Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Предложиха ти да си купиш РАМ - за 15-20 лв. 512 DDR 400 / 333 / втора ръка. И спокойно пускаш едно Убунту. Между другото - какво не става?

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Предложиха ти да си купиш РАМ - за 15-20 лв. 512 DDR 400 / 333 / втора ръка. И спокойно пускаш едно Убунту.

Между другото - какво не става?

И аз търся такава РАМ да купя.Ако е 184pin-а може и да направим сделка.

megaasteroid Пробвай с флашка.АЗ ползвам UNETBOOTIN има версии за Линукс и за УИНДОУС.

Преди 2 -3 месеца продадох 2 такива за по 15 лв. Дъното му може да не поддържа буут от флашка.?

Имам един лаптоп IBM ThinkPad T22 (Pentium III 900 MHz, 256 MB RAM, 20 GB HDD), но все още се чудя каква дистрибуция да избера, понеже лаптопа не е от най новите. Засега съм се спрял на Xubuntu 9.10 или 10.10. Според вас дали ще вървят добре на машината ? :cheers:

Междо другото ползвал съм Linux (Ubuntu) много кратко и съм начинаещ. Лаптопа ще го ползвам предимно за интернет и гледане на филми.

Ако вдигнеш РАМ-а с още 256MB Xubuntu ще ти работи добре.Иначе търси някоя по-лека графична среда.PekWM,IceWM,Sawfish,Blackbox,Openbox,Fluxbox,LXDE,Awesome и т.н.

Преди 2 -3 месеца продадох 2 такива за по 15 лв.

Дъното му може да не поддържа буут от флашка.?

Имам един настолен който е със 512МБ и искам да му вдигна малко мозъка да мисли по-бързо.Това ми е първия купен компютър преди 8 гидини.Глезя си го аз :cheers: Скоро му купих и LCD-монитор.Та някой ако има работеща такава памет 512 DDR 400 / 333/ 184pin мога да я взема.

значи искам да питам за моя компютър :IP4 ,CPU 1.50Ghz,256 RAM, NVIDIA GeForce MX440 with AGP8X ,какъв линuкс да избера ubuntu или xubuntu и кои версии?

slackware и то някоя по стара версия - примерно 9 или 10... но е трудна работа за човек който не се е занимавал...

Ако вдигнеш РАМ-а с още 256MB Xubuntu ще ти работи добре.Иначе търси някоя по-лека графична среда.PekWM,IceWM,Sawfish,Blackbox,Openbox,Fluxbox,LXDE,Awesome и т.н.

Може би ще му добавя още 256 MB. Тогава дали ще има някакъв проблем с Xubuntu 10.10 ?

Може би ще му добавя още 256 MB. Тогава дали ще има някакъв проблем с Xubuntu 10.10 ?

С 512MB RAM ще работи добре.6 месеца бях с Xubuntu 10.04 LTS вървеше перфектно.След това инсталирах 10.10,но ядрото 2.6.35.22 не искаше да ми подкара уебкамерата и го смених с Openbox.И още нещо.Не знам с кой браузър си свикнал да работиш,в Xubuntu е Firefox по подразбиране,но Chrominum е по-лек и пъргав.Преди да си инсталираш Xubuntu 10.10 пробвай Lubuntu 10.10 мисля,че ще работи с 256MB RAM,пък може и да ти хареса :wors: .Успех.

С 512MB RAM ще работи добре.6 месеца бях с Xubuntu 10.04 LTS вървеше перфектно.След това инсталирах 10.10,но ядрото 2.6.35.22 не искаше да ми подкара уебкамерата и го смених с Openbox.И още нещо.Не знам с кой браузър си свикнал да работиш,в Xubuntu е Firefox по подразбиране,но Chrominum е по-лек и пъргав.Преди да си инсталираш Xubuntu 10.10 пробвай Lubuntu 10.10 мисля,че ще работи с 256MB RAM,пък може и да ти хареса :speak: .Успех.

Вече изтеглих Lubuntu и утре мисля да го пробвам, а пък след това ще реша дали да вдигна RAM-та.

Здравей, Професоре! Не го набутвай в Слака. Все пак е начинаещ / ако не ме лъже паметта /. Да добави поне 256 МБ и да делне 1 ГБ Суап и Убунтуто ще му хвърчи. Знам го от опит.

Отказах се от вдигането на RAM-a. Та ако може предложете някой дистрибуция, която да тръгне на IBM ThinkPad T22 (Pentium III 900 MHz, 256 MB RAM, 20 GB HDD). Някоя която да върви добре и на компютри с по-малко RAM. Както казах съм начинаещ и съм ползвал Linux за много кратко. Какво мислите за puppyLinux ?

