Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Обновяванията са като на Убунту 10.10 .От 10 Октомври 2010 до Април 2012 . То има и логика понеже тя е дериват на Убунту. Значи по добре щеше да е ако се бях насочил към LTS версията Убунту 10.04 тя поне е до април 2013. Много ме е яд ,че след 3 месеца ще трябва да се разделя с нея . Търся си лесно дистро което да е Дебиан ориентирано ( другите не ги разбирам ) ,добре поне ,че Линукс не е като Уиндоус да се скапва лесно та може и години да се карат с него без да има каквито и да е проблеми. При положение че си ми работи всичко като хората и съм си доволен от сегашната система предполагам няма да е проблем да си седя на нея. Пък ако от Убунту или Минт решът все пак да добавят добрия стар Гном 2 ще съм и верен доста дълго време. Ако има начин да се замени Юнити на Убунту със нормален Гном някой да сподели. Не го понасям и не го разбирам тоя нов шел изобщо.

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това http://www.linuxmint...oldreleases.php е за поддръжката на linux mint. В края на април 2012 ще спреш да получаваш ъпдейти за сигурност. доста време след това обаче, ще можеш да инсталираш програми. Хранилищата на Ubuntu 8.04 все още са активни. Наскоро го проверих. Системата се ъпдейтна и инсталирах програми без проблем. За обновяването на ядрото не се грижи. Просто отиваш в ubuntu kernel, избираш си актуално ядро, сваляш linux headers all, linux header и linux image /същинското ядро/ за твоята архитектура /386, 386-pae, amd-64/ и ги инсталираш в последователността, в която съм ти ги дал. Трябва да са три пакета, като първият е общ за всички архитектури. Инсталацията става с gdebi, просто като кликнеш върху пакетите. както виждаш http://img718.images...05/kernel32.png , въпреки, че съм с kubuntu 10.04 , ядрото ми е по- ново от това в 11.10. Taka, че спокойно ще си работиш поне две години с mint 10, без да почувстваш някакви проблеми с хранилищата или да поемаш рискове откъм сигурността.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Инсталирах си ядрото 3.2.1 след което се прецака видеото и темата. няма ли някаквo поинтелигентно решение при което да не се случват тия крашове на нещата. Кому е нужно сега да едитвам ръчно файлове по xorg .

Инсталирах си ядрото 3.2.1 след което се прецака видеото и темата. няма ли някаквo поинтелигентно решение при което да не се случват тия крашове на нещата. Кому е нужно сега да едитвам ръчно файлове по xorg .

За това залагате на някоя стабилна дистрибуция (не такава, която се сменя всеки три месеца), щатното ядро на дистрибуцията. Ако искате да си играете с ново ядро не се сърдете че имате проблеми

Отваряш synaptic и деинсталираш linux image и linux headers 3.2.1. След рестарта ще стартира старото ядро със старите настройки. не знам как си го инсталирал. Ако е от deb. пакети ми кажи, каква е дистрибуцията 32 или 64 битова и кое ядро си използвал.

Отваряш synaptic и деинсталираш linux image и linux headers 3.2.1. След рестарта ще стартира старото ядро със старите настройки. не знам как си го инсталирал. Ако е от deb. пакети ми кажи, каква е дистрибуцията 32 или 64 битова и кое ядро си използвал.

АКо не го е деинсталирал старото......

Старото си седи но и със него е същата работа . Ще преинсталирам и няма да се занимавам да ъпдейтвам ядра ,поне докато не се науча как да си дебъгвам проблемите. Иначе инсталирах ядрото с "pae" но при рестарта пак си ми показваше същото количество рам памет. Дистрото е 32 битовата версия. Пакетите съм ги инсталирал в следната последователност: linux headers all, linux header и linux image.

