Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за радио респром pc-301

Featured Replies

Имам някакво старо радио респром pc-301. Може ли по някакъв начин да слушам песни от компютъра през него, като го ползвам за усилвател. Отзад има 2 входа за колони, вход магнетофон, вход грамофон и за антена и слушалки.

Редактирано от karrlito (преглед на промените)

да има възможност на мястото на буксата за магнетофона слага6 кабела от компа и си готов аз имам рц 201 и е почти същия но аз му изкарах две букси а не с тази за магнетофон

• Автор

Свързах го обаче забелязах че единия изход за колона свири по слабо (на по ниски честоти) и пука нещо. Проблема си го прави и на радио и през компютъра. Дали нещо баланса да му има нещо защото мирише на изгоряло около потенциометрите. Или крайното стъпало. sad.gif

Свързах го обаче забелязах че единия изход за колона свири по слабо (на по ниски честоти) и пука нещо. Проблема си го прави и на радио и през компютъра. Дали нещо баланса да му има нещо защото мирише на изгоряло около потенциометрите. Или крайното стъпало. sad.gif

dqsno.JPG

lqvo.JPG

Хммм...Да ти кажа щом мирише на изгоряло значи нещо грее доста стабилно, едва ли е потенциометъра! Търси проблема в предусливателя или в краините стъпала. Провери си и загранването, как се държи!

пич ако ти тряаа нещо за смяна имам схемите за рц 201 почти еднакви са а за тея проблеми ще питам един дет се занимава с ремонти на такава техника. ако има нещо ми пи6и на skype: filipru6

Тази антика е 2x5вт. , чипа ,който се използва в крайното стъпало е A210k\e(бившото гдр), ако е много скъп , се замисли дали да го ремонтираш .

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Хммм...Да ти кажа щом мирише на изгоряло значи нещо грее доста стабилно, едва ли е потенциометъра! Търси проблема в предусливателя или в краините стъпала. Провери си и загранването, как се държи!

Много ми е любопитно какво може да "грее доста стабилно" и то точно "в предусливателя", където токовете са до милиампери, а напреженията до няколко волта :nono:

В такава "машинка" може да загряват неизправни: мрежов трансформатор, изправителните диоди (или блок), крайните стъпала (транзистори или интеграли, които се виждат на снимката) или от претоварване - напр. голяма мощност, нисък импеданс на високоговорителите. Възможно е да се получава някъде самовъзбуждане, което да претоварва усилвателя (вкл. в ултразвуковия диапазон). То може да предизвиква хармоници, които да предизвикват припукванията (в чуваемия диапазон)....:P

Стига с лекцията! Отивам да ;)

Много ми е любопитно какво може да "грее доста стабилно" и то точно "в предусливателя", където токовете са до милиампери, а напреженията до няколко волта :nono:

В такава "машинка" може да загряват неизправни: мрежов трансформатор, изправителните диоди (или блок), крайните стъпала (транзистори или интеграли, които се виждат на снимката) или от претоварване - напр. голяма мощност, нисък импеданс на високоговорителите. Възможно е да се получава някъде самовъзбуждане, което да претоварва усилвателя (вкл. в ултразвуковия диапазон). То може да предизвиква хармоници, които да предизвикват припукванията (в чуваемия диапазон)....:bye1:

Стига с лекцията! Отивам да ;)

Виждал си "леко" поизгоярла (бог знае от какво) оредба или нещо то сорта? Мога да ти кажа, че и идя си нямаш какво и как може да грее! Всичко е възможно като се има предвид годинките на Респромчето.

Редактирано от elman (преглед на промените)

Виждал си "леко" поизгоярла (бог знае от какво) оредба или нещо то сорта? Мога да ти кажа, че и идя си нямаш какво и как може да грее! Всичко е възможно като се има предвид годинките на Респромчето.

Като гледам колко си грамотен, съвсем убедено мога да кажа, че си некомпетентен и в тази област!

Не само съм виждал "поизгоярла (бог знае от какво) оредба" и си имам "идя", но и съм ремонтирал такава, а и други.

Освен това, още преди 30 години, по времето, когато почти не можеха да се намерят в магазините или струваха по няколко месечни заплати, съм изработвал Hi-Fi тунери, усилватели и озвучителни тела (наричани неправилно от някои тонколони).

Навярно тогава все още не само не си бил роден, но не си бил и планиран...

