Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Хех страшно беше това :)

Който и Линукс да сложиш на виртуална машина няма да имаш  проблем.

Опции -VirtualBox,Vmware

http://www.vmware.com/

https://www.virtualbox.org/

Ако искаш да се учиш слагай примерно CentOS,защо не и Oracle,бих ти предложил и друго дистро ама ще ме наплюят веднага :)

Бааа . Вчера вечерта си сложих едно Ubuntu на Д диска. То се инсталира 6-10 минути, поиска само да си сложа парола и нищо друго не пита. Сега кат остартирам компа и имам две опции - за 8-цата и Линукса. Значи линукса си тръгна като "момченце" , дори си пуснал интернет и си инсталирал Лисичата опашка. Но не мога да му свикна.  Особенни прозорци , странно се затварят , бавно ми е , дори като че ли забива. Има ли някакво ръководство? Трябва ли да слагам антивирусна? Да правя някакви настройки. Не критикувам , а се оплаквам , че нещо не разбирам "къде е заровено кучето'? Четох някъде, че минеш ли от Уиндоус на Линукс си като прероден...., а аз поне в момента имам чувството, че досега съм карал мотопедче, а сега се качвам на колело.. :)))

Редактирано от ilv323 (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Антивирусна не не ти трябва всичко зависи от ЗКУ В случая.

Иначе може да поразгледаш за iptables правилата.Та нали говори за виртуална машина.ти сега къде го инсталира.Ако си го инсталирал на хоста wubi ли ползва?

За раководство man име на програмата.

Когото отвориш терминала и се логнеш като root натискаш таб и ти излизат всички команди,

Примерен код

man man #Получаваш пълна информация за командата man 

Бааа . Вчера вечерта си сложих едно Ubuntu на Д диска. То се инсталира 6-10 минути, поиска само да си сложа парола и нищо друго не пита. Сега кат остартирам компа и имам две опции - за 8-цата и Линукса. Значи линукса си тръгна като "момченце" , дори си пуснал интернет и си инсталирал Лисичата опашка. Но не мога да му свикна.  Особенни прозорци , странно се затварят , бавно ми е , дори като че ли забива. Има ли някакво ръководство? Трябва ли да слагам антивирусна? Да правя някакви настройки. Не критикувам , а се оплаквам , че нещо не разбирам "къде е заровено кучето'? Четох някъде, че минеш ли от Уиндоус на Линукс си като прероден...., а аз поне в момента имам чувството, че досега съм карал мотопедче, а сега се качвам на колело.. :)))

Софтуерът трябва да е съобразен с хардуера. Предполагам, че си с графична среда Unity. Препоръчвам ти да мигрираш, освен, ако някой колега не ти каже, как да я оптимизираш. Инсталирай xubuntu-desktop и влез с xubuntu сесия http://s19.postimage.org/c5ks11b1v/xubuntu.png

Можеш да настойваш панелите, менюто и десктопа както си поискаш, а за превода съм пуснал тема. Консумацията е нищожна - ползвам го и на лаптоп с под 512 MB RAM и 1.5 Celeron M.

Това е консумацията на тази машина с едноядрен  Celeron D на 3.06 и 2 GB RAM при отворен Libreoffice 4, интернет браузър и музикален плеър в момент на изпълнение. http://s19.postimage.org/rfkn886k3/xubuntu13_04_1.png

При това натоварване се използва под 5% от капацитета на процесора. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Антивирусна не не ти трябва всичко зависи от ЗКУ В случая.

Иначе може да поразгледаш за iptables правилата.Та нали говори за виртуална машина.ти сега къде го инсталира.Ако си го инсталирал на хоста wubi ли ползва?

За раководство man име на програмата.

