Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за избор на конфигурация до 1500лв.без монитор и хард

Featured Replies

• Автор

Към ekara:"Относно дъното - надявам се, че отговорът на @sliderum е достатъчно професионално изчерпателен за да го разбереш, забелязвайки в предишните ти постове нахаканост и "технически жаргон" /въпреки изненадата ми, че досега не си знаела какво е box и tray/"

Старая се да се усведомявам, но не всеки ден си купувам комп. и човек когато престане да се занимава с нещо малко или много губи представа за това което се случва особенно в технологиите, затова пуснах тази тема за да може хора по-компетенти в тази област да ми помогнат в избора на това което търся, ако си търсех с кого да си пиша щях да вляза във форума на дата.бг или други подобни говорилни където само някакви луди геймъри без грам техническа грамотност дават акъл и изглеждат смешни в очите на разбиращите поне малко.След многото четения по форумите установих че тук сте се събрали може би най-серизоните.А и аз ако бях много запознат в областта нямаше да ви питам, а директно щях да ида да си поръчам.Благодаря пак за помощта, и така ще продължавам да задавам въпроси може би до последния момент.Ясно е че тази тема никога няма да се изчерпа, но така е няма начин.(Всеки е добър в областта си)

Аз затова предложих RAID 5 (който издържа, ако единия хард се скапе) или RAID 0+1 (който е де факто пълно резервно копие на RAID 0 от първите два диска на вторите и дори ако и двата основни диска се скапят, трябва и един от резервните да се скапе, за да загубиш информация). За първия трябват поне 3 диска, а за втория - поне 4.

P.S.: След първоначалното установяване на RAID-а от "програмката" на контролера вече няма никакви проблеми, ОС-инсталационните програми си го виждат като един диск със съответния обем.

Леле колега ти ме разби, аз ще се объркам като отида в магазина ;), добре че имам колеги от ИТ отдела на фирмата май ще трябва да ми помагат при първоначалните настройки и инсталация.

Преди беше доста по-простичко, стария комп си го разглобявам за секунди и си го чистя и го сглобявам, а сега дори на теория не ги знам тези неща.Ще помисля по този въпрос защото сигурността на файловете ми е много важна, в момента всеки ден си правя архиви на дискове което не е никак удобно.Това е много добър вариант и си заслужава инвистицията.

Опс този пост беше към "Shuurfak rai Shedler"

Редактирано от bobitovn (преглед на промените)

• Отговори 74
  • Прегледи 7,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Само да уточня че не съм жена а MAN ;) , но това няма значение, мерси за разяснението относно RAID, но това което ме притеснява в тази система е че ако единия хард се скапе, може да загубя важни файлове, като проекти например, ако ми запише даден проект на части на двата харда(не знам дали е възможно да се случи но предполагам), ако някой има идея дали е така моля да ми каже преди да си взема 2 харда, за да не съжалявам после.Благодаря предварително.И другото което е няма ли някаква особенност при преинсталацията на дискове в РАИД, имах приятел който си беше взел дъно на Асус с РАИД контролер и си спомням че беше голяма мъка докато му го оправим.

Всичко има значиние!

Така... Въпрос първи, за дъното с Х48 чипсет(GIGABYTE X48-DS4), не е чак толкова добро, колкото предложеното накрая Асус Р5Q-E. Обосновавам се: Р45 чипсетът е по-нов, дъното има официална поддръжка на 16ГБ оперативна памет, нов южен мост ICH10R!

Въпрос втори: При дискове в РАИД конфигурация(от два диска) опасността от загуба на данни е около два пъти по-висока отколкото при използуването на единичен твърд диск, а Вие казвате и че на този компютър ще се играят игри, затова РАИДа не е препоръчителен. При всички случаи важните данни трябва да се бекъпват(запазват и на друг носител - друг харддиск, usb флаш, оптичен носител).

Отговор трети без въпрос: Две Х 320 не е равно на 640 като цена и пак излизаме от бюджета!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Само да уточня че не съм жена а MAN ;), но това няма значение, мерси за разяснението относно RAID, но това което ме притеснява в тази система е че ако единия хард се скапе, може да загубя важни файлове, като проекти например, ако ми запише даден проект на части на двата харда(не знам дали е възможно да се случи но предполагам), ако някой има идея дали е така моля да ми каже преди да си взема 2 харда, за да не съжалявам после.Благодаря предварително.И другото което е няма ли някаква особенност при преинсталацията на дискове в РАИД, имах приятел който си беше взел дъно на Асус с РАИД контролер и си спомням че беше голяма мъка докато му го оправим.

