Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със забиване ...

Featured Replies

Здравейте ...

От някъде месец се получават моменти, в които "щайгата" тотално се скапва т.е. правя нещо и се получава този "Windows Freeze" ефект (един вид "забиване", като отказват да работят мишки, клавиатури ... всичко). Решението е рестарт, но след като го рестартирам, кара от 1 до 10 мин и пак се получава същото. Автоматичният рестарт е изключен и не се показват никакви сини екрани за грешки и т.н. Просто гледам последната картина, която се е появила на монитора, преди да замръзне. Отначало ме съмняваше, че е от проблеми в тока, но днеска към 03:00 (сутринта) се случи така, наритах го и сега към 15:00 часа, като го пуснах - същото положение. Единственото решение, което съм открил, е премахване на батерията за няколко минути, пускане отново и за най-сигурно дефрагментиране на диск C:/. Пуснах и едно "chkdsk c: /f" в "cmd", но съм го правил много пъти и преди и не мисля че е от "bad sectors". В момента положението в диск "C:/" е доста добро, но възможно ли е това "забиване" да се получава заради второстепените дялове, които не се зареждат с OS ( 2 дял D:/ (1 Hard Disk) - игри, 3 дял E:/ (1 Hard Disk) - филми, дял F (2 Hard Disk, единствен дял) - неща свалени от нета ). Както се сещате, те по често се фрагментират (особено пък този, в който свалям), а и не мога всеки ден да ги дефрагментирам ...

Благодаря за помощта ...

Редактирано от FEarBG (преглед на промените)

незнамза другите но аз като видя SP3 и получавам тикове. инсталирай Windows SP2. можеш сищо така да си изтеглиш и Hiren's BootCD и да пуснеш тест на паметта.

• Автор
незнамза другите но аз като видя SP3 и получавам тикове. инсталирай Windows SP2. можеш сищо така да си изтеглиш и Hiren's BootCD и да пуснеш тест на паметта.

Аз съм с инсталиран Windows XP SP2 + 316 MB ъпдейт Windows XP Service Pack 3 RTM Build 5512. Пишеше че било хубаво, поправял разни бъгове и т.н. За "Hiren's BootCD" го имам на диск, ще направя един тест и ще пиша, какво е станало ...

дефрагментацията си е чисто пласибо, така че не очаквай кой знае колко подобрение след извършването и

така като го гледам тоя ъпдейт дето си го слагал по-добре да си го беше свалил през уин ъпдейт - много вероятно и от там да се е омазало

вероятността за лоши сектори е големичка - сканирай всички дялове/дискове

• Автор
дефрагментацията си е чисто пласибо, така че не очаквай кой знае колко подобрение след извършването и

така като го гледам тоя ъпдейт дето си го слагал по-добре да си го беше свалил през уин ъпдейт - много вероятно и от там да се е омазало

вероятността за лоши сектори е големичка - сканирай всички дялове/дискове

Вече започнах да съжалявам за този SP3, който сложих, при положение че не съм фен на никакви ъпдейти, както ръчно, така и през "Windows Update". За "bad sectors", с какво да сканирам ? Аз пуснах един "MemTest" преди 2 часа и още не е завършил. Нз какво и става на тази програма, пише "[\] 990 cycles (1420% coverage)" с [0 errors], но кога ще приключи, нямам идея ... Пробвал съм и с "CHKDSK", на диск C:/. Сега освен да пробвам и на др дялове ... Ти за коя програма говориш под "сканирай всички дялове/дискове" ?

Освен със системните инструменти на Windows (My Computer -> десен клик на името на диска -> Properties -> Error Checking) може да провериш за лоши сектори и с програмата HD Tune -> Error Scan. Проверява се целият диск, не само партициите. :)

Снимка:

waq152.jpg

Редактирано от nologo (преглед на промените)

• Автор

"MemTest" я спрях на "[\] 1323 cycles" и нз си колко "coverage", без никакви открити грешки ...