Когото отвориш терминала и се логнеш като root натискаш таб и ти излизат всички команди,

Примерен код

man man #Получаваш пълна информация за командата man 

Аха. Влязох в официалният сайт и си дръпнах най-новата десктоп версия - ubintu 12.10 i386  и си я разархивирах на С диск. Както вече писах, досега имах две 8 - ци. Реших да бъде равнопоставено и форматирах Д диск и го подготвих за Линукс. При мене  диска е 250 гига и е разделен от моя милост на два парцала по 116 гига ( системата си заделя остатъка служебно ) . Пуснах си файлчето wubi.exe и то ме пита само два пъти - на кой диск - пратих го на празният Д и по едно време поиска да създам парола. Свикнал съм без парола , но Линукса се занаити и клекнах. Интерсно е , че ми знаеше името и всичко ми е на български. Аз нарочно на Уиндоуса и останалите продукти си ползвам само английски, за да си упражнявам езика, а и уча много неща в мрежата и там терминологията си е на английски. Обичам българският език , както се казва - любя , тача и милея ;)) нали е роден, но на ИТ терминология превода ме обърква и ми е дървено на български. Линукса сам се инсталира и нищо не пита. Преинсталирал съм Уиндоус и производни стотици пъти и съм свикнал да ме пита "тука ли?" , "съгласен ли си?" "сигурен ли си?" и така некст , некст , некст .... Не знам на каква графична среда съм среда съм. Препоръчаха ми ГНУ или ГНОМЕ ...Не съм се отказал от виртуалната машина, но за да е по-трудно и ефектно реших първо да сложа Линукс като втора система , а после под линукса да подкарам Уиндоус 7 виртуал бокс примерно ? ;))))  

Софтуерът трябва да е съобразен с хардуера. Предполагам, че си с графична среда Unity. Препоръчвам ти да мигрираш, освен, ако някой колега не ти каже, как да я оптимизираш. Инсталирай xubuntu-desktop и влез с xubuntu сесия http://s19.postimage.org/c5ks11b1v/xubuntu.png

Можеш да настойваш панелите, менюто и десктопа както си поискаш, а за превода съм пуснал тема. Консумацията е нищожна - ползвам го и на лаптоп с под 512 MB RAM и 1.5 Celeron M.

Това е консумацията на тази машина с едноядрен  Celeron D на 3.06 и 2 GB RAM при отворен Libreoffice 4, интернет браузър и музикален плеър в момент на изпълнение. http://s19.postimage.org/rfkn886k3/xubuntu13_04_1.png

При това натоварване се използва под 5% от капацитета на процесора. 

Процесора ми е двуядрен Интел по 2.20 гхерц. Какво знначи да мигрирам? Аз вече съм на ибунту най-нова версия. Имам следните въпроси - защо в Линукса ми казва , че имам хард -диск с 125 Гига? Къде ми е скрило останалите? Диска ми е 250 , разделен на две. На Д , е само Линукса , а на С е Ундоус 8 про и разни програмки, приложения , филми , почти пълен. Лунукса вижда един диск и гледам ,че там са всички файлове, дори подкарах един филм .. Тръгвайки филма пича сам се свърза в мрежата и си поиска някаква кодеци и си ги свали и инсталира сам . Много готско. ;))) Е иска и парола за всяко инсталиране , но явно това замества администраторските права в Уиндоус. Може ли да си дърпам там торенти ? Как да слушам радио ? Скримерчето не ще да върви. ;((( А да си пусна по лесен браузър ? Примерно ИЕ ? Щото тая лисица ми е много дървена... Айде може и Гугъл Хром в краен случай... Сега пак отивам на разузнаване на остров Убунту  . ;))))

Пуснах си файлчето wubi.exe и то ме пита само два пъти - на кой диск - пратих го на празният Д и по едно време поиска да създам парола..

AКО си инсталирал с wubi.exe си инсталирал Убунту като Виндоус приложение,  Wubi е Ubuntu инсталатор за операционни системи Windows и инсталира  Linux системата на виртуален диск, без да прави каквито и да са промени по дяловете или форматиране на уиндоуса. Ако искаш да си направиш реална инсталация трябва да си запишеш двд или цд диск и да я направиш от там . Моя съвет е първо да опиташ на виртуална машина, за да може да изпробваш повече дистрибуции и графични среди. Ако си WUbi линукса затова ти е бавен, иначе на твоя комп Убунту 12.04 трябва да върви добре според мен. Може да пробващ и минт, също е много приятелска дистрибуция, особено с Cinnamon /това е графична среда, може да се сложи и на Убунту/

Редактирано от polaana (преглед на промените)