Извинявай пич - относно пола - останал съм с погрешно впечатление от пост в началото на темата.

Има такава вероятност за "скапване" на всякакъв ХАРДуер - нищо в живота не е ИДЕАЛНО - вземаш 620ГБ и си джиткаш, но процесора с 12МВ кеш е "радост" за Autocad 2009, а за предпочитащите ArchCAD 12 - мечтано удовлетворение!

"...Старая се да се усведомявам, но не всеки ден си купувам комп..."

Аз не съм комп/хард специалист - работя с ArchCAD 11, Artlantis 2.03.3, Photoshop, Avid на същата конфигурация и определено съм доволен.

Редактирано от ekarta (преглед на промените)

• Автор
Извинявай пич - относно пола - останал съм с погрешно впечатление от пост в началото на темата.

Има такава вероятност за "скапване" на всякакъв ХАРДуер - нищо в живота не е ИДЕАЛНО - вземаш 620ГБ и си джиткаш, но процесора с 12МВ кеш е "радост" за Autocad 2009, а за предпочитащите ArchCAD 12 - мечтано удовлетворение!

За нищо няма откаде да знаеш.Така и ще направя, на първо време Core 2 Quad Q9450 (2.66GHz, 12MB, 1333MHz FSB, s775) BOX, ще отпадне едната платка РАМ за следващия месец. ;)

Всичко има значиние!

Така... Въпрос първи, за дъното с Х48 чипсет(GIGABYTE X48-DS4), не е чак толкова добро, колкото предложеното накрая Асус Р5Q-E. Обосновавам се: Р45 чипсетът е по-нов, дъното има официална поддръжка на 16ГБ оперативна памет, нов южен мост ICH10R!

Въпрос втори: При дискове в РАИД конфигурация(от два диска) опасността от загуба на данни е около два пъти по-висока отколкото при използуването на единичен твърд диск, а Вие казвате и че на този компютър ще се играят игри, затова РАИДа не е препоръчителен. При всички случаи важните данни трябва да се бекъпват(запазват и на друг носител - друг харддиск, usb флаш, оптичен носител).

Отговор трети без въпрос: Две Х 320 не е равно на 640 като цена и пак излизаме от бюджета!

Много добра обосновка,особенно точка "3", а ако тръгна да купувам 4 харда ще ми излезе златен този комп.Плюс това ще си вържа стария и новия комп в мрежа и ще прехвърлям важните файлове и на двата компа, хем по-евтино хем по-сигурно нали така :).Чак сега се досетих за този вариант.Но така е никога не е късно.

Въпрос втори: При дискове в РАИД конфигурация(от два диска) опасността от загуба на данни е около два пъти по-висока отколкото при използуването на единичен твърд диск, а Вие казвате и че на този компютър ще се играя игри, затова РАИДа не е препоръчителен. При всички случаи важните данни трябва да се бекъпват(запазват и на друг носител - друг харддиск, usb флаш, оптичен носител).

За RAID 0 съм напълно съгласен (въпреки, че вкъщи съм с такъв, но това е само, защото нямам ценни данни и вероятно ще сменя хардовете преди да се "скапят").

Обаче... Аз още на първа страница от темата предлагам RAID 0+1 или 5. Вярно е, че излиза значително по-скъпо от 1 640 GB диск, но пък хем като бързина се усеща едно 80% прираст поне, хем има даже по-голяма сигурност от нормалните дискове (със същия общ брой плочи) - простата аритметика показва, че трябва да има грешки по 2 от 4 или 2 от 3 плочи съответно и то за един и същи сектор (а с един хипотетичен диск от 3 или 4 320-гигабайтови плочи всяка грешка си е сама за себе си и прецаква само съответния файл, вярно). Пък и успях да ги "натъпча" 3 диска в лимита (при условие, че той беше увеличен на ~1670 лв.). Освен това докато стане време да се взима компютъра цената на 4870 ще е паднала.

P.S.: Това също е вариант - 9450, но препоръчвам да събереш парите и за двете плочи памет и тогава да ги купиш заедно (качествените, РС8500, вървят в "китове" от по 2, което би ти запушило слотовете за памет по дъното, ако се вземат на два пъти 2х1 GB).

