Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оувърклок на Core i7 Nehalem

Featured Replies

Оувърклок на процесори Core i7

Оувърклокът на Core i7 процесорите не се различава много от този на Core 2 duo/quad,
LGA775 събратята им. Всичко се върти около т.н. BCLK (base clock) честота, която стандартно за i7 е 133,3 MHz. Всички други честоти :
Uncore (честота на работа на L3 кеша на процесора)
DRAM Frequency (честота на работа на паметта)
CPU Frequency (честота на работа на процесора)
QPI Frequency (честота на работа на шината за данни), се определят с така наречените множители.

Най-лесно се оувърклокват процесорите от EE (extreme edition) серията, защото са с отключен множител. Такива са Core i7 965/975.
За да се клокне примерно i7 965 до честота 4,0GHz, е нужно единствено да се вдигне множителят на процесора от базовия 24(3,2GHz), до 30(4,0GHz), докато BCLK си остава в началната си стойност 133,33MHz.
За да се постигне същият оувърклок (4 GHz) с моделите Core i7 920 и Core i7 940, трябва да се увеличи тяхната базова тактова честота (BCLK), тъй като техните множители са заключени на най-високите си стойности - 21 за i7 920 и 23 за i7 940 . Промяната на BCLK автоматично повлиява на всички други честоти - (памет, Uncore и QPI).

Като пример, оувърклокът на един Core i7 920 до 4 GHz, като се използва по подразбиране множител (20), води до повишаване честотата BCLK от нормалните 133 (133,33) MHz до 200 MHz (4000 / 20 = 200 MHz). Това е сериозен оувърклок, който ще стресира в голяма степен процесора, който освен ядра, също съдържа контролер на паметта (Integrated Memory Controller), Uncore (L3 кеш) и QPI. Честотата на паметта, Uncore (UCLK), както и честотата QPI трябва да бъдат коригирани спрямо увеличението на BCLK с помощта на съответните множители.

Публикувано изображение

Turbo Mode

Turbo Mode режимът позволява на множителя на процесора да се увеличава с 1 или 2, съответно за i7 920/i7 940, и стига до 4 -5 за – i7 965/ i7 975. Тези по-високи от нормалните множители се достигат единствено ако е натоварено само едно процесорно ядро.
В BIOS, CPU Ratio трябва да е поставено на [Auto] за да работи тази функция.

Тук ще разгледаме клок на Core i7 920, защото както отбелязахме по-горе клокът на по-големите му EE братя i7 965/975 е елементарен и се свежда до просто покачване на отключения им множител.
Като начало трябва да решим, каква честота искаме да постигнем. В случая да започнем от някаква по-ниска, като – 3,4GHz. Нужната BCLK честота се изчислява така:
BCLK= CPU fr./CPU ratio или в нашия случай :
BCLK = 3400/20=170
Тук използваме множител на процесора 20, защото това е и базовият определен от Intel.

Определяне на останалите множители

От тук започва и по-тънката част на оувърклока, напасването на множителите на :
памет, QPI, Uncore

1./ Памет
Най-важно е да споменем, че контролерът на паметта при Nehalem архитектурата, се намира в самия процесор, а не както до сега – в чипсета. Ето защо от тази гледна точка трябва да се внимава с подаваното към него напрежение. От Intel съветват то да не надвишава 1,65V, като по лични наблюдения за екстремен оувърклок могат да се подават и до 1,72~1,75V, с уговорката обаче, че се клоква само за валидация, а не за стабилност и постоянна работа.
Стандартно паметта при Core i7 е DDR3 с работна честота 1066МHz (ако оставите настройките в BIOS на [auto]). Най-масово разпространените памети DDR3 на пазара в момента са с работна честота 1333MHz при нормални латентности 8-8-8-24. Това предполага, че трябва да изчислим множителя на паметта за да можем да я пусмем на тази (1333MHz) честота. Формулата е следната:
DDRratio = DDRfreq./BLCK = 1333/170=7,84
т.е. Получаваме множител (7,84), като най-близкият позволен в BIOS е (8). При така зададена стойност, ще имаме честота на паметта 1360MHz.

