Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Картуш-мощен символ за защита в древен Египет

Featured Replies

Здравеите не знам дали е тук мястото на тази тема ако не е искрено се извинявам :speak:

Така на въпроса някои знаете ли дали някаде в България изработват картуши по поръчка на доста места потърсих и нямаше никакъв резолтат благодая предварително :cool:

post-275517-026756500 1281981994_thumb.j

post-275517-017695800 1281982017_thumb.j

Редактирано от bugi_1992 (преглед на промените)

Така на въпроса. Някои знае ли дали някъде в България изработват картуши по поръчка? На доста места потърсих и нямаше никакъв резултат

Не мога да ти помогна, но можеш ли да ни разкажеш що за чудо са тези картуши. За сефте чувам...

• Автор

Картуш в египтологията се нарича овалът, който огражда името на фараона при изписването му. Древноегипетската дума за обозначаването му е шену.

За древните египтяни познанието на името на човек крие опасността то да бъде използвано в заклинания против неговия притежател. С особена сила това важи за имената на фараона, който винаги има много врагове - било то вътрешни или външни. Поради това е било нужно да бъдат защитени по специален магичен начин - чрез изписването им в кръг. Предполага се, че символизира самото слънце Ра. С времето обаче имената на фараоните стават все по-дълги, което налага и удължаването на кръга до познатия под името картуш овал. Пробивът на Жан-Франсоа Шамполион при разчитането египетските йероглифи започва с предположението, че картушите в Розетския камък съдържат имена на фараони.

Египтяните са започнали да изписват имената на фараоните в картуши през IV династия. Най-старото открито до момента име, изписано в картуш, е това на фараона Снофру. Въпреки това и в по-ранната история на Египет са се използвали защитни ограждения за имената на царете. На палитрата на Нармер името е изписано в серех - стилизирано представяне на крепост с кацнал на нея сокол.

Ще се посторая да намера и още информация :lol6:

Mного интересна информация от УИКИ :cool: Благодаря ти! И аз ще потърся нещо по темата, т.е. ще прегледам Керам, защото това не го помня. А как ти хрумна да питаш дали у нас някой изработва тези картуши? И още нещо - вярваш ли в тяхната сила? Мисълта ми е, че би следвало да има приемственост от учител към ученик. Възстановките по книги ми се виждат несериозни...

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Mного интересна информация от УИКИ :cool: Благодаря ти! И аз ще потърся нещо по темата, т.е. ще прегледам Керам, защото това не го помня. А как ти хрумна да питаш дали у нас някой изработва тези картуши? И още нещо - вярваш ли в тяхната сила? Мисълта ми е, че би следвало да има приемственост от учител към ученик. Възстановките по книги ми се виждат несериозни...

Някакъв смисъл би имало единствено, ако вярваш, че има някой с тъмна сила който може и желае да ти навреди с това, че ти знае името. След това ти остава да станеш египетски фараон, за да те грози тази заплаха и да търсиш амулет за да те предпази от нея... много дълго...

Редактирано от am-am (преглед на промените)

Някакъв смисъл би имало единствено, ако вярваш, че има някой с тъмна сила който може и желае да ти навреди с това, че ти знае името. След това ти остава да станеш египетски фараон, за да те грози тази заплаха и да търсиш амулет за да те предпази от нея... много дълго... 

Да де, но ми е любопитно откъде на bugi_1992 му е хрумнало това. Ако 1992 е рожденната му година е обяснимо :cool:

• Автор

Ами аз вярвам в тези неща.Напослдък ми се случиха доста лоши неща едно след дсруго и колкото и тъпо да звучи не вярвам че са са случили еи тако защото е трябвало а защото някои или нещо ме е омагиосало поразрових се в интернет да вида какви амолети има за защита от маги и картуша ми допадна най много :huh:

Да 1992 ми е нобора :P

Ами аз вярвам в тези неща.

На какво основание? Защото си го прочел в нета ли? Ще ти го кажа направо - ЗАБРАВИ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ! Никой не те е омагьосал. Не драматизирай! Какво толкова ужасно си преживял - изгубил си близък човек, разболял си се от неизлечима болест или си се скарал с гаджето? Подобни неща се случват постоянно и амулетите няма да помогнат.

За картуша погледнах в Керам (Goter, Graber und Gelehrt, Roman der Arhaologie, 1967). Надписът на прочутия Розетски камък съобщава, че египетските жреци отдават почит на фараона Птоломей Епифан. В египетския йероглифен текст името на фараона е оградено в овална рамка, която нарекли "картуш". Това било единственото подчертаване в текста. Шамполион (всъщност знаеш ли кой е той?)имал гениално просто хрумване. Той написал двете групи знаци (гръцките и египетските) една под друга, установил съответствието им и така открил ключа за разчитането йероглифите. Както и да е. Картуша НЕ Е амулет, а графичен похват, чрез който се подчертава сакралността на фараона.

Виж какво написа am-am и не си губи времето с измишльотини.