Процесора ми е двуядрен Интел по 2.20 гхерц. Какво знначи да мигрирам? Аз вече съм на ибунту най-нова версия. Имам следните въпроси - защо в Линукса ми казва , че имам хард -диск с 125 Гига? Къде ми е скрило останалите? Диска ми е 250 , разделен на две. На Д , е само Линукса , а на С е Ундоус 8 про и разни програмки, приложения , филми , почти пълен. Лунукса вижда един диск и гледам ,че там са всички файлове, дори подкарах един филм .. Тръгвайки филма пича сам се свърза в мрежата и си поиска някаква кодеци и си ги свали и инсталира сам . Много готско. ;))) Е иска и парола за всяко инсталиране , но явно това замества администраторските права в Уиндоус. Може ли да си дърпам там торенти ? Как да слушам радио ? Скримерчето не ще да върви. ;((( А да си пусна по лесен браузър ? Примерно ИЕ ? Щото тая лисица ми е много дървена... Айде може и Гугъл Хром в краен случай... Сега пак отивам на разузнаване на остров Убунту  . ;))))

http://s19.postimage.org/ehsrymnn5/xub13_04.png

Преди да направиш каквото и да е, отваряш "Източници на софтуер" и отмяташ всички хранилища без CD и предварително издадените актуализации. След това инсталираш ubuntu-restricted-extras.

google-chrome  се сваля от официалната страница.

Колкото до миграцията - в линукс има доста графични среди и можеш да мигрираш от една към друга, която е по- подходяща за хардуера ти.

Инсталираната пред WUBI система не е пълноценна. Учи се на нея да работиш с Linux но не очаквай чудеса.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Убунту във сегашния си вид няма нищо общо с онова Убунту ( последно версия 10.10 ) за което е писано толкова много по форумите . Сега по-скоро ще се предлага да е всичко друго , но не и то ( е , има и изключения ) . На някой , който му харесва 8-цата на Уйн , може и да хареса Юнити или пък Гном-шела . За себе си знам , че колкото преди харесвах Гном 2 , толкова сега ммм , да кажем че не го харесвам всичко де що е Гном .

http://s19.postimage.org/ehsrymnn5/xub13_04.png

Преди да направиш каквото и да е, отваряш "Източници на софтуер" и отмяташ всички хранилища без CD и предварително издадените актуализации. След това инсталираш ubuntu-restricted-extras.

google-chrome  се сваля от официалната страница.

Колкото до миграцията - в линукс има доста графични среди и можеш да мигрираш от една към друга, която е по- подходяща за хардуера ти.

Инсталираната пред WUBI система не е пълноценна. Учи се на нея да работиш с Linux но не очаквай чудеса.

Поровичках се в Линукса и видях , че няма графична среда или по скоро срещу графична среда пише - неизвестна на едното място , а на друго пише стандартна. Няма таск менаджер??? Няма как да е приложение на Уиндоус. При стартиране на компютъра има две опции за избор - Уин 8 и Убунту т.е. това са две отделни системи, които няма дори как да бъдат стартирани едновременно. Не ми харесва , че нямам представа колко дисково място е свободно. Отметнах ги тези източници на софтуер, но нищо не се случи, а и там няма ubuntu-restricted-extras.  А и още нещо странно - казва ми че ОС ми е 64 б. , а тя е 32 битова?

Поровичках се в Линукса и видях , че няма графична среда или по скоро срещу графична среда пише - неизвестна на едното място , а на друго пише стандартна. Няма таск менаджер??? Няма как да е приложение на Уиндоус. При стартиране на компютъра има две опции за избор - Уин 8 и Убунту т.е. това са две отделни системи, които няма дори как да бъдат стартирани едновременно. Не ми харесва , че нямам представа колко дисково място е свободно. Отметнах ги тези източници на софтуер, но нищо не се случи, а и там няма ubuntu-restricted-extras.  А и още нещо странно - казва ми че ОС ми е 64 б. , а тя е 32 битова?

има таск мениджър, има начин да видите и дисковото пространство. Но ако искате да се учите на тази операционна система трябва повече усилия в началото, не да вдигате рамене!

