Излезе Tor Browser 12.0: нововъведения и промени

3
1713

Излезе новата версият на специализирания уеб браузър Tor Browser 12.0, в която са направени редица промени и нововъведения, като едно от основните е преминаването към ESR версията на Firefox 102. Да напомним, че този браузър е специално създаден, за да осигурява максимално ниво на анонимност, безопасност и поверителност, като целият трафик минава през анонимната мрежа Tor. Браузърът скрива не само IP адреса на потребителя, но и всички други данни, които се използват за създаването на негов електронен профил за следене в уеб пространството. Предлагат се инсталационни програми за Linux, Windows и MacOS. Версията за Android ще се забави още две-три седмици.

За осигуряването на допълнителна защита в новия Tor Browser 12.0 е включена настройката на HTTPS Only, която задължително използва криптиране при всички сайтове, където това е възможно. За спиране на атаките с използването на JavaScript и блокиране на използваните по подразбиране плъгини Tor Browser се разпространява заедно с разширението NoScript. За борба с блокирането и мониторинга и изследването на трафика се използват fteproxy и obfs4proxy.

За осигуряването на надежден криптиращ канал за среди, където се опитват да блокират Tor, като например в Китай, се предлагат алтернативни транспортни методи с използването само на HTTP пакети, които засега няма как да бъдат блокирани. За защита от проследяване преместването на потребителя и за пълното спиране определянето на специфичните за конкретния потребите особености, от браузъра са изключени или ограничени API WebGL, WebGL2, WebAudio, Social, SpeechSynthesis, Touch, AudioContext, HTMLMediaElement, Mediastream, Canvas, SharedWorker, WebAudio, Permissions, MediaDevices.enumerateDevices и screen.orientation. Изключени са всички методи и възможности за телеметрия, Pocket, Reader View, HTTP Alternative-Services, MozTCPSocket, „link rel=preconnect“, модифициране е libmdns.

Основни нововъведения и промени в Tor Browser 12.0:

  • Осъществен е преходът към кодовата база на Firefox 102 ESR и стабилната версия tor 0.4.7.12.
  • Предоставени са многоезични компилации. Досега за всеки език трябваше да бъде изтегляна отделна версия на инсталационната програма. Сега се предлага универсална компилация, в която може да се избере езиковата локала. Големината на многоезичната компилация е около 105 MB

  • Във версията за Android по подразбиране е включен режимът HTTPS-Only, при който всички заявки, извършени без криптиране, автоматично се препращат към защитени варианти на страницата („http://“ се заменят с „https://“). В десктоп версиите този режим бе зададен по подразбиране с излизането на предишното обновяване
  • Преработен е модулът tor-launcher, който стартира Tor за Tor Browser
  • Включена е поддръжката на HTTP/2 Push
  • Предотвратено е изтичането на данни за локалата чрез API Intl, на информацията за системните цветове чрез CSS4 и блокираните портове (network.security.ports.banned)
  • Подготвени са нативни версии за устройствата на Apple с чиповете Apple Silicon

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари