Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Убунту 11.10

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Alcatraz, точно това опитах първо, но 3.5 xfce вече го няма.Dreamlinux 5 е 965 МВ iso.Ако го сваля на харда, дали с virtual cd някак може да го инсталирам, или? За съжаление, външно оптично устройство няма как да взема назаем.А лаптопът е стар и не може да стартира от външна памет.Дискът му е p-ata 2.5" 40gb, и няма какво да направя по въпроса.

Защо не опиташ с puppy ?

Alcatraz, точно това опитах първо, но 3.5 xfce вече го няма.Dreamlinux 5 е 965 МВ iso.Ако го сваля на харда, дали с virtual cd някак може да го инсталирам, или? За съжаление, външно оптично устройство няма как да взема назаем.А лаптопът е стар и не може да стартира от външна памет.Дискът му е p-ata 2.5" 40gb, и няма какво да направя по въпроса.

Ако може да зарежда през мрежата има вариант да направите така инсталацията

Сваляйки версия 5, видях откъде го сваля и написах адреса в браузъра, пишман-хакерски изпълнения...Така си намерих версия 4 alpha, и по-старата версия 3, но лаптопчето упорито не зарежда и това е...Явно ще се носи на ремонт, макар да не си струва.

Тоя Dreamlinux го теглих 3 пъти да видя за какво иде реч и при опит да го инстална от флашка (карт ридер с SD карта ) все грешки дава и така и не видях десктопа му. С други дистрибуции тоя номер не ми се е случвал. Та мисълта ми е да пробваш с нещо друго и ако запали може и лаптопчето да си е наред .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Здравейте! Искам да пробвам Linux дистрибуция, но незнам коя най-добре ще ми пасне на лаптопа с характеристики: CPU 2 Ghz dual-core, RAM 3BG и смешна вградена видео карта. РС-то се ползва само за ровене в нета, слушане на музика, гледане на филми и от време на време редакция на снимки с помощта на Paint dot net. Досега съм ползвал само Windows и доколкото се запознах с Linux от четене, най-добре ще да е някой с графична среда и с по-малко въвеждане на команди за начало. Освен това ме вълнува въпроса как седят работите с драйвърите; разбрах, че е като при 7-цата, сам си ги намира. Ами това е! Ако има нещо пишете! И още нещо: не искам да се изтъкват предимства и недостатъците на еди-коя си дистрибуция. Благодаря!

Здравейте! Искам да пробвам Linux дистрибуция, но незнам коя най-добре ще ми пасне на лаптопа с характеристики:

CPU 2 Ghz dual-core, RAM 3BG и смешна вградена видео карта.

РС-то се ползва само за ровене в нета, слушане на музика, гледане на филми и от време на време редакция на снимки с помощта на Paint dot net. Досега съм ползвал само Windows и доколкото се запознах с Linux от четене, най-добре ще да е някой с графична среда и с по-малко въвеждане на команди за начало. Освен това ме вълнува въпроса как седят работите с драйвърите; разбрах, че е като при 7-цата, сам си ги намира. Ами това е! Ако има нещо пишете! И още нещо: не искам да се изтъкват предимства и недостатъците на еди-коя си дистрибуция.

Благодаря!

Ако това ти е първия досег с Линукс препоръчвам УСУ или Убунту. Реално погледнато и Минт ще свърши работа, дори 12 версия. Но първите две са по user-friendly и няма да имаш проблем да се оправиш с тях. Можеш още при инсталацията на тези три дистрибуции да си избереш български език за предпочитан. Добавянето на фонетична клавиатурна подредба е супер лесно. Ще можеш да си обработваш снимките/картинките с GIMP (програма от типа фотошоп/paint.net с доста малък размер). Относно драйверите - нищо не трябва да инсталираш. В редки случаи се инсталира видео драйвер, но това мисля не важи за твоята видео карта, която така и не спомена каква е (няма да е зле да го направиш).

...но това мисля не важи за твоята видео карта, която така и не спомена каква е (няма да е зле да го направиш).

Видео картата е Intel-ска вградена. И аз си мислех за Убунту, тъй като съм имал допир до него като live cd. Даже съм свалил версия 10.10 или нещо от сорта.

Благодаря за мнението ти!

• 2 седмици по-късно...

При следните характеристики: 256 MB Ram 64 MB video karta 1.1 GHz 20 GB Hard коя Linux дистрибуция можете да ми предложите ?

За тези параметри смятам че едно Lubuntu ще ти свърши работа

Мерси, дано старата бракма да върви добре на него.

Дано, успех!

