Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

проблем с диск С

Featured Replies

Здравейте! Изникна ми проблем с диск С. Харда ми е разделен на 4 дяла, като в диск С е само Windows, Progarm files, една счетоводна програма на майка ми, антивирусната (не знам защо са я сложили там) и дежурните папчици Dawnloads и т.н. Не слагам там програми или други неща, за да не става проблем. Явно счетоводаната програма не може да някъде другаде, защото всеки път там я слагат. Както и да е, компютъра си работеше ок около 2 години. Миналата седмица, обаче 2-3 пъти ми излезе съобщение, че диск С е пълен (същия е 12 GB и нещо). На следващия ден компа се сдуха. Преинсталираха ми Windows-а, боцнаха счетоводната програма пак там и тъй. Майка ми едва не умря, защото счетоводната програма й е много важна, а изгуби много данни и беше зор с регистрацията и т.н. Уж всичко ок, започнах на ново да свалям разни програми, като им давах да се инсталират в диск D. Днес, обаче, от антивирусната ми излезе съобщение, че не може да се ъпдейтва, защото диска е пълен. И наистина, като отида на Properties ми дава само няколко MB свободни. Притеснявам се, че пак ще стане проблем и ще трябва нова преинсталация. Кофтито е за счетоводната програма, другото е лесно.

Някой може ли да ми каже какво да правя. Не знам защо изведнъж започна да дава, че няма място, като толкова време си беше ок, а не съм качвала нищо в С. ohmy.gif Предполагам, че ако си взема допълнителен външен хард, това няма да реши проблема. Може ли да се оправи някак без да се налага нова преинсталация на безценната счетоводна програма? Преинсталирането й е свързано с още програмки и е става страшно... sad.gif

Ще ви бъда безкрайно благодарна, ако ми помогнете.

Колко е голяма тази счетоводна програма? Като за начало може да проследиш кое приложение или какво запълва дяла толкова бързо. Също така може да разгледаш тази статия: http://www.hometechlabs.hit.bg/Articles/mqsto/mqsto.html

Редактирано от krisku (преглед на промените)

Статията е полезна, но ще реши временно въпроса - важни програми като тази счетоводната, които трупат ежедневни данни и се разрастват постоянно, задължително се инсталират на дял, различен от този, на който е инсталирана операционната система. Нарочно не посочвам буквите на дяловете, защото могат и да са различни.

Няма никакъв проблем такава 1 или 100 програми да са инсталирани на D:\, например, ако е спазена обичайната последователност на дяловете, при това си работят нормално. А и се предполага, че дял C:\ е достатъчно малък, за да поеме само операционната система и програмните файлове.

Статията е полезна, но ще реши временно въпроса - важни програми като тази счетоводната, които трупат ежедневни данни и се разрастват постоянно, задължително се инсталират на дял, различен от този, на който е инсталирана операционната система. Нарочно не посочвам буквите на дяловете, защото могат и да са различни.

Няма никакъв проблем такава 1 или 100 програми да са инсталирани на D:\, например, ако е спазена обичайната последователност на дяловете, при това си работят нормално. А и се предполага, че дял C:\ е достатъчно малък, за да поеме само операционната система и програмните файлове.

Временно? Изключването на System Restore, Hibrentate, Windows File Protection, ако не ги пусне отново след време си гарантира свободно място, което все някога ще бъде запълнено разбира се...

... гарантира свободно място, което все някога ще бъде запълнено разбира се...

Да, затова написах, че само временно ще реши проблема си, ако продължи да работи на дял C:\.

Ще ви бъда безкрайно благодарна, ако ми помогнете.

Според мен проблема не е в счетоводната програма. Дори и на една голяма фирма със стотици хора персонал с данни за последните 20 години, с ТРЗ, склад и т.н. заема не повече от 500-800 МБ място на диска, най-общо казано. Но не е причина за изяждането на толкова място. И май проблема клони повече към теб отколкото към майка ти laugh.gif

Предложението ми е да си правите ежедневен архив на счетоводните данни. Начини много а и самата програма трябва да има такава опция ? Този архив ще е на някой друг диск - Д или Е и също за секунди може да се копира на една флашка или какво си изберете.

