Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

ПС: Не ползвай ЦентОС. Той не е за десктоп потребители.

Машината ти не е чак толкова слаба.

Аз мога да ти препоръчам няколко варианта за които ти гарантирам безпроблемна работа

Calculate Linux (с GNOME XFCE или KDE4 |KDE4 изисква поне 128МБ видео|)

Agilia Linux (с GNOME XFCE OpenBox Lxde KDE4 |KDE4 изисква поне 128МБ видео|)

Pardus Linux (Една от най приятелски настроените дистрибуции. За момента разполага само с KDE3 и KDE4 но работи на много слаби машини без проблеми)

И другия ти избор е да се обърнеш към по популярните (не те съветвам особено). Но все пак от рода на Chackra Linux, Sabayon Linux, Mandriva Linux, Ubuntu Linux....

Преди няколко седмици бях пробвал Ubuntu 10.10 през VirtualBox и отначало тръгна само "демонстративно", на съвсем ниска резолюция, но когато инсталирах пакета за обратна връзка с host OS (не помня точно името), всичко тръгна перфектно - мисълта ми е, че не виждам какво общо има това с видеокартата - в това отношение Linux ми е доста непонятен. Не съм слагал никакви драйвери, но след инсталацията на въпросния пакет, всички desktop ефекти се показаха активни и работещи - това ме озадачава.

P.S. Не виждам какво би ми липсвало в GNOME, че да се занимавам с KDE, още повече когато тежи толкова - първият вървеше като самолет.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Преди няколко седмици бях пробвал Ubuntu 10.10 през VirtualBox и отначало тръгна само "демонстративно", на съвсем ниска резолюция, но когато инсталирах пакета за обратна връзка с host OS (не помня точно името), всичко тръгна перфектно - мисълта ми е, че не виждам какво общо има това с видеокартата - в това отношение Linux ми е доста непонятен. Не съм слагал никакви драйвери, но след инсталацията на въпросния пакет, всички desktop ефекти се показаха активни и работещи - това ме озадачава.

P.S. Не виждам какво би ми липсвало в GNOME, че да се занимавам с KDE, още повече когато тежи толкова - първият вървеше като самолет.

Аз също си ползвам Гном но тъй като не те знам и за това пиша какво е налично в моите предложения

• 1 месец по-късно...

Лаптопчето ми е Lenovo G555: 2GB RAM DDR3, ATI Mobility Radeon HD 4200, AMD Athlon II Dual-Core 2.1 GHz. Искам дистрибуция, която джава и флаш приставките да вървят гладко както при WIndows, в момента ползвам OpenSuse 11.04, но тя много ми товари компютъра, следователно и температурата на процесора ми се качва до 90 градуса. Пробвал съм с убунту но там пък имам проблем с видеото(размива ми картината). Предпочитана среда KDE.

Лаптопчето ми е Lenovo G555: 2GB RAM DDR3, ATI Mobility Radeon HD 4200, AMD Athlon II Dual-Core 2.1 GHz. Искам дистрибуция, която джава и флаш приставките да вървят гладко както при WIndows, в момента ползвам OpenSuse 11.04, но тя много ми товари компютъра, следователно и температурата на процесора ми се качва до 90 градуса. Пробвал съм с убунту но там пък имам проблем с видеото(размива ми картината). Предпочитана среда KDE.

CentOS

CentOS

С нея лесно ли се работи, защото не съм много на ти още с линукс

С нея лесно ли се работи, защото не съм много на ти още с линукс

Подобна е на SuSE, само трябва да свикнете да правите нещата по RedHat начина. АКо имате проблеми, питайте
  • 1 месец по-късно...

Излезе УСУ Мини 7.0 (освен традиционната 32-битова версия, сега има вече и 64 битова).УСУ Линукс (преди известна с името Учи Свободен с Убунту) е Българската ГНУ/Линукс дистрибуция, базирана на световноизвестното УБУНТУ, известа също така с добрата си поддръжка.Нека ни е честита! Който желае, може да си я свали свободно от тук: http://learnfree.eu/ Повече за новата версия на УСУ можете да прочетете на форума на Свободна Култура и Свободен Софтуер …за човешки същества на адрес: http://skss.learnfree.eu/archives/2949 Аз лично съм пробвал повечето от по-известните, както и някои по-малко известните Линукс дистрибуции, но откакто открих УСУ - Българската Линукс дистрибуция съм с нея! Препоръчвам я на всички и начинаещи и по-напреднали потребители и любители на Линукса у нас. :ph34r:

• 2 седмици по-късно...
  • 2 месеца по-късно...

Fedora е добро дистро...PCLinuxOS също..

Fedora е добро дистро...PCLinuxOS също..

1.Mandriva (За начинаещи) 2.Ubuntu 3.Kubuntu 4. Debian 5.Fedora (Пробвайте ги всичките)

Fedora има някои "дребни" недостатъци защото това е тестовата платформа за RH за имплементиране на следващите версии и възможности

Fedora има някои "дребни" недостатъци защото това е тестовата платформа за RH за имплементиране на следващите версии и възможности

И все пак, навремето тя беше една от малкото дистрибуции, която подкараха една Wi-Fi Broadcom без клизма-от раз... И беше пъргавичка.

PCLOS я подкара също, но с .inf и драйвера от Windows с ndiswrapper. Лично аз не съм работил с CentOS обаче, признавам.

И все пак, навремето тя беше една от малкото дистрибуции, която подкараха една Wi-Fi Broadcom без клизма-от раз... И беше пъргавичка.

PCLOS я подкара също, но с .inf и драйвера от Windows с ndiswrapper. Лично аз не съм работил с CentOS обаче, признавам.

