Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Принципно трябва да стане от USB FDD но щом имаш само USB ZIP няма как да стане! Гледам по-горе в един от постовете ти пише, че си слагал Убунту преди време, та защо не пробваш по същия начин по който тогава си инсталирал?!

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

На горната снимка има Hard Disk + там отвори и първото е флашката .

• 3 седмици по-късно...

AMD Sempron™ Processor 3000+ 1 GB RAM видеокарта NVIDIA GeForce 7300 LE На този комп какъв Линукс да му сложа за да е възможно най-бърз и стабилен? Ще се използва за интернет, музика и филми. И ако му инсталирам и уин ХП , това ще окаже ли влияние на стабилността?

Редактирано от polaana (преглед на промените)

Всяка дистрибуция с Gnome-2. Към настоящият момент това са Debian 6 Squeeze, Ubuntu 10.04 LTS, Linux Mint 9. Debian 5 Lenny e без поддръжка, а като чета коментари на колеги - хранилищата вече са изключени. Всяка дистрибуция с xfce и lxde графична среда. Lubuntu 12.04 и Xubuntu 12.04 са почти завършени,така, че можеш да им обърнеш внимание. Всяка дистрибуция на която инсталираш MATE. Наскоро излезе и Mint Debian с инсталиран mate-desktop Всяка дистрибуция с kde3-trinity десктоп. За съжаление не мога да ти препоръчам дистрибуция с инсталиран Trinity десктоп. Kubuntu Trinity е проблемно и си трябва майсторлък да го направиш добре работещо. Най- добрият резултат се получава, когато сам си инсталираш kdebase-trinity. От дистрибуциите с KDE-4 - май само Kubuntu 10.04. Debian Squeeze с KDE сe държи по- зле и иска много настройки. Имам чувството, че са сложили графичната среда в инсталационният диск, колкото да запълнят обема. При Дебиан видимо се акцентираше върху Gnome. Новите версии на KDE ще работят, но ще жертваш ефективността на системата си.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Имам едно въпросче. Когато инсталирам убунту 11.10 с всички драйвери цепи много. Ако му сменя ядрото дали ще продължи да цепи, защото 10.04 направо лети ?

В смисъл какво да цепи драйверите (пробвал си убунту 11.10) и ти забива нещо ли? ....и сподели хардуера?

Редактирано от big-marvel (преглед на промените)

"Всяка дистрибуция с Gnome-2. Към настоящият момент това са Debian 6 Squeeze, Ubuntu 10.04 LTS, Linux Mint 9. Debian 5 Lenny e без поддръжка, а като чета коментари на колеги - хранилищата вече са изключени. Всяка дистрибуция с xfce и lxde графична среда. Lubuntu 12.04 и Xubuntu 12.04 са почти завършени,така, че можеш да им обърнеш внимание." Сложих си Убунту 10.04, много ми харесва :) Остава да намеря драйвери за звука и забравям за бозата :tongue2:

Това да не ти е windows да търсиш за всичко драйвъри. Напиши alsamixer в терминала и регулирай контролерите. Инсталирай ubuntu-restricted-extras за да имаш декодери и flash-player. и не подобрявай нищо което работи. Особено драйвърите. Щом нещо работи, значи си има драйвъри за него.

В смисъл какво да цепи драйверите (пробвал си убунту 11.10) и ти забива нещо ли? ....и сподели хардуера?

Не драйверите не цепат, инсталирал съм всичко и някак си бавно реагира 11.10 а за 12.04 да не говорим. Много странно защо не прави така в 10.04 ?! Иначе за хардуера бих казал, че ми е достатъчно мощен компютъра - 2gb Ram, CPU: 2,20 ghz (поддържа 64 битови ос), Video - 1 GB, резолюция - 1366x768, оценката от Windows 7 ми е 4,1 или 4,2. Едно от двете беше. Още инфо ?

Редактирано от NokiaUser (преглед на промените)

Ubuntu 10.04 се различава от Убунту 11.04+ по един много съществен признак - графичната среда. Инсталирай си mate-desktop, както съм обяснил на няколко места, влез с mate сесия и ще видиш разликата.

Ubuntu 10.04 се различава от Убунту 11.04+ по един много съществен признак - графичната среда. Инсталирай си mate-desktop, както съм обяснил на няколко места, влез с mate сесия и ще видиш разликата.

На 10.04 или 11.10+

На 10.04 няма смисъл. Тo си е с Gnome-2, а тя все още превъзхожда MATE. Инсталирам го на дистрибуции като новите версии на Ubuntu, Debian Testing и sid, където gnome-2 е заменен с Gnome-3.

На 10.04 няма смисъл. Тo си е с Gnome-2, а тя все още превъзхожда MATE. Инсталирам го на дистрибуции като новите версии на Ubuntu, Debian Testing и sid, където gnome-2 е заменен с Gnome-3.

Разбрал си ме грешно. Аз се влюбих в интерфейса на убунту 11.10 още щом го видях. Та питането ми е дали ако си сложа 11.10 мога да му сменя ядрото с някое друго? Например Zen Kernel, чувал съм, че е много бърз и надежден. Ако става как да го направя?