Старото си седи но и със него е същата работа . Ще преинсталирам и няма да се занимавам да ъпдейтвам ядра ,поне докато не се науча как да си дебъгвам проблемите. Иначе инсталирах ядрото с "pae" но при рестарта пак си ми показваше същото количество рам памет. Дистрото е 32 битовата версия. Пакетите съм ги инсталирал в следната последователност: linux headers all, linux header и linux image.

Прочетете какво е PAE и защо вие няма да видите промяна в паметта, но някои програми ще могат да ползват тази памет (и то доста ефективно). Но има смисъл само ако имате повече от 4 гигабайта памет И приложения като оракълска база или DB2 или подобни

PAE ядрата изобщо не тръгват на доста от 32 битовите процесори. По- добре си ползвай Generic 386 ядрата. Последователността на инсталиране на пакетите е точна. Не мога да си обясня защо не са се върнали настройките на старото ядро. Махал съм нови ядра няколко пъти и винаги са се връщали старите настройки след премахването на новите ядра.

PAE ядрата изобщо не тръгват на доста от 32 битовите процесори. По- добре си ползвай Generic 386 ядрата. Последователността на инсталиране на пакетите е точна. Не мога да си обясня защо не са се върнали настройките на старото ядро. Махал съм нови ядра няколко пъти и винаги са се връщали старите настройки след премахването на новите ядра.

За PAE се иска поддръжка не само на процесора, но и на чипсета, нали някой трябва да ги управлява тези страници. И споменах че ако човек не знае какво да прави с това ново ядро и как да ог пусне (и защо да го пусне) да ползва щатните ядра

Някъде из форума capnemo препоръчваше CentOS та реших да го пробвам след едногодишно ползване на Ubuntu. Инсталира се за не повече от 10 мин. + още 20 мин. ( поради липса на мощен компютър ) за Skype , KeePassX , OpenOfice , vlc player , обновяване на ОС и персонализиране на десктопа. Много по-лека от Ubuntu , но с инсталирането на някои програми в какви премеждия се видях...

Публикувано изображение

С по-упорита ОС от CentOS не си бях имал работа , в сравнение с нея Ubuntu , Debian , PC Linux , Mandriva са детска игра.

Редактирано от Мохикан. (преглед на промените)

Някъде из форума capnemo препоръчваше CentOS та реших да го пробвам след едногодишно ползване на Ubuntu. Инсталира се за не повече от 10 мин. + още 20 мин. ( поради липса на мощен компютър ) за Skype , KeePassX , OpenOfice , vlc player , обновяване на ОС и персонализиране на десктопа. Много по-лека от Ubuntu , но с инсталирането на някои програми в какви премеждия се видях...

Публикувано изображение

С по-упорита ОС от CentOS не си бях имал работа , в сравнение с нея Ubuntu , Debian , PC Linux , Mandriva са детска игра.

В защита на CentOS мога да кажа че е стабилна:) И едно малко допълнение: трябва да се научите да правите нещата по RedHat начина

В защита на CentOS мога да кажа че е стабилна :) И едно малко допълнение: трябва да се научите да правите нещата по RedHat начина

Да наистина е стабилна за разлика от Ubuntu. Вие коя дистрибуция ползвате ?

Да наистина е стабилна за разлика от Ubuntu. Вие коя дистрибуция ползвате ?

С риск да си навлека гнева на някои хора но десктопа ми е Windows :). Но сървърите са с CentOS 5 и 6, и RHEL 5 за PPC (сумарно около 150)

@Мохикан : Не бих казал, че Cent OS e много проблемна за настройка. Инсталираш добавяш rpm fusion и ъпдейтваш. Преди няколко месеца инсталирах Cent OS 6 и се изненадах от значително разширената поддръжка на хардуер спрямо Cent OS 5. Дори смятам, че Debian e в по- суров вид. Коя от двете е по- добра ми е трудно да кажа. И двете са много леки и са пълноценни алтернативи една на друга. А да сравняваш CENT OS с Ubuntu е малко некоректно. Ако търсиш сравнение - срaвни Убунту в Fedora. Cent OS може да я сравняваш само с чист стабилен Debian.