... картуша ми допадна най много :)

А дали на картуша ще му хареса, че не си фараон от Египет, това помисли ли? По нашите земи има други богове. Щом не ти харесва традиционният кръст, носи мартеници или прави жертвоприношения на кучета на Тангра. 

А дали на картуша ще му хареса, че не си фараон от Египет, това помисли ли? По нашите земи има други богове. Щом не ти харесва традиционният кръст, носи мартеници или прави жертвоприношения на кучета на Тангра. 

Подтиснати от съвремения рационален и прагматичен светоглед призраците на архаичните и примитивните суеверия са вградени дълбоко в нас и са готови да нахлуят в нашето цивилизовано съзнание, така както подтиснатото денем желание се проявява в нашите сънища. Затова не бива да сме много строги и язвителни :rolleyes: По-скоро трябва да информираме и образоваме, доколкото ни стигат познанията и способностите.

• Автор

На основание че ми се случиха сумати неприатни неща в рамките на две седмици ще премълча какви са но не вярвам че е случаиност всъщност дори не мисла че трябва да се обосновавам просто вярвам във вярата не е нужно да има някаква логика :rolleyes:

относно Шамполион това е египтолога които пръв е разгадал египетското писмо като е исползвал камак открит в египет и е съпоставил финикиската писменост и гръцката с египетската така я е разгадал доколкото си спомням

и още нщо не само фараоните са носели картуш голяма част от населението е носило това че по гропниците само името на фараона и било записано в картуш не значи се само фараона е имал право да носи картуш :lol6:

На основание че ми се случиха сумати неприатни неща в рамките на две седмици ще премълча какви са но не вярвам че е случаиност всъщност дори не мисла че трябва да се обосновавам просто вярвам във вярата не е нужно да има някаква логика :)

относно Шамполион това е египтолога които пръв е разгадал египетското писмо като е исползвал камак открит в египет и е съпоставил финикиската писменост и гръцката с египетската така я е разгадал доколкото си спомням

и още нщо не само фараоните са носели картуш голяма част от населението е носило това че по гропниците само името на фараона и било записано в картуш не значи се само фараона е имал право да носи картуш :)

Грешиш. Ще ти се наложи да станеш фараон преди да ползваш картуша.

В Древен Египет пръстенът като знак на вечността е сходен със свит във вид на окръжност шнур, чиито краища са завързани на възел. Силата на пръстена предотвратявала беди и служила за защита на фараона. Написани, имената на владетелите се затваряли в царския пръстен, така наречения картуш. Обикновените хора използвали (забележи, че не става въпрос за картуш) амулети с възли във вид на пръстен, за които смятали, че ги защитават от болести и нещастия.

Египтяните са започнали да изписват имената на фараоните в картуши през IV династия. Най-старото открито до момента име, изписано в картуш, е това на фараона Снофру. Въпреки това и в по-ранната история на Египет са се използвали защитни ограждения за имената на царете.

Непонятно ми е как възприемаш чужди ереси, под предлог, че ти харесали. Религията не е мода. Не гледай бижутата, а ценностите, когато я избираш.

Грешиш. Ще ти се наложи да станеш фараон преди да ползваш картуша.

Непонятно ми е как възприемаш чужди ереси, под предлог, че ти харесали. Религията не е мода. Не гледай бижутата, а ценностите, когато я избираш.

Чужди ереси??? На какво основание даваш това определение?

Здравеите не знам дали е тук мястото на тази тема ако не е искрено се извинявам :)

Така на въпроса някои знаете ли дали някаде в България изработват картуши по поръчка на доста места потърсих и нямаше никакъв резолтат благодая предварително :)

Направи си го сам, щом смяташ че ти е необходим. С малко умения и желание можеш да си направиш нещо подобно.

• Автор

ам ам далеч си от истината нито като мода го приемам нито како бижу

а относно ереса я ми кажи точно какво значи доколкото знам това е отклонение от догмите на църквата поправи ме ако бъркам

смея да твърда че имам що годе добро познание за христянската религия и некаде не е казано че не може да се носят амолети но се едно не създадох темата с тази цел да се разтегат лукуми създадох я с една цел ако някои знае дали се изработват картуши по поръчка някаде в България да каже :)

Нео няма как да си го направа поради две причини едната е че нямам необходимите материали и инстроменти а другата е че нямам познанието как се прави :)

а относно ереса я ми кажи точно какво значи доколкото знам това е отклонение от догмите на църквата поправи ме ако бъркам

смея да твърда че имам що годе добро познание за христянската религия и некаде не е казано че не може да се носят амолети но се едно не създадох темата с тази цел да се разтегат лукуми създадох я с една цел ако някои знае дали се изработват картуши по поръчка някаде в България да каже :)

Нео няма как да си го направа поради две причини едната е че нямам необходимите материали и инстроменти а другата е че нямам познанието как се прави :)

Да не си мислиш, че някаква манифактура има съответните познания, пък и който и да е жив съвременен човек? Толкова изработеният от теб ще е съобразен с реалната традиция от време оно, колкото и всеки друг, независимо дали е щанцелован машинно или е изработен ръчно. Резултата, ще е еднакъв, дори да намериш начин да си доставиш истински от някой музей - никакъв.

