (слабо казано), но това, което казваш, е верно. Нелепо е да се мислиш за духовен, или поне- за духовно търсещ, и да събаряш стълбата към небето на друг ... Хубав израз! :speak:

Винаги съм се чудела: Дали правотата използва за параван грубостта, и тя да громи наляво и надясно под прикритието на истинността, или истината има нужда от грубост, за да бъде все пак чута. Но тогава не са ли пораженията по- големи? И дали истината има нужда чак от такива поражения?

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Ако питате мен всчики религиозни неща трябва да се разпуснат и да остане древното знание, че същества подобни на нас са ни създали, като са дошли от небето.

Оттам нататък дали е Елохим, Аллах, Баал, Йехова, Один, Тор, Амон-Ра, Сатана, Исус, Мохамед, Моисей, Муун, Цзедун, Ленин или Кашпировски - няма никакво значение.

Няма да има нужда от понятия като атеизъм, религиозност и прочее щуротии и човешки измислице за наблюдавани но неосъзнавани контакти с доста по-развити в интелектуално отношение същества от нас. Толкова е просто, но никой не иска да си признае, че е било точно така!

И тая тема е както всички останали тук само мерене на пишки. От кога казвам да я затворят ама няма защото на никой не му пука. Бих искал да попитам защитниците на Илсяма - той защо следва да е религия ? И защо само си мерите пишките тука ? Кой бил по - велик ? След като се стремиш да събориш чуждата стълба към небето и тръбиш, че си велик за мен лично не си нищо повече от един самозабравил се глупак :speak: Но все пак не се учудвам именно това е целта - разделяй и владей ;)

За стълбата отлично казано.... За меренето на пишки .. погледни отново всички теми в този раздел, направи си една статистка, и ще видиш кои са нападащите с претенции за по-голяма пишка biggrin.gif Досега не съм тръгнал да събарям ничия стълба , но видя ли ,както казваш подобни самозабравили се глупаци, да ругаят религията ми, не мога да не им отърна.... Смирението е различно за всеки...

... Досега не съм тръгнал да събарям ничия стълба , но видя ли ,както казваш подобни самозабравили се глупаци, да ругаят религията ми, не мога да не им отърна.... Смирението е различно за всеки...

Да ,тия сравнения със стълбите и пишките са много атрактивни,но не вършат работа!

Самата тема е обидна за тия които се чувствуват "Християни" дали са прилежни(или не толкова) ортодокси или не са ортодокси това няма значение!Тези ,които не са такива(Християни) имат назидателни и поучителни изказвания,(в темата)така че :"каквото почукало ,това отговорило"

За мене също е валидно ,който ругае Християнството-отвръщам първосигнално!!

Дали е глупак ,луд или папагал няма никакво значение!

Да ,тия сравнения със стълбите и пишките са много атрактивни,но не вършат работа!

Самата тема е обидна за тия които се чувствуват "Християни" дали са прилежни(или не толкова) ортодокси или не са ортодокси това няма значение!Тези ,които не са такива(Християни) имат назидателни и поучителни изказвания,(в темата)така че :"каквото почукало ,това отговорило"

За мене също е валидно ,който ругае Християнството-отвръщам първосигнално!!

Дали е глупак ,луд или папагал няма никакво значение!

:P Ти по начало си си първосигнален явно драги... Това че някой е поставил темата те кара първосигнално да обвиниш исляма нали laugh.gif .. Разбрахме те отлично cool.gif

П.С Попитай автора на темата дали е мюсюлманин ...... и тогава си вади изводи...доколкото видях автора е с ник " богомил " :) ... и обидата си , която е атавистична ,си я наври знаеш къде ....защото изобщо не ми дреме какво те кара да действаш първосигнално, но да обиждаш с нищо незасеганли те.. ще ти докара това което сееш...

:cheers: Ти по начало си си първосигнален явно драги... Това че някой е поставил темата те кара първосигнално да обвиниш исляма нали laugh.gif .. Разбрахме те отлично cool.gif

П.С Попитай автора на темата дали е мюсюлманин ...... и тогава си вади изводи...доколкото видях автора е с ник " богомил " ;) ... и обидата си , която е атавистична ,си я наври знаеш къде ....защото изобщо не ми дреме какво те кара да действаш първосигнално, но да обиждаш с нищо незасеганли те.. ще ти докара това което сееш...

