Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Hi-Fi компоненти и Hi-Fi като понятие

Featured Replies

Здравейте. Реших да направя тази тема за да разбера, какво точно би могло да мине за Hi-Fi система и какъв е ценовият диапазон. Често съм виждал хора да пишат, колко качествена е системата им за ~150-500лв. наричайки я Hi-Fi заради лепенката на нея и какъв кристален звук вади "преди и аз мислих така". Колко пари са нужни на един човек ценящ вярния звук, но нямащ много висок бюджет, за да нарече системата си Hi-Fi и да е доволен от красотата на звука. Бях гледал сайта на LINN, където системите са на световно ниво и както пишеше в ревюто на една от най-добрите им музикални системи

Music doesn’t get better than this.
съгласен съм, но нека стъпим на земята, в България средно хората живеят в апартаменти за около 80,000-90,000лв., а тази ситема струва в $78,610, €60,620, Ј42,150. Най-изгодно за нас е в $, по сегашния курс на долара 1.22лв. за един долар системата струва 95,904лв. biggrin.gif Дори най-евтинатанай-евтината им система от каталога е $9,600. Въпросът ми е, има ли Hi-Fi системи за масовия потребител на цена до 3000лв.? Знам че най-добре персонално човек да прецени, но хипотетично ще усети ли разлика между система за 1000лв. и таква за 3000лв., ако слуша масово разпространения турбо фолк или техно. :lol6: И един последен въпрос, като цяло хората се радват дори на качеството на говотителчето на GSM-а си, тъй че не всеки би оценил възможностите на тази техника и точно затова се чудя, ще мога ли изпитам осещането от качествен звук, ако свържа системата си с компютъра посредством някоя по-скъпа звукова карта и просвирвам само формати като .flac или оригинални CD-та, или това би било обидно за ценител? Новобранец съм и почти нищо не ми е ясно. ;)

Редактирано от life_alert (преглед на промените)

По каналите на Discoveri скоро даваха точно такова сравнение на качествена система и професионален оперен певец,ако си пропуснал това предаване гледай го.Уверявам те цената наистина си заслужава тези 90 и нагоре хиляди.Все пак това е за хора с пари,които могат да си позволят тази неща.

Много е субективно... Аз лично съм предоволен и от слушалките си за ~40 лева (AKG-44). Реално, ако човек слуша само турбо-фолк и техно, според мен може да е доволен и със система за около 300 лева. А колкото до това за скъпата звукова карта и lossless форматите - ми не съм правил проучване, ама не ми се вярва и 10% от хората да могат да чуят (а не да си въобразяват cool.gif ) разликата между едни качествени колонки за компютър (от класа на GigaWorks) и говорителите за по 3 бона парчето... Пък и те са по-скоро за озвучаване на по-големи помещения. От друга страна усилвателите в тези системи, спокойно може да се каже, са много по-качествени от звуковите карти за РС-та (включително и от тези за по 350-400 лева, изключение правят наистина професионалните, използвани по студията). Но цената просто не е оправдана за мен (което най-вероятно е, защото не съм аудиофил).

За самото понятие hi-fi и това от каква цена нагоре стикерът е заслужен, нека се изкажат аудиофилите.

Shuurfak rai Shedler, крайно време е да махнеш слушалките. :PАко те са ти мерило мале мале :speak:

По отношение на lossless-ите. Ако са наистина такива много скоро ще разбереш разликата между тях и mp3-ките.

Дори и на моите мижави Creativе-чета за 36 лева и вградена карта разлика има. Mp3-ките са винаги с по-хрупкав sound.

ето ти спектъра на lossless-a

losslesshn3.th.jpg

а това е спектъра на същия lossless но копресаирам вече в mp3-ка:

mp3128iw7.th.jpg

Май разлика има :hush:

За добър sound не ти трябват много пари например това цък

свири по-добре от карти за по 200-300 лева.