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

Само да уточня че не съм жена а MAN ;), но това няма значение, мерси за разяснението относно RAID, но това което ме притеснява в тази система е че ако единия хард се скапе, може да загубя важни файлове, като проекти например, ако ми запише даден проект на части на двата харда(не знам дали е възможно да се случи но предполагам), ако някой има идея дали е така моля да ми каже преди да си взема 2 харда, за да не съжалявам после.Благодаря предварително.И другото което е няма ли някаква особенност при преинсталацията на дискове в РАИД, имах приятел който си беше взел дъно на Асус с РАИД контролер и си спомням че беше голяма мъка докато му го оправим.

Ако данните са по важни от бързодействието, може да се насочиш или към RAID1 или да останеш на варианта единичен диск! Друга възможност са 2 диска в режим Intel Matrix RAID , или в предната част на дисковете да се направи райд 0, а в останалото място - райд 1, където може да се постави само папката или множество папки по избор, които да са mirror!

Всичко има значиние!

Въпрос втори: При дискове в РАИД конфигурация(от два диска) опасността от загуба на данни е около два пъти по-висока отколкото при използуването на единичен твърд диск, а Вие казвате и че на този компютър ще се играя игри, затова РАИДа не е препоръчителен. При всички случаи важните данни трябва да се бекъпват(запазват и на друг носител - друг харддиск, usb флаш, оптичен носител).

Определено бих избрал EX48 пред P5Q, независимо от предимствата на южния мост, други предимства няма... Р45 може да е по-нов чипсет, но не е по производителен!

stripe RAID много добре се разбира с игрите, малко по-лошо се разбира с Операционната система, но като цяло ползата и недостатъците са му 50/50!

За RAID 0 съм напълно съгласен (въпреки, че вкъщи съм с такъв, но това е само, защото нямам ценни данни и вероятно ще сменя хардовете преди да се "скапят").

Обаче... Аз още на първа страница от темата предлагам RAID 0+1 или 5. Вярно е, че излиза значително по-скъпо от 1 640 GB диск, но пък хем като бързина се усеща едно 80% прираст поне, хем има даже по-голяма сигурност от нормалните дискове (със същия общ брой плочи) - простата аритметика показва, че трябва да има грешки по 2 от 4 или 2 от 3 плочи съответно и то за един и същи сектор (а с един хипотетичен диск от 3 или 4 320-гигабайтови плочи всяка грешка си е сама за себе си и прецаква само съответния файл, вярно). Пък и успях да ги "натъпча" 3 диска в лимита (при условие, че той беше увеличен на ~1670 лв.). Освен това докато стане време да се взима компютъра цената на 4870 ще е паднала.

P.S.: Това също е вариант - 9450, но препоръчвам да събереш парите и за двете плочи памет и тогава да ги купиш заедно (качествените, РС8500, вървят в "китове" от по 2, което би ти запушило слотовете за памет по дъното, ако се вземат на два пъти 2х1 GB).

Увеличение на бюджета и размера, му може да удостовери само автора на темата. По-добре е, да не предполагаме в тази посока. Това се отнася и за pit, защото с Х48 се надува цената безмислено според мен.

Shuurfak rai Shedler за 3 или дори 4 диска се отнася същото + влошен въздушен поток в кутията.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор
Увеличение на бюджета и размера, му може да удостовери само автора на темата. По-добре е, да не предполагаме в тази посока.

Не бях виждал такъв форум в който да има такова коректно държание и изказвания.Само мога да кажа БРАВО.

Та така ясно че бюджета ще надхвърли първоначално предвидените разходи, с което ако си заслужава ще се примиря и ще ви послушам.Затова обявих малко по-ниска цена за да се въртим около нея, ако бях казал 2000лв. щяхме да отидем на 2300 примерно.

Ще се допитам утре до колегите от ИТ отдела за помощ, като ще ползвам обяснените ми до тук неща(за да не изглеждам като индианец), което доста ми помогна, ще напиша какво съм решил окончателно и ще изчисля на каква стойност възлиза и може с ваша помощ да направя последна корекция по конфигурацията като основно ще гледам да не надхвърля с много бюджета.

Редактирано от pit (преглед на промените)

Определено Q9450 е добре за CAD,но комбиниран с карта среден клас ще е по-лошо решение от Е8200(8400) с карта висок клас,видеото не е само за игри бе хора не се залъгвайте важна е и то много.

