Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Песни които си мязат

Featured Replies

Не става въпрос за кавъри. Не ви ли се е случвало да срещнете песен която да ви напомня на друга?

Примерно тези:

Eminem - Lose Yourself

Aerosmith - Dream On

Това ми припомни филмът "Разяреният бик". Робърт де Ниро е нечовешки добър.

Alanis Morissette - Crazy

Seal - Kiss From A Rose

Massive Attack - Teardrop

Bjork - I've seen it all

Nato - Chorjavon

Sting - Desert rose

The Cardigans - My Favorite Game

Lene - Here We Go

Георги минчев - Сребърни ята

Щурците и Г. Минчев - Бяла Тишина

Sarah Brightman - Dust In The Wind

Sarah Brightman - A Whiter Shade Of Pale

Jamelia - Beware Of The Dog

Depeche Mode - Enjoy the silence

Tears for fears - Shout

Depeche Mode - It's no good

Adele - Cold Shoulder

Amy Winehouse - You Know I'm No Good

Aerosmith - Livin On The Edge

Jon Bon Jovi - Blaze Of Glory

Ashanti - Only you

Aaliyah - We need a resolution

Blondie - Atomic

Bananarama - Venus

и т.н.

Има много въпроси които могат да се зададат във връзка с нашите възприятия и за това как и с какво музиката и шумът въздействат на човек, но предпочитам да си говорим с песни. Това излиза ли от рамките на раздела?

Повечето от двойките песни,цитирани тук,си приличат предимно като настроение...Самото усещане,което се навява със слушането им,е идентично. Ами нормално е според мен - при толкова много музика няма как да не се стига понякога до "дублиране" на звуци и настроения...

• Автор
Повечето от двойките песни,цитирани тук,си приличат предимно като настроение...Самото усещане,което се навява със слушането им,е идентично. Ами нормално е според мен - при толкова много музика няма как да не се стига понякога до "дублиране" на звуци и настроения...

Вероятно по-същественият въпрос е как музиката може да формира настроение. Музиката влияе на дишането и сърцебиенето ни. Защо? Дали ритъмът не е просто имитация на сърдечна дейност?

Основен източник на информация е зрението. Следва го слухът. Получаваме информация не само от звуковите вълни, излъчени или отразени от различни тела около нас, но и от речта. Ние сами създаваме и възприемаме звукови вълни и така общуваме един с друг. Интонацията която ползваме може да окаже повече въздействие и от това какво точно казваме. Не е ли песента образец за предаване на едно или друго настроение (интонация)? Нужно ли е да знаем чужди езици за да ни въздейства някоя песен?

Слухът ни набавя незаменима информация в процеса на възприемане на околната среда и ориентацията ни. Само дето човек вече манипулира подаваната информация. Времето в което блъскането по дърво е било основен способ за формирането на ритъм отмина. Достоверността която технологията постига при звукоизвличане е силен коз за изкуствата ползващи го днес.

За какво ползваме слухът си? Не е ли той просто средство за преценка доколко безопасна е средата в която се намираме? Ако е така всеки ли е податлив на симулацията за опастност или спокойствие?

Има ли закономерности в изграждането на песен предразполаща към едно или друго настроение? Доколко може да се следва рецепта? Свежда ли се всичко до математиката?

Извинявам се за откровеността, но има такива абсурди в показаните примери, че няма да кажа каквото и да е, за да не прозвучи като безмислено заяждане.

Да не говорим, че песента на Аланис е точно кавър и точно, ако не се лъжа на същата песен на Сийл.

Не претендирам за точност, а просто изказвам мнение.

Тоест обобщено и кратко казано : за мен болшинството от указаните двойки изобщо, ама изобщо не си "мязат".

• Автор
Извинявам се за откровеността, но има такива абсурди в показаните примери, че няма да кажа каквото и да е, за да не прозвучи като безмислено заяждане.

