Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Дискусията иде...Wow...Вчера си свалих Мечтания на dreamlinux live dvd, очарован съм от auto mount, след като не знам грам команди...Вървеше адски бавно, някои неща след цяла минута се отваряха, на служебния Celeron 3,06 GHz @ Intel 915P, но разпозна поне USB PRINTER EPSON EPL-6200L, от който по LinuX форумите ще се скъсат да се оплакват.Но не успях да разпечатам каквото и да е...Също, с Totem Player не успях да си подкарам субтитрите, а звукът си излезе и сам, някакви предложения, че 20+компютъра трябва да ги минем на Linux, от финансови съображения, и за сигурност.Принтирането ни е единствената спънка в момента, имаме си DHCP мрежа, web server based служебна програма, но това пусто разпечатване...

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Очарован съм от него и от няколкото уникални възможностаи които предлага

разкажи какво толкова различно предлага, като изключим интерфейса?

Тва е масов спам с тоя DreamLinux. Бате, по-добре недей.... :) 1. Защо да не го тегля с Firefox? 2. Имаш май и друго прозвище: "baleares" Аз бих си задал въпроса: Защо някой ще се подвизавава под различни имена и ще рекламира някоя дистрибуция?

• 4 седмици по-късно...

разкажи какво толкова различно предлага, като изключим интерфейса?

Йизи инстала,Док бар-а,възможността да си направиш персонализация на дистрото плюс пакетите на Дебиан -за мен е повече от достатъчно......

Тва е масов спам с тоя DreamLinux.

Бате, по-добре недей.... :P.............

........Аз бих си задал въпроса: Защо някой ще се подвизавава под различни имена и ще рекламира някоя дистрибуция?

Ти какво ,двама човека са писали за това дистро и видя масов спам?Айде по-сериозно ,моля те..

Редактирано от scorceni (преглед на промените)

Убунту е лесен като Уиндоус, затова препоръчвам на всички начинаещи да започнат от него макар, че аз започнах със Linux Slackware 10 i KDE Desktop, но тука при Убунту-ту всичко е автоматизирано и пристига с GNOME графична среда, която едва ли не ... не е по-зле от KDE. Диска може да се използва като лайф си-ди и като инсталационно, може и да е изцяло на български. +Това може да се поръча оригиналното си-ди напълно безплатно, ей аз така вече имам 4 дистрибуции унас, не че ги ползвам ... но ей така за подаръци ...

Редактирано от batence87 (преглед на промените)

Ubuntu не ми разпозна от livecd филмите и принтера, за разлика от DL.Свалих си го-адска грозотия като интерфейс.А Knoppix хвърчеше като откачен гепард от бързина на адски бавния, дърт, дефектен лаптоп, Celeron 2 G Hz, направо не мога да повярвам.А на Xp Home Edition/Vista home basic, по 30 секунди ми превключва между прозорците, предвид, че имам 2 GB RAM...

• 2 месеца по-късно...

:) пробвай това - българска компилация на базата на Ubuntu 9.04 ... и още нещо - няма да те разочарова, само ще се дивиш, колко неща са се сетили да сложат и настроят ... да не говорим, че скараните с english-а ще са приятно изненадани, че всичко (дори пълното ръководсто за работа) е на български (пита те още при пускането) ... ПРОБВАЙ! ... от BG-Mirror-а се дърпа с 3.5 MByte/sec Публикувано изображение (само да не си през ADSL-а на БТК) Публикувано изображение

P.S./ Ако минаваш през пл.Славейков, дрънни на 0888/95-41-95 Румен, ще ти подаря оригинално Boot Live DVD ... имам няколко за подаръци, 'щото бачкам на UNIX и Linux-ите и Windows-сите ги джиткам във виртуални машини от ISO-а...

