Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

GeForce4 Ti 4800 и 1000 MB рам . Тук някъде се коментира , че 12.04 не е за стари процесори

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

GeForce4 Ti 4800 и 1000 MB рам . Тук някъде се коментира , че 12.04 не е за стари процесори

Еми на дъщеря ми лаптопчето да не би да е ново, а работи с УСУ 7 нетбук без никакви проблеми, че и Убунту 12.04 съм му слагал дори и пак няма проблеми?! Мисля, че по-скоро е от значение чипсета на дънцето, отколкото останалия хардуер ;)

Тук някъде се коментира , че 12.04 не е за стари процесори

Мисля, че това го е казал cybercop(да ме извини, ако греша). Но е визирал, не дистрибуцията, а PAE ядрото или по-новите ядра, като цяло.

Но няма да е голям проблем да си инсталира по-старо ядро, чрез synaptic-а.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Бе те и за много нови процесори не са, на А3670К нищо от убунту шитовете не ми върви. Включвам кошника, логото на Асрок, черен екран, до там. Дебиан Wheezy със nomodeset се подкарва (стабилно), Минт, слак - nomodeset. Чакам!

Мисля, че това го е казал cybercop(да ме извини, ако греша). Но е визирал, не дистрибуцията, а PAE ядрото или по-новите ядра, като цяло.

Но няма да е голям проблем да си инсталира по-старо ядро, чрез synaptic-а.

Става въпрос не за 12.04, а за 12.10, което е първото без non-pae ядро.

Малко трудно ще бъде да инсталираш ядро през synaptic, когато дистрибуцията изобщо не може да се инсталира или стартира от Live CD.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Малко трудно ще бъде да инсталираш ядро през synaptic, когато дистрибуцията изобщо не може да се инсталира или стартира от Live CD.

Имам предвид, ако инсталацията е протекла успешно.

Преди малко пуснах Убунту 12.04 на лаптопчето от Live USB и бачка дори по-бързо от инсталираното УСУ

Ето и скрийншот:

Публикувано изображение

Колегата със слабичката машинка не писа дали е успял с инсталирането на Lubuntu-то на което се беше спрял последно?!

Здравей те, цяла сутрин се пробвах да инсталирам Lubuntu 12.04 LTS 32bit и безуспешно стига до някъде (след настройки на име и парола) и черен екран - до там (иначе се зарежда да го разгледаш без инсталация). Сега му сложих УСУ 7 Mini 32bit и се инсталира без проблем (ама си мисля дали не е от версията на Ubuntu, защото УСУ 7 Mini на базата на Ubuntu 11.04), явно нищо от версия 11.10 няма да тръгне на този компютър.... :mad:

По горе ти казах, сложи един madbox http://madbox.tuxfamily.org/ и после му слагай каквото искаш :). И при мен е така всичко което е с ядро по голямо от 3 като го пускаш от флашка няма проблем, но тръгнеш ли да инсталираш- греда ;). Така беше и с убунту , лубунту , кубунту, единствено мадбокса се инсталира. Наистина много е орязан но като си инсталираш синаптик след това е лесно. Eто как изглежда при мен

Публикувано изображение

Това отдясно е телевизора, свикнал съм винаги двата екрана да са ми включени ;)

Просесора е 1700 + но го клокнах

Редактирано от yogle (преглед на промените)

Ще пробвам и с тази версия на Linux и ще кажа какво е положението....

А случайно да си слагал двете отметки в прозореца на инсталатора?

Ето за тези става дума:

Публикувано изображение

Питам понеже същото става и на лаптопчето ако са сложени! Без да ги слагам инсталатора си завършва инсталацията без никакви проблеми!

Която и да е версия на УСУ ,с двета ръце за.Поне това ми допадна от много време насам и се задържа на единия ми HDD.

• 3 седмици по-късно...

