Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От корпуса удря ток !

Featured Replies

здравейте, скоро писах за странния звук от захранването ми (жужене) което още не съм свалил да се види sad.gif и явно трябва да го направя скоро тъи като тия дни като свързвах компа с разни уредби и двд-та забелязах че от чинчовете включени в компа бие ток ! все едно съм допрял фаза някъде,днес преди да включа тв-то през hdmi нарочно пипнах отзад на преходника за хдми от видеото и отново имаше ток, малко по слаб като че ли, но имаше, странното е че след час два пипнах пак и не удряше ток ! само да уточня че уредбата и двд-то не са на един контакт с компа, но са на един бушон (скоро четох че така трябвало !) и тока удря преди да съм включил чинчовете в друг уред в смисъл както си бачка компа без към него да е включено каквото и да е друго бие ток (странното е че не всеки път), дайте съвети моля че се изнервих вече с тоя компютър, само ядове имам, . . . . е вярно че маи тръгнаха откакто почнах да му включвам разни други уреди но не съм 100% сигурен че е оттогава, преди си седеше постоянно включен към тв-то (ЛСД) с кабелна,но прочетох че и от нея има много проблеми и вече ги свързвам само при извадена кабелна

здравейте, скоро писах за странния звук от захранването ми (жужене) което още не съм свалил да се види sad.gif и явно трябва да го направя скоро тъи като тия дни като свързвах компа с разни уредби и двд-та забелязах че от чинчовете включени в компа бие ток ! все едно съм допрял фаза някъде,днес преди да включа тв-то през hdmi нарочно пипнах отзад на преходника за хдми от видеото и отново имаше ток, малко по слаб като че ли, но имаше, странното е че след час два пипнах пак и не удряше ток ! само да уточня че уредбата и двд-то не са на един контакт с компа, но са на един бушон (скоро четох че така трябвало !) и тока удря преди да съм включил чинчовете в друг уред в смисъл както си бачка компа без към него да е включено каквото и да е друго бие ток (странното е че не всеки път), дайте съвети моля че се изнервих вече с тоя компютър, само ядове имам, . . . . е вярно че маи тръгнаха откакто почнах да му включвам разни други уреди но не съм 100% сигурен че е оттогава, преди си седеше постоянно включен към тв-то (ЛСД) с кабелна,но прочетох че и от нея има много проблеми и вече ги свързвам само при извадена кабелна
Виж дали ти е заземен(занулен) контакта,на който са включени.

Ако ти е заземен/занулен компа не трябва да те удря ток, но щом казваш, че те удря даже като е изключена всякаква друга периферия- явно нещо със заземяването не е наред. Замери с уредче напреженията на кабела м/у зануляването и двата щифта- трябва да са 0 и ~220В. Ако не е така- нямаш земя/нула. А не е всеки път заради различното ти съпротивление обусловено от текущото физиологично състояние и дали имаш добър контакт със земята.

Като казваш, че е изключена всякаква периферия, броиш ли монитора? Много често е от него. Повече се усеща, ако неволно си се заземил, например си хванал радиатора с едната ръка.

Аз пък с контактите нямах проблем и преди да ги занулим. Като правихме основен ремонт , ел. техника каза "Как досега сте ползвали компютъра то удря ток от 2 Метра" Аз пък нищо не съм усещал нито ток нито нищо , и сега са занулени и няма проблеми.

Аз пък с контактите нямах проблем и преди да ги занулим. Като правихме основен ремонт , ел. техника каза "Как досега сте ползвали компютъра то удря ток от 2 Метра" Аз пък нищо не съм усещал нито ток нито нищо , и сега са занулени и няма проблеми.

Ами техника ти е казал,че ги е занулил,но ти все пак пробвай с фазомера.

Офазяването може да идва от монитора (както вече съфорумци писаха), особенно ако е CRT.

Почти съм сигурен, че контакта не е занулен, да не говорим за заземяване.

След като решиш тези проблеми, имай в предвид, че от кабелната също идва една доста стабилна фаза(не достатъчна да светне крушка, но напълно достатъчна да порази еинната електроника), така, че ще е хубаво да елиминираи и нея, защото през телевизора отива в компютъра, и в един момент по-слабото място ще изгори.

