Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Не съм се ровил в кой знае колко теми за линукс, пък и нещо не знам какъв въпрос да формулирам за търсачката. Ще ви кажа какво използувам и евентуално ако някой разбира и има желание може да ми препоръча кой линукс да си сложа. Трябва ми програма за слушане на мр3, кодек, плеър за дивекс, антивирусна Нод/дано да може да се сложи на линукс/, стена някаква, програма против спай, програма за разглеждане и елементарна обработка на снимки, програма за рипване на си ди та, ползувам също dc++ и soulseek, разните му там icq, skype, програма за запис на си ди, торент програма, някъв речник. Ако някой може да ми препоръча лесен за инсталиране линукс, за който не е нужно да си програмист и да пишеш разни команди, а просто нещата да си стават графично както при уин, ще е супер. мерси много на всички които имат идеята да помогнат.

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 193,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • 2 седмици по-късно...

Моят съвет е да си дръпнеш Mepis от www.Mepis.com.Мисля че всичко дето го изреди го има че и отгоре.Антивирусна не ти и трябва.Само си настройваш интернета и си готов. Няма кирилизация,но стова ще се справиш лесно.Може да има проблеми ако решиш да ръчкаш да инсталираш нещо и затова не ти го препоръчвам преди да свикнеш с линукса.Екрана може да си го направиш много красиво/иначе отначало е малко неугледен/чрез настройките. Еми това е.Опитай и ще останеш очарован.Успех. :bye:

• 2 месеца по-късно...

Искам от известно време да се кача някакъв линукс. Имал съм преди, но съм се занимавал много малко, така че на практика нищо не разбирам. Искам да ми препоръчате дистрибуция, но имам малко "претенции". Не искам да е някакъв Live линукс дето всичко ти е готово, нито да е някакъв Debian, дето два месеца да трябва да чета за да го настроя, а нещо по средата. Искам и да е лекичък. Не толкова, че имам проблем с хардуера, а защото искам да ми върши работа бързо и свястно, а пък за разните графични ефекти и глупости не ми пука много. Хубаво ще е да има и добра документация. Препоръчаха ми Федора и SuSe, но за SuSe-то дочух, че е тежко (май главно щото е на KDE), но пък за Федората четох, че иска 3 ГВ място за да се инсталира, което ми се стори подозрително. Моля разбирачите да си кажат мнението :yanim:

Федора и СуСЕ са двете най-добре поддържани дистрибуции на Линукс. Така че нама да сгрешиш ако избереш една от двете.

Аз препоръчвам СуСЕ, защото се инсталира лесно, има български интерфейс и работи стабилно. Самият Линус Торвалдс ползва СуСЕ с ГНОМ интерфейс.

Искам да поправя някои неточности от твоя пост:

Препоръчаха ми Федора и SuSe, но за SuSe-то дочух, че е тежко (май главно щото е на KDE), но пък за Федората четох, че иска 3 ГВ място за да се инсталира, което ми се стори подозрително.

Моля разбирачите да си кажат мнението :)

СуСЕ наистина е тежко (с 512 РАМ върви най-добре), но не защото ползва КДЕ, просто поддържа много модули. Може да изключиш тези, които не ползваш. Поддържат се и двете графични среди - КДЕ и ГНОМ. КДЕ е по-шарената и естествено товари компа.

3-те ГБ място за инсталация не са много, нито малко. Нормално е. И СуСЕ заема толкова, Уиндоус също

Ето еднин линк с повече информация http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl...s&key=381212296

Редактирано от Fingli (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Ако питаш 4-ма потребители на Линукс ще чуеш най-вероятно 5 различни отговора :) Така че хвани някоя, после ако не ти допадне - пробвай с друга ... Може би Debian GNU/Linux е най-многолика, достъпна е, лесно разбираема. Та мисълта ми е, че дистротата са само поглед на нещата, от различни ъгли.

За начинаещ кой LUNIX от 4-те бихте препоръчали: -Mandriva Linux -Ubuntu linux 7.04 -Sayboyan linux 3.2 -Linux Slackware - 11.0 CPU - 2,8GHz RAM - 1GB VGA - 7600GT HDD - 250 GB

Редактирано от kuzmichr (преглед на промените)

Спрях се на Mandriva Linux. Някои може ли даде информация как точно се инсталира(по подробно).

Спрях се на Mandriva Linux. Някои може ли даде информация как точно се инсталира(по подробно).

И с много по-слаба машина всички ще вървят.

Аз бих почнал от тази, която по-актуална към момента. Ако инсталирането те затрудни, можеш да си направиш една виртуална машина, където да експериментираш спокойно. А и с интернет си е друго :) . Общо взето, освен че ти трябват два дяла - един за "/" (root) и един за swap (до 1 GB), друго не ти трябва да знаеш.

