Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Здравейте! В момента си търся подходяща дистрибуция която да използвам на лаптопа ми. По принцип досега съм използвал единствено и само уиндоус, но искам да напредна в линукса, защото самата идея ме кефи като за начало. :ph34r: Та идеята ми е за дистрибуция, доближаваща се най-много до windows , чудя се сериозно между Ubuntu 9.10 или Mandriva 2010... идеята ми е да мога да си цъкам из нета на спокойствие, филми и музика и други мултимедийни възможности Благодаря предварително за помощта ! :yanim:

Редактирано от vassetz (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте! В момента си търся подходяща дистрибуция която да използвам на лаптопа ми. По принцип досега съм използвал единствено и само уиндоус, но искам да напредна в линукса, защото самата идея ме кефи като заначало. :ph34r:

Та идеята ми е за дистрибуция, доблизаваща се най-много до windows , чудя се сериозно между Ubuntu 9.10 или Mandriva 2010...

Благодаря предварително за помощта ! :yanim:

Бих ти препоръчал Puppy или разработката по него наречема Macpup: http://macpup.org/

Железни са! И са само 90-100 MB. Стартират ot USB, диск, хард... както искаш ти! Изцяло стартира в RAM, но могат настройките да се съхряняват на харда, ако искаш, дори без да си инсталирал ОС-мата на самия хард.

Просто желязна! Пакетите се водят .pet или .bin. Възможно е да няма много приложения, но по принцип вървят различни програми.

• 4 седмици по-късно...

Та идеята ми е за дистрибуция, доближаваща се най-много до windows , чудя се сериозно между Ubuntu 9.10 или Mandriva 2010... идеята ми е да мога да си цъкам из нета на спокойствие, филми и музика и други мултимедийни възможности

Благодаря предварително за помощта ! :eek:

http://mandriva.biotronica.net/index.php?option=com_content&view=article&id=79:mandriva-linux-20100-&catid=1:latest-news&Itemid=50

Сваляне ==>> http://www2.mandriva.com/downloads/?p=linux-one

Избираш езика който желаеш(има и български) натискаш бутончето отдолу и сваляш версията.

За български - http://www2.mandriva.com/downloads/?p=linux-one&mirror=http%3A%2F%2Fmandriva.cointech.net%2Fpub%2FMandrivaLinux%2Fofficial%2Fiso%2F2010.0&l=bg

за английски - http://www2.mandriva.com/downloads/?p=linux-one&mirror=http%3A%2F%2Fmandriva.cointech.net%2Fpub%2FMandrivaLinux%2Fofficial%2Fiso%2F2010.0&l=en

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

Бих искал да попитам и аз коя дистрибуция да си избера за WEB-сървър, понеже като отворих тази страница със това голямо разнообразие от дистрибуции http://www.linux-bg.....pl?page=distro просто настана една голяма обърквация, понеже чета за всяка поотделно, и пише че почти всяка става за сървър, с малки изключения на някои, похвалите и предимствата са почти еднакви за всяка дистрибуция. Разгледах и това http://d.linux-bg.or...?folder=distros както и това http://distrowatch.c...jor&language=BG включително и това http://www.linux-bg....&cid=dist&par=0

