Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въздушен поток в Arctic Cooling Silentium T3 Pro 500W ?

Featured Replies

Препоръчайте ми някакво охлаждане за хардисковете.

Че са Seagate и доста греят.Разположени са един над друг и са увити там с едни "тиранти и дунапрени" за намаляване на шума и вибрациите.

10.JPG

Като беше само 1 хардиск нямаше проблеми, но сега като са два явно този пасивен алуминиев радиатор не се справя, но преди да поръчам

каквото и да е от Декада искам да се допитам дали ще има място за да сложа някакво охлаждане...

Кутията ми е Arctic Cooling Silentium T3 Pro 500W

Този пич е нацелил доста добре предимствата и недостатъците и:

http://www.hardwarebg.com/forum/showpost.p...amp;postcount=4

Температурите (главно на хардовете и може би на дъното) куцат...Навряни един до друг...

сравнително "добри" показатели...

tempmz1.jpg

Най-лоши стойности...по-високи не са ставали от тези.Сега нарочно спрях и климатика за проба и заковаха там.

t3proco7.jpg

Още не съм взел охлаждане...Настинах с тоя кликматик надут на 22 градуса :P

Имайте напредвид, че в момента даже съм махнал и капака с цел по-добро охлаждане...(нейсе)!

Дали ще има място в кутията...Нямам с какво да ви я снимам (в момента), но тази е като моята кутия.

Ето снимчинки...Мерси предварително.

http://rapidshare.com/files/144746183/Desktop.rar.html

Разликата е, че съм използвал другата приставка за охлаждането, която да смуква студен въздух към процесора, но е по-обемна:

5.JPG (черната отдясно)

Описание:

- снимки от линка към ревюто на кутията предложен в hardwarebg.com:

http://www.xbitlabs.com/articles/other/dis...ling-cases.html

- на руски:

http://www.fcenter.ru/online.shtml?article...are/tower/15636

+ още едно ревю:

http://www.driverheaven.net/reviews.php?reviewid=563

:P

Мисля как да охладя алуминиевия радиатор, който играе ролята на cooler на хардовете.Той се нагрява доста при допир...

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

ST_ECO80_Feat2.jpg

ST_ECO80_Feat1.jpg

Ето ти ги схемите. Трябва да имаш 4 вента по 80 мм. На дъното на кутията , в задната част монтираш вент, духащ навътре. И все пак, като гледам схемата - може би и пред хардовете има място за вентилатор. Така, както е показано с нетрадиционно монтиране охлаждане на процесора - и радиатора на процесора набива топъл въздух към хардовете :hush:

Общо взето най-големия проблем e въпросният HDD Muffler. Нормално след като овиеш диска в каквото и да е да е по-тих, но ще е и доста по-топъл. Най-простото и най-ефективно решение за шума от дисковете, което съм виждал е дисковете да висят свободно с меко окачване, закрепени чрез ремъци. Хем се охлаждат добре, хем никакви вибрации не се предават на кутията. Остава единствено естествения шум на дисковете, който не е толкова значителен. Ако можеш да го направиш ще е най-добре. Друг начин ако измилиш да смъкнеш температурата поне до 45 градуса също става.

• Автор
Според мен, най-добре да махнеш тези дунапрени...

Аз много исках безшумен компютър... На процесора съм с безвентилаторно. Всичко е ок, до момента, в който не взех една по-мощна и много грееща видеокарта. До този момент и на кутията не бях вързал вентилаторите. Е,.... резултата е, че се набутах с още 60-70 лева за безвентилаторно охлаждане на видеокартата -> пуснах вентилаторите и на кутията, сложих вентилатор на безвентилаторното... А мислех да взимам безвентилаторно захранване.... Въпреки всичко, шума е минимален, заради малко по-качествените кутия, захранване и т.н.

Да, ще карам подред на постовете.

Лошото е, че не мога да махна дунапрените, защото мисля, че именно те държат дисковете.

Кутията я взех не само заради ниското ниво на шум, но и заради качествената изработка и доброто захранване в нея.