Нямаше да ти отговарям ама....

Bellerophon каза: Ти по начало си си първосигнален явно драги... Това че някой е поставил темата те кара първосигнално да обвиниш исляма нали.. Разбрахме те отлично

Поставянето на темата ,че „Християнството не би трябвало да е религия” и умозаключенията които правиш,ме кара да си мисля ,че ти бягат много неща!

Да другите ме разбраха ама ти не можеш.

Bellerophon каза: по добре се задълбочи каква е твоята религия и темата... и оборвай отричащите я

Тука даваш нареждания какво да правят другите,оборването на дадена теза не се заключава в обидни заключения

Zoro каза :Внушенията на автора че християните убиват в името на своя господ е чиста лъжа. Всъщност това е теза на исляма.Именно исляма няма търпимост и толерантност към останалите религии а внушенията на автора са манипулация

Разбрахме те отлично

Тука нямам коментар ,защото съм съгласен със Zoro

Bellerophon каза: А исляма не бил толерантен не си чел нищо за исляма, освен новините които дават журналистите нали........Тука пак даваш акъл,вместо да извадиш аргумент ,или пример срещу казаното от Zoro

Bellerophon каза: Я по-добре спри да пишеш в темите за религии, като махнем фанатизма ти, си просто смешен....

Тука пък вече заповядваш какво да прави Zoro,че и фанатик го изкара

Bellerophon каза: ...но не се взеха мерки от който трябва , затова ти отговорих тук....

Тука очакваш някой да вземе мерки ,но какви обаче не съобщаваш(дай подробности)

Bellerophon каза: Добре, щом аз спамя според теб само, а ти просто си м...умен

Тука пак квалификации

Bellerophon каза: самозабравили се глупаци, да ругаят религията ми

?!?!?!

Bellerophon каза: напъните ти да изкараш християнстово по-велика религия от исляма също е смешно ...не духовен като духащ ако ме разбираш )

Смешно е за тебе ,но не и за мене !

За мене е сигурно ,че е така!

Bellerophon каза: и обидата си , която е атавистична ,си я наври знаеш къде ....защото изобщо не ми дреме какво те кара да действаш първосигнално

Това за духането и завирането можеш да го обясниш по подробно,щото не сме толкова големи разбирачи като тебе !

Пък това какво ти дреме или не ти дреме не ме вълнува !

Изобщо такива като тебе не ме вълнуват!

Bellerophon каза: но да обиждаш с нищо незасеганли те.. ще ти докара това което сееш...С тия изрази от твоите драсканици ти показвам ,че ти си тоя който обижда и ругае!

Пък това последното някаква заплаха ли е?

Дано не е,че жътвата ще е богата!

Чудесна тирада ... но как да кажа, бягаща от развоя на събитията, които започнаха в темата с твоята дружка зоро, когото си цитирал....

Но нека започнем от началото на този спор... как от тема за това че християнството не е религия, се превърна в тема за това колко лоша и долна според теб и другарчето ти зоро , е исляма .....

"Пази боже от подобни про-ислямски тълкувания на християнството. За съжаление подобни обидни класификации са допустими в тоя форум но не и обратното.

Точно исляма не би трябвало да е религия и в самия коран го пише че друговерците трябва да бъдат убивани или да им се смени религията ако искат да останат живи.

Факти колкото искате в съвременния свят за подобни деяния.

А това че в миналото е имало инквизиция и църквата е вършила подобни деяния в името на религията е безвъзвратно минало.

В съвременния свят изворите на тероризъм и религиозна нетърпимост идват точно от "религията" ислям.За мен/ и не само/ исляма е идеология на злото и както се вижда от фактите исляма враждува с ВСИЧКИ религии.

Така ,че мисля темата е както се вика Крадеца вика - дръжте крадеца! и проблемите от исляма да бъдат прехвърляни на християните,а защо не и на останалита. "

Това бе началото.... на което не останах длъжен......

