Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция да си избера?

Featured Replies

Благодаря! А този arch къде мога да го намеря? В замунда намерих един Дебиан,който е 18 гб :baby:

1. сигурен ли си че това, което е в разни торент сайтове (изключая официалните) не е заразено с някакви backdoor и т.н. Защо не пробваш с първото СД от официалния сайт или някй мирър?

2. Гугъл не е мръсна дума, опитай да потърсиш arch distribution

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 195,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

PCLinuxOS принципно е много User Friendly за начинаещи потребители, но не е и ограничаващо за напреднали такива.

Спрямо Ubuntu, PCLinuxOS е по-лека, по-приятна и по-простичка дистрибуция.

Плюсче е, че идва по подразбиране със всички основни кодеци и Flash Player, нещо с което Ubuntu не идва

Скоро качвах на един лаптопец PCLinuxOS с Gnome и определено ми хареса чисто визуално, освен това е как беше, доста "юзер френдли" и ми се чини, че е подходящ за начинаещи, та в тоя ред на мисли и предвид факта, че питащия тепърва ще се сблъсква с т’ва животно Linux, давам още един глас за PCLinuxOS. Можеш и друго дистро да си избереш, дали ще е Ubunto или споменатите сурови като Slackware, с каквито и трудности да се сблъскаш все ще е полезно и ще научиш нещо. Така че нищо няма да загубиш, хващай се за някоя дистрибуция, напиши и името в Google, тегли и инсталирай пък след това умувай.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Здравейте! Навит съм да изучавам операционната система Линукс,но тъй като има над 200 различни версии,се чудя коя да избера.Имам тука един стар компютър,на който мисля да практикувам(не искам на моя,че май променяше файловата система и много ядове ми докара преди години).Конфигурацията е:

Asrock P4S61 s478 sis661fx, Celeron D 2.4GHz 256kb cache,256MB RAM DDR400,FX5200 128MB. Коя версия смятате за най-удачна при тази конфигурация? Благодаря предварително :)

Колега,искам да ти предложа една дистрибуция,която е лека и ще пасне на конфигурацията,която си описал по-горе.Това дистро е базирано на Ubuntu и ползва две леки графични среди,LXDE и OPENBOX.Oт десетина дни съм с нея и много съм доволен.Казва се MADBOX.Сайта на ОС можеш да разгледаш от тук,a.ISO-то,което можеш да запишеш както на CD така и на USB-флашка,можеш да изтеглиш от тук.Не е задължително да го инсталираш веднага,само ако ти хареса,защото е LiveCD.А ето и как изглежда:

Публикувано изображение

@Melmak ® Предложението ти към колегата да изтегли Arch или Debian не мисля ,че с това му помагаш.Или писанието на

@fullcrum:

Който знае Slackware знае Linux, който знае Ubuntu знае Ubuntu. Може да съм краен, но това е истината

Нямаше ли да е по-добре да му напишете Вие с кои дистрибуции сте се запознали с Линукс,защото с класации от типа на TOP10 или copy/paste на фрази от интернет надали ще помогнем на някой нов Линукс мераклия.

@Hibernate Разгледай предложението ми мисля,че няма да съжаляваш,а ако имаш въпроси питай не се претеснявай.УСПЕХ.

И аз ти препоръчвам Убунто-то. Но, понеже Линукса е ОС с отворен код и можеш да си я променяш има и една българска версия на Линукс... казва се Tilix. Иначе ако ще използваш компютъра за филми, музика и някой по стари игри, слагай го без да се замисляш. Иначе нали знаеш лафа... Махаш Уиндоус, слагаш Линукс и забравяш за проблемите по компютъра ти. Чувал съм че няма засечка и всички програми за Линукс са безплатни. Не помня откъде, но един приятел ми беше дал линк да си поръчам безплатно оригинален диск с Линукс. Само дето не се сещам откъде се регваше и си правеше поръчка :). Иначе успех :).

И аз ти препоръчвам Убунто-то. Но, понеже Линукса е ОС с отворен код и можеш да си я променяш има и една българска версия на Линукс... казва се Tilix. Иначе ако ще използваш компютъра за филми, музика и някой по стари игри, слагай го без да се замисляш.

"Tilix"- и аз си спомням за нея.Това беше една от първите дистрибуции когато се запознавах с Линукс.Разработчика мисля,че се казваше Илия и беше родом от Тервел.За това и името и е Tilix,но за съжаление вече две години че и малко повече проекта е спрян.Нито се разработва нито се поддържа.Стигнаха до версия 2.1 и правиха планове за версия 3.0,но мисля,че липсата на финансиране ги накара да прекратят с проекта.