Пуснах HD Tune Pro 3.00 и за големият ми диск, който е разделен на три части и съoтветно на който е Windows XP, показа това (Full Scan, не Quick):

2510955-holder-e2e0b1b7ceb2b319000ca59a7088d41f.jpg

Сега в момента върви тест на вторият ми диск с единствен дял "F:/" (там където свалям), но той след първият "Freeze" (преди 2 седмици) беше форматиран, така че ме съмнява там да има "bad sectors" ...

Какво следва ? biggrin.gif

П.П. И вторият диск е добре :

2511055-holder-6c37573d9129677e41be977ea39d6548.jpg

.........................

Какво следва ? biggrin.gif

Да, разбира се - захранването - може да провериш положението.

Друго:

1. Огледай за въпросителни по хардуера в Device Manager.

2. Да си огледаш добре драйверите дали са WHQL и дали са изтеглени от авторите им.

3. Може да деинсталираш и пак да инсталираш .NET Framework и DirectX. Само от автора/ източника.

4. В краен случай погледни и KB923845.

• Автор
Да, разбира се - захранването - може да провериш положението.

Друго:

1. Огледай за въпросителни по хардуера в Device Manager.

2. Да си огледаш добре драйверите дали са WHQL и дали са изтеглени от авторите им.

3. Може да деинсталираш и пак да инсталираш .NET Framework и DirectX. Само от автора/ източника.

4. В краен случай погледни и KB923845.

И с това съм патил. Преди месеци пък имах др проблем. Автоматичният рестарт пак изключен, а "щайгата" понякога рестартираше сама. Носих го на сервиз, оказа се че захранването е слабо и го смениха с ново. Нз какво е и колко мощно, но от тогава само една мишка съм сменял, без никакви др периферни устройства, така че би трябвало да не е в него проблема. И все пак какво ще рече "захранването - може да провериш положението", защото съм много зле с хардуер. Може ли с някаква софтуерна програма да го проверя ? biggrin.gif

Re: "Друго:"

1. Там съм имал "(?)" само след като преинсталирам машината и още не съм инсталирал драйверите за видеото, звуковата карта и т.н.

2. Драйвери свалям само от официалните сайтове, а това дали са WHQL, нямам предтава. Аз съм с Windows XP, няма начин да не са съвместими. Освен след като съм сложил SP3, да се е омазало нещо, ама нз ...

3. Използвам .NET Framework 3.5 и DirectX 9.0c (4.09.0000.0904) (това е малко старо, трябва да сложа този от August) още дълго време преди да станат тези "забивания" и ако по някакъв начин те са причината, то ще е пак заради SP3.

4. Това което даде с тази звездичка не е много за мен, но след малко борба успях да ги убедя че съм легален laugh.gif Изтеглих го, но ето какво показва, като се опитам да го инсталирам :

2511286-holder-a7070dcade6b54f891d5d1f5d147aaaf.jpg

Явно не е за SP3, а SP2 ...

Прав си за това KB, не го огледах...

Пробвай да деинсталираш и отново да инсталираш .NET Framework и DirectX. Може да видиш какво е положението на драйверите с EVEREST, там ще ти се изпише каквото трябва. Аз се съмнявам малко в драйверите на видеокартата.

• Автор
Прав си за това KB, не го огледах...

Пробвай да деинсталираш и отново да инсталираш .NET Framework и DirectX. Може да видиш какво е положението на драйверите с EVEREST, там ще ти се изпише каквото трябва. Аз се съмнявам малко в драйверите на видеокартата.

Ако въпроса е до .NET Framework и DirectX, аз най-добре да преинсталирам Windows'a и готово. А относно EVEREST, как да ми изпише драйверите, които трябват ? Тази програма нали е за системна информация, аз др не виждам в нея, пък и съм с най-новите драйвери, какво да изписва ? За видеото, използвам ATI Catalyst Software Suite 8.7 от тук (вече е излязла 8.8 версията). Какво те съмнява в драйверите на видеокартата ?

