Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Аз съм с Ubuntu от 6 години и за мен няма по красива и продуктивна операционна.

Сваляш, записваш на диск и биитваш от CD - то:

http://www.ubuntu.com/download/desktop

Аз ползвам Соларис от 18 :)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз ползвам Соларис от 18 :)

Ха ха, не вярвам да се оправи с него :D

То не само графичната среда може е проблем а и някой тънкости като в другите линукс деривати

То не само графичната среда може е проблем а и някой тънкости като в другите линукс деривати

Разликите - да, и те са важни, но повечето от потребителите ползват само графична среда, а Соларис не е най-подходящото решение за десктоп

Намират ли се все още хора в милата ни родина, които да си плащат за ОС?

Благодаря.Мислех че е като Убунту един приятел си поръча диск от каноникъл за 10 долара.

Но все пак Оракъл не е Убунту :)

От Canonical никога не са вземали пари за самата дистрибуция. Когато можеха да се поръчват дискове, се плащаше само доставката. Случвало се е да изпратят по 10 диска, при поръчка на един. На мен, познати са ми давали оригинални дискове на вече остарели издания. Тази услуга мисля, че вече я прекратиха. Фирмата предоставя само образи за сваляне, но не и дистрибуция на физически носител.

От Canonical никога не са вземали пари за самата дистрибуция. Когато можеха да се поръчват дискове, се плащаше само доставката. Случвало се е да изпратят по 10 диска, при поръчка на един. На мен, познати са ми давали оригинални дискове на вече остарели издания. Тази услуга мисля, че вече я прекратиха. Фирмата предоставя само образи за сваляне, но не и дистрибуция на физически носител.

Мисля че предлагат и дискове, но срещу заплащане

Чувал съм че външна фирма предлага дискове с Убунту сега но не и каноникъл а то е същото все едно да си го запишеш в къщи

Всеки гледа да направи някой лев :D

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

Сега видях че има в магазина - за едно DVD - 5 лири, за 100бр. DVD-та - 86 лири. Не ми се вижда много печелбарско. За доставка на територията на целият ЕС. Май отново нещата опират до доставка и разходите по носителя и записа. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Сега видях че има в магазина - за едно DVD - 5 лири, за 100бр. DVD-та - 86 лири. Не ми се вижда много печелбарско. Май отново нещата опират до доставка и разходите по носителя и записа. 

Именно. Просто ги предлагат за хора, които биха имали нужда от дискове, а не могат поради някакви причини да си ги изтеглят

Ха ха, не вярвам да се оправи с него :D

Защо?Ако си свикнал да работиш с графична среда то няма да намериш разлика ни в Соларис нито в която и да е Линукс дистрибуция.Човека иска да се учи - значи няма да има проблем :)

Редактирано от tux (преглед на промените)

Compaq deskpro 4000

Pentium 2 266 mhz (без клок)

128мб рам

8mb видео

40 gb хард + 610мб хард :D

Знам, че е стар и е направо античен, но се чудя цял ден кой линукс да му сложа... Иначе е ясно за какво ще се ползва - за музика.

Compaq deskpro 4000

128мб рам

8mb видео

Знам, че е стар и е направо античен, но се чудя цял ден кой линукс да му сложа... Иначе е ясно за какво ще се ползва - за музика.

Опитайте това, жив диск е: http://www.inside-security.de/insert_en.html

Опитайте това, жив диск е: http://www.inside-security.de/insert_en.html

Благодаря, ако имате други предложения, моля кажете. :)

П.С. А знаете ли нещо повече като за начинаещ, защото опита ми с линукс е 0.1%. :D

Редактирано от ComerciaL (преглед на промените)

Compaq deskpro 4000

128мб рам

8mb видео

Олеле :) Имам същото нещо в нас .Преди време беше на Слакуер 8.1,но преди 2 или 3 месеца го преинсталирах до 14 .Работи добре със xfce,fluxbox,fvwm.Видеото беше Maxtor ама гръмна и сега е със S3 VIRGE малко по-гадно е но...

Олеле :) Имам същото нещо в нас .Преди време беше на Слакуер 8.1,но преди 2 или 3 месеца го преинсталирах до 14 .Работи добре със xfce,fluxbox,fvwm.Видеото беше Maxtor ама гръмна и сега е със S3 VIRGE малко по-гадно е но...

Лол и моето е maxtor в момента. Оригиналното за модела. :)

Благодаря за отговора ти ще пробвам слаукера. :)

Лол и моето е maxtor в момента. Оригиналното за модела. :)

Благодаря за отговора ти ще пробвам слаукера. :)

Ако смяташ да слагаш Слакуер трябва да го поорежеш.Моя диск е 5 гб а заети след инсталацията са близо 3 гб.За пълна инсталация ти трябват 8 гб.

Ако смяташ да слагаш Слакуер трябва да го поорежеш.Моя диск е 5 гб а заети след инсталацията са близо 3 гб.За пълна инсталация ти трябват 8 гб.

Не се притеснявай, имам 40 гб на разположение.

Редактирано от ComerciaL (преглед на промените)

П.С. А знаете ли нещо повече като за начинаещ, защото опита ми с линукс е 0.1%. :D

Ами това си има графична среда, управление на прозорци. Пробвайте го, малко е и може да се стартира от СД без да инсталирате нищо

Ами това си има графична среда, управление на прозорци. Пробвайте го, малко е и може да се стартира от СД без да инсталирате нищо

Ще го пробвам, не се притеснявай. ;)

Само да спомена нещо.Опита ти със Линукс щом е 0,1% е много добре- смисъл която и дистрибуция да хванеш ще се учиш на нея.Още нещо не си позволявай да имаш пристрастия пробвай различни дистрибуций не съди по едната за другата.Когато пробваш примерно 3 или 4 (чети rpm,deb,txz или xz) дистрота вече ще имаш по-голям поглед над нещата и по-добра преценка за да избереш своята дистрибуция.Най-добрата дистрибуция е тази която познаваш най-добре.Според мен няма дистрибуции за начинаещи и такива за напреднали.Щом си минал от Уиндоус на Линукс всичко е ново,тепърва се учиш.Винаги можеш да си зададеш въпроса тук,все някой ще има отговор.

Отностно този компютър - имаш доста ограничен избор какво да сложиш.Още едно предлиожение е това Puppy базирано на Слакуер http://ftp.nluug.nl/ftp/pub/os/Linux/distr/puppylinux/puppy-5.5/

Като за начинаещ аз ще ти препоръчам Ubuntu!

Успех! ;)

Като за начинаещ аз ще ти препоръчам Ubuntu!

Успех! ;)

Убунту дори няма да зареди под 3-4 минути на тази машина гарантирано(камо ли да пусне някакво приложение).Моята машина(pentium 2 на 256 mhz със 64 mb ram) със Слакуер 14 зарежда за около 1 минуната и 30 секунди до графична среда.Браузването е тежко и мъчи машината в момента заради гадното видео с което съм сега.Видеото гръмна една седмица след като го преинсталирах а беше хубаво.

Вярно не бях обърнал внимание на този момент,прав си!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.