2./ Uncore (L3 Cache)
Най-важното правило, което трябва да запомним за Uncore, e че множителят му трябва да е два пъти по-голям или равен на множителя на паметта.
В нашия случай – 2 х 8 = 16
Честотата на кеша се смята така :
UCLKfreq. = BCLK x Uclk* multiplier = 170 x 16 = 2720
Такава стойност трябва да изберем съответно в BIOS, а за тези BIOS-и които нямат директни стойности в MHz, се отбелязва множителят (в нашия случай 16)
За начинаещите тази стойност в BIOS може да се остави и на [auto].
UCLK – Uncore

3./ QPI множител
Множителят на QPI трябва да е по-голям от този на L3 кеша. Съотношението трябва да изглежда така:
Uclk : QPI = 8 : 9 (за най-добра стабилност) но не е задължително.
Най-ниската стойност на QPI множителя e 18(36) – 170 x 18 = 3060MHz, с кето сме изпълнили изискването.
В BIOS поставете QPI frequency (multiplier) на 36, или ако е със стойност в MHz – 6120
За начинаещите тази стойност в BIOS може да се остави и на [auto].

С това се изчерпват основните настройки и следва да се преминат тестове на така клокнатата система. Програмите, които ще използваме са: Memtest86+ (за тестване на паметта), Prime95 (за стрес тестове на процесора и паметта) и CoreTemp (програма за мониторинг на температурите на процесора. По-желание може да използвате и Everest, но посочените от мен са безплатни и много удобни за целта.
За да тестваме паметта намаляваме от BIOS множителя на процесора до най-ниската му стойност. В нашия случай 12, след което стартираме програмата. За да кажем, че имаме стабилност без грешки в паметта и QPI, трябва Memtest86+ да превърти поне 2 пъти пълния обем на паметта (т.е. т.н. 2 луупа). Ако при теста всичко е наред, се връщаме в BIOS и връщаме множителя на процесора на стойност 20 (базовата избрана от нас в началото).
Стартираме компютъра и влизаме в графичния режим на ОС, където вече трябва да проведем по-сериозния стресов тест за стабилност на процесора с помощта в случая на Prime95, като я оставяме на режим Blend, да натоварва всичките 8 виртуални ядра поне една нощ (7-8 часа).
Ако за това време няма грешки, значи имаме стабилна система.

Публикувано изображение

В зелено са безопасните и базови честоти, в червено тези, при които имаме вече екстремен клок без гаранция, че вашият процесор може да достигне такива.
Множителя на процесора сме го поставили ръчно на 20, но при оставена стойност [Auto] в сила е множител 21 / 23 (i7 920/940) и Turbo mode функцията.

Следва да оптимизираме напреженията.
С думи прости, да намерим най-ниската възможна стойност на напреженията в BIOS, при която системата не зависва, няма сини екрани и издържа стрес тестовете без забележки.

Основното, което трябва да знаем е, че Core i7 се произвежда по 45nm технология (т.е. супер миниатюризация на транзисторите) с базова отделяна мощност 130W TDP и трябва да се внимава с диапазона на подаваните напрежения при клок.
Започваме с по-високо напрежение и смъкваме стойността до момента на нестабилност, след което повишаваме с една стойност нагоре :shake_puter:

CPU Voltage [1.0V – 1.35V] – за въздушни охлаждания [1,35-1,45V и нагоре] за водни и екстремни такива.
CPU PLL Voltage [Auto] или [1.80V – 1.96V]
QPI/DRAM Core Voltage [1.2V – 1.35V] много важно за стабилността (QPI / Uncore)
DRAM Bus Voltage [max 1.66V] нагоре както споменах само за експерименти.
QPI/DRAM Core Voltage трябва да е в рамките на 0.5V от стойността DRAM Bus Voltage.
Останалите напрежения може да оставите на (Auto).
BCLK Frequency [XXX] (default 133 MHz)
DRAM Frequency [DDR3-XXXX]
PCIE Frequency [100] (Заключва честотата на PCIE шината, което е много важно за стабилността на системата) Може да се експериментира със стойности до 105, но не по-нагоре.

Посочените по-горе полета са от BIOS на дънна платка ASUS Rampage II Extreme, като в дъната на различните марки, може да се различават като имена.