Сега има двама братя от Видин.Красимир Стефанов а.к.а. lokster и Светослав Стефанов а.к.а. svetli.Те тунинговат Убунту.Проекта им се казва УСУ.Това е абривиатура на "Учи Свободен с Убунту".Добре се справят момчетата,а локализацията(превода на програми,мануали и всичко което се сетите) е почти 100%.Имат също и доста собствени проекти които са внедрени в УСУ.Заслужава си да се пробва.

Иначе нали знаеш лафа... Махаш Уиндоус, слагаш Линукс и забравяш за проблемите по компютъра ти. Чувал съм че няма засечка и всички програми за Линукс са безплатни. Не помня откъде, но един приятел ми беше дал линк да си поръчам безплатно оригинален диск с Линукс. Само дето не се сещам откъде се регваше и си правеше поръчка .

Линукс идеята е правото на избор,не платено с/у безплатно.Ето от тук можеш да се регистрираш и да си поръчаш оригинален диск с най-новото Убунту.

Редактирано от radoshow (преглед на промените)

Имам една доста стара машинка с Celeron 366 Mhz, 256 RAM - ето мануал на дънната платка

Въпроса ми е какъв Линукс да инсталирам на такава слаба и стара машина - слагах WinXP някаква орязана версия, но освен че работи бавно не можах и да подкарам звука. Опитвах с Xubuntu, но не можа да се инсталира, също не стана и с PC Linux.

Разгледай също и SLITAZ.С "внушителния" си размер 30MB на LiveCD работи стабилно и пъргаво.

@Melmak ® Предложението ти към колегата да изтегли Arch или Debian не мисля ,че с това му помагаш.Или писанието на

@fullcrum:

Нямаше ли да е по-добре да му напишете Вие с кои дистрибуции сте се запознали с Линукс,защото с класации от типа на TOP10 или copy/paste на фрази от интернет надали ще помогнем на някой нов Линукс мераклия.

Тъкмо напротив. Предложението ми се обуславя от няколко факта:

1. Има малко RAM.

2. Компютърът е отделен само за Linux.

3. Може да гледа от единия, докато инсталира на другия.

4. Колко време ще му издържи една шик дистрибуция в сравнение с предложените от мен.

5. Колко усилия ще хвърли за поддръжка.

6. Колко документация и софтуер ще намери за нея.

7. Колко непредвидени проблеми ще изникнат.

8. Колко често се обновява софтуера и документацията.

9. Колко е голяма общността, която го ползва и поддържа.

Нито един постоянен Linux потребител не ползва шик дистрибуция, освен ако не е бързал с инсталацията и/или ползва рядко въпросната машина.

Редмънския клуб също предлага шик софтуер, който има атрактивни качества. Проблемът там е че един хамалин трябва да го преинсталира всеки уикенд. С шик дистрибуциите е подобно.

Тъкмо напротив. Предложението ми се обуславя от няколко факта:

1. Има малко RAM.

4. Колко време ще му издържи една шик дистрибуция в сравнение с предложените от мен.

Нито един постоянен Linux потребител не ползва шик дистрибуция, освен ако не е бързал с инсталацията и/или ползва рядко въпросната машина.

Редмънския клуб също предлага шик софтуер, който има атрактивни качества. Проблемът там е че един хамалин трябва да го преинсталира всеки уикенд. С шик дистрибуциите е подобно.

Предложените от теб ОС наистина работят перфектно.Моя фаворит също е Arch.Дистрото което постоянно използвам е Arch Openbox.И наистина до сега по-подробно WIKI от това на ArchLinux не съм срещал.До тук добре,но ето и аргументацията ми за това което написах в горния пост,че с тези предложения не помагаш на колегата.Гледам,че той си е харесал Arch-а.Мислиш ли че правилно да предлагаш на човек,който е чувал само за Линукс и е свикнал да инсталира всичко с next,next,next и OK,да си качи ОС само под команден ред.

1. Има малко RAM.

Тук мисля,че е без значение дали ще инсталира Arch или *BUNTU,а какъв WM(уиндоус мениджър).С тези 256MB не мисля,че избора е голям.

Има ли значение дали върху PC-то има вече инсталирана ОС или не.Мисля,че CFdisk ако се ползва правилно няма да има проблеми.Или преди да почне да инсталира може да се оразмерят партициите и с Gparted.