Да не говорим, че песента на Аланис е точно кавър и точно, ако не се лъжа на същата песен на Сийл.

Не претендирам за точност, а просто изказвам мнение.

Ама защо се извиняваш biggrin.gif

Тоест обобщено и кратко казано : за мен болшинството от указаните двойки изобщо, ама изобщо не си "мязат".

Това поставя един друг въпрос. Дали това на което оприличавам нещо е еднакво с чуждите представи. Изненадах се, че не откриваш колко си "мязат". Възможно е връзките които правя да не са така очевидни или просто непознати за теб, но няма как да знам...

Още като написах темата се усетих, че ще е за "празни приказки", ама така е като ме домързя да я направя сериозна... Мислех да постна малко (при мен това значи много) теория, че такава не открих в другите теми, ама стана много сериозно... не му мязаше...

и

за мен тези две песни са абсолютно еднакви biggrin.gif

• 1 година по-късно...

На мен ли само така ми се струва... Като изключим тотално различното темпо на двете песни и се вслушаме в бекграунд ритъма, не си ли приличат прекалено много ?:

http://www.youtube.com/watch?v=1J1Sjo-DwyE

vs.

http://www.youtube.com/watch?v=j9XK4FpnSO8

Чудно ми е, възможно ли е да не е съзнателно копиране :blink:

Не е възможно, но понеже не зная нищо за предисторията на песента на Alicia, не може да се твърди, че е откраднала нещо момата, може да е било със съгласието на Еди или по-скоро със съгласието на музикалната компания, която му държи музикалните права, понеже Еди е починал 1992! :)

Редактирано от proletsearch (преглед на промените)

Не е възможно, но понеже не зная нищо за предисторията на песента на Alicia, не може да се твърди, че е откраднала нещо момата, може да е било със съгласието на Еди или по-скоро със съгласието на музикалната компания, която му държи музикалните права, понеже Еди е починал 1992! :)

Принципно на Алиша, макар да изглежда силно творческа личност и посрествени умения по пиано, не давам повече от 10% творчество в това което пее и свири. Звезди като... да не изреждам, че тука има и една модка с такъв ник, не само не могат да пеят, но и получават готов продукт сдъвкан от огромни музикални машини. Мисълта ми е, че и кавър да е, Алиша не е нужно да има нещо общо. Бизнесът вече я е лапнал, нейната работа е да има гладка кожа и да не пее фалшиво, за да изпъкне сред масата.

Звезди като... да не изреждам, че тука има и една модка с такъв ник, не само не могат да пеят, но и получават готов продукт сдъвкан от огромни музикални машини.

Много ги разбираш нещата..направо си един музикален корифей.... :wors: :wors: :wors:

Аз предлагам да започнат всички да те изучават в часовете по музика....

Между другото откакто ми казаха, че Мастило са изкопирали Frozen на Мадж във Памуковите облаци направо ми се развали удоволствието от тази иначе красива песничка.

Много ги разбираш нещата..направо си един музикален корифей.... :wors: :wors: :wors:

Аз предлагам да започнат всички да те изучават в часовете по музика....

Е, защо го приемаш лично, ти не си Мадона?

Ама се замечтах, да видя Мадона с пот на челото да драска новият си хит с молив на газена лампа m021.gif

За разлика от теб, имам музикално образование, и мога да говоря на тема музика, не като "разбирач-слушател". За добро или лошо темата която подех не се оказа достойна за раздел Музика и сега ще си приказваме празни приказки в нея m177.gif

Заб.: Празни приказки<>сарказъм

Помня учителката ми по математика, че твърдеше, че шахът и бриджът са приложна математика. Впредвид това, че ми се отдаваха, логично е да се замисля, че е права. Вероятно не всеки се замисля, но музиката е също полиномна преекспозиция. И т.н...

Между другото откакто ми казаха, че Мастило са изкопирали Frozen на Мадж във Памуковите облаци направо ми се развали удоволствието от тази иначе красива песничка.

