Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Slackware също е добра дистрибуция за целта. Все пак сам можеш да прецениш коя дистрибуция да си сложиш.

Слекуер никога не е била и не е добра дистрибуция за начинаещи, прочетете цялата дискусия

П.П. И питащия не разбира от Линукс, как може да избере?

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Виждам, че нещо му куца на коментара ти, но не се сещам какво(може и да го оправиш).

Аха и си много добър в конкретизацията.

Иначе празните приказки и аз ги владея.

Ubuntu-Server:Сървърно ядро, сиреч много по-сигурно.Пет години поддръжка.Commercial support. App Armor. И зад теб стои Canonical, а не група ентусиасти. Схващаш ли разликата?

И много други благини, ама не съм го виждал да накуцва.

Прочел-недочел нещо из Нета, колко вярно, колко не - няма значение явно. И бърза да се похвали. Хайде стига с такива несериозни коментари.

Абе ти си бил много дръпнат.Споменах го защото някой по-знаещ може да се сети за какво става дума.Ще потърся какво беше,именно то ме разубеди да използвам убунту за сървърна ос.

Слекуер никога не е била и не е добра дистрибуция за начинаещи, прочетете цялата дискусия

П.П. И питащия не разбира от Линукс, как може да избере?

Всеки сам си решава коя дистрибуция да ползва. Тука ние можем само да дадем съвет и насока.

Редактирано от NikitoY (преглед на промените)

Всеки сам си решава коя дистрибуция да ползва. Тука ние можем само да дадем съвет и насока.

Да, така е, всеки сам избира. Но да предлагате слекуер на начинаещ е безкрайно неразумно (да не използвам други квалификации)

Може би е така. Предложения мога да дам още - Ubuntu, Debian, CentOS, OpenSuse, Fedora и така нататък, но си е въпрос на избор. Все пак никой не се е научил ей така. Започва се от началото, но трябва и практика. :)

@ Nikito Y : Не знам, дали разбрахте, че става въпрос за сървър ?

От слекуер става много добър сървър, но тази дистрибуция е един от най-лошите примери за свободата да правиш каквото поискаш (спазвайки лиценза) със ядрото и пакетите

От слекуер става много добър сървър, но тази дистрибуция е един от най-лошите примери за свободата да правиш каквото поискаш (спазвайки лиценза) със ядрото и пакетите

Нямах в предвид Slackware, а други дистрибуции от поредицата. Нещата бяха тръгнали вече към Debian Sid.

Кажете някоя подходящо дистро(Дебиан базирано).Новото Убунту го сложих но машинката измнемогва от към процесор.Също така коя графична lxde,gnome2,xface или друго. Пентуим4 3.0 ХТ Рам 1.5 гб Видео Нвидиа 8600гс

Solus OS, 32 бита. Тествай първо от Live CD защото не знам, как ще се спогоди с видеокартата ти. Иначе за останалият хардуер е перфектна. Пусни и едно Live CD на Xubuntu 12.04 и виж и то как се държи. Ако още ползваш Убунту мога да ти кажа, как да инсталираш MATE десктоп за да не инсталираш нова система. Можеш и просто да инсталираш xubuntu-desktop и да влезеш с xubuntu сесия.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Кажете някоя подходящо дистро(Дебиан базирано).Новото Убунту го сложих но машинката измнемогва от към процесор.Също така коя графична lxde,gnome2,xface или друго.

Пентуим4 3.0 ХТ

Рам 1.5 гб

Видео Нвидиа 8600гс

LXDE е най-лека,но не виждам защо на такава машина няма да върви добре убунту.

Здравейте .Искам да инстанлирам линукс на един ми компютър ,а останалите са с линукс и уиндоус .Но проблема ,че не знам кой за избера .Спрял съм се на fedora red hat или някой друг може да ми предложите.Ако може да се инстанлира от флашка ,защото ся нямам дискове да запиша и да го инстанлирам

Какво търсиш Гном шелл или КДЕ. Ако е за гнома сложи си Pinguy OS и няма да съжаляваш,просто си личи че човека се е постарал.А ако е за КДЕ слагай Mageia 2 и няма да съжаляваш в никакъв случай :)

Здравейте .Искам да инстанлирам линукс на един ми компютър ,а останалите са с линукс и уиндоус .Но проблема ,че не знам кой за избера .Спрял съм се на fedora red hat или някой друг може да ми предложите.Ако може да се инстанлира от флашка ,защото ся нямам дискове да запиша и да го инстанлирам

Fedora или RHEL? И толкова ли нямате стотинки да си купите едно СД?

Eми .Сега в тази жега не ми се ходи никаде .Няма значение може да е kde gnome lxde . Важното е да е линукс

С твоят дълъг опит в света на Linux ще те обидя, ако ти препоръчам елементарни за настройка дистрибуции като Ubuntu, Mint, Mageia или Fedora. Затова, бих ти препоръчал Debian от мрежова инсталация. Така едновременно ще имаш инсталирана дистрибуция за майстори и ще можеш да решиш по време на самата инсталация коя графична среда да инсталираш. Бих ти препоръчал и Gentoo, но нямам опит с базовата дистрибуция. Ползвал съм Sabayon, която е обидно лесна за инсталация и настройки и едва ли ще те заинтригува с нещо.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Това хич не е вярно аз съм с Арч и не приличам на тоя :)

• 1 месец по-късно...

Най-добрата дистрибуция е тази която се ползва от най-много хора.

Аз бих ти препоръчал ей тази http://puppylinux.or...ing Started.htm цялата ос е на флашка, като преди това си правиш live Cd, тестваш , ако си довелен ползваш, ако не търсиш друго. Аз съм доволен и я ползвам на notebook. PS аз съм я качил на SD card не на флашка :)

Редактирано от V.Slavkov (преглед на промените)

Най-добрата дистрибуция е тази която се ползва от най-много хора.

Нищо подобно...а и това коя дистрибуция се ползва най-много е твърде относително,тъй като някои дистрибуции се разпространяват инсталирани на компютрите още при продажба и хората ги ползват така,но това не означава,че те се харесват индивидуално на всеки потребител и че той харесва инсталираната дистрибуция...най-добрата дистрибуция се определя именно на индивидуален принцип-начин на работа,навици,стилови предпочитания,предпочитания към дизайн и т.н.

Най-лесно, според мен е на принципа на изключването. Ако принципно не ти харесва да компилираш пакети не ползвай Gentoo. Ако не искаш да се занимаваш с зависимости не ползвай Slackware. Много ще отпаднат и защото не са предвидени да се инсталират или нямат богати хранилища. Някои ще имат пакетна система, която не ти допада. Други ще са базиранни на работна среда която не ти харесва. Е, каквото остане от списъка в DistroWatch заслужава да се пробва.

Най- подходящо е да се започне с нещо лато NetBSD, или Openbsd, да се изпотиш едно хубаво докато го подкараш с графична среда, шел, удобни инструменти и т.н.

Най- подходящо е да се започне с нещо лато NetBSD, или Openbsd, да се изпотиш едно хубаво докато го подкараш с графична среда, шел, удобни инструменти и т.н.

А не мислиш ли, че ще е по-добре да започне с някоя по-лесна дистрибуция, вместо да се поти с такива гимнастики?! А вече като се понаучи тогава ако иска и всичките да ги тества си е негово решение ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.