С 1 диск нямаше проблеми...

Ще мисля за някаква перка, която да ги обдухва:

http://www.dekada.com/catalog/product_info...products_id=176

Но наистина като заменя X1950 GT за HD4850/70 или GT9600 + E8400 (вместо Е2180) не ми се мисли какво ще става...

Айде за картата ще и сложа едно такова:

http://www.dekada.com/catalog/product_info...products_id=327

На процесора може би това:

http://www.dekada.com/catalog/product_info...;products_id=54

Определено качествените кутии са доста скъпи. А и с тези нови големи видео карти Middle ATX кутиите станаха прекалено малки. В доста случаи видео картата опира в хард дисковете и поне 1-2 слота за HDD са неизползваеми. Повечето Full ATX пък ме дразнят с тея 12 места за HDD/CD и с грозния си вид. Засега единствено ми е харесала CoolerMaster Cosmos, но е скъпа.

B-Boy, аз още се съмнявам дали 4750/4780 няма да опира в захранването на твоята кутия. Вземи една рулетка и премери разтоянието от задната част на кутията до захранването.

• Автор
Определено качествените кутии са доста скъпи. А и с тези нови големи видео карти Middle ATX кутиите станаха прекалено малки. В доста случаи видео картата опира в хард дисковете и поне 1-2 слота за HDD са неизползваеми. Повечето Full ATX пък ме дразнят с тея 12 места за HDD/CD и с грозния си вид. Засега единствено ми е харесала CoolerMaster Cosmos, но е скъпа.

B-Boy, аз още се съмнявам дали 4750/4780 няма да опира в захранването на твоята кутия. Вземи една рулетка и премери разтоянието от задната част на кутията до захранването.

Май ще се окажеш прав.

25 см. ако не се лъжа е някъде разстоянието...

Ако не стане ще има ли поне възможност за някаква друга или ще си "мухлясам" с X1950 GT (която също не е от най-късите) biggrin.gif

Иначе не съм чак такъв маниак на тема тишина.

Иначе щях да се замисля за едно водно охлаждане.

djagi - замислял съм се и за такъв пасивен радиатор, но ще трябва да използвам другата приставка за процесора:

http://tweakers.net/productreview/3619

(в първия пост последната снимка - приставката вляво този път - аз съм с другата)

Доста средства трябват така си е:

http://pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=7007

http://pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=2121

http://pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=2008

http://pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=1526

Ако е безнадеждна ситуацията да не наливам пари тогава в тази кутия или...Ама вече съм вътре едни 160 лв. за нея (преди година беше толкова).

Но пък си бях доволен и гледам доста срещана е из Google. :huh:

Вземи го премери разстоянието с точност, че 4870 е бая дълга. Според различните производители е между 235мм и 242мм, като трябва и някак си да включиш и допълнителното захранване. Ако не влиза няма смисъл да правиш нищо повече по тая кутия, направо търси нова.

• Автор
Вземи го премери разстоянието с точност, че 4870 е бая дълга. Според различните производители е между 235мм и 242мм, като трябва и някак си да включиш и допълнителното захранване. Ако не влиза няма смисъл да правиш нищо повече по тая кутия, направо търси нова.

Май има едни неща, които се махат за да се освободи място, но ще трябва все пак да отида на място до сервиза и да проверя...

vgadv1.jpg:huh:

Мисля, че я натакмих...

Ще извадя единия хард на свободния 3.5" инч. слот и ще му сложа допълнително охлаждане.

11.jpg

Може би това:

http://www.dekada.com/catalog/product_info...products_id=227

Така и другия ще остане сам в "кутията с дунапрените" - т.нар. Muffler. Ще му сложа нова термолепенка.

7.jpg

Ще видя дали ще се събере Ati HD4870 като премахна онези "джуджавки"...oт схемата...

Ще сменя охлаждането на процесора с Arctic Cooling Freezer 7 Pro или "кула" AKASA и ще сложа другата приставка за него "Air hood".

5copylq0.jpg

Така уж няма да се набива топлия въздух от процесора към хардовете. (по съвет на kokomil и djagi).

