Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Излезе Solus OS 1.1.

http://distrowatch.com/?newsid=07281

Тази дистрибуция предизвиква приятна изненада във всеки, който я пробва.

Сега с 32 и 64 битова версия, ядро 3.3.6, Libreoffice 3.5.4, VLC 2.0.1, Firefox 12.

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте,

Попадна ми една играчка - MiniBook 7", "китайче" на основата на ARM11 (WM8505)- 300-400mhz, 128мб РАМ. Дойде с Windows CE6, която беше напълно нефункционална на това устройство, затова я смених със този Андроид , но и с него не може да се борави, пали но прави бъгове със звука и Wi-Fi-то. OS-то се инсталира посредством SD card.

Сложна задача общо взето, помогнете какво да инсталирам на това "чудо" :) Ще се използва за проверка на майл, Skype, браузване (Livescore, Eurofootball, Eurochance, Google, Google maps и подобни).

Редактирано от kaldataforumuser (преглед на промените)

Здравейте,

Попадна ми една играчка - MiniBook 7", "китайче" на основата на ARM11 (WM8505)- 300-400mhz, 128мб РАМ. Дойде с Windows CE6, която беше напълно нефункционална на това устройство, затова я смених със този Андроид , но и с него не може да се борави, пали но прави бъгове със звука и Wi-Fi-то. OS-то се инсталира посредством SD card.

Сложна задача общо взето, помогнете какво да инсталирам на това "чудо" :) Ще се използва за проверка на майл, Skype, браузване (Livescore, Eurofootball, Eurochance, Google, Google maps и подобни).

1. какво разбирате под неработоспособно?

2. от къде взехте образа на андроид?

3. не мисля че нещо различно ще работи задоволително на този хардуер

П.П. Не видях във линка ви вашия модел да се поддържа

1. какво разбирате под неработоспособно?

Под Win CE:

1-во браузъра е ИЕ, една страница се отваря за 5-6 мин. (а може и въобще да не се отвори). Да не говорим за страници, които съм споменал по-горе, тях направо отказва да зарежда.

2-ро Скайпа зарежда над 30 мин. за да опре до състояние онлайн (а понякога и въобще не стига до там).

3-то Няма сносен майл клинет, има някакъв вграден, който е само ПОП3.

2. от къде взехте образа на андроид?

Образа на андроид го взех от линка, който съм дал. Да няма специално моето устройство, но образа е направен за тази основа, инсталира се без проблем за 2-3 мин. тръгва, но има двата бъг-а, за които споменах.

3. не мисля че нещо различно ще работи задоволително на този хардуер

Естествено, че не искам да го правя мултимедийна машина, просто с някое дистро, ако може да опре поне Symbian функционалността на на 3-4 годишния ми смарт с подобни характеристики.

За това и се насочих към линукс .., ако някой се е заигравал с подобна машинка да сподели.

Под Win CE:

1-во браузъра е ИЕ, една страница се отваря за 5-6 мин. (а може и въобще да не се отвори). Да не говорим за страници, които съм споменал по-горе, тях направо отказва да зарежда.

2-ро Скайпа зарежда над 30 мин. за да опре до състояние онлайн (а понякога и въобще не стига до там).

3-то Няма сносен майл клинет, има някакъв вграден, който е само ПОП3.

Образа на андроид го взех от линка, който съм дал. Да няма специално моето устройство, но образа е направен за тази основа, инсталира се без проблем за 2-3 мин. тръгва, но има двата бъг-а, за които споменах.

Естествено, че не искам да го правя мултимедийна машина, просто с някое дистро, ако може да опре поне Symbian функционалността на на 3-4 годишния ми смарт с подобни характеристики.

За това и се насочих към линукс .., ако някой се е заигравал с подобна машинка да сподели.

1. Има Опера за СЕ, трябваше да я пробвате

2. С толкова памет и такъв процесор не можете да очаквате чудеса със скоростта

3. Има, ще потърся името му

И пак да ви повторя - с толкова памет и такава скорост на процесора няма да намерите нито дистрибуция нито графична среда, която поне малко да ви задоволи

1. Има Опера за СЕ, трябваше да я пробвате

2. С толкова памет и такъв процесор не можете да очаквате чудеса със скоростта

3. Има, ще потърся името му

И пак да ви повторя - с толкова памет и такава скорост на процесора няма да намерите нито дистрибуция нито графична среда, която поне малко да ви задоволи

1. Опера я пробвах инсталирах я, версията беше Мини 5.1 Windows Pocket 2003, друга разновидност не искаше да се инсталира. На началния екран за съгласяването с условията, след като "влачих" до долу с мишката нищо не се появи и така и не тръгна.

Общо взето в момента връщане към Windows CE искам да ми е последна опция ..

Иначе отново казвам, че не очаквам чудеса, нито пък нещо особено като графика с този процесор и рам, просто искам да функционира.