Ще върви като катран по пясък. Повечето Линукс дистрибуции консумират мощност колкото Уиндоус 7.

Ще върви като катран по пясък. Повечето Линукс дистрибуции консумират мощност колкото Уиндоус 7.

Я пак?

Изобщо имаш ли представа какво говориш?

Имал ли си достъп до всички, за да твърдиш подобни глупости?

Да се пишат подобни твърдения е меко казано безпочвено!

Хайде сега опитай пак, но този път първо пробвай и тогава пиши (за да е поне писането ти от опит)!

п.с.Само за протокола:

Дъщеря ми е с Asus EeePC 4G Surf и УСУ 7 Нетбук работи без никакви проблеми, забавяния (зацикляне, замръзване и т.н.), а е с параметри:

Процесор: Intel Celeron M

Х-ки на процесор: 353, ULV, 900MHz, FSB:400MHz, 512KB

Големина на дисплея: 7" (5:3)

Резолюция: 800 х 480

Тип на дисплея: TN+Film

Видеокарта: Intel (integrated)

Х-ки на видеокарта: GMA900, 128MB Shared, 333MHz, DX9, SM 2.0

RAM памет: 512MB DDR2

Твърд диск: 4GB SSD

Опитвам се да запиша Лубунту на флашка, т.к. CD-то ми не работи. Проблемът е, че изписва грешка след рестарт, т.е. съобщение "Boot error" нещо подобно. Пробвах няколко пъти и няма промяна, записах флашката с програмата YUMI.

http://unetbootin.sourceforge.net/ Пробвай с тази

В отговор на Мохикан изискванията на предложената от мен версия .

System Requirements

LXDE has been tested under following hardware configurations, and runs well. CPU RAM Hard Disk Speed Pentium II 266 MHz 192 MB 5400 rpm moderate - fast VIA 400 MHz 256 MB 5400 rpm moderate - fast Pentium III 600 MHz 512 MB 4500 rpm fast QEMU emulation on AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 128 MB QEMU disk image fast AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 512 MB 7200 rpm very fast Intel Atom 512 MB Flash Disk very fast

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

http://unetbootin.sourceforge.net/ Пробвай с тази

System Requirements

LXDE has been tested under following hardware configurations, and runs well. CPU RAM Hard Disk Speed Pentium II 266 MHz 192 MB 5400 rpm moderate - fast VIA 400 MHz 256 MB 5400 rpm moderate - fast Pentium III 600 MHz 512 MB 4500 rpm fast QEMU emulation on AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 128 MB QEMU disk image fast AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 512 MB 7200 rpm very fast Intel Atom 512 MB Flash Disk very fast

А каква е връзката по принцип LXDE с буутабъл флаш? :) И между другото и аз искам да пробвам с някоя линукс дистрибуцийка, параметрите са ми: AMD Athlon 1,67 GHz, 1 GB RAM, Video - GeForce FX 5200 128MB. Преди време бях сложил Убунту, но не вървеше добре (още повече, че бях с 512 MB RAM).

Това беше насочено към Мохикан и неговите твърдения за бавния линукс. Грешката е моя ,че не разделих 2-та отговора за което се извинявам

Имам опция в BIOS да буутва USB, но изписва грешка, къде може да е проблемът? Пробвах и с тази програма, но отново Error.

Я пробвай с директното меню без да влизаш в биос дали при хардовете не я показва. Поне на моето дъно като натисна F12 и при опцията от кое да бутне при възможностите за хард диск м и излиза и Външния карт ридер с SD картата която ползвам вместо флашка .

Я пробвай с директното меню без да влизаш в биос дали при хардовете не я показва. Поне на моето дъно като натисна F12 и при опцията от кое да бутне при възможностите за хард диск м и излиза и Външния карт ридер с SD картата която ползвам вместо флашка .

Може ли да кажеш за кое директно меню става въпрос? Как мога да проверя без да влизам в биоса? (;

Може ли да кажеш за кое директно меню става въпрос? Как мога да проверя без да влизам в биоса? (;

Рестартираш и натискаш F12 или F11 (според дъното).Трябва да ти излезе едно меню с наличните устройства, като харддиск (HD); CD; флопи(ако имаш) и USB. Избираш USB. (Флашката трябва предварително да е включена).

Имам USB ZIP (флашката беше включена), като го избера и изписва Boot Error. Пробвах с Lubuntu 11.10 и 11.04 с unetbootin-windows-568 и Universal-USB-Installer-1.8.8.9, като версия 11.04 директно я изтеглих от втората програма (Universal USB). Да не е нещо от версиите или въобще да не става при мен инсталация чрез USB?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.