На всеки му е ясно че от огромна гама широк и разнообразен избор, човек се обърква и не знае кое да реши, т.е. не мога да бъда сигурен коя от тези дистрибуции е най подходяща като най вече сигурност против злонамерено атакуване, както и производителност. Машинката която съм подготвил е AMD K6-II / дъно - ACORP 5ALI61 / чипсет - северен мост: ULi / ALi M1542 / южен мост: ULi / ALi М1543 / CPU 500 MHZ / RAM 512 / HDD 80 GB, видео-карта S-3 на PCI-слот 1 MB. Сайта който ще се хоства на тази машинка е на HTML, за сега не смятам да го правя на PHP, и да го товаря със тежки скриптове, но за по нататък ще помисля, но за сега съм го написал само на HTML. Не е много голям сайт, но не е и много малък - заема около 450 MB пространство, понеже има много снимки, всичко останало е само текстова информация. Не съм му сложил флаш, или каквото и да било тежки скриптове. Днес колегите започнаха да спорят и някои казваха че на тази машинка ще е подходящ UBUNTU-сървър 9.10, друг казва че бил тежък и по добре на тази платформа да се сложи или SLAX или FREEBSD, и нямало смисъл да хвърлям излишни пари за CD-та и да пиша всяка дистрибуция, или да си играя да презаписвам CD-RW и да трия да съм си губел времето в триене и презаписване като тествам всяка от всички тези дистрибуции поотделно. Понеже имало и нещо друго - някои от тези дистрибуции могат да се окажат несъвместими с хардуера и да се създадат проблеми, другото което било - много от тези дистрибуции били просто някакви прототипи, демо, бета и след това изоставени които не се поддържат, и не всяка е подходяща за WEB-сървър, и наистина не си заслужавало да се давало пари за дискове, както и запис и триене на CD-RW понеже отнемало излишно време. Аз опитах със SLAX, но успях да подкарам само версия 5.1.8 понеже на другите зарежда до едно положение, и изписва това PANIC KERNEL и блокирва и стои така до като не го рестартирам. Това го прави когато зареждам SLAX 6.0.9 или 6.1.2 но на тази версия 5.1.8 няма проблем там. Опитах freeBSD както и LIVE CD ROUTER, няма проблем, но не знам коя от тези изброените, както и от линковете които посочих по горе, е по стабилна като за WEB-сървър. Ако някой може да ме насочи към някоя дистрибуция за която е сигурен че става на тази машинка, и е ефективна относно стабилност и сигурност - Благодарности предварително.

Редактирано от USAF (преглед на промените)

Личната ми препоръка е CentOS, това е дериват на RHEL, много стабилен, но трябва да свикнеш да правиш нещата по неговия начин (това важи за всички дистрибуции). Инсталираш само необходимите пакети, четеш, настройваш и е ОК.

http://centos.skknet.net/5/isos/i386/

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Има ли опасност ако дистрибуциите се теглят от торенти, понеже тъй като знам че имат отворен код ( open source ) съществува ли вероятност да са бърникали в ISO-то и да са си оставили вратичка за злонамерено проникване, отворени портове и т.н ? Или по добре е да се теглят от официалните им сайтове за по голяма сигурност ? Някои казват че било опасно от отворени вратички, други казват че едва ли някой ще му се занимава да бърка в ISO-то, както и да прави някакви промени по ядрото с цел да има отдалечен достъп за злонамерени атаки, трети лица пък казват че тъй като дистрибуциите ги пишат доброволци и понеже са безплатни пак нямало гаранция че можело да има отворена врата за remote control, но все пак реших да ви попитам като по компетентни хора с повече опит ?

Ако торента е от официален сайт или mirror няма пробле. А защо мислиш че ако компания тя няма да нашрави подобно нещо (Microsoft)?

Бих искал да попитам ....

Предполагам знаеш, че ще ти е по-евтино да ползваш платен хостинг. Нямаш ли някоя постоянно работеща машина която да ползваш вместо да пускаш нова?

Давам още един глас за CentOS, като отбелязвам недостатъка, че инфото в нета за това дистро не е така богато както за Ubuntu например.

...

Давам още един глас за CentOS, като отбелязвам недостатъка, че инфото в нета за това дистро не е така богато както за Ubuntu например.

Има дискусионни групи в които има доста активно участие. А и ако човек следва официалната документация на RedHat няма да намери разлики (изключая няколко пакета, които са обект на авторско право)

Има ли опасност ако дистрибуциите се теглят от торенти, понеже тъй като знам че имат отворен код ( open source ) съществува ли вероятност да са бърникали в ISO-то и да са си оставили вратичка за злонамерено проникване, отворени портове и т.н ? Или по добре е да се теглят от официалните им сайтове за по голяма сигурност ? Някои казват че било опасно от отворени вратички, други казват че едва ли някой ще му се занимава да бърка в ISO-то, както и да прави някакви промени по ядрото с цел да има отдалечен достъп за злонамерени атаки, трети лица пък казват че тъй като дистрибуциите ги пишат доброволци и понеже са безплатни пак нямало гаранция че можело да има отворена врата за remote control, но все пак реших да ви попитам като по компетентни хора с повече опит ?

Научи какво е хеш проверка и няма да задаваш такива въпроси. Откъдето и да я изтеглиш, щом сравниш хешовете с тези от официалния сайт, може да си спокоен. Разгледай това тулче: DAMN HashCalc Съответно в Linux можеш да си провериш файловете със sha1sum <име на файл> и md5sum <име на файл>. Те съответстват точно на MD5 и SHA160 в DAMN HashCalc.