По-добре се вземи в ръце, иди в полицията и пусни жалба за тормоз срещу неизвестен извършител, а в случай че наистина си повярвал в онези глупости, направо посети психолог.

Вариант 1: Правиш 3D модел, после се изработва от восък (prototyping) - на ръка или машинно и след това се отлива.

Вариант 2: Има вариант да се изработи и на лазер, но пак ти трябва предварителен компютърен модел.

Вариант 2: Отиваш при някой ювелир и ти го правят.

За София не мога да те насоча никъде конкретно. Успех

Ти изобщо четеш ли за какво пишеш?? Картуша е името на бога оградено в символа на Ра - кръг. Носи се само от фараони, като амулет. Ти християнин ли си или поддръжник на отмрели с времето египетски божества?

Направи си го сам, щом смяташ че ти е необходим. С малко умения и желание можеш да си направиш нещо подобно.

Хора, къде се отплеснахте? Четете, че само посветени могат да създават такива амулети. Човека иска да се пази от проклятия ходещи по египетските фараони, не да носи бижу за окраса. Пфф...

Нео няма как да си го направа поради две причини едната е че нямам необходимите материали и инстроменти а другата е че нямам познанието как се прави :(

Ами тогава си приготви 50 долара, намерих ти сайт където ще ти го направят. С безплатна доставка е даже. Ама както са те посъветвали, всеки наш бижутер ще ти свърши работа. Таблицата я имаш, ако искаш ще ти дам линк за сайт където направо ти превждат името.

http://www.kingtutshop.com/cartouches/cartouches.htm

Тука има от 30$ до колкото можеш да си позволиш. :)

тук можеш направо да си преведеш името

Ти изобщо четеш ли за какво пишеш?? Картуша е името на бога оградено в символа на Ра - кръг. Носи се само от фараони, като амулет. Ти християнин ли си или поддръжник на отмрели с времето египетски божества?

Хора, къде се отплеснахте? Четете, че само посветени могат да създават такива амулети. Човека иска да се пази от проклятия ходещи по египетските фараони, не да носи бижу за окраса. Пфф...

Може и да са посветени. Фараоните и парфюми имали ... с тамян като съставка. Да ви изглежда познато? :)

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

• Автор

добре че са apeykov и Нео да кажат нещо полезно по темата благодарен съм ви

а sliderum зачи толко се смях на твоя пост психолог абе ти сериозно ли психолозите са наи големите шмекери или си луд и отиваш в лудницата при психиатрите или не си :whist:

добре че са apeykov и Нео да кажат нещо полезно по темата благодарен съм ви

а sliderum зачи толко се смях на твоя пост психолог абе ти сериозно ли психолозите са наи големите шмекери или си луд и отиваш в лудницата при психиатрите или не си :whist:

Ами аз защо го написах? Твърде обезсърчен човек, светът му се вижда сив, но като се ухили, нещата тръгват на добре, особено ако се погрижи за себе си, което няма да се получи като обеси някаква джунджурия на врата си и легне в леглото да чака да му се размине. Иска се активно действие и престани да се доверяваш на твърде много хора, същото посъветвай и семейството си.

Хах. Интересна тема.

bugi_1992 наистина ли смяташ че картуш по древен египетски образец ще те спаси от лош късмет, проклятие или уруки. Идеята ми хрумва в момента но за теб може да е полезна. Интересувал ли си се дали циганска магия може да се развали с египетски амулет или човек да се предпази от вуду с индиански защитен тотем / не съм специалист и примерите ги давам напосоки.ВАЖНОТО Е ДА СХВАНЕШ ИДЕЯТА. Магия направена от една култура дали се влияе от защити на друга различна . / ПОМИСЛИ СЕРИОЗНО. Щом това те влече и ВЯРВАШ. Различни нации , различни начини за проклятия.Различни религиозни идеи. Може да няма съвместимост. :)

Ако имаш такива наблюдения сподели ги .Ще е интересно.

Редактирано от UnderDark (преглед на промените)

А прави ли ви впечатление, че младежът е напълно скаран с граматиката?

Буги, защо не прочетеш внимателно предишните няколко мнения. Още веднъж - никой не те е омагьосал. Никаква прокоба или проклятие не тегне над теб. Картушът (както неколкократно ти обяснихме) НЕ Е амулет, а графичен похват, който подчертава божествените качества на фараона. Ако прецениш, че има смисъл, можеш най-общо и без да навлизаш в детайли да споделиш какво ти се е случило през тези две седмици.

Вижте това чудесно обяснение на Майкъл Шърман,което дава отговор на въпроса "Защо вярваме в глупости?" :)

http://www.ted.com/talks/lang/bul/michael_shermer_the_pattern_behind_self_deception.html

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВСИЧКИ МИСЛЕЩИ ХОРА И МНОГО ЗАБАВНО!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.