П.П. Ето какво пише в "EVEREST Ultimate Edition" за захранването :

[ Управление на захранването ]

Свойства на електрозахранването:

Текущ източник на захранване Променлив ток

Състояние на батерията Няма батерия

Пълно работно време при захранване от батерията Неизвестно

Оставащо работно време на батерията Неизвестно

Т.Е. НИЩО ...

П.П. 2 Да добавя и че съм проверявал за липсващи драйвери с програми като "Driver Genius Professional" и "DriverMax" и няма никакви проблеми ...

В крайна сметка май ще попаднем в задънена улица ...

Ако въпроса е до .NET Framework и DirectX, аз най-добре да преинсталирам Windows'a и готово. А относно EVEREST, как да ми изпише драйверите, които трябват ?

................................

В крайна сметка май ще попаднем в задънена улица ...

Не разбирам какво ти пречеше да преинсталираш .NET Framework и DirectX, като приоритетно е .NET. Няма да стане нищо, повярвай ми. А какво има общо това с преинсталацията на Windows? Какво ти пречеше досега да провериш дали наистина имаш WHQL драйвери? Мисля, че вече се хващаш за всяка моя дума, при положение, че искам да ти помогна с нещо. EVEREST Ultimate не дава ли достатъчно информация? Не виждам смисъл да пиша повече, съжалявам...

Добавям по-късно (Моля coolmeen да ме извини за редакцията. Не желая спам): аз не съм писал в тази тема да проверяваш захранването с EVEREST. Не става и не виждам защо го правиш. Имах предвид драйверите...

Редактирано от nologo (преглед на промените)

за захранването виж в БИОС не трябва да има повече ото +/-5% разлика в напреженията но софтуерното измерване понякога лъже и е добре да се премери с уред(мултицет)

Попрегледах набързо темата и според мен е от ... дъното, не за друго, ама и аз има подобен проблем с дъно на Gigabyte.Същия проблем със замръзванетo - само че при мен е включена опцията за рестартиране и аз понастоящем имам проблем със рестартирането :) . интересно бих искал да попитам fearbg постоянно ли е вече, че при мен бе постепено преминаването демек имаще дни без проблеми имаше и дни с няколко 3-4 проблемчета на ден, до днес - нон стоп рестарт . Кажете има ли някаъв начин на диагностика тва - щото съм чувал че "дъното и процесора не може ли да влзат в синхрон" и от това се получавало (или аз поне си мисля че това е проблема)

Нека ме извини създателя на темата, че му се намесвам така ,но просто смятам че проблема ни е един и същ и за това не отварям нова тема която впрочем май е за хардуер раздела...

P.S. До няколко дена ще го занеса на сервиз моя и ще пиша какво са казали - дано помогна с нещо на FEarBg.

Редактирано от Enei (преглед на промените)

• Автор
Не разбирам какво ти пречеше да преинсталираш .NET Framework и DirectX, като приоритетно е .NET. Няма да стане нищо, повярвай ми. А какво има общо това с преинсталацията на Windows? Какво ти пречеше досега да провериш дали наистина имаш WHQL драйвери? Мисля, че вече се хващаш за всяка моя дума, при положение, че искам да ти помогна с нещо. EVEREST Ultimate не дава ли достатъчно информация? Не виждам смисъл да пиша повече, съжалявам...

Добавям по-късно (Моля coolmeen да ме извини за редакцията. Не желая спам): аз не съм писал в тази тема да проверяваш захранването с EVEREST. Не става и не виждам защо го правиш. Имах предвид драйверите...