Дали е възможно авторите/дистрибуторите да са оставили вратичка в програмите - възможно е. По мое мнение обаче не биха го направили, особено когато в разпространението и ползването участват много хора. Големите дистрибуции дори си имат специални правила за проверка, преди да одобрят софтуер за публикуване.

Windows XP, ISO-тата са едни от най-модваните, нищо че софтуерът е със затворен код.

Наистина най-голям шанс да скрие нещо остава в автора на програмата, но там вече много малко може да се направи с малко усилия. По-скоро е въпрос на доверие.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Предполагам знаеш, че ще ти е по-евтино да ползваш платен хостинг. Нямаш ли някоя постоянно работеща машина която да ползваш вместо да пускаш нова?

Просто имам желание да се науча да изграждам WEB-сървър, интересно ми е, любопитно ми е, и искам да се науча. Имам търпение и нерви да се занимавам. Аз имам друг сайт който си е на платен хостинг, и на година ми излиза около 100 лева ( веднъж годишно плащам ) но нека да не се отклоняваме от темата, че така нарушаваме правилата на форума. :rolleyes:Имам в къщи няколко стари PC-та които смятам да използвам - едно за рутер FIREWALL, а другото за WEB-сървър. Естествено че постоянно ще бъде включен като го изградя. И без това от този от който в момента пиша си е пуснат постоянно и не го спирам, аз по принцип никога не изключвам PC-та

понеже знам че не е препоръчително т.е. не е хубаво за самото PC. Има ли вариант тази CentOS да работи в конзолен режим, да не е в графичен, понеже видео-картата на това PC е само 1 MB и то на PCI-слот ?

Редактирано от USAF (преглед на промените)

...

понеже знам че не е препоръчително т.е. не е хубаво за самото PC. Има ли вариант тази CentOS да работи в конзолен режим, да не е в графичен, понеже видео-картата на това PC е само 1 MB и то на PCI-слот ?

Ако се замислил малко над препоръката ми по-горе относно това какво да инсталираш (само) ще можеш сам да си отговориш на въпроса. Линукс (а и други операционни системи) може да работи даже и без конзола :)

П.П. Дай на човека риба и той ще е сит цял ден. Научи човека да лови риба и той ще е сит цял живот.

Научи какво е хеш проверка и няма да задаваш такива въпроси. Откъдето и да я изтеглиш, щом сравниш хешовете с тези от официалния сайт, може да си спокоен. Разгледай това тулче: DAMN HashCalc Съответно в Linux можеш да си провериш файловете със sha1sum <име на файл> и md5sum <име на файл>. Те съответстват точно на MD5 и SHA160 в DAMN HashCalc.

Дали е възможно авторите/дистрибуторите да са оставили вратичка в програмите - възможно е. По мое мнение обаче не биха го направили, особено когато в разпространението и ползването участват много хора. Големите дистрибуции дори си имат специални правила за проверка, преди да одобрят софтуер за публикуване.

Windows XP, ISO-тата са едни от най-модваните, нищо че софтуерът е със затворен код.

Наистина най-голям шанс да скрие нещо остава в автора на програмата, но там вече много малко може да се направи с малко усилия. По-скоро е въпрос на доверие.

За Winows XP - знам! Там изобщо дори и не си и помислям да го тегля от торенти като замунда или арена - едно че е орязан и липсват много приложения, и другото е че там вече наистина си оставят вратички. Доста хора познавам които са го теглили от торетни и се оплакват че след най късно 2 месеца се скапва, при положение че са със антивирусни програми. Аз за това си го купих на оригинален CD и знам че нещата са сигурни. Някои ми се чудят защо съм дал пари да купувам, след като съм можел да си го дръпна от торентите, но предпочитам да инвестирам и да съм сигурен че няма да имам проблем :) Щом дистрибуциите на Linux минават през контролна проверка за одобряване - значи няма от какво да се притесняваме. Аз реших да попитам този въпрос, понеже бях изтеглих от замунда и арена Red Hat, Ubuntu, Mandriva и Puppy, както и още няколко други, след което ми казаха че по добре било да ги тегля от официалните сайтове, понеже няма гаранция дали има нещо модвано с цел remote control.