Накрая искам да обобщя в няколко реда правилата за съотношенията BCLK – DDRam
BCLK (Base Clock – default 133.33 MHz, стойности: 100-500)
CPU Frequency = BCLK x CPU Multiplier (CPU Ratio)
DRAM Frequency = BCLK x Memory Multiplier
UCLK Frequency = BCLK x Uncore Multiplier (Възможности: 1600-5600 MHz)
QPI Frequency = BCLK x QPI Multiplier (Options: 4800/5866/6400 MHz @ BCLK 133 MHz)
Uncore Multiplier (frequency) ≥ 2 x Memory Multiplier (frequency)
Uncore Multiplier (frequency) : QPI Multiplier (frequency)~ 8 : 9
за най-добра стабилност

Малко примерни стойности за оувърклок, които задоволяват всички посочени по-горе правила:
- BCLK=150 с DDR3-1600 MHz-ови модули, пуснати на по-ниска от базовата честота - 1500
- BCLK=167 с DDR3-1333 MHz-ови модули, на стандартната си честота.
- BCLK=180 с DDR3-1600 MHz-ови модули, пуснати на по-ниска от базовата честота - 1440
- BCLK=185 с DDR3-1600 MHz-ови модули, пуснати на по-ниска от базовата честота - 1480
- BCLK=190 с DDR3-1600 MHz-ови модули, пуснати на по-ниска от базовата честота - 1520
- BCLK=195 с DDR3-1600 MHz-ови модули, пуснати на по-ниска от базовата честота - 1560
- BCLK=200 с DDR3-1600 MHz-ови модули, на стандартната си честота.

и от мен +

Сега само чакаме да видим нечий резултати :lol6:

Темата е много добра. Отдавна чаках да се появи тук, за да прочета нещо смислено и събрано на едно място с примери и т.н. Браво! :baby:

ми хайде да я севтосам тая тема.

Публикувано изображение

Това е 24/7. дотук беше сравнително лесно, но нагоре къде да ходя ? 200х19 и вече е на 1,34 в, а съм на въздух. Куца бройка ми се падна, но има и такива дни за съжаление...

• Автор

Изключил ли си турбото? Как се държи на 200х20 с това напрежение? Паметта каква е? Охлаби и малко таймингите. Примерно 8-8-8-24 за 1600. Какво е охлаждането?

Изключил ли си турбото? Как се държи на 200х20 с това напрежение?

Паметта каква е? Охлаби и малко таймингите. Примерно 8-8-8-24 за 1600.

Какво е охлаждането?

ъъъ, забравих да пиша за това. то и скрийншота е доста постен де.

TRUE 120 с една ZM-F3

3x2GB OCZ3P1600LV6GK на референтните 1600 7-7-7-24 1,65 в. - успях да я пусна на 1800 9-9-9-24 tRFC 88, но CPU VTT Voltage беше много виок - 1,44 и се отказах.

Win 7 RTM x64

Турбото е изключено, хипертрединга също. Таймингите нямат нищо общо с клока на самия процесора, тъй като го клоквам на 6 множител на паметта и AUTO тайминги. На 20 множител повече от 187 BCLK не мърда дори и на 1,45+ и 1,45 CPU VTT. Търсих зависимости и комбинации между CPU VID Control и CPU VTT Voltage, но така и не намерих с по-ниски напрежения. Отедлно пробвах и другите напрежения IOH/ICH 1.1V Voltage и IOH Analog Voltage, но пак без успех.

От всичко това си правя извода, че на тази бройка 3,8 GHz е разумния предел. Максимум не съм търсил, макар че успя да зареди 7 на 215х19.

• Автор

Опитай 200x20, като застопориш PCIE на 103.

Vcore - 1,35~1,38V

CPU VTT - [default] или 1,21V

Вдигни малко напрежението на CPU PLL - 1,85~1,89

Таймингите на паметта на [Auto], при напрежение 1,65V

Би трябвало всичко да е "6".

Ако се притесняваш за температурите, то 75~80C под товар са поносими за въздушно охлаждане на 3800~4000MHz

Моят компютър в момента е на такова място, че при стайна температура 25°C, температурата Idle e: 45° на ядрата

ПП. И аз съм с капризен С0.