Дано да се получи.

Мерси на всички писали в темата и на Л.С.

• Автор

Така...днес малко се позакърпиха нещата.

1. Сложих Arctic Cooling Freezer 7 Pro вместо BOX-овото охлаждане...само засега не съм слагал нито един от двата "Air Hood"...

2. Пуснах задните вентилатори 73904.jpg, които бяха вързани към захранването на по-голям волтаж и сега духат постоянно, макар малко да се повиши шума като цяло...Може би им се скъсява и живота, но би трябвало да носят на около 400.000 часа (което е доста относително и все пак достатъчно време).

Наистина добре изкарват топлия въздух от кутията. Даже под тях има място за един външен, но засега се въздържах от допълнителен.

3. Сложих по-големия хардиск в свободния 3.5" слот и му поставих един допълнителен вентилатор.Засега силни вибрации и шумове не се усещат от него.

Бях поръчал NoiseBlocker NB-DriveGuard, но го нямаше в наличност и ми пратиха един Evercool HDD Cooler NIGHTHAWK HD-F117. Тук е редно да спомена, че си мислех да кача и единия хардиск горе, а вентилатора да го поставя върху радиатора да го охлажда, като обърна и двете перки да духат навън, а не както е сега едната навън, другата навътре...

2327copynb7.jpg

Е изтървах го докато правих тестове и умувах как да го сложа и едната перка се строши...Е намерих друга - Compaq - черна, която духа даже малко по-силно. и я сложих до другата...Сега едната е червена, а другата черна...Монтирах вентилатора вече без повече импровизации...както си трябва от долната част на големия хардиск...Но това да е кахъра...Те и без това имаха гаранция 6 мес. и са по 10 лв.

Мисля, че ще се събере и по-голяма видео-карта и за момента ще карам така.

То и без това сега зимата ще падат и температурите...

Лятото, ако съм още с тази машина/кутия ще сложа още един допълнителен вент, може да взема само 1 по-голям хард с доп. охлаждане (muffler-a да остане празен) и даже да пусна перката на захранването да вие на по-големи обороти...

Равносметката => време + 55 лв. + повечко шум + следните температури при допълнително натоварване и тестване:

tempmo0.jpg

Има леки разлики нали ? :ph34r:

PS: Това, че в поста си казвам АЗ, не означава, че аз съм се занимавал с тези неща...Аз само давах аКъл и идейки отстрани, докато МЪЖО на сестрата се потеше над таралясника... biggrin.gif

е градски май си постигнал ГОРЕ-ДОЛУ това което искаш...само като гледам малко дъното е по-топло ,но това е слаба работа biggrin.gif

честито новите температури

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

• Автор

Мерси...само ме е яд на мъника...Уж 250 GB, а доста си грее...

Сложих му и нова неотваряна термолепенка и пак е вдигнал 47...

Все пак дистанционното на климатика ми показва сравнително по-ниски температури от миналите дни от 22-24 градуса...

Но и аз мързел...Трябва най-накрая да си го оставя като backup и да инсталирам Win на 750-ката и да си boot-вам от него и да спра да го "тормозя" с различни тежки приложения :speak:

Cooler-a на процесора ме радва...Този голям радиатор няма загряване...

Е щеше да е по-ефективен с паста MX2, но имах само Arctic Silver 5...

При поредния бенчмарк :

temp2ri3.jpg

Абе не е идеално положението, но каквото дойде.

И все пак ако трябва да избирам пак кутия, няма да е тази.

Добра идея, лоша реализация => нито добро охлаждане, нито след тези модификации остана толкова безшумна...Но това е положението...Минало ! :P

• Автор
Фризера си го монтирал наопаки :), обърни го на 180° и ще се почувства ощe подобрение.

Тази снимка не е от моя комп.

Вярно монтиран е по-същия начин.