Изобщо не съм запознат с това ядро. Ако е BSD ядро, debian предлагат версия с freebsd ядро. Можеш да си компилираш ядро ръчно, с kernel-check или да си инсталираш ядро от deb. пакети от ubuntu-kernel. Там, откъдето го сваляш, трябва да пише и как да го компилираш. Не очаквай обаче чудеса. Разликата в бързодействието при подмяна на ядрото е минимална. Понякога няма никаква разлика.

Аз лично в Ubuntu свалям ядра от ubuntu-kernel, a в Debian - от хранилищата на Aptosid. Aptosid ядрата за мен са най- добрите дебиански ядра.

http://img39.imagesh...tosidkernel.png

• 3 седмици по-късно...

Добър вечер може ли да ми препоръчате най добрата дистрибуция на Linuxs като за начинаещ запален ентусиаст в тази област.Искам да се науча да си пускам skype,winnmap,internet brauser като chrome някоя програмка за филми и съответните работи свързани с тях.И ако може да ми дадете и инструкции да гледам кое как се прави ако има проблем след като го намеря. Компютъра ми е процесор 2x2.7 AMD X2 215 | 2.69 GHz 4GB RAM Video nVidia geForce 250GTS.

http://learnfree.eu/lang/bg/

Всичко необходимо като софтуер ти е инсталирано предварително,след инсталацията имаш готова, функционираща операционна система със всички нужни програми.

Разбира се може да инсталираш и деинсталираш програми ако искаш да се учиш,а и е на български..добра е за начинаещи.

Редактирано от miazmatik (преглед на промените)

Ако "УСУ Linux" ти се вижда голямо като обем, може да пробваш едно "Ubuntu".Почти същото е, но има по-малко инсталирани програми.

Добър вечер може ли да ми препоръчате най добрата дистрибуция на Linuxs като за начинаещ запален ентусиаст в тази област.Искам да се науча да си пускам skype,winnmap,internet brauser като chrome някоя програмка за филми и съответните работи свързани с тях.И ако може да ми дадете и инструкции да гледам кое как се прави ако има проблем след като го намеря.

Компютъра ми е

процесор 2x2.7 AMD X2 215 | 2.69 GHz

4GB RAM

Video nVidia geForce 250GTS.

Всяка дистрибуция и всяка графична среда. За препоръчване е да ползваш 64 битови версии. Съветвам те да се насочиш към Kubuntu 12.04, Xubuntu 12.04, Linux Mint Debian с МАТЕ, Mageia, УСУ. Ако някой ти каже, че Open SUSE е лесна за настройка от начинаещи - не му вярвай. Можеш да опиташ и Убунту 12.04 с Unity, но ако мигрираш от Windows, вероятно ще ти дойдат в повече разликите във външният вид. Записваш бутващият диск, стартираш от Live CD, свързваш към мрежата и ако всичко е наред - тогава инсталираш. С този хардуер можеш да избираш - няма да се налага да се съобразяваш с ограничени в това отношение.

Извинявам се за тъпия въпрос но може ли да ми кажеш от къде да сваля Убунту 12.04 + Unity ,не съм някакъв зарибен по игрите за да не мога да отделя време да си настроя програмите и да се науча като съм се решил и затова не хващам някоя готова искам да ми е интересно,но не мога да намеря от къде да сваля.

В сайта има да се свали 12.04 http://www.ubuntu.com/download ама с Unity ли е и кое трябва да е "Decstop,Server,Cloud infrastructure"

http://se.releases.u...sktop-amd64.iso

Директно сваляне. Ubuntu от 11.04 е с Unity по подразбиране. Хубунту е с xfce /не съвсем, по скорo е хибридна графична среда/, Lubuntu e с LXDE. Kubuntu e с KDE-4.

Аз ползвам xfburn, brasero и k3b - това са програми за Linux. Под windows съм ползвал ashampoo burning studio. На която и програма да записваш диска, тя трябва да има опция "запис на образ" - burn image. След като запишеш диска, го поставяш в устройството и рестартираш компютъра. Когато ти поиска да избереш език - избери български и след това "Пробвайте Ubuntu". Ако всичко е наре - тогава инсталирай. Аз лично не разбирам нищо от Unity, но предполагам, че други колеги я ползват и ще ти помагат при настройката.

• 2 седмици по-късно...

AMD Sempron™ Processor 3000+

1 GB RAM

видеокарта

NVIDIA GeForce 7300 LE

На този комп какъв Линукс да му сложа за да е възможно най-бърз и стабилен? Ще се използва за интернет, музика и филми. И ако му инсталирам и уин ХП , това ще окаже ли влияние на стабилността?

Най-бързия Линукс е TinyCore. Зарежда супер бързо, а и такава му е и инсталацията. Невероятно лесен е, всичко се инсталира само с мишката. Само пишеш в търсачката на инсталатора каква програма търсиш и ти намира всичко. Базиран е на Damn Small, но не много.

Само 10мб е заедно с графичната среда. Ако искаш да има повече наблъскани екстри, теглиш TinyCore Plus.

Тази tiny core на коя дистрибуция е базирана ? DSL беше базирана на Дебиан, но от доста години е без поддръжка. Какви пакети ползва и какви хранилища. Как го свързваш към pppoe и безжичната мрежа ? За да ползваш мениджъра на пакети и да сваляш програми от хранилищата, първо трябва да имаш връзка с тях.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.