Редактирано от hellraider (преглед на промените)

Не бях виждал такъв форум в който да има такова коректно държание и изказвания.Само мога да кажа БРАВО.

Та така ясно че бюджета ще надхвърли първоначално предвидените разходи, с което ако си заслужава ще се примиря и ще ви послушам.Затова обявих малко по-ниска цена за да се въртим около нея, ако бях казал 2000лв. щяхме да отидем на 2300 примерно.

Ще се допитам утре до колегите от ИТ отдела за помощ, като ще ползвам обяснените ми до тук неща(за да не изглеждам като индианец), което доста ми помогна, ще напиша какво съм решил окончателно и ще изчисля на каква стойност възлиза и може с ваша помощ да направя последна корекция по конфигурацията като основно ще гледам да не надхвърля с много бюджета.

По грешка го пуснах два пъти!!!Извинявам се!

Моя грешка, мислех, че ти си пуснал конфигурация за тези пари (1670 лв.)... Според мен, ако е тази видеокартата, спокойно може и с това захранване да се мине (аз лично съм с такова и гарантирам както за качеството му, така и че ще е достатъчно като мощност). С червения скорпион за процесора и егидата за кутия става към 1725 лева предложението ми от първата страница.

P.S.: Мен ако питате зависи от CAD-а дали натоварва видеото - много ясно, че ако изчислявате примерно орбити на космически обекти или поведение на частици в разтвор няма да можете да ползвате видеото си висок клас (освен ако то не поддържа изрично този тип изчисления, за който ви трябва - справка nVidia CUDA). Ако обаче се ползва за 3D, доста е важна видокартата (особено, ако може да се модне до Quadro/FireGL/FireMV).

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

• Автор
Определено Q9450 е добре за CAD,но комбиниран с карта среден клас ще е по-лошо решение от Е8200(8400) с карта висок клас,видеото не е само за игри бе хора не се залъгвайте важна е и то много.

В карта определено няма да правя компромис, защото както споменах ще се играе ;),нали и жената трябва да прави нещо, че на сегашния ми комп един симс 2 не може да играе като хората ;) и така дотук оскъпих малко с този процесор но мисля че няма да съжалявам.

Утре като намеря време ще драсна нещата които избрах до тук да направя една сметка че сега тотално се раздвоих.Утрото е по-мъдро от вечерта.

ASUS P5Q /P45/LGA775 208лв

RADEON HD4870 PCS 512MB PowerColor DDR5, 256bit PCI Express, TV Out 519.72 лв

Core 2 Quad Q9450 (2.66GHz, 12MB, 1333MHz FSB, s775) BOX 542.94 лв

2x2GB DDR2 800MHz Corsair TWIN2X4096-6400C4DHX, DHX, XMS 183.30 лв

ХАРДОВЕТЕ зависи какво си решил...за РАЙД

Asus Drw-2014l1t 50лв

CORSAIR 650W TX Series 160лв

CHIEFTEC AEGIS CH-05B BL 120лв

• Автор

И така стигна до следния извод за конфигурация:

Дъно:ASUS P5Q-E, P45, DDR II 1200/1066/800/667, SATA II, RAID, 1394, GLAN, LGA775 - 250,36 лв

Рам:CORSAIR DOMINATOR XMS KIT 2X2GB DDR2-1066 [TWIN2X4096-8-]-220лв.

или 2x2GB DDR2 800MHz Corsair TWIN2X4096-6400C5DHX, XMS2, DHX Technology Cooling-170лв.

Охлаждане процесор:Xigmatek Cooler Heatpipe Direct Touch RED SCORPION-S1283=66.00лв

За захващане на охлаждането: Bolt-Thru-Kit LGA775 for 3HPs-10лв.

LG GSA-H62N SATA =42.96 лв.

Флопи 1.44MB 10.34 лв.

Захранване:CHIEFTEC 650W - 24Pin 160лв

или CHIEFTEC 550W - 24Pin 107лв

Кутия:CASE:POINT OF VIEW Incognito w/o PSU-73.9

Хард: 640, WD, SerialATA, 7200rpm, 16MB 151.29 лв

Процесор:Core 2 Quad Q9450 (2.66GHz, 12MB, 1333MHz FSB, s775) BOX 542.94 лв

Видео:RADEON HD4870 PCS 512MB PowerColor DDR5, 256bit PCI Express, TV Out 470лв

До тук:1987.8лв. -8%=1838.77лв.