Не исках да преинсталирам .NET Framework и DirectX, защото първо DirectX се маха трудно, а и .NET Framework 3.5 е инсталиран доста време преди да започнат тези "забивания", без да прави никакви проблеми. Но да кажем че с добавянето на SP3 са се скапали нещо, преинсталирах ги и ... всъшност нищо, няма как да разбера дали е било от това, защото проблемът става, когато той си иска. Последният път стана преди седмица и след това чак днеска. Относно дали имам WHQL драйвери, може би НЕ ЗНАМ как да ги проверя, като можеше да споделиш, ама явно не ... С EVEREST правих разни тестове, рових за драйвери и т.н, всичко е ок, нз какво трябва да търся и какво трябва да покаже. Единственото което видях е че BIOS бил по-стар от 2 години, но ъпдейта, който дават е платен, така че не става.

Попрегледах набързо темата и според мен е от ... дъното, не за друго, ама и аз има подобен проблем с дъно на Gigabyte.Същия проблем със замръзванетo - само че при мен е включена опцията за рестартиране и аз понастоящем имам проблем със рестартирането :) . интересно бих искал да попитам fearbg постоянно ли е вече, че при мен бе постепено преминаването демек имаще дни без проблеми имаше и дни с няколко 3-4 проблемчета на ден, до днес - нон стоп рестарт . Кажете има ли някаъв начин на диагностика тва - щото съм чувал че "дъното и процесора не може ли да влзат в синхрон" и от това се получавало (или аз поне си мисля че това е проблема)

Нека ме извини създателя на темата, че му се намесвам така ,но просто смятам че проблема ни е един и същ и за това не отварям нова тема която впрочем май е за хардуер раздела...

P.S. До няколко дена ще го занеса на сервиз моя и ще пиша какво са казали - дано помогна с нещо на FEarBg.

Нз при мен дали се е засилило, но като бъгне, докато не махна батерията, не се опратя. Да добавя нещо, след като поставя отново батерията и включа компа в BIOS при стартиране накрая излиза един нов надпис, нещо за зареждане на CMOS. Това го изписва само ако е била махната батерията и пак поставена. Може би и точно това оправя проблема със "забиването".

.....................

Нз при мен дали се е засилило, но като бъгне, докато не махна батерията, не се опратя. Да добавя нещо, след като поставя отново батерията и включа компа в BIOS при зареждане накрая излиза един нов надпис, нещо за зареждане на CMOS. Това го изписва само ако е била махната батерията и пак поставене, в нормалните зареждания го няма. Може би и точно това оправя проблема с "забиването".

Това с батерията/ дъното го пропусна в първия си пост. Както и маса важни детайли, свързани с проблемите на твоя хардуер. Ти изчака чинно всички да дадат някакво мнение, без да си предоставил доста важни детайли за проблема си. Настоящата тема трябваше да пуснеш със съвсем друго заглавие някъде при хардуерните проблеми. Не мисля, че имаш софтуерен проблем. След като не пожела да деинсталираш и после да инсталираш .NET по мой съвет ми стана ясно, че си наясно и правиш нещо като постановка. Не искам да споря, но в случая не си точен, когато искаш помощ...

Все пак ти желая ти успех!

хардуерно е , предполагам , имах същия случай с хард, който беше вързан с хлабав молекс на захранването , ако сата виж захранвашия куплунг . Просто захранвването спира от време на време. Успех!

Редактирано от boche (преглед на промените)

• Автор
Това с батерията/ дъното го пропусна в първия си пост. Както и маса важни детайли, свързани с проблемите на твоя хардуер. Ти изчака чинно всички да дадат някакво мнение, без да си предоставил доста важни детайли за проблема си. Настоящата тема трябваше да пуснеш със съвсем друго заглавие някъде при хардуерните проблеми. Не мисля, че имаш софтуерен проблем. След като не пожела да деинсталираш и после да инсталираш .NET по мой съвет ми стана ясно, че си наясно и правиш нещо като постановка. Не искам да споря, но в случая не си точен, когато искаш помощ...

Все пак ти желая ти успех!