Xайде да не поченем с 5+1 и 7+1 и т.н. за чист и реален sound трябват само две хубави токолони най-добре хорни :eek:

Редактирано от Хитреца Одисей (преглед на промените)

Преди време се занимавах точно с аудио и видеотехника среден и висок клас и мога да кажа, че не само мога да слушам но и мога да чувам. Слагам 5 годинки опит в сферата, подходящо образование и си позволявам да споделя истината за мен по въпроса :sobbing:

Разлика има! Дори да сложиш човек, който по принцип си седи на ушите пред качествена аудио система той ще чуе. Случвало ми се е много пъти ;)

Въпроса за това колко пари трябва да струва една качествена система - Shuurfak rai Shedler има право - съвсем субектовно е и е въпрос на финансови съзможности... Аз не съм привърженик на идеята да се дават луди пари защото често се получава така, че се плаща за марка а не за възможности. Добре е човек да си избира компонентите след прослушване - ухото си остава най-верният съветник и в този смисъл на някого може да се хареса система за 500лв. на друг за 5000лв. Въпрос на вкус.

Моята преценка е че повече от 10000лв за аудио система (5.1) не са оправдани. В тази цена на пазара има страхотни предложения ма за да не става като реклама само ще посоча някой любими марки: Onkyo, Denon, Definitive Technologies, Rotel, Bowers&Wilkins, Focal.JMlab, REL Acoustics, Mirage, Athena, Energy... и т.н. все производители, от чиято техника може да се сглобят разкошни неща и то на тази цена.

За да е оправдана инвестицията на по-големи суми в техника трябва да се вземат в предвид (и съответно да се харчат пари) за акустична обработка на помещението за слушане. В противен случай нама да се получи нищо повече от наредена техника с красиво лого ;) щото бай Иван ще пусне резачката, бай петкан ще се сети да набива пирони, трамвая ще трака или просто някой или нещо все ще шуми, унищожавайки по този начин евентуалните предимства на по-скъпата техника.

Тук е мястото да отбележа, че в света на аудиотехниката качеството се покачва много по-бавно от цената и заради това добре подбраната и балансирана като цена система си заслужава...

Колкото до това, дали е оправдано закупуването на качествена аудиокарта за слушане на музика от копютъра и дали това ще мачка аудиофилско самочувствие - няма такъв филм :)

Аз си сложих добра аудио карта и аааалилуя :sobbing:

Разликата в динамиката и детайлноста на звучене е огромна. Така че силно препоръчвам!

Същото важи и за прослушването на CDDA, Flac и въобще lossless форматите.

Като тегля чертата и установявам, че много по-широк спектър от музика като стилове и изпълнители започнах да харесвам откакто имах възможност да ги прослушвам на качествена техника и никак не е чудно - така просто се чува всичко(или доста повече).

Hi-Fi(High Fidelity) първоначално е замислено като отличителен знак, който трябва да показва че дадената техника възприозвежда точно звук, ама вече е изщампосано навсякъде и много внимание не трябва да му се обръща.

Лошото е, че за тези неща няма точен отговор или формула. Вариантите са:

1. Разбираме кой марки са популярни и можем да се хвалим с притежанието на техника от тях, като съответно си купуваме набързо това което можем да си позваолим, и чакаме аплодисментите cool.gif

2. Отделяме време и нерви за слушане,четене и подбор но си сглобяваме система, която ни гали ухото и душата и тайничко и се радваме, а при купон завиваме с налон и ограждаме с бодлива тел laugh.gif

Американците са казали: Хобито е за богати хора

Баджанака има една голяма щайга на Ямаха, четитири канала по 85W (реална мощност).Абе около 600лв май беше.На това чудо закачи съответно тонколони на Jammo.Наистина е невероятно усещането да слушаш на такава система.А и не излиза много скъпо (около 1300лв).Плюс поддръжка на вси що е Долби,оптичен вход/изход.Става и за сватби и погребения,разкош.На всеки който има тази възможност, да се сдобие с читава техника за озвучаване, да не се колебае а да купува.Щото после,бебета и прочие.Има кинти, ама съм на слушалки.

• Автор

Като говорим за качество, освен задължителната алуминиева дограма, колко пари горе-долу излиза шумо изолация, от какво се прави и до колко шумо изолира. Може ли човек да се наслаждава на по-силна музика, без да смущава съседите си? ;) Питам от любопитство.

То в DIN45500 и следващи, където са формулирани изискванията към Hi - Fi стойностите са съвсем минимални за съвременна техника. А "високата вярност" като понятие би следвало да се замени с "висока приятност". Това че повечето хора надуват нещо гърчаво отвсякъде, вдигат шум и не може да разбереш въобще каква песен е е съвсем друга работа. Въобще музикалните инвалиди са болшинство.

Примерно т.нар "лампов" звук съвсем не е най - верния по уреди, но според някои е приятен. Наличие на четни хармоници и въобще спектралното им разпределение.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.