П.П.

df

ilv323 , някога преинсталирал ли си Уйндоус (глупав въпрос-би трябвало , от написаното по-горе ) . И поради каква причина Линукса да трябва да се инсталира по начин , различен от общоприетия ( буутващ диск ) . Ха , така ще има още една изненада - " жив диск " . :D

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Просто занемях от тези заключения. 

ubuntu-restricted-extras не е източник на софтуер. Той е мета-пакет, който се изтегля от тези източници. Съдържа декодери, flashplayer, шрифтовете на MS и други глезотийки, които ти облекчават живота. Моля те, почети няколко дни, и тогава питай отново, ако нещо не ти е ясно. Колкото до дисковото пространство - само като отвориш файловият браузър и цялата файлова система ти е пред очите. http://s19.postimage.org/5s5c8n1v7/Thunar.png

ilv323 , някога преинсталирал ли си Уйндоус (глупав въпрос-би трябвало , от написаното по-горе ) . И поради каква причина Линукса да трябва да се инсталира по начин , различен от общоприетия ( буутващ диск ) . Ха , така ще има още една изненада - " жив диск " . :D

Много пъти съм преинсталирал Уиндоус. Прав си иначе, че напоследък не ги изпипвам нещата както в началото и дори ги претупвам. Вече не правя бутващ диск , свалям си исо файла , разархивирам го и инсталирам при работеща система. Уж за по-бързо , уж че няма време , на практика станах по-мързелив, а може би придобих опит и нюх и каквито и каши да забъркам накрая всичко тръгва на шест, дори да няма обяснение защо и как. Всъщност се извинявам, че задавам тъпи въпроси, на които би трябвало да намеря сам отговорите, но като ме сдъвчете няколко пъти ...се "постягам" и  решавам проблема. Тази липса на работа ме извади от релси... Нито спя като хората , нито ям, нито нищо. "Зверя" се пред компютъра по 16 - 18 часа докато ми се напълнят очите с "пясък" . После спя малко и пак така. Доста неща уча уж , но липсата на обратна връзка е изнервяща. Друго си е да работя нещо в някаква фирма всеки ден и да знам какво се иска от мене , какво не ми достига като знания и умения, докъде съм стигнал. Сега хем уж всичко ми е ясно , но липсата на практика и работа сред хора ме "смачква" и по-скоро бих умрял от глад отколкото да отида в някоя фирма и да кажа - Пичове, аз знам това и това и мога това и онова, вземете ме на работа. А точно така се навлиза в професия. Докато работех са ми идвали да ги обучавам колеги , които не бяха виждали клавиатура и все питаха каква е разликата между "ентър" и "ретърн" ,.... обаче после станаха много добри .....Все тая ..извинете ...спирам ..Лека и успех ;)))       

Според мен най-лесно ще ти е така:

1.Разкарай  WUBi / Колкото и да не ти се вярва Линукса ти е инсталиран на виртуален диск през уина/

2. Сложи си виртуална машина на уина и прочети тази тема

3. Свали си от тук  Убунту

4. Научи се да слагаш различни графични среди, примерно от тук и се научи да си настройваш хардуера

5. тук са описани основните команди през терминал / УСУ е базирано на Убунту/

Забрави какво знаеш от Уина и питай за всичко което не ти е ясно. Успех!

#ilv323
Сега ти се е паднало свободно време и може да научиш много неща от опенсорс!

Ако хардуера ти е добър, пусни си виртуална машина във Виндоус и върти в нея колкото ти душа иска Линукс дистрибуции. Хареса ли ти някоя, може да преминеш на реална инсталация. Правене и пускане на ВМ, отнема от порядъка на една до две минути с Virtualbox или Vmware. Пускане на машината с лайв исо, да е пак толкова. За ден може да разгледаш маса различни дистрота и дано някое ти хареса де! Ориентирай се виртуално какво и как става, и минавай после смело на реална инсталация! За човек свикнал с Винодуска визия и подредба на нещата, може да пробваш първо Zorin OS, че той най много прилича на Вина. http://zorin-os.com/

Според мен най-лесно ще ти е така:

1.Разкарай  WUBi / Колкото и да не ти се вярва Линукса ти е инсталиран на виртуален диск през уина/

2. Сложи си виртуална машина на уина и прочети тази тема

3. Свали си от тук  Убунту

4. Научи се да слагаш различни графични среди, примерно от тук и се научи да си настройваш хардуера

5. тук са описани основните команди п

рез терминал / УСУ е базирано на Убунту/

Забрави ка

Ето моето предложение UNIX - http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/solaris11/downloads/index.html.