1. Опера я пробвах инсталирах я, версията беше Мини 5.1 Windows Pocket 2003, друга разновидност не искаше да се инсталира. На началния екран за съгласяването с условията, след като "влачих" до долу с мишката нищо не се появи и така и не тръгна.

Общо взето в момента връщане към Windows CE искам да ми е последна опция ..

Иначе отново казвам, че не очаквам чудеса, нито пък нещо особено като графика с този процесор и рам, просто искам да функционира.

Вариант е вие да си билднете собствена андроид версия, но това не е point&click, иска се много четене и мислене
  • 2 седмици по-късно...

Здравейте .Имам желанието да да пробвам Linux .Никога до сега не съм го пробвал . Заделил съм един дял от 20 gb ,и ако може да ме насочите коя дистрибуция да инсталирам . Прочетох доста от горе написаните страници ,но само се обърквам повече . Желателно е да е на български тъй,като с английският не съм на ти . Машинката на ,която искам да пробвам е лаптоп Lenovo y560 . Процесор -Mobile QuadCore Intel Core i7-2630QM, 2600 MHz (26 x 100) Рам памет -8gb Видеокарта- AMD Radeon HD 6570M (1024 MB) Мрежова карта Atheros AR9285 Wireless Network / Broadcom NetLink Gigabit Ethernet П.П .Ако е необходима още информация за хардуера ,кажете ще я споделя .

Хардуерът ти е много добър и не би трябвало да имаш проблеми с която и да е дистрибуция. Свали няколко Live CD/DVD -та на 64 битови дистрибуции и тествай системата първо от тях. Графичната среда, която ще ползваш при теб е въпрос на вкус, а не на възможности. Разгледай темата със снимките и ако си харесаш някоя - свали дистрибуцията и тествай от жив диск. Ако ти хареса и най- вече, ако ти разпознае мрежовата карта - инсталирай. Припоръчвам ти да се насочиш към по- популярните дистрибуции за да има кой да питаш ако нещо се обърка. Примерно, Linux Mint, Ubuntu, Fedora, Mageia. Solus OS също е прекрасна дистрибуция - един напълно настроен за работа Дебиан. Open SUSE не е за всеки и не се подлъгвай, ако ти кажат, че е много приятелски настроена към начинаещи потребители.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

ако ти разпознае мрежовата карта - инсталирай.

Тоест трябва да сваля ,няколко дистрибуции и да видя коя ,ще ми разпознае картата .

Тази Solus OS мисля ,че беше я споменал някъде в темата , а и сега я видях, изглежда доста прилично ,но май няма български

или се бъркам .

...

Елементарно е да се премине към линукс дистрибуция. Въпросът е, каква поражда тази подбуда? Какъв е смисъла от подобен преход?

Иначе за бог да прости, определено десктоп, дебиан базирана. Най-малко мазоли ще си докараш.

Тоест трябва да сваля ,няколко дистрибуции и да видя коя ,ще ми разпознае картата .

Тази Solus OS мисля ,че беше я споменал някъде в темата , а и сега я видях, изглежда доста прилично ,но май няма български

или се бъркам .

Наличието на драйвъри за мрежовата ти карта не е задължително, но ще те улесни много. Особено ако инсталираш от Live CD, а не инсталационно DVD и си с безжична връзка. В такъв случай, ще ти бъде изключително трудно да инсталираш драйвър след инсталацията /особено ако си начинаещ/, защото дори да свалиш пакета ще трябва достъп до мрежата, за да си дръпне инсталаторът допълнителните пакети. Ако инсталираш от инсталационно DVD, можеш да го ползваш като източник на зависими пакети след инсталацията. Все пак, не се набутвай в дълбокото. Стартирай някоя дистрибуция от Live CD, почовъркай я и ако всичко е наред - тогава инсталирай.

Почти всички графични среди са с българска локализация. Просто избираш български език по време на самата инсталация за да локализираш системата. Преводът на Gnome-2 в Solus OS е почти на 100%.

Въпросът е, каква поражда тази подбуда? Какъв е смисъла от подобен преход?

Какво ме подтиква ,еми може да се нарече и любопитство .Искам да пробвам, да разцъкам ,както се казва ,да видя за какво иде реч.Познавам хора ,който не я биха заменили с друга ос и ми е интересно да видя ,какво предлага,лесно ли се работи с нея ,ето такива неща. Не съм казал ,че ще мина тотално на тази oc ,и ще отхвърля windows-a .Може би след време ,ако ми хареса и се науча да я ползвам максимално и ме удовлетворява за моите нужди ,защо не .

cuberco свалих Solus OS ще я пробвам ,както ми препоръчваш ,да видя, какво ще стане и как ще се справя ,както за първи път .Ако някъде срещна затруднения ,ще пиша .

