Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Коя от двете KDE дистрибуции е по за предпочитане: Кубунту 12.04 или Минт 12 ?

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Коя от двете KDE дистрибуции е по за предпочитане: Кубунту 12.04 или Минт 12 ?

Почти няма разлика м/у двете,понеже и 2-те са базирани на убунту,и са с една и същия версия на кде

Всякаква стабилна Мента е за предпочитане пред тестова версия на Ubuntu. По принцип, Убунту излиза пълна с бъгове дори на релийза и е здравословно да се изчака поне един месец, преди да се инсталира или надгражда.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Почти няма разлика м/у двете,понеже и 2-те са базирани на убунту,и са с една и същия версия на кде

Не е вярно! Кубунту 12.04 идва с KDE 4.8, а Ментата си е с KDE 4.7 ;)

Не са базирани нито на една версия на Ubuntu, нито са с една и съща графична среда, но не пречи да си добавиш PPA за непрекъснато ъпдейтване на графичната среда. sudo apt-add-repository ppa:kubuntu-ppa/backports

• 3 седмици по-късно...

Здравейте препоръчайте ми някой лека линох дистрибуция че ми е малко слабичих компа 2.66 пентим 4 РАМ 1GB видео вградена на 64 МБ опитах с убунто 10 и минт 10 варви ама ми се струва тежичко Федора 16 варви добре ама гравичната среда е под всякаква критика много грозно ! Благодаря предварително за помоща !

Здравейте препоръчайте ми някой лека линох дистрибуция че ми е малко слабичих компа 2.66 пентим 4 РАМ 1GB видео вградена на 64 МБ опитах с убунто 10 и минт 10 варви ама ми се струва тежичко Федора 16 варви добре ама гравичната среда е под всякаква критика много грозно ! Благодаря предварително за помоща !

При този мощен хардуер, ефектите са ти включени по подразбиране. Затова натоварването е била малко по- голямо. Просто трябва да ги изключиш. Ако си тествал дистрибуциите от Live CD - няма как да имаш обективна оценка. Пуснатата върху виртуални дялове система е мудна и няма качествата на реално инсталираната. На този хардуер можеш да инсталираш всяка дистрибуция и графична среда. За предпочитане - избирай 64 битови системи. Ако искаш нещо, което е едновременно леко и лесно за настройка - свали си едно 64 битово Xubuntu 11.04 /Него съм го тествал и гарантирам, че работи добре/. След инсталацията можеш да премахнеш долният панел, да отключиш горният, да го издърпаш отдолу и се получава това http://img813.imageshack.us/img813/7735/xubuntu.png . С инсталацията на xubuntu-restricted-extras се инсталира почти всичко нужно, за да работи нормално системата.

Благодаря момчета сега ще пробвам Хубунту и си мисля да тествам и Мендрива не зам ги пробвал а доколкото другите колега инсталирвал сам ги и варвят тегаво в момента сам 11.04 Убунто с Уни варви ввсичко но тежко искам да имам добра производителност ! Мощен хардуер недей така бе колега тва на въглища си варви :) ужасно е ! Аз 32 бита едвам подкарва ти за 64 викаш ако пусна 64 и ще се взриви сигорно !

Редактирано от todorow (преглед на промените)

В момента работя със стар лаптоп с инсталирана Debian testing с XFCE графична среда на него.

http://img269.images...ebianwheezy.png

Параметрите са 1.5 GHz Intel Celeron, 512 МБ RAM, 64 MB видеокарта via. Не изпитвам никакви затруднения при работа, системата работи изключително бързо. Така, че уважавай си хардуера. Колкото до Мандрива - тя винаги е консумирала повече ресурси в ставнение с Федора и дебианските дистрибуции при еднаква графична среда. Предполагам, че причината може да е контролният център /MCC/.

Ще те помоляя да ми дадеш линк на този Дебиан да го пробвам с който си ти в момента ! Благодаря

Ще те помоляя да ми дадеш линк на този Дебиан да го пробвам с който си ти в момента ! Благодаря

Това http://cdimage.debia...s/amd64/bt-dvd/ е подходящо за твоят хардуер, но едва ли е подходящо за теб. Сваляш и записваш само DVD-1. При стартиране на инсталацията избираш "разширени настройки">>"Алтернативни десктоп среди" и избираш XFCE. Но след инсталацията ще ти е трудно, защото системата е много оголена и ще трябва използваш диска за източник, докато се свържеш към мрежата и разрешиш източниците.