Вдигни малко напрежението на CPU PLL - 1,85~1,89

хмм, според доста форуми при i7 CPU PLL Voltage не се пипа, тъй като не води до нищо позитивно, а силно намалява живота на процесора ! Единственият е случай е при екстремен овеърклок с LN2, където, за да се постигне стабилност, се понижава под 1,8.

ами, ок, ще пробвам с ПЦИ на 103, макар че не виждам връзка...

EDIT: Няма шанс. ПЦ-то стартира, но забрави за Уиндоус. А то си беше ясно - на 190х20 не тръгва по никакъв повод, та на 200х20 ли ! Но нали си е краста и трябва да се пробва хехе

Редактирано от rvp (преглед на промените)

• 9 месеца по-късно...
  • 9 месеца по-късно...

Публикувано изображение

Това са ми първите подвизи на i серията, за нещастие при горните стойности крашна малко след началото на теста(затова ми остана само този шот), а и не закрепих теймингите на паметта на 9-9-9.

Предполагам ако раздвижа малко с волтажите ще има резултат но честно казано ме е страх за момента...

За сега съм го зарязал скромно но стабилен така

Публикувано изображение

• 7 месеца по-късно...

Публикувано изображение

Толкова засега, че е доста топличък процесора, а все още не съм взел новата кутия ... :)

Толкова засега, че е доста топличък процесора, а все още не съм взел новата кутия ... :)

С тази С0 ревизия ще ти трябва стабилно охлаждане за да достигнеш диапазона 3.8-4гхз, ако имаш късмет който ти го желая :)

Трудно трудно,аз моя го докарах едно време като ми се играеше до малко под 3,8 стабилни и беше финиш.Като го прежаля ще го разчовъркам пак,но при положение че и без клок е достатъчно бърз за всичко което правя ще е само за спорта.Daredevil_666 твоя беше D0 нали?

Да Д0 ревизия е!Оказа се, че не е лоша бройка.Не е супер добра, но не е и зле.Настройките в момента са 21х200 на 1.3 напрежение с памет на 1600мхз 7-8-7-21-88 и ънкор 3200 с напрежение на контролера 1.35.На 1.3 напрежение не е 100% стабилен.След час на праим95 дава син екран.Добра стабилност на тази честота има на напрежение 1.312, като изкара последния път към 4-5 часа праим95.Но на 1.3 волта (както си е от година насам) никога съм имал сини екрани или замръзвания.На мен това ми е достатъчно, щом нямам проблеми при всекидневна употреба и натоварвания така го оставам :)

Аз пробвах моя процесор да го вдигна малко, тръгна на 4GHz, изкарва си тестовете, но иска твърде много напрежение: към 1.44, което няма как да го охладя без водно охлаждане. Затова мисля да взема един по-добър въздушен и да го оставя на 3.4, 3.5, пак ще е доволно, а и процесора както каза Tommy Gun си е достатъчно бърз :)

• 4 месеца по-късно...

Въпреки, че не е въпрос за овърклок, а точно обратното, искам да попитам следното: Имам два i7 - 860 и 2600к. Тъй като не съм привърженик на екстремалния клок, обикновено клоквам колкото да подкарам RAM-та на необходимата честота. Първият процесор първоначално работеше с памет на 2000 MHz и тъй като множителя в БИОС-а беше макс.12, то вдигаш шината на 166 и така достигах четотата й. Съответно процесора работеше на 3100 при 1.1 V. Вторият процесор при шина 100 и множител 34, т.е. по подразбиране, работи на 1.32-1.35 V., което е учудващо, защото подобни стойности, обикновено се постигат при клок над 4300-4500. Намерих в нета една схема, която определя ориентировъчно колко да бъде волтажа, в зависимост от множителя на процесора -

16x = 0.800V

34x = 1.110V

38x = 1.120V

45x = 1.334V

Съответно ръчно свалих волтажа на 1.15 V и всичко си работи, но се питам: Защо на AUTO волтажа е толкова висок, при положение, че не му е необходим. Или бъркам с изводите.....?

Днес го свалих до 1.1V

Публикувано изображение

Редактирано от pataran (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Mммм, според мен най добрият процесор от "i" сериите е i5 2500k/i7 2600/2700k много хладни и с едно водно лесно се достига 5 гхц с хубаво дъно де.. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.