Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Най- подходящо е да се започне с нещо лато NetBSD, или Openbsd, да се изпотиш едно хубаво докато го подкараш с графична среда, шел, удобни инструменти и т.н.

Няма никаква корелация между това, колко ще се изпотиш, докато настроиш една дистрибуция и нейната работоспособност. От BSD имам повърностни познания, но в Linux дистрибуциите съм се е убедил, че е така. Повече потребители, означават повече доклади за грешки, повече открити и решени проблеми, повече угаждане от страна на разработчици на лицензиран и свободен софтуер.

Винаги съм бил противник над това да ме закрепостяват към дадена графична среда или комплект от програми, но да ползваш масова дистрибуция като база за собственият си десктоп е голямо предимство.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

А не мислиш ли, че ще е по-добре да започне с някоя по-лесна дистрибуция, вместо да се поти с такива гимнастики?! А вече като се понаучи тогава ако иска и всичките да ги тества си е негово решение ;)

Според мен, повечето хора които поглеждат към linux/unix базираните системи, го правят с цел да научат и видят нещо ново. Пък това е добро начало. Да прочетеш тук там, кое, как, защо, да се напрегнеш малко, пък после като като си го направиш, чувството е друго ;)

Освен,че искат да видят нещо ново, хората искат да видят и нещо красиво, умно направено и най- вече нещо, което работи. Много малко хора си мечтаят да се мъчат две седмици, за да получат нещо, което горе-долу работи. Защото трябва да си невероятно наивен, за да си помислиш, че потребител, който за първи път се сблъсква с друга операционна система ще направи продукт, който да е равен по качество на този, разработван от екип от няколкостотин души, които се занимават с това от години.

Нищо подобно...а и това коя дистрибуция се ползва най-много е твърде относително,тъй като някои дистрибуции се разпространяват инсталирани на компютрите още при продажба и хората ги ползват така,но това не означава,че те се харесват индивидуално на всеки потребител и че той харесва инсталираната дистрибуция...най-добрата дистрибуция се определя именно на индивидуален принцип-начин на работа,навици,стилови предпочитания,предпочитания към дизайн и т.н.

Като се ползва дадена дистрибуция от много хора, съответно за нея има много информация отностно решението на възникнали проблеми. По-добре се потдържа и документацията, повече готови пакети и т.н.

Като се ползва дадена дистрибуция от много хора, съответно за нея има много информация отностно решението на възникнали проблеми. По-добре се потдържа и документацията, повече готови пакети и т.н.

Е да,но погледнато повече от техническа и инженерна гледна точка (именно това е и предимството на open source като цяло)...аз говорех само за факторите от страна на конкретен потребител :)

Това е условно вярно. Една дистрибуция е стабилна, с много документация ако зад нея стои голяма компания. Това е живота, нещата вече са много комерсализирани

Това е условно вярно. Една дистрибуция е стабилна, с много документация ако зад нея стои голяма компания. Това е живота, нещата вече са много комерсализирани

Или голям брой разработчици, подобно на Debian проекта, които да си разпределят работата. Там не се разчита на доходи. Разработчиците обикновено имат друга работа и жертват свободното си време за проекта. Това обаче е непосилно за малък екип. Да разработваш базова дистрибуция не е, като да вземеш едно Ubuntu, да му добавиш снимка за декстопа и 1-2 плеъра и да анонсираш това творение като собствена дистрибуция.

Или голям брой разработчици, подобно на Debian проекта, които да си разпределят работата. Там не се разчита на доходи. Разработчиците обикновено имат друга работа и жертват свободното си време за проекта. Това обаче е непосилно за малък екип. Да разработваш базова дистрибуция не е, като да вземеш едно Ubuntu, да му добавиш снимка за декстопа и 1-2 плеъра и да анонсираш това творение като собствена дистрибуция.