...Аз имам друг сайт който си е на платен хостинг, и на година ми излиза около 100 лева ( веднъж годишно плащам ) ...

Именно, към 90 - 100 лева годишно ще ти излиза постоянно работеща машина от класа който споменаваш. По-добре да обединиш рутер и сървър, не си струва парите да имаш PC за рутер. Най-изгодно ще е да пуснеш сървъра на машината която така или иначе работи денонощно, тази от която казваш че пишеш.

.... Аз реших да попитам този въпрос, понеже бях изтеглих от замунда и арена Red Hat, Ubuntu, Mandriva и Puppy, както и още няколко други, след което ми казаха че по добре било да ги тегля от официалните сайтове, понеже няма гаранция дали има нещо модвано с цел remote control.

На сайта на дистрибуциите има един ключ, който можеш да използваш за да провериш всички пакети преди да ги инсталираш. Ако са подписани с този ключ значи пакетите не са променяни. Но конкретно за RHEL не виждам смисъл, защото самата дистрибуция е безплатна, регистрираш се и си я теглиш и имаш 30 дни безплатни ъпдейти, но след това трябва да си плащаш. Докато CentOS е изцяло базиран на сорс кода на RHEL ,изключвайки материали обект на автроско право и такива, които искат специални условия за да са включени в дистрибуцията като Adobe Reader, Adobe flash plugin, SUN Java. И е безплатен

Избери дистрибуция която е дебиан базирана, защото предполагам си начинаещ и така по-лесо ще инсталираш пакети с apt-get или подобни инструменти

На сайта на дистрибуциите има един ключ, който можеш да използваш за да провериш всички пакети преди да ги инсталираш. Ако са подписани с този ключ значи пакетите не са променяни. Но конкретно за RHEL не виждам смисъл, защото самата дистрибуция е безплатна, регистрираш се и си я теглиш и имаш 30 дни безплатни ъпдейти, но след това трябва да си плащаш. Докато CentOS е изцяло базиран на сорс кода на RHEL ,изключвайки материали обект на автроско право и такива, които искат специални условия за да са включени в дистрибуцията като Adobe Reader, Adobe flash plugin, SUN Java. И е безплатен

Опитах се да търся но не успях да намеря подобен ключ....... Може ли да ме насочиш къде точно в сайта на дистрибуциите се намира ключа ? Аз ли не мога да го открия, нещо не го търся както трябва ли ? Ще те помоля да ми помогнеш къде точно трябва да го търся.

Опитах се да търся но не успях да намеря подобен ключ....... Може ли да ме насочиш къде точно в сайта на дистрибуциите се намира ключа ? Аз ли не мога да го открия, нещо не го търся както трябва ли ? Ще те помоля да ми помогнеш къде точно трябва да го търся.

http://www.centos.org/modules/smartfaq/faq.php?faqid=30
  • 2 седмици по-късно...

Най-добрия съвет който могада дам е сам да прецени с каква дистрибуция да се започне :) Дърпате LiveCD дистрибуций от http://distrowatch.com/ записвате на диск и тествате и проверявате ;) Няма смисъл да се пита защото всеки ще препоръча дистрибуцията която ползва или е ползвал или които му харесват. И потребителя все повече и повече се бърка :) Това е от мен и успех :cheers:

Редактирано от KrisGet (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Какво ще кажете за федора 12

Какво ще кажете за федора 12

Зависи какво търсиш. Ако е нов софтуер става, но ако търсиш голяма стабилност и съвместимост не е това, което ти трябва

Зависи какво търсиш. Ако е нов софтуер става, но ако търсиш голяма стабилност и съвместимост не е това, което ти трябва

А как да го запиша на флашка че виждам едни файлове вътре но не знма как да го запиша

А как да го запиша на флашка че виждам едни файлове вътре но не знма как да го запиша

http://unetbootin.sourceforge.net/

Не си ползвал търсачката на форума!!!

• 4 седмици по-късно...

кажете някой линукс, който да си идва по подразбиране със kde 3, и да има български интерфейс (освен slackware, който вероятно ще сложа ако не намеря друга алтернатива). компа (някаква к7-ца със 768мб рам) ще се ползва от начинаещ потребител (за това и търся алтернатива на слакуера) за писане на документи и принтиране...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.