Наистина това е плюс.И аз първия път като инсталирах Arch гледах командите от единия и ги пишех на другия.

За издържливоста на една дистрибуция,дали е шики или мики,отговорноста пада в/у този който я ползва.

Не мисля,че Ubuntu и нейните производни страдат от липса на подръжка,липса на документация,а Ubuntu общността спор няма,че е най-голямата.

Melmak ® Мисля,че новите мераклии е добре да се запознават със света на Линукс с юзерфрендли дистрибуции.Да понаучат някой неща,да свикнат да работят с конзолата.И като придобият опит тогава вече ще си решат коя дистрибуция ще им пасне на нуждите.А колегата @Hibernate ако все още иска да си инсталира Arch и иска помощ мога да му помогна.

Тук мисля,че е без значение дали ще инсталира Arch или *BUNTU,а какъв WM(уиндоус мениджър).С тези 256MB не мисля,че избора е голям.

Това е сериозно ограничение за съвременните инсталатори, а този на Ubuntu със сигурност ще генерира непредвидени проблеми.

Мисията на приятелските дистрибуции е като балансиране по острие. Софтуера предлага огромни възможности, но дори минимални проблеми, завишени изисквания или несъвместимост с конкретен хардуер и цялото положително впечатление пропада. Хората не се очароват от неща, които ги няма в опътването.

Освен това различните разновидности на Ubuntu имат различна популярност.

Има ли значение дали върху PC-то има вече инсталирана ОС или не.Мисля,че CFdisk ако се ползва правилно няма да има проблеми.Или преди да почне да инсталира може да се оразмерят партициите и с Gparted.

Има голямо значние. Отпада необходимостта да се пазят данни. Отпада и необходимостта да се бърза, поради други нужди. Изобщо, свободата е по-голяма.

За издържливоста на една дистрибуция,дали е шики или мики,отговорноста пада в/у този който я ползва.

Е, тук вече пресилваш нещата. Един по-опитен и внимателен потребител може да отложи неизбежното, но не виждам смисъл. Колкото и да харесвам Ubuntu, заради нещата които правят, все още си остава недостатък, че не може да се надгражда безпроблемно.

Не мисля,че Ubuntu и нейните производни страдат от липса на подръжка,липса на документация,а Ubuntu общността спор няма,че е най-голямата.

Спор няма, че е така. Но още отначало ще трябва да прави компромиси, които обезсмислят този избор.

Melmak ® Мисля,че новите мераклии е добре да се запознават със света на Линукс с юзерфрендли дистрибуции.Да понаучат някой неща,да свикнат да работят с конзолата.И като придобият опит тогава вече ще си решат коя дистрибуция ще им пасне на нуждите.

Може би си прав. Просто исках да му спестя излишно лутане. Което е възможно, при положение че разполага с отделен за целта компютър. Разбира се, избора си е негов.

"Tilix"- и аз си спомням за нея.Това беше една от първите дистрибуции когато се запознавах с Линукс.Разработчика мисля,че се казваше Илия и беше родом от Тервел.За това и името и е Tilix,но за съжаление вече две години че и малко повече проекта е спрян.Нито се разработва нито се поддържа.Стигнаха до версия 2.1 и правиха планове за версия 3.0,но мисля,че липсата на финансиране ги накара да прекратят с проекта.

Сега има двама братя от Видин.Красимир Стефанов а.к.а. lokster и Светослав Стефанов а.к.а. svetli.Те тунинговат Убунту.Проекта им се казва УСУ.Това е абривиатура на "Учи Свободен с Убунту".Добре се справят момчетата,а локализацията(превода на програми,мануали и всичко което се сетите) е почти 100%.Имат също и доста собствени проекти които са внедрени в УСУ.Заслужава си да се пробва.

Линукс идеята е правото на избор,не платено с/у безплатно.Ето от тук можеш да се регистрираш и да си поръчаш оригинален диск с най-новото Убунту.

От къде можем да си свалим УСУ ?

От известно време се оглеждам за подходяща дистрибуция, но нищо не мога да си харесам.

Намерих сайта много благодаря :down:http://learnfree.eu/

Редактирано от Петьо Стоянов (преглед на промените)

значи искам да питам за моя компютър :IP4 ,CPU 1.50Ghz,256 RAM, NVIDIA GeForce MX440 with AGP8X ,какъв линuкс да избера ubuntu или xubuntu и кои версии?