Коя Linux дистрибуция да си избереш ? Ами зависи за какви цели ти е необходима :)

Коя Linux дистрибуция да си избереш ? Ами зависи за какви цели ти е необходима :)

Едно уточнение: Това не е Уиндоус ;)

В Линукс можеш да си инсталираш каквото искаш в която и дистрибуция да си избереш стига да сработи на машината ти ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Аз пък съм съгласен със Sа6еко. Изборът на дистрибуция в много голяма степен трябва да бъде предопределен от целите, за които я ползваш. Има базови различия между различните видове дистрибуции, които не могат да се компенсират с инсталиране на няколко програми или смяна на графичната среда.

• 1 месец по-късно...

Здравейте! Имам един въпрос… Каква дистрибуция на Линукс да си инсталирам ? Ubuntu 12.10 (Unity) или USU 8.1 (KDE) ? Игри не играя, занимавам се с програмиране, т.е. най-много ще използвам браузъра. Подучух, че Ubuntu 12.10 мисли светкавично, но тази лента отстрани ме дразни… не мога да отворя прозорците докрай…

Здравейте! Имам един въпрос… Каква дистрибуция на Линукс да си инсталирам ? Ubuntu 12.10 (Unity) или USU 8.1 (KDE) ? Игри не играя, занимавам се с програмиране, т.е. най-много ще използвам браузъра. Подучух, че Ubuntu 12.10 мисли светкавично, но тази лента отстрани ме дразни… не мога да отворя прозорците докрай…

Пробвай, друг вариант няма според мен, бих ти препоръчал Mint 14 с mate, минта е базиран на ubuntu а и щом те дразни тази лента още по добре, там я няма, ако искаш убунту има го и с други графични среди, които можеш да разгледаш Kubuntu, Xubuntu и тн. , но все пак изпробвай няколко и си избери тази която на теб ти допада ....

+1.

Мисля, че Mint с МАТЕ е добър избор и то не само за начинаещ. Ако искаш ефекти - инсталираш mate-compiz.

Само, не е зле да пуснеш малко данни за машината, за да ти препоръчаме конкретна версия.

@cybercop има ли тема за Мате с която лентата (или ако съм сложил още една както при гном2) да стане прозрачна изцяло т.е. от край до край, а не само по средата?!

Всяка тема, на която намериш прозрачен или полупрозрачен панел. Mожеш и да си направиш такава, но картинката със същият панел трябва да поставиш и в usr/share/pixmaps.  Уловката е, че след инсталирането на темата, от настройките на панела, трябва да зададеш същата картинка и за него. Така няма да има разлика между менюто, областта за уведомяване /аплет индикатора/ и средната част на панела. При Gnome-2 трябва да се направи същото, ако темата е добавена допълнително /различна от стандартните gnome-themes/.

Ако искаш, кажи коя тема желаеш да ползваш и аз ще ти я преправя.

Примерно : Инсталираш тази тема http://dox.bg/files/dw?a=bbbcc75566 , но сваляш и панела от същата тема http://dox.bg/files/dw?a=2fe7a19560 и след като инсталираш темата от настройките на панела избираш "Изображение", отиваш до мястото на което си я сложил и я добавяш. Така цветът на панела ще е хомогенен винаги. Това е същата тема http://s19.postimage.org/llpy5i10x/kernel_generic.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Зависи от версията на ментата обаче

• 4 седмици по-късно...

Преди няколко години активно ползвах SUSE преди да ги купи Novell и след това стартираха OpenSUSE проекта. Тогава много полезен ми беше YaST.

Някой с впечатления днес от тази дистрибуция. Бих искал да си я инсталирам и отново да я разгледам подробно как се е променила. Заслужава ли си или да се ориентирам към друго дистро - Ubuntu или Mint.

Имаше няколко мнения напред в темата, че днес не е толкова user-friendly. 

Не ми трябва за всекидневна работа или някакви сложни проекти, просто да checkna как е...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.