• Автор

значи в контакта влизат само 2 жици, следователно не е заземен май ? а зануляването утре ще го погледна че цял ден бачках и ... дано да е от него и последно на един контакт ли трябва да е всичко или на един бушон (кръг!) монитора е включен в същия контакт с компа

значи в контакта влизат само 2 жици, следователно не е заземен май ? а зануляването утре ще го погледна че цял ден бачках и ... дано да е от него и последно на един контакт ли трябва да е всичко или на един бушон (кръг!) монитора е включен в същия контакт с компа

обърни един от щепселите на 180 градуса и кажи как е

и с 2 жици мове да се занули контакта но ако енергото

разменят както правят фазата с нула се едно не си занулил

За предпоследно... sad.gif

Това, че има две жици не означава непременно, че не е заземен или, че не може да се занули. Всъщност когато са две жици трябва да се говори за зануляване. Какво трябва да направиш:

1. Сваляш капачката на контакта.

2. Измерваш с фазомер и запомням на кой проводник ти е нулата.

3. Прекъсваш тока с бушона.

4. Проверяваш все пак дали няма фаза и свързваш проводника на нулата с контактите за зануляване на шуко контакта. Обикновено трябва да се счупи мостчето в контакта, вижда се как е с по-малка дебелина изолацийката на контакта, реализирана най-често като тънка преградна пластина от гетинакс, зачистваш го още малко нулевия проводник и го стягаш така, че да прави едновременен контакт и с линията за нулата и с линията за зануляването. Никакви мостчета и допълнителни кабелчета !

5. Ако контакта ти има нагорели пластини или няма конструктивна възможност за зануляване го сменяш с нов, по възможност от български производител !

6. Сглобяваш и тестваш. Първо с фазомер дали има фаза само на контакта за фазата ! И след това дали има 220 волта между фазовия контакт и нулата и контакта за зануляване !!!

7. Всички периферии на компа ти трябва да са вързани за един контакт.

8. Ако не се чувстваш сигурен в себе за направата и теста на подобно нещо, повикай някой професионалист да го направи !

Успех :wors:

Аз те посъветвах да разкачиш монитора и да кажеш как е. А не да кажеш, дали са вързани в един контакт. Вобще да остане само кутията да работи и тогава провери дали те удря ток. Ако мериш с фазомер винаги ще свети (ако няма заземяване/зануляване). Технически е трудно да се постигне абсолютна изолация, така че фазомера не е критерий. Във всеки случай не би трябвало да те удря ток.

Нещата, които те съветват са много работа, при това рискована. По-добре се сдобий с достатъчно дълга жица и я вържи за някой винт на компютърната кутия до радиатор/тръба или нещо заземено. Ще забравиш за проблемите. Жицата може да е с малко сечение (даже е препоръчително). Във всеки магазин за електроника продават достатъчно дълги, можеш и от лан кабел да изтърбушиш.

мое мнение:ако е както се връзва в самото захранване тоест,нулата се връзва няма значение по платка или кабел за земното и при обръщане на разклонитела се получава така че фазата отива външно.всеки уред включен към него може да е причината.за това провери всеки уред следователно с фазомер.

painkiller111, може ли все пак да дадеш точна конфигурация на компютъра и устройствата, вързани към него. Тайна ли е кой какъв тип е монитора ти: CRT или плосък? Ако искаш, обърни се към създателя на компютъра си за съдействие. Може ли да споменеш кой е производителя на компютъра, както и доставчика на кабелна телевизия/ Интернет?

Не те съветвам да ръчкаш по кабелите за тока, ако не разбираш какво точно правиш. Опасно е!

• Автор
painkiller111, може ли все пак да дадеш точна конфигурация на компютъра и устройствата, вързани към него. Тайна ли е кой какъв тип е монитора ти: CRT или плосък? Ако искаш, обърни се към създателя на компютъра си за съдействие. Може ли да споменеш кой е производителя на компютъра, както и доставчика на кабелна телевизия/ Интернет?

Не те съветвам да ръчкаш по кабелите за тока, ако не разбираш какво точно правиш. Опасно е!

днес отворих контакта оказа се незанулен и го занулих, конфигурацията ми я пише в подписа, монитора е ЛСД и към компа постоянно свързан има само един принтер който много рядко се включва, преди и ТВ-то го бях оставил включено постоянно чрез hdmi (лсд е тв-то) но като попрочетох тук там и сега от около 2 седмици е изключен заради кабелната тъй като и от нея се усеща слаб ток sad.gif по принцип включвам и една уредба като гледам филм като само тя е на друг контакт (но на един и същ бушон), но оня ден като усетих тока не беше включено нищо в компа, сега след зануляването не съм усетил да има ток пък ще видим . . .

