Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Задаване на потребителско име и парола. Можеш и да си купиш едно CD за 30 ст. и да инсталираш от него от него.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Купих си CD обаче едно CD e 700MB, а като пускам да се записва xubuntu-12.04.1-desktop-i386 на диска не му стигат 15MB и програмата ImgBurn показва, че има грешки при четене. Сигурно трябва да купя DVD заради тия 15MB :shock11:

Купих си CD обаче едно CD e 700MB, а като пускам да се записва xubuntu-12.04.1-desktop-i386 на диска не му стигат 15MB и програмата ImgBurn показва, че има грешки при четене. Сигурно трябва да купя DVD заради тия 15MB :shock11:

АКтивирайте функцията overburn

за overburnING ли става въпрос, защо тя си е активира?

не е, при нея можете да записвате дискове до почти 800 мегабайта. Или носителя нещо не е много читав

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

не е, при нея можете да записвате дискове до почти 800 мегабайта. Или носителя нещо не е много читав

Активирана е! обаче проблема може да е в самия диск или нещо такова

Активирана е! обаче проблема може да е в самия диск или нещо такова

Опитайте с друг диск. Или флашка ако можете да заредите от нея

Опитайте с друг диск. Или флашка ако можете да заредите от нея

Значи опитах със флашка от 4гб, обаче този линукс "xubuntu-12.04.1-desktop-i386", нещо не може да се инсталира докрай. После колегите ми препоръчаха същия линукс само, че alternate направих и него на флашката и пуснах да тече инстлацията обаче много проблеми имах после със пароли инсталиране на приложение и т.н ... абе то 2 дена си блъскам главата със тоя xubuntu и нищо не успях да направя. Даже опитах повторно да преинсталирам alternate, но когато избирам коя дистрибуция да ми стартира, излизат ми някакви букви и числа и грешки от рода  на PROBLEM .... и се отказах накрая. Ще видя в скоро време да купя DVD диск и да опитам отново!

Редактирано от petko93 (преглед на промените)

Значи опитах със флашка от 4гб, обаче този линукс "xubuntu-12.04.1-desktop-i386", нещо не може да се инсталира докрай. После колегите ми препоръчаха същия линукс само, че alternate направих и него на флашката и пуснах да тече инстлацията обаче много проблеми имах после със пароли инсталиране на приложение и т.н ... абе то 2 дена си блъскам главата със тоя xubuntu и нищо не успях да направя. Даже опитах повторно да преинсталирам alternate, но когато избирам съответната коя дистрибуция да ми стартира излизат ми някакви букви и числа и грешки от рода  на PROBLEM .... и се отказах накрая. Ще видя в скоро време да купя DVD диск и да опитам отново!

препоръчвам ви да пробвате сървърна инсталация (от алтернативните) и след това да си добавите пакетите, които ви трябват

препоръчвам ви да пробвате сървърна инсталация (от алтернативните) и след това да си добавите пакетите, които ви трябват

и как се инсталират тези пакети. Помогнете малко де, по-подробно ако може, че почти нищо не разбирам от тия команди

и как се инсталират тези пакети. Помогнете малко де, по-подробно ако може, че почти нищо не разбирам от тия команди

с командата

sudo apt-get install <име на пакета>

ако не знаете какво е името можете да го потърсите с

sudo apt-cache search <предполагаемо име>

с командата

sudo apt-get install <име на пакета>

ако не знаете какво е името можете да го потърсите с

sudo apt-cache search <предполагаемо име>

Обаче главния ми проблем е, че няма да мога да се логвам като администратор, ами като гост. По време на инсталацията дали пък пропускам нещо важно, че така се получава после?

Обаче главния ми проблем е, че няма да мога да се логвам като администратор, ами като гост. По време на инсталацията дали пък пропускам нещо важно, че така се получава после?

Нали създавате потребител. Логвате се като него. И селд това както по-горе написах със sudo изпълнявате команди все едно че сте root

Което пък може да доведе до още повече проблеми. Пример: днес затрих всякакви графични среди, барабар с X-а. Добър кандидат се оказа MATE 1.4.2. Установих, че без пакет mate-media-pulse има проблеми с подкарването на звука. Но този пакет го нямаше по подразбиране. Отделно, не се бе инсталирал mate-utils, в който е пакетът mate-screenshot без който снимането удобното заснемане на екрана с PrtSc е невъзможно. И те така.

Аз се оправям, но за по-нови винаги е по-добре, що се касаят графичните среди, да се инсталират по-големи мета пакети. В тях е включено всичко нужно, че и повече. По-големи са, но пък всичко работи out-of-the-box.

Което пък може да доведе до още повече проблеми. Пример: днес затрих всякакви графични среди, барабар с X-а. Добър кандидат се оказа MATE 1.4.2. Установих, че без пакет mate-media-pulse има проблеми с подкарването на звука. Но този пакет го нямаше по подразбиране. Отделно, не се бе инсталирал mate-utils, в който е пакетът mate-screenshot без който снимането удобното заснемане на екрана с PrtSc е невъзможно. И те така.