Кое, кое е оригинала на Памуковите облаци m000.gif Това ми е любима песен...

Мда, във форума определено липсва модка, която се казва Sarah Brightman :wors:

Хахххаха, сега го прочетох :wors:

Лелеей, имам и свалена дискографията от почти година и нямам време да я слушам sad.gif

еееееее, тука много фантазия требе бе m131.gif

За разлика от теб, имам музикално образование, и мога да говоря на тема музика, не като "разбирач-слушател".

Тук вече сбърка...

не само имам музикално образование, но мога да свиря прекрасно на два инструмента, също толкова добре и пея..ама няма значение..ти си говори иначе..на приказки е много лесно да отсъждаш кой какво има и какво -не :wors:

Иначе не се обиждам...

Тук вече сбърка...

не само имам музикално образование, но мога да свиря прекрасно на два инструмента, също толкова добре и пея..ама няма значение..ти си говори иначе..на приказки е много лесно да отсъждаш кой какво има и какво -не :wors:

Иначе не се обиждам...

Супер. Ти откри ли прилика в първите ми примери. Аз се изненадах, когато Алгор каза, че не ги открива?

Хахххаха, сега го прочетох :wors:

Лелеей, имам и свалена дискографията от почти година и нямам време да я слушам sad.gif

еееееее, тука много фантазия требе бе m131.gif

Мислейки асоциативно се сетих за една песен на Sarah Brightman, която песен е и име на друга 'модка', към която също не таиш добри чувства. За Madonna дори не се сетих, че нея визираш... Избягвай да намесваш модераторите в темата!

Апропо, образованието си е хубаво нещо, практиката - чудно, но като творчество, случвало ли ти се е да откриеш нещо в музиката. Закономерност, каквото и да било след "хубаво е/харесвами, защото...".

Принципно изкуството е тъкмо онова за което не може да се довърши мисълта. Но пък е интригуваща загадка - предизвикателство.

Сега се сетих, че и майка ми можела на гъдулка m131.gif Сигурно е ген.

..... име на друга 'модка', към която също не таиш добри чувства. ......

:wors:Приятелю ... че той към кой тай нещо друго освен омраза и подмолни намерения :wors: !

Избягвай да намесваш модераторите в темата!

Не ми размятвай удивителни. Ако говориш за Деливърми, имаме си хубави спомени, но после се случи нещо сбъркано. На Сара масово са кавъри, но това си е оригинално, не пиратство/плагиатство. Подобно е с Клайдерман и Nyman.

:wors:Приятелю ... че той към кой тай нещо друго освен омраза и подмолни намерения :wors: !

И какво значи лъчезарното ти намигане след злобата която сееш? Че предвкусваш сладкият вкус на реколтата която искаш да пожънеш - една тема в кошчето? Много си елементарен, говорете за музика или газете настроението и правилата в угаждане на Егото си.

Не ми размятвай удивителни. Ако говориш за Деливърми, имаме си хубави спомени, но после се случи нещо сбъркано. На Сара масово са кавъри, но това си е оригинално, не пиратство/плагиатство. Подобно е с Клайдерман и Nyman.

Младеж, в заповедно изречение, удивителната си е точно на мястото. Никой нищо не ти размятва.

Младеж, в заповедно изречение, удивителната си е точно на мястото. Никой нищо не ти размятва.

Удивителната е емоция. Натискаш форте, където има разказвателен характер. Това не е филм на ужаси, а приказка и спокойно можеш да изпуснеш и други препинателни... ето едно легато.......

Почна се ... аз се отказвам приятели ... proletsearch, ако имаш сили продължавай ... само да не те обвини че размахваш наклонени черти и въпросителни ... Имаше една поговорка ... българска ... дето и пияният бягал от него ... ама от кой ли бягал ... е аз го правя !

Мисля, че има по-смислени неща от влизането в спорове с ам-ам - например, чопленето на семки :wors:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.