Редактирано от rizex (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

първия линукс дето пробвах беше slackware... може да е дървен, но е железен... пробвах ubuntu (трябвало да го кръстят Gubuntu ама явно не звучало добре... както и да е никога не съм харесвал гнома...) пробвах и kubuntu ( там пък не ми хареса kde4...) и за мен остава в сила принципа - ако искаш нещо да ти хареса направи си го сам - при слака може, а на кубунту/гъбунту примерно не мога да разкарам скапания файерфокс и да си ползвам най-бързия графичен линукс браузър опера... то ест мога да го разкарам само с ръчно триене, но не и с деинсталация на пакета...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Mного добри отзиви срещам за тази: http://www.linuxmint.com/download.php User friendly и е особено подходяща за начинаещи. Ето едно бг ревю за по стара версия 4, в момента е актуална 7 Gloria. Автор colonelx Ситемата се държи много по-стабило от Ubuntu. Ползва същия пакетен мениджър, но за улеснение на тепърва навлизащите в безкрайния свят на линукс, разработчиците са създали и свой пакетен мениджър с възможност за пълен ъпдейт на системата. Тук имам само една забележка, не съм разбрал правилно за уеб пакетния интерфейс. Това всъщност е част от разработената от Mint екипа система за пакети. Чрез офциалния сайт на Mint вие можете да свалите пакети тествани на Mint, които работят без проблем и се инсталират автоматично. Mint Linux 4.0 идва при вас с Gnome 2.20.1 (разбира се говоря за стандартната версия, друг е въпроса, че от http://linuxmint.com можете да си свалите версия и с друг Window Manager по ваш избор) Та същия този Gnome Desktop е конфигуриран с Compiz/Beryl 3D Desktop Manager. Mint Linux разполага с един помощник за визулната среда наречен Envy, който автоматично сваля и инсталира и конфигурира според вашата система избрания от вас driver за 3D видео карта, конфигурира го така че да е съвместим с 3D desktop manager-a Compiz/Beryl. Ситемата предлага и още един помощник - MintAssistent който ви помага да настроите няколко малки неща от вашата система, като root достъп, предпочитан терминал и т.н. Препоръчвам ви да разгледате официалния сайт на дистрибуцията.. Там има много неща които ще ви бъдат от голяма полза при избор на тази дистрибуция. Нещото което ми направи огромно впечатение беше,че още при инсталирането дистрибуцията автоматично засече целия ми хардуер и даже ме предопреди че ще ми трябват driver-и, които не са open source, за да мине всичко без проблем, Буквално след първия рестарт без усилия от моя страна, системата ми беше конфигурирана и готова за употреба. Това което е хубавото за новите потребители, е че тук не трябва те да се борят с неразбираеми конфигурационни файлове. Почти всичко е напълно автоматизирано. И все пак ако толкова държат ситемата върви както с конзолни така и с граафични редактори и както е типично за всяка GNU/Linux система си имате достъп до конфигурационните файлове. И още един плюс системата може да бъда напълно кирилизирана без огромни усилия. Също така забравих да спомена за прекрасния външен вид. МОТО на Mint Linux: "From freedom came elegance!"

Редактирано от izen (преглед на промените)

Здравейте. Препоръчай те ми линукс и от къде да си я истегля . Никога не съм се занимавал с линукса а имам един стар комп на 900мх на него ще сложа линукса и ще се уча на него. Благодаря предварително.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте. Препоръчай те ми линукс и от къде да си я истегля . Никога не съм се занимавал с линукса а имам един стар комп на 900мх на него ще сложа линукса и ще се уча на него. Благодаря предварително.

Според мен,/мое мнение/ за начинаещи са най-подходящи OpenSuse и Mandriva. Защо? Ами имат много добре изградени само-екстрактващи се инсталационни пакети (.rpm), могат да се инсталират и от нищо не разбиращи. Както и много добра поддръжка на драйвърите за хардуера, откриват 99% от него.

Ако ще си инсталираш линукс на този стар компютър, ти препоръчвам по-старата графична среда KDE 3.5 или Gnome !

Редактирано от kal (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте.. спечелих преди време един нетбук Acer Aspire one (7гб хард 1гб рам) от един Български сайт. Този нетбук дойде със Lipsus linux(винаги му бъркам името на това дистро сори ако пак съм го направил). Дистрото е пушка но е много зле от към програми. Скайпа ми отне 5-6 дена да науча как да си го инсталирам. По принцип съм ръботил с убунту десктоп и нетбук ремикс и там нещата са ми ясни.. така че се чудя дали да сменям системата или не? Някакви мнения? Също така ако мислите че има по добро дистро за моята машинка кажете.. обичам експериментите ;) .

Редактирано от dj_ee3 (преглед на промените)

а според мен http://www.slax.org/

Публикувано изображение

тоя линпус дето върви с eeepc/aa1 е голямо дърво, особенно че не са му настроили тъчпада за кликване...

ако не си споследния биос, слагай го преди да е умряла нетбуцата...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

dj_ee3, ако си падаш по експериментите, освен EEEbuntu, което споменах тук, можеш да опиташ #! CrunchBang (подробно ревю има тук).

Ако не си падаш по минимализма в CrunchBang, можеш да опиташ Moblin v2.0 или Ubuntu-Moblin-Remix. Ревю за Ubuntu Moblin Remix, инсталирано на Dell Mini 10v, може да се види тук.