Аз писах че се оправя само с премахване на батерията още в първият ми пост, като се надявах да е нещо от софтуера. После всички почнаха да викат защо съм инсталирал SP3 и след като не показа "bad sectors" на хард диска, направо бяха готов да преинсталирам Windows'a и да слагам SP2. После се появи ти с преинсталиране на .NET и DX, за което не ми се занимаваше, аз вече бях приготвил Windows диска с драйверите. И сега след мнението на "Enei" излезе съвсем др нещо ... Не виждам за какво трябва да правя постановка и ддз че оня малък надпис в BIOS след махната батерия, бил важен. Ако трябва модовете да местят темата в хардуер, аз само искам да питам дали ако флашна BIOS на по-нова версия има възможност проблемът с дъното (ако наистина е такъв) да се оправи ?

П.П. Захранващите кабели са добре ...

да има такава възможност

ползвай инструмента на дъното (ако има вграден) или на производителя: провери на сайта за инструмент за флашване и/или си прочети упътването на дъното (него също трябва да го има на сайта, ако го нямаш)

• Автор

Тука вече час и половина чета, как ще тичам до някой сервиз, ако спре тока по време на флашване или прецакам нещо в съвместимостта, но така и не намерих сполучлив начин за флашване. Нито имам дискета, нито мога да направя нов FAT дял на харда, нито имам идея от къде да изтегля тази WinFlash програма и коя версия на AWDFLASH ще ми трябва ... Малко помощ ?

П.П. Като гледам в официалният сайт има много работи, но никъде не видях едно просто "Update BIOS" или нещо от рода ...

еми естествено: все пак това се предоставя само на производителите на хардуер и не е безплатен

винаги се има впредвид производителя на дъното (е не се стряскай - и ние не сме се родили научени)

търсиш програмата и файловете за флашване на биос на сайта на производителя на дъното в случая гигабайт

ама досега верно да беше преинсталирал

подсказка: трудно ще се оправиш в сайта на гигабайт а и има поне 4 разновидности на твоя модел дъно

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

• Автор

До колкото загрях има 4 версии на BIOS за него. Аз в момента съм с F2, смятам да го флашна на F5 и да видим дали ще тръгне след рестарта biggrin.gif

П.П. При опит да го флашна с Gigabyte @BIOS 2.02, не става :

2513450-holder-3504a9472471af69bd8daf4cbb13160d.jpg

А при опит да го обновя чрез програмата за F5 от тук ми излиза това :

2513479-holder-b3cf416e115ca76ccf5e237713b544cd.jpg

и съответно след като дам зареди този "8ipekg4.f5" файл (F5 BIOS версията), програмата се затваря и ми създава някакъв "CW.ERR" файл в който пише че има някаква грешка :

CauseWay DOS Extender v3.49 Copyright 1992-99 Michael Devore.

All rights reserved.

Exception: 0D, Error code: 0000

EAX=FFFC0000 EBX=00040000 ECX=00040000 EDX=02BD0038 ESI=02BD0038

EDI=FFFC0000 EBP=02AAA7C0 ESP=02AAA784 EIP=02A80017 EFL=00013086

CS=027F-FD580000 DS=0287-FD580000 ES=0287-FD580000

FS=0000-xxxxxxxx GS=028F-xxxxxxxx SS=0287-FD580000

CR0=00000000 CR2=00000000 CR3=00000000 TR=0000

Info flags=00008018

Program Linear Load Address: 02A80000

незнам доколко си запознат и дали ще можеш да направиш това което ти казвам. ако прецениш че не можеш по-добре не го прави.

1. провери за подути кондензатори по дъното.

2. провери за подути кондензатори по захранването.(може да подава по-високо напрежение)

3. извади паметта и почисти чиповете с гумичка, а също я огледай и да няма ступено краче.

4. извади процесора и го почисти също и вентилатора. сложи му нова паста.

PS: сигурен ли си че биоса който теглиш е за тази ревизия на дъното???

и допълнение към горния ПС: сигурен ли че може от ф2 директно на ф5? да не трябва да се мине през ф3 и ф4 и тогава ф5

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.