Човек ако и хал хабер си нямаш от линукс си стой на Windows ! Първо разбери как работи и ако мислиш ,че ще се справиш тогава мини... Е освен ако не искаш да експериментираш... Но трябва да те светна ,че в линух няма екстри като Photoshop (е можеш да го направиш ,но ще върви бозаво) има Gimp. Програмите се инсталират по съвсем различен начин... Всичко е много по различно от колкото в Windowsa. Аз минах на линукс за една седмица , но не издържах без фотошоп , дриймуеивър и други подобни и отново минах на уин... + тфа в Linux няма да можеш да играеш игри.

Ами препоръчвам ти да изчакаш, скоро ще излезе новата версия на Tilix, която е на български език, което те улеснява максимално. Аз съм също начинаещ, тя ще ми е първата дистрибуция, но това мога да ти кажа.

За начинаещ кой LUNIX от 4-те бихте препоръчали:

-Mandriva Linux

-Ubuntu linux 7.04

-Sayboyan linux 3.2

-Linux Slackware - 11.0

CPU - 2,8GHz

RAM - 1GB

VGA - 7600GT

HDD - 250 GB

Мисля че Убунту е чудесен старт. Лесна инсталация, страхотно ръководство на бг - цък, най-добрата пакетна система. Какво повече може да иска човек. А като му посвикнеш може да влезеш в семейството на Дебиан.

Поздрави и успех

Човек ако и хал хабер си нямаш от линукс си стой на Windows ! Първо разбери как работи и ако мислиш ,че ще се справиш тогава мини... Е освен ако не искаш да експериментираш...

Но трябва да те светна ,че в линух няма екстри като Photoshop (е можеш да го направиш ,но ще върви бозаво) има Gimp. Програмите се инсталират по съвсем различен начин... Всичко е много по различно от колкото в Windowsa.

Аз минах на линукс за една седмица , но не издържах без фотошоп , дриймуеивър и други подобни и отново минах на уин... + тфа в Linux няма да можеш да играеш игри.

Аз точно затова предлагам да си инсталира VirtualBox. По този начин ще инсталира и разглежда Linux, като програма под Windows. Освен това използва толкова от харда колкото е заел Linux-a във формата на един файл. Ако сега започваш с компютрите Linux e супер. Windows също го бива в определени аспекти. Обаче преминаването от едното на другото е кофти занятие :speak: . Особено за пристрастените образи, какъвто бях аз и особено когато имате милион неподредени неща по харда.

-Linux Slackware - 11.0

и начинаещ потребител ... това добре ме поразсмя ..10Х колега ....

сори за оффтопика .... Публикувано изображение

Качих си Mandriva, но след инсталацията го няма в буут менюто - как да го стартирам?

Публикувано изображение А аз си мислех че е изпипана дистрибуция. Публикувано изображение

С кой буутлоудър е Мандривата? Grub или Lilo?

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Буутваш CD-то на мандрива в лайв режим.Отваряш една конзола и: su или sudo su - Не знам как е. #fdisk -l Гледаш кой ти е руут дяла и го монтираш с: #mkdir /mnt/Mandriva #mount /dev/hdaXX /mnt/Mandriva - Тука може да ти е sda вместо hda. Гледаш си fdisk -l #chroot /mnt/Mandriva su #mount -t proc none /proc #grub >root hd(0,XX) - Като ХХ е номера на дяла -(минус) 1 т.е. ако е напр. /dev/hda3 трябва да е hd(0,2) . Просто груб брои с едно назад >setup hd(0) >quit #update-grub #exit #umount -a Ресваш и всичко би трябвало да е наред Успех /Едит Всеки ред е отделна команда. Да не ги шляпнеш всичките наведнъж. :headphones:

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Какво е това бе човек? Помолих за обяснение за начинаещи? Няма буутване без инсталация (не е Live CD)!

Какво е това бе човек? Помолих за обяснение за начинаещи? Няма буутване без инсталация (не е Live CD)!

ааа аз защото имам Мандрива лайв 2007 и си мислех че е такова. Просто като зареди инсталацията още на първото меню цъкам Cancel и то тръгва в лайв режим. :lol6:

В такъв случай всякакво лайв cd ще ти свърши работа. Аз лично ползвам GParted Live за такива ремонтни операции. Публикувано изображение

• 4 седмици по-късно...

Здравейте всички! Имам едно въпросче към вас .. Имам едно по-старичко РС и искам да му Линукс .. Конфигураацията е: Процесор - AMD Duron 1300MHz Дъно - Acorp (не го знам тоцхно какъв модел е, но е старичко) Рам - 128 МБ SDR 133 MHz Видео карта - nVidia GeForce 2 MX400 64MB Хард диск - Maxtor 40 GB 5200 rmp 8MB cache Захранване - COLORSit 350W Охлаждане - Cooler Master (от по-старичките е) .. Ако може да ми препоръчате кой Линукс да му сложа за да върви добре .. Четох и другите статии обаче никъде не можах да намеря кой Линукс какви изисквания има и затова реших да се запитам до Вас. Моля за малко помощ.

Редактирано от jrndto (преглед на промените)

..Какво ще кажете за "Damn Small Linux 4.0 Alpha 2" видях го и реших и да попитам и за него

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.