Debian е лош пример, защото документацията му трудно може да се нарече много добра, погледни RHEL, SuSE. А и конкретно правилата в Debian са понякога толкова идиотски че не ми се коментира. Само да припомня случая при който Debian влачиха сериозен проблем със сигурността, само заради това че при компилиране има warning. Така че те си имат много трески за дялане :)

Аз пък лично започнах с Debian, от конзола си го направих, даже 3d си подкарах (тогава имаше малко драйвери и беше трудничко, особено за начинаещ). Никога не съм търсил лесното, даже ако трябва да бъда честен, дистрибуции като Ubuntu, Suse и подобни, които се инсталират с няколко клика и после всичко ти е готово, никога не са ме привличали. Пък си е друго да си портнеш NetBSD за тостера!!!

Редактирано от Skrbx (преглед на промените)

Аз пък лично започнах с Debian, от конзола си го направих, даже 3d си подкарах (тогава имаше малко драйвери и беше трудничко, особено за начинаещ). Никога не съм търсил лесното, даже ако трябва да бъда честен, дистрибуции като Ubuntu, Suse и подобни, които се инсталират с няколко клика и после всичко ти е готово, никога не са ме привличали. Пък си е друго да си портнеш NetBSD за тостера!!!

Защо ли си мисля че името на темата е "Коя Linux дистрибуция да си избера?" И не намирам никаква връзка с *BSD!!!

Debian е лош пример, защото документацията му трудно може да се нарече много добра, погледни RHEL, SuSE. А и конкретно правилата в Debian са понякога толкова идиотски че не ми се коментира. Само да припомня случая при който Debian влачиха сериозен проблем със сигурността, само заради това че при компилиране има warning. Така че те си имат много трески за дялане :)

Предполагам, че имат. Но и това, което правят не е малко и трябва да сме им благодарни, защото го правят доброволно и без да търсят печалба.

За BSD : Предполагам, че колегата още не е разбрал, че BSD е друга операционна система. Аз му го намекнах дебело няколко пъти и дори му го подчертах.

Много добре разбирам, но за жалост няма BSD форум (пък съм фен), и за това пиша тук.

Предполагам, че имат. Но и това, което правят не е малко и трябва да сме им благодарни, защото го правят доброволно и без да търсят печалба.

За BSD : Предполагам, че колегата още не е разбрал, че BSD е друга операционна система. Аз му го намекнах дебело няколко пъти и дори му го подчертах.

Неее, аз не искам да омаловажавам труда на Дебиан екипа, просто управлението на проекта иам място за коригиране и дооправяне. Процесите са сложни, но има място за развитие

Той не е единствен :)

Много добре разбирам, но за жалост няма BSD форум (пък съм фен), и за това пиша тук.

Може би този раздел е по-подходящ: http://www.kaldata.com/forums/forum/79-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8/

Да там говорят за Simbian и Android...Както и да е.

Малко се изместихме от темата, ето аз препоръчвам този линукс: http://www.linuxfromscratch.org/

Колега, пусни едно "uname -a" в терминала и дай изхода да видя какво има под капака на тая прочута BSD.

http://s19.postimage.org/w6szuwii9/2012_09_22_121133_1024x768_scrot.png

Не вярвам в това, но не го отричам напълно. Досегашният ми опит ме е научил да страня от комерсиални дистрибуции. Може би съм се повлиял до голяма степен от това, че не използвам Linux за фирмнени цели.

Според мен, повечето хора които поглеждат към linux/unix базираните системи, го правят с цел да научат и видят нещо ново. Пък това е добро начало. Да прочетеш тук там, кое, как, защо, да се напрегнеш малко, пък после като като си го направиш, чувството е друго ;)

Има вярна насока, има и едно голямо но - от много напъване нищо добро няма да излезе.

Най- подходящо е да се започне с нещо лато NetBSD, или Openbsd, да се изпотиш едно хубаво докато го подкараш с графична среда, шел, удобни инструменти и т.н.

Не подценявай положителните качества на постепенното развитие. Повечето потребители не са склонни да решават много проблеми наведнъж, включително и аз. Накрая може да се опре дотам, че потребителя не знае какъв е точно проблемът, не знае как да подходи принципно за решаването му и къде бърка. А едно такова положение е много вредно.

Плюс това не всеки може да отдели толкова време наведнъж.

Това е главното преимущество на другите потребителски ориентирани ОС - проблемите изникват последователно и обикновено не са критични. Това позволява потребителя да ги решава без да се напряга и без да забелязва колко време отива в поддръжка на ОС.

Не вярвам в това, но не го отричам напълно. Досегашният ми опит ме е научил да страня от комерсиални дистрибуции. Може би съм се повлиял до голяма степен от това, че не използвам Linux за фирмнени цели.

....

Това е една вероятна причина. Но е разумно да хвърляте едно око и на тях, вярно, те не са с последните версии на софтуера, но са стабилни и работят :)

Това е една вероятна причина. Но е разумно да хвърляте едно око и на тях, вярно, те не са с последните версии на софтуера, но са стабилни и работят :)

Не ми се ще много, освен ако не изникне необходимост. По-скоро бих пробвал други неща.

Главните ми проблеми с тези дистрибуции не са свързани директно с версията на софтуер-а. По-скоро е до неглежирането на потребителския графичен софтуер - бедни хранилища. Ако търсеното се намери е с орязани опции или не се оправят дребни проблеми, или не се добавят важни функции. Тогава се опира до ръчна инсталация, която гълта време и внася хаос в управлението на софтуер-а. Разбира се авторите пестят усилия по този начин и са прави. Но мен определено не ме устройва. А и няма да отвикна от Rolling release. (http://en.wikipedia....Rolling_release за тези, които не са наясно)

Като цяло нямам много оплаквания от стабилността на приложенията, проблемите, когато ги има, идват от десктоп-ите, понякога от X-org и асоциираните драйвъри към него.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравей те, имам един компютър доста стар от 2000 година ползва се само за интернет и документи. Конфигурацията е: cpu: Intel на 750MHz ram: 512mb SDRam 133MHz hdd: 10 GB ATA Maxtor cd-rom Сложих му Ubuntu 11.10 но идва малко тежка, замислеих се дали да не сложа Linux USU 8,1 mini ама то е с KDE и ще му дойде нанагоре пак. Та ми трябва нещо леко

На дъщеря ми лаптопчето с УСУ 7 нетбук работи без проблеми а е с параметри:

Процесор: Intel Celeron M 900MHz

RAM: 512 MB DDR2 667

HDD: 4GB Solid-State Disk

От всички дистрота, които тествах на това лаптопче с УСУ 6.2 работи най-добре, но е базирано на стара версия на Убунту (УСУ 7 му идва малко тежичко, но пак работи с почти незабележима разлика спрямо УСУ 6.2)! Lubuntu или Xubuntu са най-удачния избор за такива слабички машинки! Тествай и виж кое ще ти хареса (между другото има руско дистро с визия на MacOS (ако я харесваш) което е модифицирано Lubuntu, и се казва SinclairOS 2. MacOSX Lite)! Успех с тестовете ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Здравей те, имам един компютър доста стар от 2000 година ползва се само за интернет и документи.

Конфигурацията е:

cpu: Intel на 750MHz

ram: 512mb SDRam 133MHz

hdd: 10 GB ATA Maxtor

cd-rom

Сложих му Ubuntu 11.10 но идва малко тежка, замислеих се дали да не сложа Linux USU 8,1 mini ама то е с KDE и ще му дойде нанагоре пак.

Та ми трябва нещо леко

Нищо по- тежко от LXDE графична среда. Дистрибуцията е по твой избор.

cpu: Intel на 750MHz

ram: 512mb SDRam 133MHz

hdd: 10 GB ATA Maxtor

cd-rom

Дистрибуцията е Ubuntu, а графичната среда - LXDE.

Благодаря за помоща спрял съм се на Lububtu 12.04 32bit което е с LXDE среда като препоръчахте вие ще проблвам и ще кажа как се даржи компютъра.

Не знам дали ще можеш да инсталираш Lububtu 12.04 32bit. Моя комп е с процесор 1700+ и нищо което е 12.04 не успях да инсталирам. Единствено madbox, която е с openbox който за слаби машини е идеален вариант

Редактирано от yogle (преглед на промените)

Не знам дали ще можеш да инсталираш Lububtu 12.04 32bit. Моя комп е с процесор 1700+ и нищо което е 12.04 не успях да инсталирам. Единствено madbox, която е с openbox който за слаби машини е идеален вариант

А защо визираш само процесора? При теб може друг да е проблема, а не процесора ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.