" И къде видя проислямското тълкуване... като махнем настрана антиислямските ти виждания, по добре се задълбочи каква е твоята религия и темата... и оборвай отричащите я, но е по-лесно да хвърлим топката в чуждата градина нали.....

Айде няма нужда ......живей и дишай и не пречи на другите да дишат mad.gif "

Естествено твоя "приятел " зоро не се спря..... и естествено не бяха взети мерки да го усмирят че превръща темата в нещо друго.. ...

" За твое сведение Не съм религиозен

Внушенията на автора че християните убиват в името на своя господ е чиста лъжа. Всъщност това е теза на исляма.Именно исляма няма търпимост и толерантност към останалите религии а внушенията на автора са манипулация.Ето и една новина от последните часове:Ислямски терористи заплашват игрите в Пекин "

Освен личната му злоба към исляма която се видя ясно, същия твой другар по гледна точка към исляма зоро, не каза нищо смислено по темата...... което естествено дори след докладаването от моя страна остана да седи като пост....Това бяха мерките които трябваше да бъдат взети, за да не се стига до появата на следващия ислямофоб в твое лице.... но за съжаление не бяха взети, и темата лека полека отиде в съвсем различна посока... което мен лично не ме учуди, предвид участието на такива "умове" като теб и зоро ....

И следващата стъпка бе твоята , отново ни в клин ни в ръкав се опита само да успокоиш своте първосигнални страхове от исляма , и да покажеш своята омраза към нас мюсюлманите,вече дори конкретно турците, цитирайки от едно житие, което бих казал е сред основно помагала по история , при промиване на мозъци в някои ултранационалистически кръгове в БГ ......... И

" Исляма е следствие,компилация и българите няма за какво да го харесваме ,като идеология преповтаря основни неща от други религии!

Така си мисля аз!

"Воеводата /турчин, когото султан Баязид поставя да управлява града/ повика при себе си божите люде, които превъзхождаха другите по име и по добродетел, и по произход, уж да обсъдят някои общополезни въпроси. И те, вървейки след злия вестител, отиваха като глупави овце, които вървят след онези, които ще ги колят и бързаха да се доверят на убийствените десници, като всеки насеше своята кръв. Когато ги видя в ръцете си, кръвоядният звяр ги изкла пред църквата или по-добре да се рече ги освети, без да се засрами от белите коси, без да пощади младостта и красотата. Гърлата им превърна в играчка на ножа." "

И така се започна вече с твоето дейно участие по темата.... Което освен в препратки и дълбокомислени писания за злото наречено ислям според теб , не допринесе с нищо , съвсем нищо по темата.... И сега като за последно, вместо да видиш какви са ти грешките, както и откъде започна всичко, ти пак се опитваш да докажеш че ти си невинния християнин, нападнат от лошия ислямист в мое лице ..... cool.gif

Виж нямам нищо против да ме мислят за ислямист, дори това ме ласкае.... но да ми прехвърляш основната вина че темата отиде по дяволите няма да стане...... Всичката плява която изля, може да си я прибереш и да си я гледаш някъде другаде, четейки нощно време с другарчетата ти по мироглед, всички житиета които ви харесват, Историята на България под Османско Иго, великите истории за българите хайдути и борци и каквото още душа ти сака.... ,съчетавайки всичко това ако щеш дори с викове "Долу турците и исляма" и огромно количество закани за сапун и каквото още там се казва в подобни случаи :)

Но, това ще ти е само..... а тука само показа че можеш да направиш всичко , но не и да се усетиш, като ти казвах и намеквах, че приказваш глупости..... И дори не уважи поканата ми да пишеш в ислям, за да обсъдим всичко в подходящия раздел.....

" П.С И мисля че тези офтопици са за друга тема както казах и преди ...... но не се взеха мерки от който трябва , затова ти отговорих тук...."

Това е мой цитат, за всеки случай, ако си го забравил в заслепението си да ми покажеш колко голям християнин и българин си ;) и колко лош и долен мюсюлманин съм аз :)

П.С А за смешната ти статистика, така и не се усети че пак сгафи .... но изобщо има ли смисъл вече да обяснявам.... темата така и така ще я затворят ......

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.