Втория вариант възлиза на:1743.6лв.

Цената надвиши значително бюджета, от тук изборените неща, мисля че мога да направя компромис единствено с захранването да взема това около 100лв. пак на същата марка и рам-а мога да смъкна малко ще го клоквам после.Кутията няма накъде повече да свалям.Но се надявам след месец цените на горе изборените артикули да паднат малко, което ще ми помогне да се вместя в бюджета.

И така стигна до следния извод за конфигурация:

Дъно:ASUS P5Q-E, P45, DDR II 1200/1066/800/667, SATA II, RAID, 1394, GLAN, LGA775 - 250,36 лв

Рам:CORSAIR DOMINATOR XMS KIT 2X2GB DDR2-1066 [TWIN2X4096-8-]-220лв.

или 2x2GB DDR2 800MHz Corsair TWIN2X4096-6400C5DHX, XMS2, DHX Technology Cooling-170лв.

Охлаждане процесор:Xigmatek Cooler Heatpipe Direct Touch RED SCORPION-S1283=66.00лв

LG GSA-H62N SATA =42.96 лв.

Флопи 1.44MB 10.34 лв.

Захранване:CHIEFTEC 650W - 24Pin 160лв

или CHIEFTEC 550W - 24Pin 107лв

Кутия:CASE:POINT OF VIEW Incognito w/o PSU-73.9

Хард: 640, WD, SerialATA, 7200rpm, 16MB 151.29 лв

Процесор:Core 2 Quad Q9450 (2.66GHz, 12MB, 1333MHz FSB, s775) BOX 542.94 лв

Видео:RADEON HD4870 PCS 512MB PowerColor DDR5, 256bit PCI Express, TV Out 470лв

До тук:1987.8лв. -8%=1828.77лв.

Втория вариант възлиза на:1733.6лв.

Цената надвиши значително бюджета, от тук изборените неща, мисля че мога да направя компромис единствено с захранването да взема това около 100лв. пак на същата марка и рам-а мога да смъкна малко ще го клоквам после.Кутията няма накъде повече да свалям.Но се надявам след месец цените на горе изборените артикули да паднат малко, което ще ми помогне да се вместя в бюджета.

Добро утро, @bobitovn, сигурно цяла нощ си сънувал комп конфигурации.

С надеждата, че не ставам досаден, ще ти подхвърля пак идеята за този хард: Western Digital Caviar SE 16 640GB Serial ATA II-300 16MB WD6400AAKS - след като ще е 1 Western Digital - поне да е най-добрия модел.

Ако ще клокваш все пак в необозримото бъдеще за предпочитане е: CORSAIR 2 x 2GB DDR II 800 CL4, а ако въобще не клокваш - всяка A-DATA или SupT ще ти свършат работа в икономическо отношение.

ASUS DRW-2014L1T, DL, LS, SATA BLACK - са с най-добри производителни качества.

Разкарай архаичното флопи - не толкова заради 10-те кинта - смешно е - в средата на 2008 т. сме, не в миналия век.

И не забравяй за Xigmatek-а - пастата Bolt-thru kit!

Успех!

Разкарай архаичното флопи - не толкова заради 10-те кинта - смешно е - в средата на 2008 т. сме, не в миналия век.

още се налага да има флопи да не изброявам за какво...

Здравей,

Темата набъбна и се пооспами доста и затова си позволявам още един пост. Като първо искам да ти се извиня за объркването с пола, не е нарочно, просто грешчица laugh.gif Закупуването на съвсем нови, току що излезли "горещи" продукти не е ефективно. Да не говорим, че и топ перформанс като за игри и АКАД май не ти е и необходимо. Просто презапасяване с мощност за в бъдеще време ?? Неудачна инвестиция според мен. Предлагам ти да си вземеш по-скромния вариант, с 8400 проц например, 4850 карта и по-евтиното дъно. С презумпцията да скъташ някъде, ако може в банка или на някое скрито място ( ohmy.gif ) тези 150 или 200 лева, не мога да ги сметна колко са точно в момента, и догодина да си направиш нов ъпгрейд. Когато му дойде времето за една оптимална покупка. Нещата се развиват страшно бързо в областа на хардуера, след хвърлената ръкавица на АТИ с моделите 48хх и сравнително ниската им цена в момента ще последва и отговор на НВидиа. В края на годината ще излезе новата платформа на Интел, през пролетта на 2009 на АМД с ДДР3 чипсети и т.н. Просто да запазиш малко въздух и да не гърмиш всички патрони наведнъж. А ако финансовото ти положение ти позволява - просто забрави за тези ми редове. А ако искаш четириядрена машинка, можем да ти предложим и АМД вариант с отлична производителност и цена, да оплескаме работата напълно, както се казва laugh.gif

И недей да правиш компромис със захранването. За топ конфигурация последното нещо с което се прави компромис е захранването ;)

още се налага да има флопи да не изброявам за какво...