Проблема може да ти идва от телевизора, ако няма галванично разделяне на захранването му. Искрено те съветвам да не обръщаш щепселите на 180 градуса, защото ако действително тв-то ти няма галванично разделяне на захранването , и си вкарал щепселите така, че нулата на щепсела на компютъра, и фазата на щепсела на тв-то се засекат една срещу друга, ще се получи затворена верига с 220 волта напрежение и ти гарантирам , че ще има изгорели неща. Най - добре вземи един фазомер, и виж дали има офазяване по изходите и входовете на самия телевизор, и на компютъра съответно. Почти 90% е сигурно, че проблема няма да е от компютъра. Най - важното нещо е да не докосваш накрайниците на кабелите, тоест местата където може да те удари ток. Хващай ги за пластмасовите им части.

Иначе най - доброто заземяване което можеш да намериш е мивка biggrin.gif

• Автор
Проблема може да ти идва от телевизора, ако няма галванично разделяне на захранването му. Искрено те съветвам да не обръщаш щепселите на 180 градуса, защото ако действително тв-то ти няма галванично разделяне на захранването , и си вкарал щепселите така, че нулата на щепсела на компютъра, и фазата на щепсела на тв-то се засекат една срещу друга, ще се получи затворена верига с 220 волта напрежение и ти гарантирам , че ще има изгорели неща. Най - добре вземи един фазомер, и виж дали има офазяване по изходите и входовете на самия телевизор, и на компютъра съответно. Почти 90% е сигурно, че проблема няма да е от компютъра. Най - важното нещо е да не докосваш накрайниците на кабелите, тоест местата където може да те удари ток. Хващай ги за пластмасовите им части.

Иначе най - доброто заземяване което можеш да намериш е мивка biggrin.gif

а можеш ли да ми кажеш от къде да взема такъв галваничен разделител?!

Иначе най - доброто заземяване което можеш да намериш е мивка

по скоро на парното мивката нщма как ако не тече вода

галваничен разделител?!

най общо казано е трансформатор 1:1

но по евтино викаш ел. техник да ти огледа положението

80% енергото са обърнали фазата с нулата

Ми има някакви такива стабилизатори за телевизори, ама не съм наясно. Кажи какъв ти е телевизора. По прицнип старите телевизори нямат галванично разделяне на захранването. Ама и един SAMSUNG съм виждал 2000та година производство който също нямаше. Най сигурното е да вземеш един прибор, едното пипало да го заземиш(в парното примерно), а с другото да цъкнеш да изходите на тв-то и да видиш дали има офазяване. Това може и само с фазомер да го направиш, ама с прибор е по - сигурно. Моя съвет е да прежалиш 20 кинта, и да извикаш някой, защото има не малко случай и на изгорели телевизори и компютри, и всеки си вика на мене няма да се случи. В случая по - лошото е ,че има опасност и за тебе самия.

Галваничен изолатор за кабелната си поръчах от ето този сайт. Ползвам го повече от година и проблеми съм нямал, също и двама мои приятели. Не съм правил замервания след като съм го инсталирал!

... 80% енергото са обърнали фазата с нулата

Не е по темата, но при мен бяха обърнати 100% от "EVN". :speak:

Миналото лято си реконструирах ел. инсталацията на вилата. Това лято отивам, включвам различни консуматори и всичко е ОК, но до като бяха с 2-проводни шнурове.

Гадното дойде, когато включих бормашина със зануляваща клема на щепсела... ;)

Хубавото е, че не съм се сещал до тогава да пипам уж-"зануляващата" клема на някой от контактите! :)

После разбрах, че е имало избил кабел и енергото (EVN), са си оставили ръцете при ремонта.

• Автор

откакто оня ден занулих контакта няма проблем с тоците, сега само остава да видя кабелната как да оправя с галваничен разделител ли кво ли ще видя че ми омръзна да вадя кабелите като си пускам филм на ЛСД-то

Има такива джиджавки. Отиди в някой магазин и им обесни, и ще ти предложат нещо. Аз лично съм виждал такива, и вършат работа. За не повече от 10 лв. ще си намериш. Обаче ако имаш повече от 1 телевизор, сложи разделителя преди главния сплитер.

След като всичко влиза и излиза от компа, то "занули" корпуса на компа и всичко ще е наред

Или иначе казано

Телчетата на "шоко"контакта ги зануляваш с твърда връзка(проводник) в самия контакт - просто едно "мостче"

Трипроводен захранващ кабел на компа с шоко щепсел(оригиналният трябва да е такъв)

Жълто-зеленият проводник от кабела на компа, да е вързан за.... ламарината(корпуса) на компа

След, като провериш и направиш всичко това си .....барай спокойно и комп, и тв, и ....каквото поискаш

Поздрави

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.