Отказах се от вдигането на RAM-a. Та ако може предложете някой дистрибуция, която да тръгне на IBM ThinkPad T22 (Pentium III 900 MHz, 256 MB RAM, 20 GB HDD). Някоя която да върви добре и на компютри с по-малко RAM. Както казах съм начинаещ и съм ползвал Linux за много кратко. Какво мислите за puppyLinux ?

Идеална е!Бърза,стабилна,не забива,софтуерът се инсталира исключително лесно и най-важното има всички нужни приложения.

:hush:

Редактирано от larryone (преглед на промените)

Можете ли да ми препоръчате някоя дистрибуция, която е по - подходяща за видео обработка (по медиина така да се изразя)... в момента съм на кубунту и не съм никак доволен нито от държанието му, нито от възможностите му...

До сега съм пробвал убунту, кубунту и слакуар, но не ми вършат много работа :)

Благодаря предварително :P

Пробвай Kdenlive идва със софтуер точно за целта, не трябва да се занимваш с допълнителни инсталанции и глупости.

http://www.kdenlive.org/user-manual/downloading-and-installing-kdenlive/live-demonstration-dvd-or-usb-storage

Редактирано от EndlessPain (преглед на промените)

Съгласен съм с колегата EndlessPain. Можеш да пробаш и OpenShot.

Най-добре започни с Ubuntu/Debian или другия клон CentOS/Fedora. Ако искаш графична среда Ubuntu и Fedora, а за сървър Debian и CentOS. Тия системи са разпространени и добре документирани.

От къде можем да си свалим УСУ ?

От известно време се оглеждам за подходяща дистрибуция, но нищо не мога да си харесам.

Намерих сайта много благодаря :Dhttp://learnfree.eu/

:offtopic:

От къде можем да си свалим УСУ ?

От известно време се оглеждам за подходяща дистрибуция, но нищо не мога да си харесам.

Намерих сайта много благодаря :Dhttp://learnfree.eu/

:rolleyes:

Доживяхме за нещо българско.Сега ще пробвам тази дистрибуция да видя дали е добра.

Най-добре започни с Ubuntu/Debian или другия клон CentOS/Fedora. Ако искаш графична среда Ubuntu и Fedora, а за сървър Debian и CentOS. Тия системи са разпространени и добре документирани.

Debian и CentOS са си тежки...

@Hibernate

за слаба машина както са писали по горе - slackware (щото много точно още по време на инсталацията може да решиш какво да инсталираш, слагал съм го на к6-2@266 със 128 sdram, че даже и quake3 играех, на 1,2гб харддиск)... но трябва четене... без четене не става... лично на мен убунто ми е ограничено... не е като слака - правиш всичко по старомодния начин с команди, но може да направиш каквото искаш... и не знам що, но по бързо го правя от колкото под убунту. обаче примерно ако се прави за закостенели мозъци - такива дето не щат да видят дуго освен windows слагам, него - да не ме занимават... на мене си слагам слакуер...

така че ако наистина искаш да научиш линукс - слакуер... слагаш го на единия комп и на другия четеш докато подкараш графичната среда и нета, после четеш от линукса (отначало скайп, с много четене компилиране на mplayer, amule... samba, cups) ... ако искаш да ти е лесно - слагаш ubuntu (графична среда gnome) или kubuntu (графична kde)... лично аз 4 весия на kde не мога да я понасям... за слакса има купища готови пакети или пък си конвертираш от други дистрибуции и документация в нета, документацията за други линукси също върши работа...

друг плюс на слака е че тръгва на всякакви машини, докато с други дистрибуции често съм имал проблеми - или не ще да boot-не инсталацията от цд-то (при бъгави биоси често се случва - такива обикновено имат лаптопите, при дескторите по рядко - асрок, асус, елитгруп, биостар, епокс, мси, гигабайт баси то не останаха други...) или след инсталацията kernel panic! последния път ми се случи на к7 дурон след слагане на centos (3 инсталации с различни настройки направих докато разбера че проблема не е в мене)

А аз искам да попитам за актуални операционни системи Линукс без вграден Firefox браузър, които да са били скоро обновена в рамките на година.

какъв е проблема да си имсталираш опера и да разкараш боклука (файерфокс)?

едит: не винаги може да се разкара аз много се подразних като не можах да го разкарам от ubuntu... но и там си има цака - ръчно разкарване с file manager или в хай краен случай с много търсене и rd

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Предложението ти към колегата да изтегли Arch или Debian не мисля ,че с това му помагаш.Или писанието на

@fullcrum

Debian и CentOS са си тежки...