Извинете за нескромното ми любопитство, но ако е много дълъг списъка с причините да се съхраняват данни на флопи на всяка цена, избройте ми поне няколко от тях...

Наи-бързия диск за настолни компютри на WD e Caviar Black

"Ideal For Power computing applications such as multimedia,

video and photo editing, and maxed out gaming computers."

Модела е с три плочи и 32мб кеш. 1TB модела е около 400лв.,

750GB ще е по-евтин, но него виждам по магазините.

Това са двата вмодела.

WD1001FALS

WD7501AALS

Този пост го пиша за информация защото 640AAKS е от моделите-

"Performance and reliability for everyday computing"

Като цена на гигабайт е по-евтин и е прекрасен диск, не ме разбирайте погрешно.

Редактирано от peterstamov (преглед на промените)

Извинете за нескромното ми любопитство, но ако е много дълъг списъка с причините да се съхраняват данни на флопи на всяка цена, избройте ми поне няколко от тях...

не са много но понякога се налага-флаш на биос,драйвери за SCSI или RAID при преинсталация,стартираща дискета на уиндоус пък струва само 10лв...

• Автор
Добро утро, @bobitovn, сигурно цяла нощ си сънувал комп конфигурации.

С надеждата, че не ставам досаден, ще ти подхвърля пак идеята за този хард: Western Digital Caviar SE 16 640GB Serial ATA II-300 16MB WD6400AAKS - след като ще е 1 Western Digital - поне да е най-добрия модел.

Ако ще клокваш все пак в необозримото бъдеще за предпочитане е: CORSAIR 2 x 2GB DDR II 800 CL4, а ако въобще не клокваш - всяка A-DATA или SupT ще ти свършат работа в икономическо отношение.

ASUS DRW-2014L1T, DL, LS, SATA BLACK - са с най-добри производителни качества.

И не забравяй за Xigmatek-а - пастата Bolt-thru kit!

Успех!

Точно този хард съм избрал, за паметта ще помисля, а за Bolt-thru kit благодаря ти, че ми каза включих го в списъка с нещата.Дано не пропускам нещо друго.

За флопито в по-горния пост пише защо се налага.

Аз да си кажа (натрапя) пак мнението biggrin.gif : RAID 5 от три диска по 320 GB (ползваш обем 640 GB) с процесор 8400 ще имат значително предимство над 1 диск 640 GB с процесор 9450 във всичко, включително и в AutoCAD-a :) . А и излизат по-евтино :eek: .

Аз да си кажа (натрапя) пак мнението biggrin.gif : RAID 5 от три диска по 320 GB (ползваш обем 640 GB) с процесор 8400 ще имат значително предимство над 1 диск 640 GB с процесор 9450 във всичко, включително и в AutoCAD-a :speak: . А и излизат по-евтино :P .

Съгласен съм с мнението на Shuurfak rai Shedler, още повече, че да намериш в момента Q9450 ще ти е особено трудно, а и честно казано за почти 2-но по-малко пари може да си купиш алтернативата му Q6600 (ако наистина ти е нужна толкова изчислителна мощ)!

• Автор
Аз да си кажа (натрапя) пак мнението biggrin.gif : RAID 5 от три диска по 320 GB (ползваш обем 640 GB) с процесор 8400 ще имат значително предимство над 1 диск 640 GB с процесор 9450 във всичко, включително и в AutoCAD-a :speak: . А и излизат по-евтино :P .

Прав си затова, дори и без РАИД 8400 показва по-добри резултати в тстовете в някой отношения.Така и ще направя, само ще имам нужда от Хелп да си ги вържа в РАИД

RAID5 не е ли по-бавен при запис от обикновен твърд диск, заради заделените части за backup?

Да, погледни каква е разликата между 5 и 0 на една и съща машина, след преобразуване на масива от 5 на 0 в моя пост - цък но всичко си има цена laugh.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.