Най- добре премисли варианта с Xubuntu-то.

Вече служих Хубунту отлично си варви сега се мъча с темите ама неще не успявам нито през терминал нито с папката стана !

Не бързай. Довечера ще ти изпратя теми за иконите и ще ти обясня как да ги инсталираш без инсталатор. Сега го направи да работи.

Инсталация на теми.

За иконите : харесваш си някаква тема в gnome-look.org или kde-look.org. Тази http://dox.bg/files/dw?a=2939d3f61a не е лоша. Сваляш темата и я разархивираш като кликнеш с десен бутон на мишката и избереш "разархивирай тук". Иконите трябва да са в папка. След това отваряш с файловият браузър потребителската директория /домашната папка/ и натискаш Ctrl+H за да се покажат скритите файлове. С десен бутон на мишката>>създаване на папка, създаваш папка, която да се казва .icons /точката пред името е задължителна/ http://img834.images...116/icons1y.png В нея поставящ /копираш/ разархивираната тема и вече можеш да я ползваш. ще видиш, че е в списъка с темите. Натисни отново Ctrl+H за да не се виждат скритите файлове.

GTK темите /за цялостния външен вид/ инсталираш, като ги разархивираш и поставиш в usr>>share>>themes. Трябва обаче да си влязъл във файловият браузър като администратор за да ги поставиш там. Това става, като натиснеш Alt+F2 и напишеш в конзолката gksu thunar, след което да стартираш браузъра.

За фона на панела : Свали от тук http://dox.bg/files/dw?a=4c68a76b42

личната ми колекция от панели. Разархивирай архива, влез във файловата система като администратор, както ти казах отиди в usr>>share>>pixmaps и поставяш папката с панелите в нея. Затваряш браузъра. От настройките на панела избираш "изображение за фон", отиваш в usr>>share>>pixmaps>>panels и прилагаш който фон искаш.

Бъди на Slackware 13.37 изтегли го iso файл и си го запиши а диск най-добре от техния сайт

Бъди на Slackware 13.37 изтегли го iso файл и си го запиши а диск

най-добре от техния сайт

Това е много лошо предложение. Тази дистрибуция не е за начинаещ!!!
Slackware е крайно не адекватна за нормални потребителил. Всеки нормален потребител иска да интерагира с приложни програми, а не с операционната система.

Ако искаш изтегли portable linux.То ва е преносим линукс и е лесна за тебе

Благодаря на всички за помоща вече сам с хубунто и графична среда уни 2д ето вижте красота http://prikachi.com/images/740/4478740t.png само ще ви помоля да помогнете с смаляването на иконите в лентата с твеак упитах нестан с май уни нестана с компиз пак неуспех моля за помощ а и нещо темата мак не варви като хората инсталирана е но само лентата и дока е на тема мак цякостно не иска не я вижда !

Издирвам под дърво и камък Dreamlinux XFCE за един стар лаптоп, който няма DVD и не стартира от външна памет, но не намирам нищо...Много добре е потребителски ориентирана и automount е много важно за мен.Не зная дали има друга " жива " дистрибуция, която е толкова лесна за ползване.Ще ми помогнете ли ?

Ползвал съм dreamlinux, още когато беше базирана на Lenny, но не ми е направила някакво особено впечатление, освен интересната лента на десктопа.

Тази http://img837.images...8/cairodock.png програма ще ти осигури въпросната лента във всяка дистрибуция и графична среда.

Не ти е нужно да имаш DVD, за да правиш инсталация. Можеш да направиш инсталацията от флашка или да свалиш хард-диска, да го поставиш на друг компютър, да направиш инсталация и да го върнеш обратно. Можеш да поискаш от познат или някой сервиз и външно DVD/CD.

Alcatraz, точно това опитах първо, но 3.5 xfce вече го няма.Dreamlinux 5 е 965 МВ iso.Ако го сваля на харда, дали с virtual cd някак може да го инсталирам, или? За съжаление, външно оптично устройство няма как да взема назаем.А лаптопът е стар и не може да стартира от външна памет.Дискът му е p-ata 2.5" 40gb, и няма какво да направя по въпроса.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.