Редактирано от megaasteroid (преглед на промените)

значи искам да питам за моя компютър :IP4 ,CPU 1.50Ghz,256 RAM, NVIDIA GeForce MX440 with AGP8X ,какъв линuкс да избера ubuntu или xubuntu и кои версии?

Ако искаш работещ Линукс инсталирай си Lubuntu или Madbox.С тази 256MB RAM нямаш голям избор.Може да си избереш и ОС която не е УБУНТУ базирана,но важното да е с лек графичен мениджър.

Jolicloud - много добър Линукс! Има вътре всичко. Виж в Гугъла за какво иде реч.

Колегата radoshow е прав, че с толкова малко рам няма да ти върви което и убунту да сложиш. А Lubuntu въпреки претенциите си за лек Линукс е много зле!

Иначе останалият ти хардуер е приличен и ако си увеличиш рамта на 512МБ ще можеш да си качиш актуална дистрибуция почти без ограничения.

В Distrowatch.com има раздел за стари компютри: http://distrowatch.com/search.php?category=Old+Computers

По мое мнение лидери са antiX и Puppy Linux.

Също - PCLinuxOS Openbox Bonsai

http://www.pclinuxos.com/forum/index.php/topic,79046.0.html

http://melodie.tyruiop.org/pclinuxos-core-cli-and-children/

Gnome ZenMini Desktop

http://www.pclinuxos.com/?page_id=186

Колегата radoshow е прав, че с толкова малко рам няма да ти върви което и убунту да сложиш. А Lubuntu въпреки претенциите си за лек Линукс е много зле!

Иначе останалият ти хардуер е приличен и ако си увеличиш рамта на 512МБ ще можеш да си качиш актуална дистрибуция почти без ограничения.

В Distrowatch.com има раздел за стари компютри: http://distrowatch.com/search.php?category=Old+Computers

По мое мнение лидери са antiX и Puppy Linux.

Също - PCLinuxOS Openbox Bonsai

http://www.pclinuxos.com/forum/index.php/topic,79046.0.html

http://melodie.tyruiop.org/pclinuxos-core-cli-and-children/

Gnome ZenMini Desktop

http://www.pclinuxos.com/?page_id=186

Искам да допълня още 3 дистрибуции.

Slitaz

http://www.slitaz.org/en/

Размера и е 30MB,но си е пълноценна ОС.За графичен мениджър ползва Openbox.

ArchBang

http://archbang.org/

Това е Arch с графичен мениджър Openbox.Можеш само да я тестваш,защото предлага и LiveCD версия.

CTKarchLive

http://www.archhurd.org/

Също е базирана на Arch и графичния мениджър отново е Openbox.Хардуерните изисквания са доста ниски Процесор 400MHz и 64MB RAM.Предлага се в LiveCD версия също.

Тези 3 ОС съм ги пробвал лично и гарантирам,че на твоя хардуер ще работят перфектно.

според вас коя от тези трите е по добра: antiX, ArchBang, SliTaz

Има едно добро правило: "Най-добрия линукс е този, който познаваш най-дбре". Иначе ядрото (с известни изменения в корпоративните дистрибуции) е едно и също, програмите са в основни линии същите, разликите са в специфичните инструменти на дистрибуцията, но те са много малка част от общата картина

според вас коя от тези трите е по добра: antiX, ArchBang, SliTaz, Absolute Linux

Докато не ги пробваш няма как да разбереш кой ще ти пасне.Най-добре тегли ги един по един,качай ги на флашка и ги пробвай.И четирите дистрибуции имат LiveCD версии и може да ги стартираш без да ги инсталираш.

Имам един лаптоп IBM ThinkPad T22 (Pentium III 900 MHz, 256 MB RAM, 20 GB HDD), но все още се чудя каква дистрибуция да избера, понеже лаптопа не е от най новите. Засега съм се спрял на Xubuntu 9.10 или 10.10. Според вас дали ще вървят добре на машината ? :) Междо другото ползвал съм Linux (Ubuntu) много кратко и съм начинаещ. Лаптопа ще го ползвам предимно за интернет и гледане на филми.

Редактирано от nmotz (преглед на промените)

Всички Линукс - дистрибуции ( LiveCD ) не надвишаващи 700 МБ могат да се записват на презаписваеми ЦД - та.

Може как да не може,но ги пускай на по-бавна скорост,защото често дават грешки.Говориш за CD-RW не за CD-R нали?

да,записах го на 1х скорост но на моя компютър май нестава и така

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.