Сложи си Mint след като я инсталираш имаш абсолютно всичко.Инсталацията на програми е автоматична.Поддържана е мн. активно - предтавлява нещо като потребителски настроен Дебиан.

от всички предложения си селектирах 3. slax, mooblin , mint... но кое да избера? А може би трябва да тествам и 3-те?

от всички предложения си селектирах 3. slax, mooblin , mint... но кое да избера? А може би трябва да тествам и 3-те?

Най-добре е да пробваш, за да добиеш лични впечатления.

Даже пробвай и новите версии на тези, които вече си инсталирал (в

може да видиш новия вид на Ubuntu Netbook Remix 9.10)

Не искам да те разколебавам за Slax, но имай предвид, че то e насочено за ползване предимно от LiveCD/USB.

Ако си решил да обърнеш внимание на Linux Mint, по-добре е да се насочиш към версията с XFCE десктоп. Тук има кратка видеодемонстрация на Linux Mint 7 (Gloria) с XFCE, което е инсталирано върху ASUS Eee PC 701.

Освен вече споменатите, има (или ще има) и други възможности. Една от тях е Kubuntu Netbook Remix. Преди време си поиграх с нея и идеята на Plasma Netbook Shell доста ми допадна. Кратко видео на една Apha версия има http://www.youtube.com/watch?v=kyMbrjfP9Ek.

Друга възможност, насочена към cloud computing, e Jolicloud. Не знам какъв е статусът на проекта (вероятно още е aplha), но изглежда добре и е обещаващо, поне според показаното в това видеоревю.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Има ли вградени драйвери на нвидия при mandriva one която е 4.3гб и тази дето е на едно СД?

Ето част от описанието от Choosing the right edition:

Mandriva One - 1 Installable LiveCD - Free of charge but contains non-free drivers (...Contains most of the proprietary drivers...)

Mandriva Free - 1 DVD - 100% Open source and free of charge

В Mandriva One, което е инсталационно LiveCD, са включени (и се инсталират по default) драйверите със затворен код (proprietary drivers) на ATI и NVidia. Предполагам, че се интересуваш от тях.

В Mandriva Free, което е само инсталационно DVD (не е LiveDVD), са включени open source драйверите.

Ако си решил да пробваш Mandriva, тогава One версията ще ти свърши работа. Ето и кои ISO файлове съдържат Български език:

mandriva-linux-one-2010.0-GNOME-europe-americas-cdrom-i586.iso

* Bulgarian (bg)

* Czech (cs)

* Danish (da)

..........

mandriva-linux-one-2010.0-KDE4-europe2-cdrom-i586.iso

* Bulgarian (bg)

* Czech (cs)

* Danish (da)

..........

Ако търсиш друга десктоп среда (XFCE, LXDE...) или повече контрол върху инсталацията, тогава ще трябва да избереш Free версията и да добавиш нужните ти драйвери.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

на познати които ме питат често казвам:

"за да не си играете на инсталиране и премахване, (а да се махне Linux дял не винаги е тривиално!)

първо използвайте Linux от LiveCD ! така ще добиете някаква представа, поработете малко и ако не се откажете тогава инсталирайте на диска"

около половината след проба се върнаха на "бозата"? а от останалите немалка част използват Linux, но само от LiveCD!

На тези които им трябва линукс , за десктоп бих им препоръчал Mandriva.

Mandrake беше първия линукс който ползвах. Това беше преди много години и наистина беше най-добрия, той и сега е най-добрия с новото си име Mandriva.

И нека да разбием мита, че линукс, се използва единствено от слаби машини и лаптопи. И че Mac OS X е добра ОС. Не е, тя е 49% притежание на Microsoft. Както и apple. А мита, че Windows 7 е първата стабилна ОС на Microsoft, вече е разбит. Нека също да разбием мита, че има значение дали софтуера е с отворен код - няма! И мита, че линукс се използва, заради сигурността. Той се използва заради стабилността. А отворения код няма никакво значение за крайните потребители. Дори вреди на компаниите които се занимават с разработването му.

Редактирано от indolain (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Здравейте, Приятелят ми иска да пробва Linux,но и идея си нямаме какъв да изберем. В момента Лаптопа си е фабрично купен с Windows Виста 32. Аз се ориентирах към Мандрива 2010(...видя ми се по-красива),но не знам коя е най-добрата.Знам,че всеки има различно предпочитание,но все пак си има лидер и тук! Искам да си запазим Windows-а -в случаи,че не ни хареса и да се върнем обратно на него. ...приемам всякакви съвети. Благодаря. ...p.s.А трябва ли аз да инсталирам програмите които ни трябват или си ги има(задължително трябва Open Office,PDF viewer)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.