В Линукс някои неща са малко по-различни (инсталацията доста се различава) от тази на UNIX Но от това по-стабилни познания няма как да искаш.Линукс дистро което за учебни цели (и не само ;) )http://www.slackware.com/getslack/torrents.php

Ами да. Разкарах го , нещо се бъгваше и не ме кефеше. Сега сложих Mint с  Cinnamon и го разучавам леко полеко. ;))) Тъкмо гледах кой ми спомена за Минт да му благодаря и видях , че си точно ти. Имам нюх , не само в компютрите. Затова понякога звуча глупаво и задавам идиотски въпроси. Просто нещата ми се случват по интуция , с налучкване , на късмет дори ... И затова съм отвикнал да уча и чета много много. Това не е само от мързел , а и от опит - в смисъл , че когато съм влагал много усилия в нещо , то обикновенно нещата се скапват и нищо не става. Ако е писано - идва наготово и без усилия. Забравих да пиша и за най-голямото предимство на Линукс - разпозна ми всичкият хардуер и не плаче за драйвери. Не случайно го казвам - когато минах на Уиндоус 8 се оказа , че Леново не са подготвили подходящ драйвер за моят модел компютър. В смисъл, че мрежовата ми платка е вградена на дънната и така и не тръгна и се наложи да си слагам допълнителна мрежова карта, за да имам интернет. Пусках дори специална тема , рових се в мрежата и какво ли не и накрая се отказах от едната платка. Сега и двете платки се работят без никакви проблеми, достъчно е да преместя кабела от едната дупчица в другата и си тръгва на секундата без никакво  лигавене. Браво, много съм доволен от Надя ( версията на Минт ) ... Жалко , че не може да прави и кафе ..;)))

Ето моето предложение UNIX - http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/solaris11/downloads/index.html.

В Линукс някои неща са малко по-различни (инсталацията доста се различава) от тази на UNIX Но от това по-стабилни познания няма как да искаш.Линукс дистро което за учебни цели (и не само ;) )http://www.slackware.com/getslack/torrents.php

Ще погледна . Аз обичам да ровичкам и експериментирам, а при Уиндоуса не беше много разрешено , а и беше платено удоволствие - преминаването от една система на друга. Погледни си първият линк - дава ми грешка 404.  

Eй го http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/solaris11/downloads/index.html

Избери си тази  Oracle Solaris 11.1 Live Media for x86 по-надолу има и usb live версия .

Абстрахирай се от това че пише x86 - разползага и със 64 битова версия .

В има и други архитектури ако няма да е на PC

ПП

Забрави =х да ти кажа че ти е нужна регистрация в сайта.

Успех със света на UNIX/LINUX

Редактирано от tux (преглед на промените)

Eй го http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/solaris11/downloads/index.html

Избери си тази  Oracle Solaris 11.1 Live Media for x86 по-надолу има и usb live версия .

Абстрахирай се от това че пише x86 - разползага и със 64 битова версия .

В има и други архитектури ако няма да е на PC

ПП

Забрави =х да ти кажа че ти е нужна регистрация в сайта.

Успех със света на UNIX/LINUX

Има само още една архитектура, Спарк. И има тънка уловка че законно тази версия може да се ползва 30 дни. Ако си си купил медията имаш една година поддръжка

Има само още една архитектура, Спарк. И има тънка уловка че законно тази версия може да се ползва 30 дни. Ако си си купил медията имаш една година поддръжка

А каква е цената ? Бих дал някакви символични 20 лева :)

А каква е цената ? Бих дал някакви символични 20 лева :)

Доста повече. Мисля че носителя (която покупка осигурява година поддръжка) е към 50-тина долара

Благодаря.Мислех че е като Убунту един приятел си поръча диск от каноникъл за 10 долара.

Но все пак Оракъл не е Убунту :)

Благодаря.Мислех че е като Убунту един приятел си поръча диск от каноникъл за 10 долара.

толкова ли стана? Едно време ги пращаха на кило дисковете, безплатно :)

Ами не е, получаваш примерно 4 ДВД-та плюс две (мисля) СД-та от които инсталираш като на тях имаш всичко, няма нужда да теглиш пакети от интернет, получаваш и съпорт контракт за една година

Аз съм с Ubuntu от 6 години и за мен няма по красива и продуктивна операционна.

Сваляш, записваш на диск и биитваш от CD - то:

http://www.ubuntu.com/download/desktop

Редактирано от pinki (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.