@Мохикан : Не бих казал, че Cent OS e много проблемна за настройка. Инсталираш добавяш rpm fusion и ъпдейтваш. Преди няколко месеца инсталирах Cent OS 6 и се изненадах от значително разширената поддръжка на хардуер спрямо Cent OS 5. Дори смятам, че Debian e в по- суров вид. Коя от двете е по- добра ми е трудно да кажа. И двете са много леки и са пълноценни алтернативи една на друга. А да сравняваш CENT OS с Ubuntu е малко некоректно. Ако търсиш сравнение - срaвни Убунту в Fedora. Cent OS може да я сравняваш само с чист стабилен Debian.

Личното ми мнение е че не е много точно да се сравнява Федора с Убунту. Убунту повече или по-малко е завършена дистрибуция, докато Федора е по-скоро тестбед за нови версии, модули и конфигурации на RHEL

За настройки е много по-лесна от другите , но за инсталиране на някои програми като recordmydesktop , Deluge , Vuze които изискват и други пакети става страшно.

Я дай командата за която говориш.

За настройки е много по-лесна от другите , но за инсталиране на някои програми като recordmydesktop , Deluge , Vuze които изискват и други пакети става страшно.

Я дай командата за която говориш.

ако пакета го има в репозиторитата с командата

yum install <package>
се инсталира пакета и всичко от което той има нужда :)

с

yum search <package>
се търси за пакет

rpm fusion free и non free не е команда, а хранилища за допълнителен софтуер.

http://rpmfusion.org/Configuration/

Инсталатора ги добавя, просто като кликнеш върху линковете. Предполагам, че затова си имал проблем със зависимостите. Просто не си добавил хранилища.

Ако си с CENT OS 6, кликаш на последните редове от free и non free, добавяш хранилищата, затваряш и пускаш едно

su

yum update

в конзолата. мениджърът на пакети не беше много приличен, инсталирай си yumex. Карам по спомени, но от него бях по- доволен.

rpm fusion free и non free не е команда, а хранилища за допълнителен софтуер.

http://rpmfusion.org/Configuration/

Инсталатора ги добавя, просто като кликнеш върху линковете. Предполагам, че затова си имал проблем със зависимостите. Просто не си добавил хранилища.

Ако си с CENT OS 6, кликаш на последните редове от free и non free, добавяш хранилищата, затваряш и пускаш едно

su

yum update

в конзолата. мениджърът на пакети не беше много приличен, инсталирай си yumex. Карам по спомени, но от него бях по- доволен.

В конзола си е много добър :)

И една препоръка за ъпдейтите: много внимавайте когато ъпдейтвате и имате и външни репота, може да доведе до неприятни ефекти

Опитай и в конзолен режим. Под линковете за добавяне пише как. Само не знам дали няма да имаш проблем с версията. Ако не успеят да се добавят, можеш да опиташ да редактираш 6-0.1 на 6-0.2

http://www.cyberciti...able-epel-repo/

(само че обяснението е за 5)

Инсталирах и този пакет , пуснах един yum update , след това yum install vlc и не получается.

Ако беше толкова лесно както го представяте с две три команди... recordmydesktop , Deluge или Vuze все още не успявам да ги инсталирам.

Инсталирам пакета който изисква дадена програма , но се оказва че той пък изисква друга версия на съответната програма и така до безкрай.

Инсталирах и този пакет , пуснах един yum update , след това yum install vlc и не получается.

Ако беше толкова лесно както го представяте с две три команди... recordmydesktop , Deluge или Vuze все още не успявам да ги инсталирам.

Инсталирам пакета който изисква дадена програма , но се оказва че той пък изисква друга версия на съответната програма и така до безкрай.

за Vuze изтеглете пакета от проекта: http://sourceforge.net/projects/azureus/files/

аз лично предпочитам стара версия 2.хх и си я тегля от тук

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.