• Автор

Казаха ми да подам сигнал на кондензторите преди ИС и колоната пак си е заглъхнала явно интегралната схема е за смяна. Сега ще разменя местата на схемите и ако се прехвърли проблема ще търся друга. :angry:

Казаха ми да подам сигнал на кондензторите преди ИС и колоната пак си е заглъхнала явно интегралната схема е за смяна. Сега ще разменя местата на схемите и ако се прехвърли проблема ще търся друга. :P

ПП. Нещо ме мързи а и с 2 ръце е много трудно.

В този "радио респром pc-301" няма нищо уникално. Дори за времето си (1984-1987г) той бе нищо повече от социалистически китук и недомислица. Днес такива антики трябва да ги дават в часовете по аналогова електроника за домашно. НЧУ е изграден на базата на TBA810. След като тя бе снета от производство, соц. лагера я превърна в класика под моделите K174УН7, А205/А210К, MBA810.

Имаш един елементарен класически грец с 2х1000uF кондензатори, А210К за крайни стъпала, няколко линейни и логаритмични потенциометри за усилване и тонкорекция. Два аналога на малошумящи траннзистори n-p-n на BC107 - 2Т3169С, по един на канал за предусилвател. Най-тъпото на този усилвател е механичните превключватели и общия ширмован кабел от DIN входа.

Какви кондензатори, какви 5 лв? Май пишеш наизуст. На 10 краче ще търсиш прехвърлящи кондензатори С311 и C313 на монтажната платка. Те имат обща точка. Общата им точка е аудио входа на ИС А210К. Ако не свирне (то ще е на макс) - купувай нова, презапоявай и готово. Самите схеми се захранват от 16V нестабилизирано захранваме. Това е предел за тях, а при максимално усилване - изкривяванията са 10%, което значи социалистическа посредственост. Ако ще ремонтираш смени си филтровите кондензатори с нови и по-голям обем, а предусилвателя захрани през стабилизатор 78хх. Раздели кабела от DIN буксата на отделни звукокабели, за да намалиш взаимното проникване между каналите.

Подаване на сигнал става с звукогенератор. Не си играй с звуковата карта на компютъра да не повлечеш и нея. Ако не разбираш за какво говоря, то не прави нищо!

Схеми в Google

Като гледам колко си грамотен, съвсем убедено мога да кажа, че си некомпетентен и в тази област!

Не само съм виждал "поизгоярла (бог знае от какво) оредба" и си имам "идя", но и съм ремонтирал такава, а и други.

Освен това, още преди 30 години, по времето, когато почти не можеха да се намерят в магазините или струваха по няколко месечни заплати, съм изработвал Hi-Fi тунери, усилватели и озвучителни тела (наричани неправилно от някои тонколони).

Навярно тогава все още не само не си бил роден, но не си бил и планиран...

Да имаш право, извинявам се за поста си по-горе! :P

Редактирано от elman (преглед на промените)

• Автор

Точно на c313 и на c311, както и на c312 и c310 подавах сигнал.Едната колона си работи силно а другата се чува по заглъхнало и тихо. :rolleyes:

Точно на c313 и на c311, както и на c312 и c310 подавах сигнал.Едната колона си работи силно а другата се чува по заглъхнало и тихо. :P

Защо не смениш първо кондензаторите , или да огледаш за спукани спойки (направо си мини профилактично с поялника всичко де що видиш запоено ако питаш мене :) )

• 2 седмици по-късно...

Първо се разменят ОТ (колоните) и ако не се окаже там проблема се измерва с волтметър средната точка. Ако я няма директно сменяй интегралата. Не прехвъргай нищо, за да не млъкне и другия канал.

Като гледам как си нямаш понятие - обърни се към сервиз за смяната.

• Автор

Е аз изгорих интегралата biggrin.gif . Като имам пари за харчене го давам на сервиз.

• 4 седмици по-късно...

Имам един стар усилвател Респром РС201.Не е ремонтиран.ОТ му също са оригинални 10W/4 om.Но не звучи добре. Започва да изкривява ниските честоти ОТ щом се усили малко .Какво мога да направя за да подобря звука му??

И някакви препоръки да ми дадете за нови или втора ръка ОТ какви ще са му подходящи:Марка, модел,мощност и какво окабеляване ще ми е необходимо, защото не съм още много навътре с материята :wors:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.