По-лесно нещо за инсталиране и ползване от PCLinuxOS до момента не бях пробвал , а на всичко отгоре е лека колкото оптимизиран Windows XP.

• 4 седмици по-късно...

Първо да си призная, че съм абсолютно начинаещ в linux средите, но имам желание да се науча. Предстои ми настройка на сървър и се чудя коя дистрибуция да ползвам. На него ще бъдат подкарани FTP и SVN сървър. Важно е също да имам отдалечен достъп до него (четох някакви неща за VNC).

Засега съм се спрял на Kubuntu, понеже е с KDE (което е някакси близко до Windows GUI-то, с което съм свикнал) и е може би най-разпространената linux дистрибуция. От друга страна се чудя да не би да е пригодена за масовия потребител, а не за сървърна ОС.

Всякакви съвети са добре дошли Публикувано изображение

Kubuntu e подходящо за десктоп. Не разбирам много от сървъри, но се ориентирай към сървърни версии на Ubuntu LTS, Дебиан 6 или CENT OS. Нека колегите кажат, кое ще ти свърши работа най- добре. От опит мога да ти кажа, че Ubuntu 12.04 при една и съща графична среда превъзхожда тестовата версия на Debian по бързина. За сървър обаче не ти препоръчвам тестова версия на която и да е дистрибуция.

Първо да си призная, че съм абсолютно начинаещ в linux средите, но имам желание да се науча. Предстои ми настройка на сървър и се чудя коя дистрибуция да ползвам. На него ще бъдат подкарани FTP и SVN сървър. Важно е също да имам отдалечен достъп до него (четох някакви неща за VNC).

Засега съм се спрял на Kubuntu, понеже е с KDE (което е някакси близко до Windows GUI-то, с което съм свикнал) и е може би най-разпространената linux дистрибуция. От друга страна се чудя да не би да е пригодена за масовия потребител, а не за сървърна ОС.

Всякакви съвети са добре дошли Публикувано изображение

Ако ще е сървър да е сървър. Или си изберете Убунту къстъм инсталация или примерно CentOS. И забравете за това да пускате графична среда. Научете се да правите нещата от командната линия. Нито един от повече от 300 сървъра в работата ми няма графична среда

Ако ще е сървър да е сървър. Или си изберете Убунту къстъм инсталация или примерно CentOS. И забравете за това да пускате графична среда. Научете се да правите нещата от командната линия. Нито един от повече от 300 сървъра в работата ми няма графична среда

Много хубаво обаче както казах грам понятие си нямам от linux. Не знам как ще подкарам тези сървъри с графична среда, камо ли без :) На по-късен етап графичната среда може да се махне, а останалото да продължи да си работи нормално, нали?

Какво да разбирам под Ubuntu Custom инсталация?

Редактирано от barakuda28 (преглед на промените)

Много хубаво обаче както казах грам понятие си нямам от linux. Не знам как ще подкарам тези сървъри с графична среда, камо ли без :) На по-късен етап графичната среда може да се махне, а останалото да продължи да си работи нормално, нали?

Ако сега започнете с графична среда вероятни никога няма да можете да се отучите от нея. Започнете с командната линия, може да е по-бавен процеса, но знанията ви ще се изплатят по-късно стократно

Има такова СД

Е какви сървъри ще вдигате, без елементарни познания? Не сте разучили Линукс и веднага се хващате да вдигате сървъри, така ли?

Силно препоръчително е да се образовате, поне един месец, за Линукс системите, протоколи и т.н. А и дори тогава няма да сте достатъчно квалифициран.

Та какви сървъри ще вдигате? С каква цел?

Относно дистрибуцията, препоръчвам Ubuntu-Server 12.04 LTS

Без графична среда е много по-бързо,леко и функционално за такива цели.С графична среда ще ги подкараш почти по същия начин както и без(с команди). CentOS и Debian са много добри за сървър,помня че на убунту-то нещо му куцаше,но не се сещам какво(може и да е оправено).

Ще пробвам без графична среда да видим какво ще стане. Иначе сървъра не е нищо сериозно, сравнително домашен ще е, за лично ползване.

..помня че на убунту-то нещо му куцаше,но не се сещам какво(може и да е оправено).

Виждам, че нещо му куца на коментара ти, но не се сещам какво(може и да го оправиш).

Аха и си много добър в конкретизацията.

Иначе празните приказки и аз ги владея.

Ubuntu-Server:Сървърно ядро, сиреч много по-сигурно.Пет години поддръжка.Commercial support. App Armor. И зад теб стои Canonical, а не група ентусиасти. Схващаш ли разликата?

И много други благини, ама не съм го виждал да накуцва.

Прочел-недочел нещо из Нета, колко вярно, колко не - няма значение явно. И бърза да се похвали. Хайде стига с такива несериозни коментари.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.