2327copynb7.jpg...

http://tweakers.net/productreview/3619

Но не би трябвало да е наопаки според схемата:

ST_ECO80_Feat1.jpg

Или аз съм кьорав или и там е показано така...А и човека, който го слагаше каза, че така би трябвало да смуква студен въздух отзад, а награвяйки се да се издига нагоре и да се изхвърля от задните вентилатори, които вече духат вечно на макс, а не да са управлявани от захранването...

Проблем ли ще е да бачка така известно време (1-2 месеца) и следващото отваряне да е поне с цел и смяна на процесора,а не само на един вент ?

Трябва да се слага и черната пластмаса - Air Hood ?

Сега видях упътването за слагане на вентилатора от кутията на Freezer-a. Прав си, но явно в моя случай е изключение от общото правило ;)

Все пак не пречи да пробваш и "обратният" вариант на монтаж. Току виж си свалил малко температурата на дъното и харда, а процесора е повече от студен, та и да му се качи температурата с 5-6 градуса не е опасно.

• Автор
Все пак не пречи да пробваш и "обратният" вариант на монтаж. Току виж си свалил малко температурата на дъното и харда, а процесора е повече от студен, та и да му се качи температурата с 5-6 градуса не е опасно.

Да ще пробвам като ми дойде новия процесор Е8400...Той трябва да е още по-студен с тези 45 nm...

Тя и температурата на дъното може и да падне, ако пусна перката на захранването на по-голям волтаж.

Е да, трябва да се свали цялото захранване, а не знам на какво се дължи, но изкарва доста добре въздуха през прецепите в предната част на кутията.

Сега засилва оборотите само при нужда...Аз така направих и с малките охладители...Отбелязъл съм го с кръгче на снимката.

А ако по-голяма карта не се събере ще я сменя (кутията)...Те компонентите не се губят така или иначе...

picture013copyjd5.jpg

Да ще пробвам като ми дойде новия процесор Е8400...Той трябва да е още по-студен с тези 45 nm...

Тя и температурата на дъното може и да падне, ако пусна перката на захранването на по-голям волтаж.

Здравей B-boy,

Реших и аз малко да поспамя та белким успея малко да ти помогна с нещичко. От пръв поглед на снимката на кутията ти ми прави впечатление, че въздушният ти поток не е оптимизиран. Много празни пространства по кутията, които водят до неефекасно движение на въздуха и оттам по-високи температури на дисковете ти. Нищо им няма на Сийгейт дисковете, самият аз съм с два такива в РАИД0 и работят трето лято по един месец непрекъснато в най-големите жеги без грам прегряване и каквито и да е проблемчета.

С натрупването на повече перки се получава понякога както в живота - един добър специалист спокойно може да замести цял отдел некадърници. Наскоро с 8400 и 4850, със силно ограничен бюджет направих стабилна и ниско-шумяща система със само една 120 мм перка отзад. Но изпуших всички отвори и оптимизирах потока на въздуха по най-добрия според моите виждания поток. И това със задължитиелния за мен тест със запалената цигара :rolleyes: Поради липсата на парички кутията беше един старомоден фокс със 420 вата нейно си захранване. И с 15% лек клок на тоя 8400. Но с отлична перка отзад, много място и въздух, отлично закрепване на дисковете на пластмасови вложки - намалят шума при отлична аеродинамика. Имаше една тема за шума и там бях пуснал снимка на едно по-различно закрепване на тв.дискове - върху специална пластмасова основа. С изключително ниско ниво на шума - с 2 Сийгейта по 250 ГБ в РАИД0 това чудо (настолен десктоп) е по-безшумно от лаптоп sad.gif

Това е моето мнение, ти вече си купил и наслагал перките, опитай поне да изпушиш всички дупки за въздуха и да си направиш най-добрия възможен въздушен поток, успех :P

А ако по-голяма карта не се събере ще я сменя (кутията)...Те компонентите не се губят така или иначе...

Така като гледам на снимката, никакъв шанс да се събере.