В CentOS няма да намериш последните технологии, драйвери, версии на пакети. Но ще знаеш че това ще върви 24/7 и ще можеш да разчиташ на него за production :)

Незнам, но аз не съм имал никакви проблеми с Fedora - върви нормално както останалите дистрибуций на Линукс.

В CentOS няма да намериш последните технологии, драйвери, версии на пакети. Но ще знаеш че това ще върви 24/7 и ще можеш да разчиташ на него за production :huh:

Абсолютно вярно! CentOS е просто невероятно стабилна.

В CentOS няма да намериш последните технологии, драйвери, версии на пакети. Но ще знаеш че това ще върви 24/7 и ще можеш да разчиташ на него за production :P

Е, аз пък ще преживея някой отстраним проблем. То и в Windows не се минава без някое понякога дребно, но дразнещо проблемче...Но Fedora ме очарова просто. Единствената причина да предпочета PCLOS тогава пред нея е по-добрият графичен контролен център и KDE, което сега му видяха сметката... Oбаче предвид големият брой на дистротата, човек понякога е на кръстопът...Oтделно има други проекти, като Haiku, базирани на BeOS и още много, на които не съм работил никога или системи, които просто буквално са съвместими с WindowsNT и приложенията-ReactOS

Редактирано от Гост (преглед на промените)

В CentOS няма да намериш последните технологии, драйвери, версии на пакети. Но ще знаеш че това ще върви 24/7 и ще можеш да разчиташ на него за production :P

Погледнато през очите на професионалиста, може ли да се каже, че това е RH базираната дистрибуция с идеологията на Дебиан, без свойството на Дебианците заради икона която не е опън сорс да пренапишат програмата наново ? Има ли някъде обективно сравнение между двете като стабилност и производителност но като desktop среда например ?

Погледнато през очите на професионалиста, може ли да се каже, че това е RH базираната дистрибуция с идеологията на Дебиан, без свойството на Дебианците заради икона която не е опън сорс да пренапишат програмата наново ? Има ли някъде обективно сравнение между двете като стабилност и производителност но като desktop среда например ?

Сравнение на кои дистрибуции? Само да напомня че всъщност CentOS е базирана на сорсовете на RHEL като са премахнати всички материали обект на авторско право както и програми, които се разпространяват от RH след специално съглашение с производителя (Adobe Reader, Flash и подобни)

П.П. Не, определението за базирана на... не е точно, в дистрибуцията (CentOS) можете да намерите firefox (която е една от програмите за които иде реч)

Защото описанието на centos прозвуча точно така - стар , стабилен софтуер, наблягащ на стабилността - все едно че четях описание на дебиан -stable... лисваще ми само загатване за пословичния дебиЛИански фанатизъм ;) Честно казано, въпреки че недоволствам понякога , фанатизъма на дебианците ми харесва като идея - това е нещо, което се опитва да бъде абсолтно неподвластно на борбите за интелетуалната собственост на отделният индивид или фирма. т.е остава като някакъв еталон на стабилноста и нещо , към което винаги може да се завърнеш... макар и "старо и дървено" И тъй като лично аз съм отворен към новите неща ( хаха ;) ) ако centosa е RPM аналогa на DEB - stable току го сложа на следващата служебна машина.....макар че ще ме е страх заради очевадните различия в настройките ...предполагам :)

Развалиха графичните среди...Първо беше KDE, сега съсипаха и GNOME :(

• 3 седмици по-късно...

не се задълбавайте много . така се объркват начинаещите които искат да "пробват". от новите потребител-френдли дистрибуции , внимание заслужава пингито : http://www.pinguyos.com/

Определено Backtrack 5, но не за разбиване на мрежи

Определено Backtrack 5, но не за разбиване на мрежи

и за какво, има къс сисък с (добре) поддържани мрежови адаптери, особено безжични.... Това е специализирана дистрибуция

И моята е в списъка ;) . Когато съм я купувал не съм гледал точно това, но явно е било на късмет към автора на темата: пробвай - от това няма да загубиш, а само ще научиш нови и нови неща :ph34r:

• 3 седмици по-късно...

Не мисля, че има добра или лоша дистрибуция или добра или лоша графична среда. Та какво ни дава ГНУ/Линукса - шанса да изберем какво наистина искаме като операционна система, от какво се нуждаем. Аз лично съм на мнението, че като се свикне с един пакетен мениджър, човек трудно се нагажда на друг. И като цяло като свикнеш с една дистрибуция не е толкова лесно да минеш на друга. Като пример давам хардуерни компоненти, които допълнително се конфигурират: пръстов четец, защита на твърдия диск и т.н. В Убунту съм свикнал това да става бързо и лесно, просто се инсталират няколко пакета и се правят допълнителни настройки, но в други дистрибуции, които съм ползвал и с които съм експериментирал, не става така лесно. Започва се едно четене по форуми, това как, а онова как? Да не говорим,че /etc папките са напъно различни и всичко, което си свикнал да го правиш по един начин, сега трябва да го правиш по съвсем друг. Аз лично съм минал през какви ли не дистрибуции и за сървър, и за десктоп, и пак се озовавам на стартова позиция - Дебиан за сървър и Убунту за десктоп(не че съм доволен от промените,които направиха). Та в общи линии се отклоних малко от въпроса :( : Ние ли си ме робове на операционните системи или те на нас? ГНУ/Линукс-базираните операционни системи са свободата, която ни дава право НИЕ да избираме било то пакетен мениджър, графична среда и т.н. НИЕ решаваме кое и как ще става в нашия компютър! А вече с коя дистрибуция ще го постигнем, това зависи от самия ЧОВЕК!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.