Не зная защо така се заяждате с дядо Debian. Вярно, не изглежда дизайнерски изпипан, но иначе си има графичния инсталатор, и е достатъчно лекичък.

... но трябва четене... без четене не става... лично на мен убунто ми е ограничено... не е като слака - правиш всичко по старомодния начин с команди,

..така че ако наистина искаш да научиш линукс - слакуер... слагаш го на единия комп и на другия четеш докато подкараш графичната среда и нета, после четеш от линукса (отначало скайп, с много четене компилиране на mplayer, amule... samba, cups) ...

Не е добра стратегия да го съветваш да прави всичко по старомодния начин. Има полза в това, но тук идеята е постепенно да научи основните неща, а не веднага да се затормозява. Според мен, хубавото на Slackware е че можеш да сложиш повечето пакети още докато го инсталираш, без да се замисляш дали ти трябва това или онова. Което е добро за образователно-проучвателна цел.

:offtopic:

:blink:

Доживяхме за нещо българско.Сега ще пробвам тази дистрибуция да видя дали е добра.

Доста са българските дистрибуции.УСУ се различава по това,че 99.99% е локализирана.

• 3 седмици по-късно...

За лаптоп със следните характеристики- Процесор- AMD Athlon X2 Dual-Core Processor QL-64 (2.1Ghz, 512KB Cache) ,Памет-2GB (2x1024MB) DDR 2 800Mhz , Видео карта-ATI Mobility Radeon HD 4570 с 512 MB DDR3 собствена памет ,какъв Линукс би бил подходящ, като се има предвид,че лаптопа се използва за интернет,гледане на филми, музика и по-рядко игри. Благодаря за евентуалните отговори'

За лаптоп със следните характеристики- Процесор- AMD Athlon X2 Dual-Core Processor QL-64 (2.1Ghz, 512KB Cache) ,Памет-2GB (2x1024MB) DDR 2 800Mhz ,

Видео карта-ATI Mobility Radeon HD 4570 с 512 MB DDR3 собствена памет ,какъв Линукс би бил подходящ, като се има предвид,че лаптопа се използва за интернет,гледане на филми, музика и по-рядко игри.

Благодаря за евентуалните отговори'

С тия параметри няма да имаш проблем каквото и да решиш да пробваш.Проблема ще е какво да си избереш.Най-добре изтегли си по едно дистро с Gnome и KDE.И гледай да е някоя по-използваема дистрибуция от рода на Убунту,ЛИНУКС МИНТ.Има и една която е българска и се казва УСУ.А бе избор има.
  • 4 седмици по-късно...

Я ми препоръчайте нещо, което ще върви добре на стара машина, че ми интересно да се позанимавам с Linux. Скоро сложих Debian 6, но така и не можах да подкарам драйверите за видеокартата. Машината е следното нещо: ECS nForce3-A, Sempron 2800+, 1GB DDR400, Radeon 9550. Преди време съм бил с Ubuntu 8.04, на което всичко си вървеше страхотно, след това бях сложил десятка, на която обаче нещата с видеото се омазаха след един ъпдейт. Предпочитам гном за графична среда, въпреки че не е това най-важното.

Я ми препоръчайте нещо, което ще върви добре на стара машина, че ми интересно да се позанимавам с Linux. Скоро сложих Debian 6, но така и не можах да подкарам драйверите за видеокартата. Машината е следното нещо: ECS nForce3-A, Sempron 2800+, 1GB DDR400, Radeon 9550. Преди време съм бил с Ubuntu 8.04, на което всичко си вървеше страхотно, след това бях сложил десятка, на която обаче нещата с видеото се омазаха след един ъпдейт. Предпочитам гном за графична среда, въпреки че не е това най-важното.

опитай centos
  • 4 седмици по-късно...

ПС: Не ползвай ЦентОС. Той не е за десктоп потребители.

Машината ти не е чак толкова слаба.

Аз мога да ти препоръчам няколко варианта за които ти гарантирам безпроблемна работа

Calculate Linux (с GNOME XFCE или KDE4 |KDE4 изисква поне 128МБ видео|)

Agilia Linux (с GNOME XFCE OpenBox Lxde KDE4 |KDE4 изисква поне 128МБ видео|)

Pardus Linux (Една от най приятелски настроените дистрибуции. За момента разполага само с KDE3 и KDE4 но работи на много слаби машини без проблеми)

И другия ти избор е да се обърнеш към по популярните (не те съветвам особено). Но все пак от рода на Chackra Linux, Sabayon Linux, Mandriva Linux, Ubuntu Linux....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.