Аз се оправям, но за по-нови винаги е по-добре, що се касаят графичните среди, да се инсталират по-големи мета пакети. В тях е включено всичко нужно, че и повече. По-големи са, но пък всичко работи out-of-the-box.

Здр! Успешно инсталирах линукса. След инсталирането съм написал първо команда udo apt-get install xfce4, след което ми зареди интерфеиса на xfce и от темрминала написах другата командата sudo apt-get install xubuntu-desktop, обаче новия ми проблем е, че панелите не са на мястото си както си бяха преди тоест нито горният нито долният панел защо така се получава?

Редактирано от petko93 (преглед на промените)

Здр! Успешно инсталирах линукса. След инсталирането съм написал комнда за xfce, след което ми зареди интерфеиса на xfce и от темрминала написах комндата за desktop обаче новия ми проблем е, че панелите не са на мястото си както си бяха преди тоест нито горнатият нито долният панел защо така се получава?

Опитайте отново да обясните. Какво ще рече „команда за xfce“? A „командата за desktop“? И не на последно място - коя точно дистрибуция сте инсталирали и с коя точно графична среда? Ако не е проблем, напишете lsb_release -a в терминала. От полза ще е и изхода на uname -a, а и един скрийншот. успех

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Опитайте отново да обясните. Какво ще рече „команда за xfce“? A „командата за desktop“? И не на последно място - коя точно дистрибуция сте инсталирали и с коя точно графична среда? Ако не е проблем, напишете lsb_release -a в терминала. От полза ще е и изхода на uname -a, а и един скрийншот. успех

Първо написах команда udo apt-get install xfce4, и след това влезнах във системата. Отворих терминала и втората команда която написа е sudo apt-get install xubuntu-desktop. Относно дистрибуцията, сложих си xubuntu alternate която инсталирах чрез флашка. Графична среда ? ами нз точно какво означава това, но когато рестартирам компютъра xubuntu ме пита къде да вляза във xfce или xubnutu desktop нещо такова, аз избирам второ, обаче тия панели не са на мястото си и е много неудобно. Относно последното ви искане, не успях да направя снимка понеже програмата която прави снимки не е инсталирана, но  успях да копирам редовете: petko93@ubuntu:~/Плот$ lsb_release -a No LSB modules are available. Distributor ID:  Ubuntu Description:  Ubuntu 12.04.1 LTS Release:  12.04 Codename:  precise petko93@ubuntu:~/Плот$  

Нали създавате потребител. Логвате се като него. И селд това както по-горе написах със sudo изпълнявате команди все едно че сте root

Здр! Имам проблеми със звука, панелите и др. как да ги оправя? откъде да намеря необходимите пакети?

Здр! Имам проблеми със звука, панелите и др. как да ги оправя? откъде да намеря необходимите пакети?

Пиши само в една тема!

Здравейте, ще слагам Linux Mint на бащата ми на лаптопа, той е с Dual Core 2.20 @ 2.20 4 GB, тва за 64-битова ли е?

• 1 месец по-късно...

Здравейте. Останах вече дълго време без работа. Дълго е за обясняване, но винаги съм работил в областта на компютрите най-общо казано. Но на въпроса  - започнах да се уча сам от в къщи на различни умения в ИТ бранша, за да имам шанс да започна работа в някоя фирма или като свободен агент. Това, че досега имам опит ми помага много. Никога не съм ползвал Линукс операционни системи. Странно е, но така са се стекли нещата. Сега обаче уча за системен администратор и една от задачите ми е да подкарам Линукс дистрибуция на домашният си компютър през Виртуална машина и да й инсталирам връзка с интернет. Моля Ви за информация към коя клиентска версия на Линукс да се насоча? Отлично се справян с Windows и производните му и дори сега имах две осмици на десктопа, но едната я махам, за да я заместя с Линукс. Благодаря за помощта предварително. ;))) И да - търся работа. Може и на парче по проекти. HTML, CSS , Photoshop без практика и опит. Начални умения по C#  и Javascript. Прилежен, работохолик , изпълнителен , непретенциозен към заплащане. Технически английски, отличен нюх към хардуера на ниво платки и софтуера по отношение на администриране на Windows , добра езикова култура и интелигентност на общуването с клиенти и шефове. Недостатъци - стар и грозен.Не пие , няма гадже и деца, не е гей , не е политически ангажиран ;)))

Хех страшно беше това :)

Който и Линукс да сложиш на виртуална машина няма да имаш  проблем.

Опции -VirtualBox,Vmware

http://www.vmware.com/

https://www.virtualbox.org/

Ако искаш да се учиш слагай примерно CentOS,защо не и Oracle,бих ти предложил и друго дистро ама ще ме наплюят веднага :)

Редактирано от tux (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.