Иначе Arctic винаги са мислили, че оптимизират нещо и го правят по-добро, но всъщност e точно обратното. Като започнем от вентилаторите без рамка. Да, наистина вентилатора става по-безшумен когато му се махне рамката и остане само перката, но от друга страна този вентилатор вече не е способен да насочва въздуха. При срещата и с най-малкото съпротивление, въздуха бива тласкан настрани, а не напред. Проблемът е, че вентилаторите на Arctic не правят добро налягане, т.е. загуба на ефективност. Не случайно турбините са по-ефективни от вентилаторите, както вентилаторите са по-ефективни от перките.

Тази кутия специално има страшно много минуси относно въздушния поток, а вентилаторите без рамки както и този на захранването влошават още нещата. Като цяло не може в един обем да се опиташ да направиш два въздушни потока както те са направили. Просто е извън всякаква логика. Представи си една затворена кутия с два вентилатора от двете противоположни страни и двата монтирани да изкарват въздух. Въздуха в кутията въобще няма да помръдне, независимо от оборотите на вентилаторите. Единственото движение на въздух, което ще имаш ще е около перките на вентилаторите. Ако пробием дупка в тази теоритична кутия, не много голяма дупка, налягането което създават двата вентилатора ще всмуква въздух отвън през дупката. Въздуха, който се всмуква през дупката се разсейва и се насочва към най-близкия вентилатор, който изкарва въздух. Съответно имаш слаб въздушен поток. Доста по-различно било на тази теоритична кутия единият вентилатор да вкарва въздух от едната страна, другият да го изкарва от другата страна. Добър и силен въздушен поток. И пак повечето обикновенни кутии задържат топъл въздух при оптичните устройства, защото там има застой, но поне хард дисковете се охлаждат директно от вкарания студен въздух.

Ето как ги виждам аз нещата като гледам въпросната схема на въздушния поток при твоята кутия.

post-11146-1221835863_thumb.jpg

Охлаждането на твърдите дискове е невъзможно, освен ако не ги преместиш на друго място или не пробиеш дупка отпред на кутията. Обръщането на фризера само ще влоши потока.

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

• Автор
Така като гледам на снимката, никакъв шанс да се събере.

Охлаждането на твърдите дискове е невъзможно, освен ако не ги преместиш на друго място или не пробиеш дупка отпред на кутията.

Утре ще пробвам дали ще се събере...все пак излиза, че X1950GT е 23, 24 см, а референтната HD4870 - 244 mm - т.е. не много по-дълга поне на теория.

Мисля, че въпроса с охлаждането на хардовете е до голяма степен решен...

acpe7.jpg

Като сложа и един 8400, който трябва да е още по-хладен и евентуално един NoiseBlocker NB-DriveGuard, който да замени evercool nighthawk-a като се прецака и работата ще заспи.

Замислял съм се и да пробия дупка на предния панел - може да стане малко по-грозновато, но поне да е ефективно... biggrin.gif

Единствено заради видеокартата може да се наложи смяна на кутията...Наркая ще взема една Cooler Master Cosmos, ще се изръся доста, но поне ще мирясам...

HD4850, колкото HD4870 ли е дълга или е малко по-къса. А 3870/50, колко са дълги...Все пак не съм чак такъв геймър и мога да се примиря и с малко по-слаба карта.

И без това 400 лв и кусур за HD4870 + 70 лв за охлаждане -Arctic Cooling Accelero S1 Rev.2 + Turbo Module -a и тя става една...

2.13 Забранява се употребата на заплахи, вулгарни думи, цинизми и обиди, както в коментари по темите, така и в лични съобщения. Ако подобни неща станат чрез лични съобщения, трябва само да се уведоми член на администрацията и ще бъдат взети съответните мерки за предотвратяването им.

iovi

Това е начин да си сложиш каквото и да е видео и да не се притесняваш за местата на дисковете.

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

• Автор
Това е начин да си сложиш каквото и да е видео и да не се притесняваш за местата на дисковете.

Не ме притеснява мястото на дисковете, а разстоянието до перката на захранването.

Явно тези карти варират според производителя - от 22-23 см. до 27-28 см. (както казва iovi) и ще трябва да ги меря...

EDIT: Събра се HD 4850 Toxic (бях забравил да пиша в темата). :)

А това са новите температури:

LWo39.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.