Опитай тая папка доунлоадс да си я преместиш на друг диск, елементарно е. Независимо дали са торенти и обикновен доунлоад. Ограничи кеша на браузера си. Следи постоянно за размера на този диск С ? Направете си имидж на диск С с цел бързо възстановяване. Успехи laugh.gif

• Автор
Според мен проблема не е в счетоводната програма. Дори и на една голяма фирма със стотици хора персонал с данни за последните 20 години, с ТРЗ, склад и т.н. заема не повече от 500-800 МБ място на диска, най-общо казано. Но не е причина за изяждането на толкова място. И май проблема клони повече към теб отколкото към майка ти laugh.gif

Предложението ми е да си правите ежедневен архив на счетоводните данни. Начини много а и самата програма трябва да има такава опция ? Този архив ще е на някой друг диск - Д или Е и също за секунди може да се копира на една флашка или какво си изберете.

Опитай тая папка доунлоадс да си я преместиш на друг диск, елементарно е. Независимо дали са торенти и обикновен доунлоад. Ограничи кеша на браузера си. Следи постоянно за размера на този диск С ? Направете си имидж на диск С с цел бързо възстановяване. Успехи laugh.gif

Благодаря на всички, които ми отховорихте. :)

Недоумението ми е в това, че аз не ползвам папка Dawnloads. Тя си стои празна. Всико, което свалям се пази в другите дялове. Реално в последните 2 години информацията на диск С се е увеличавала само от данните от счетоводната прогарама. А като погледна в настроиките, тя наистина е няколко стотин MB. Основно мястото се заема от Windows. Но защо тогава толкова време не съм имала проблем, а сега изведнъж ми дава, че няма място?

Забравих да попитам. Как се прави имидж на диск С?

Благодаря на всички, които ми отховорихте. :)

Недоумението ми е в това, че аз не ползвам папка Dawnloads. Тя си стои празна. Всико, което свалям се пази в другите дялове. Реално в последните 2 години информацията на диск С се е увеличавала само от данните от счетоводната прогарама. А като погледна в настроиките, тя наистина е няколко стотин MB. Основно мястото се заема от Windows. Но защо тогава толкова време не съм имала проблем, а сега изведнъж ми дава, че няма място?

Според мен това не е вярно, Windows има навика да си пази разни временни файлове и други такива. Освен това къде се намират според теб профилите на потребителите? И не се ли увеличава размера им от работни файлове на разни програми?

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор
Според мен това не е вярно, Windows има навика да си пази разни временни файлове и други такива. Освен това къде се намират според теб профилите на потребителите? И не се ли увеличава размера им от работни файлове на разни програми?

Възможно е. Признавам, че не съм компетентна. Просто не знам какво да правя. След като ми изкара съобщение, че няма място само 3 дни след като бе преинсталиран Windows-а се ужасих.

Възможно е. Признавам, че не съм компетентна. Просто не знам какво да правя. След като ми изкара съобщение, че няма място само 3 дни след като бе преинсталиран Windows-а се ужасих.

Провери колко е заетото пространство в c:\Documents And Settings

• Автор

254 MB

Program files - 800 МB

Windows - 9 GB

Счетоводната - 300 MB

Antivirusnata e 800 КB

Диск С е 12.6 GB, а ми дава, че има свободни към 4 MB

Редактирано от d_storm (преглед на промените)

Program files - 800 MB

Windows - 9 GB

Счетоводната - 300 MB

Antivirusnata e 800 МB

Диск С е 12.6 GB, а ми дава, че има свободни към 4 MB

Премести виртуалната памет на друг диск

Хвърли едно око и на тези теми, но внимавай...с почистването.Можеш да направиш скритите файлове видими и да видиш, кой "яде" от празното пространство...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=2386

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=44558

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry798582

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...=74775&st=0

9 GB, за Windows ми се струват множко (ако говорим за Windows XP) cool.gif

...9 GB, за Windows ми се струват множко (ако говорим за Windows XP) cool.gif

И ще добавя 800 МБ за антивирусна програма на 3 дни ;)! Що за защита е това, тия дни някъде имаше проблем с една от версиите на Symantec...

• Автор
Премести виртуалната памет на друг диск

Коя памет?

Хвърли едно око и на тези теми, но внимавай...с почистването.Можеш да направиш скритите файлове видими и да видиш, кой "яде" от празното пространство...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=2386

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=44558

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry798582

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...=74775&st=0

9 GB, за Windows ми се струват множко (ако говорим за Windows XP) cool.gif

Благодаря за линковете. Да за ХР става дума.

И ще добавя 800 МБ за антивирусна програма на 3 дни :)! Що за защита е това, тия дни някъде имаше проблем с една от версиите на Symantec...

И ще добавя 800 МБ за антивирусна програма на 3 дни :)! Що за защита е това, тия дни някъде имаше проблем с една от версиите на Symantec...

И ще добавя 800 МБ за антивирусна програма на 3 дни :speak:! Що за защита е това, тия дни някъде имаше проблем с една от версиите на Symantec...

Извинявай. Направила съм малко грешка, която поправих. 800 КВ, не МВ

Благодаря за линковете. Да за ХР става дума.

Според мен повикай някой професионалист или му дай отдалечен достъп до компютъра за да го провери и настрои, просто за да не идва до вас. Той ще ти предложи програмка за достъп като един добър избор е този - тийм вювъра

Няма май голям смисъл да се мъчиме по тоя начин, не се сърди само, лек ден и лека седмица ти пожелавам laugh.gif

• Автор
инфо за виртуалната памет тук

Много благодаря.

Във връзка с темата за виртуалната памет имам два въпроса. Може ли да преместя на този файл в друг дял, на който има разни други неща или трябва да правя нов дял (не съм правила такова нещо до сега)? И при дефрагментирането на С може ли да се използва програмката в Disk Defragmenter от System tools на Windows или трябва да е друга специална програма?

Много благодаря.

Във връзка с темата за виртуалната памет имам два въпроса. Може ли да преместя на този файл в друг дял, на който има разни други неща или трябва да правя нов дял (не съм правила такова нещо до сега)? И при дефрагментирането на С може ли да се използва програмката в Disk Defragmenter от System tools на Windows или трябва да е друга специална програма?

1. Можеш да го преместиш и на съществуващ диск, по въпроса има дискусия във форума (оптимизация на WIdnows)

2. Вградения инструмент за дефрагментиране върши работа, но има доста по-добри от него

• Автор
1. Можеш да го преместиш и на съществуващ диск, по въпроса има дискусия във форума (оптимизация на WIdnows)

2. Вградения инструмент за дефрагментиране върши работа, но има доста по-добри от него

Голямо БЛАГОДАРЯ. :) Ще пробвам и дано да има резултат

Проблема със Symantec беше при мен но той пълни C:\Program Files\Symantec\Symantec End Point Manager..... според мен си лепнала някой друг вредител

• Автор

Май се оказа, че е някакъв вирус. Антивирусната не го хваща, но го хванахме през Таск мениджъра, като видяхме, че има файл, който работи с голям %, а реално в момента нищо не беше стартирано. Името беше MS...Crypt (забравих му точното име MicroCrypt, TurboCrypt... или нещо такова) Ако видите нещо такова, имайте го предвид. Принципа му на работа е да копира информация от другите дялове (при мен са игрите ми на един от дяловете) и да ги копира на С, докато има място. В случая - целия дял.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.